Ogródek Gosi cz.15

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogródek Gosi cz.15

Post »

Wiedziałam, że iryski wzbudzą zainteresowanie :D

Lucynko, jeszcze nie można tego nazwać kolekcją, ale już faktycznie mam ich sporo. Na razie młode, 2,3 letnie. I nie wszystkie zakwitły, więc za rok liczę na więcej ;:173

Monia, wiem co Cie kręci ;:306

Ewelinko, iryski sa rewelacyjne. Ja też nie wiem, dlaczego odkryłam je tak późno, a raczej dlaczego się przed nimi broniłam ;:306 Moje iryski są jeszcze bardzo młode. Duża część otrzymana w zeszłym roku.
Niedługo przekwitną pumilki, zaczną średniaki, a potem te wysokie. Można przedłużyć kwitnienie.

Asiu, nie zastanawiaj się. One nie zajmują dużo miejsca. Do czasu ;:306
Chyba wybrałam przede wszystkim złą mieszankę. Zbyt delkatną. I widać u mnie różnicę w ziemi. Na skarpie paradoksalnie rośnie zdrowa, zielona, o grubych źdźbłach, Fakt, że rzadka, ale jest, natomiast im bliżej rabat trawy już prawie nie ma. Tam muszę koniecznie nawieźć ziemi. Ziemia bagienna jest bardzo wysuszająca.

Jolu, bo mam więcej odmian. :D Dzięki kochanej forumce.
Takie iryski to raczej tylko przez internet. Nasze forumki sprzedają nadwyżki. Musiałabyś poszukać w dziale sprzedaży.

Kasiudla mnie wszystkie są cudne. Nie potrafię powiedzieć, który jest najładniejszy

Maryniu
, jesteś bardzo miła. ;:196
O kolekcji bym nie mówiła, raczej zbiór :D

Witam Cię Ulu. Chyba nie ma sensu czytać wszystkich, wystarczy być na bieżąco. No może poprzedni, żeby wiedzieć co się zmieniło. :wink: Jak widać za dużo przebywam na forum i płodzę dużo wątków ;:306

Geniu, kochana ;:196
Jak widzisz iryski zaczęły kwitnienie. Chociaż wydaje mi się, że część z zeszłego roku jeszcze nie zakwitła. I chyba w większości dostałam te średnie. Zawsze zapominam ich nazwy botanicznej
Martwię się tylko, bo po raz pierwszy liście mi chorują. To chyba tej chorej zimy.

Iwonko, to są pumilki, czyli niskie.
Jeśli chodzi o trawnik, to ja jestem zawzięta. Nie wiem skąd mi się to bierze, bo wszyscy co mnie znaja, ze ja taka ugodowa osoba jestem, a tu nie odpuszczam ;:306 M w sumie ma rację. Trawnik jest zielony, więc czegóż chcieć więcej?
Ale u mnie nawet nie jest zachwaszczony, tylko jest siano, normalne rżysko. Z tym chcę walczyć
Ja tam na razie nie robię żadnych oprysków. Mszyce zwalczam ręcznie, poskrzyki również. Przdałoby się opryskać od skoczka, ale wydaje mi się, że to nierówna walka, a w dodatku zauważyłam, że skoczek co roku atakuje inną różę, więc na razie mu daruję

Dorotko, oj cieszą, cieszą. Już się nie mogę doczekać się kwitnienia. Nawet nie wiem, która pączki pokazała pierwsza, bo mam ich kilka. Na pewno są na Comte, na Edenie, Baronienie, Jagualine, a nawet posadzonej jesienią Eyes for you ;:oj Biję się z myślami, czy usunąc jej te pierwsze pączki? Krzaczek prawie nie odrósł od ziemi, a już chce kwitnąć.
też po przekwitnięciu tulipanów trochę będzie mniej kolorów. Dopiero czerwcowe kwitnienia będą bardziej spektakularne. Ja mam rodki w różnych miejscach, a lubię jak wszędzie jest pełno kwiatów
Ciekawa jestem czy róże faktycznie zaczną wcześniej kwitnąc, az musze spojrzeć kiedy miałam pierwszy kwiat.

Aniu, iryski są do zakochania. Mnie się nawet podobają same liście. Byle nie chorowały, a czasem się zdarza. To wtedy się je po prostu obcina i już. A ja się przed nimi tak broniłam. Pierwsze jakie dostałam od znajomej po prostu wywaliłam. Ja która nigdy niczego nie wyrzucałam, bo zal mi było każdej roślinki. Dopiero potem koleżanka wcisnęła mi je na siłę. A tej już nie mogłam odmówić, bo przyjeżdżała sprawdzać ;:306 No i zaczęło się.
Pączusie cieszą ;:173

Nareszcie popadało :tan
Już dawno nie cieszyłam się tak z deszczu. Deszcz był, ale może to dlatego, że dzisiaj zaplanowałam na obiad grilla? :wink: Wokół krążyły chmury, a ja na pytanie m. czy jestem pewna, że dzisiaj ma być taki obiad, bo pogoda nie sprzyja, pewnością siebie odpowiedziałam, ze już takie numery były, że wszędzie dokoła padało, a u nas nie, więc i tym razem nie będzie padało.
No i grill stał w drewutni ;:306
Ale jestem gotowa takie grille mieć, byle nie za często :wink:
A zaznaczam, że to był pierwszy tegoroczny grill.

Teraz po deszczu, wyobrażam sobie ile będzie pielenia. Ale chyba na razie zostawię pienie i dokończę trawnik, bo nie lubie rozbabranej roboty

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Moja miniaturowa jabłoneczka
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Bez tej pompy to masz faktycznie przegwizdane ;:224

A co do biohumusu to podobno efekty są po 3 latach regularnego stosowania. Ja właśnie trzeci sezon lałam na wiosnę. Na trawnik i na rabatę wzdłuż podjazdu, bo tam najgorzej się wysusza przez słońce. Jestem ciekawa czy będzie efekt bo póki co trudno zauważyć. Szkoda że nie dałam rady na resztę ogrodu. Ale to i koszty i czas ;:224
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Mówisz "pumilki"? ;:306 Hmmm.....Znowu się czegoś nauczyłam ;:oj Teraz już będę wiedzieć ;:196
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Gosiu, piekna ta twoja wiosna.
Tulipanków masz duużo ciekawych.Zarówno kolorów i odmian ;:108 ;:108
April pisze: A co do biohumusu to podobno efekty są po 3 latach regularnego stosowania. Ja właśnie trzeci sezon lałam na wiosnę. Na trawnik i na rabatę wzdłuż podjazdu, bo tam najgorzej się wysusza przez słońce. Jestem ciekawa czy będzie efekt bo póki co trudno zauważyć. Szkoda że nie dałam rady na resztę ogrodu. Ale to i koszty i czas ;:224
Kurcze.A ja dopiero pierwszy rok go stosuję.I naprawdę trzeba przez 3 lata??Żeby jakieś efekty widzieć ???
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Aniu, o biohumusie oglądałam jakąś audycję. Chodzi o to że on wspomaga procesy w glebie. To nie jest nawóz bezpośrednio zasilający rośliny. On pomaga poprawić strukturę gleby, a ona nie tworzy się w kilka miesięcy. Ale myślę że i tak warto :D
Awatar użytkownika
amalia
500p
500p
Od: 15 lut 2011, o 16:32
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Gosiu Widzę u Ciebie takie bajeczne odmiany irysów, to w ogóle aż brak mi słów. Muszę koniecznie pojechać do jakiejś szkółki na polowanie, u mnie jakoś nie chciały rosnąć, ale jak je zostawiłam i nie dbam o nie to rosną i kwitną.
Pozostałe kwiaty też masz piękne .Masz wiele gatunków i odmian. Przepięknie. ;:138 ;:138
Marusia.
Pozdrawiam miłego dnia wszystkim..
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=81576" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
nena08
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 10:06

Post »

Gosiu, jak Twoje ostnice :?: Moje nie dają oznak życia. Za to siewek jest sporo. Zaczęłam je przesadzać we właściwe miejsce.
Ta śliczna miniaturowa jabłoneczka dla kwiatów czy owoców :?:
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Gosiu irysy lubię oglądać bo mają bardzo ciekawie zbudowane kwiaty ale ... sama już ich nie uprawiam. Ty masz dość ładną kolekcję ;:138
W tym tygodniu znalazłam pierwsze siewki wilczomlecza mirtowatego i już dam sobie radę , a Tobie podziękuję za dobre serduszko i chęć pomocy. Wysiały się najwięcej przy Rożeńcu górskim i myślałam z początku,że to jego siewki .
Miłego weekendu ;:196
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Gosiu wszystkie och...y i ach...y zostały już wyartykułowane ;:108 ... po prostu ładnie i ładne ;:333 roślinki prezentujesz! Miłego dnia! ;:196
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Czy Wy też nie wyrabiacie? Ja mam wrażenie, ze jak coś ciągle mi prac przybywa nie ubywa, ale powoli idę do przodu z trawnikiem. Jutro na 100% koniec wykopywania. Przynajmniej jeśli pogoda pozwoli.
A deszcz pada :tan
Nie aż tak duży jak bym chciała, bo tak naprawdę tylko 1 cm jest mokry, ale to i tak więcej niż było do tej pory. Widać że rośliny od razu lepiej wyglądają. Chwasty też :evil:
A ile mszyc. :roll:
Nawet zaatakowały buczka. Jak tylko przejdą deszczowe dni trzeba będzie jednak wziąć się za oprysk. Róż bym nie opryskiwała, ale na buczka nie mam sposobu

Jolu, ja już widzę efekty działania biohumusu. Na 100% struktura mojej ziemi zmienia się powoli. Jest bardziej zwarta, nie tak sypka jak 3 lata temu. Ale jeszcze długa droga przede mną. W sumie, to aż tak dużo czasu nie zajmuje. Ja robię swój ogród cały, łącznie z trawnikiem w ciągu 2-3 godzin.
Pompy jeszcze nie mam, dlatego tak ciesze się z deszczu. Majster przychodzi w poniedziałek. Dzisiaj dałam mu wolne, bo ma jutro komunię syna, a wrócił w nocy z delegacji. Nie miałam sumienia go ściągać. Najgorsze jest to, że to chyba był próżny wydatek, bo prawdopodobnie mam albo za niski poziom wód, albo zamulony filtr. Jeśli to drugie to będzie kolejny koszt około 600 zł. Na pierwsze nie mam wpływu.

Iwonko, bo te wczesne irysy nazywają się właśnie pumila.A, że ja je kocham, więc są pumilki :D

Aniu, jestem chora na tulipany, po odwiedzinach w takich ogrodach jak Ani, czy Dorotki. Niesamowite te ilości. Nastawiam się na jesienne zakupy.
Napisałam Joli, jakie mam efekty. Chociaż uważam, że biohumus nie tylko działa na poprawę struktury ziemi, ale też odżywia roślinę. Takie 2 w jednym

Marusiu, faktycznie mam już sporo odmian irysów. Wszystko dzięki moim koleżankom :D
Nie wiem, czy nie lepiej poszukać na forum. W szkółkach nie widziałam.

Aniu, moje też wszystkie martwe. W dodatku mam na razie bardzo mało siewek, bo zeszłoroczne siewki mi tez zmarzły. Natomiast powli chyba zaczynają wychodzić nowe. A już się bałam, że w ogóle ich nie będzie
Jabłoneczka tylko dla kwiatów. Owoce ma, ale niejadalne. Chyba

Krysiu, cieszę się, że masz siewki. Szkoda by było stracić tę roślinkę. Jest super. Ja przede wszystkim lubię te niskie i średnie odmiany. Wysokich mam kilka, ale jakoś mnie az tak nie fascynują.

Maryniu, dzięki, za poparcie ochów ;:196

Powoli kończy się czas tulipanów. Szkoda, bo to chyba najpiękniejsze wiosenne kwiaty. Tak różnorodne. Nie przeszkadza mi nawet pomieszanie kolorów

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

No i mam czerwonego rododendrona ;:306
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Uwielbiam tego tulipana za jego zmienność.
Tak wygląda po zakwitnięciu
Obrazek

A tak nieco później

Obrazek

Ten też jest piekny
Obrazek
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Gosiu to prawda ... tulipany za chwilkę to juz historia i tylko schnące liście będą nam przypominać o miejscu gdzie rosły. Swoje wszystkie mam w pojemnikach więc chyba wykopię i zrobię solidną selekcję bo sporo z nich była słabiutka czyli czas na nowe .
Ja tez tej wiosny szukałam rododendronu o czerwonych kwiatach ale w mojej na mieście szkółce niewielki wybór i kupiłam (hybride red) ale chyba kwiatów tej wiosny nie pokaże .
W sieci były do kupienia ale warto więcej bo koszty przesyłki spore a mnie potrzebny był jeden.
Ala szczoteczki kwiatowe Fotergilli większej sa niesamowite - swoją mam pierwszy sezon więc parę kwiatów ale i tak była szczęśliwa. Jak dawno masz swoją ?
Awatar użytkownika
megi1402
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2010, o 00:28
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Irysy się u ciebie pośpieszyły, moje dopiero zawiązują pąki. Część przesadzałam w jesieni, bo rozlazły się na boki, a w środku kępy było pusto, czekam, czy wszystkie zakwitną, te ruszane są nieco niższe.
Tulipany masz ciekawe, ten postrzępiony bardzo fajny. I jak czytam, planujesz jesienne zakupy i tulipanów będzie jeszcze więcej. Też bym chętnie dokupiła, ale musiałabym sadzić piętrowo.
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Oj tam oj tam Gosiu :roll: ... ja nie miałam tulipanów prawie wcale i też mi ogród nie padł z tego powodu... zastąpiły je inne rośliny! A tulipanom już czas odejść w niebyt do przyszłej wiosny oczywiście..! ;:131 Czas zastąpić je innymi sezonowymi roślinami ! :)
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

W dużym ogrodzie dużo się mieści, co wyraźnie widać na Twoich zdjęciach, Gosiu. ;:63 ;:63
Masz naprawdę duży zbiór rozmaitości i tak pięknie roślinki Ci kwitną. ;:215
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:06

Post »

Witaj Gosiu ;:196 gdzieś mi się zgubiłaś :oops: ale jestem .
Cudne masz tulipany ;:215 i irysy już Ci kwitną ;:63 ;:63
Czerwony rododendron przepiękny też mi się taki marzy :D
Jak długo masz fotergille ?? czy dbasz o nią jakoś specjalnie ?? śliczne te jej szczoteczki :)
Miłego tygodnia życzę :wit
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”