Mój ogród na fotografii- część 9

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
bwoj54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 wrz 2012, o 08:28
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Mój ogród na fotografii- część 9

Post »

Andrzeju! zgadza się : systematyczność i dobra organizacja. Chcąc mieć efekty , niestety nie można ociągać się . Są tacy,którzy nie mogą zrozumieć,że mi się tak chce w tym ogrodzie tyrać. Odpowiadam wówczas,ze praca ludzi uszlachetnia i wzbogaca osobowość. Praca w ogrodzie, obcowanie z naturą jest o wiele przyjemniejsze niż przebywanie z niektórymi ludźmi. ;:108 Dzisiaj pomimo piekielnego upału 34C, sporo zrobiłam w ogrodzie bo mam wiele cienistych zakamarków np. pod rozłożystym orzechem , gdzie z przyjemnością pracuje się nawet w taki upał. W przerwie odpoczynek na leżaczku, ze szklaneczką zimnego piwka ;:108
"Ogród jest nie tylko rozkoszą dla oka, ale i ukojeniem dla duszy "(...) Pozdrawiam! Bogusia
Mój ogród na fotografii cz.10 Moje wątki
Awatar użytkownika
Ketmia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 cze 2006, o 10:57
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

To Ty Bogusiu musisz być nadzwyczaj szlachetną osobowością, skoro taki obszar jesteś w stanie ogarnąć! Podziwiam. Ja mam ciągle zaległości nawet w moim niewielkim ogródku :).
pozdrawiam, Ela
Mój zielony zakątek
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Bogusiu dziś troszkę deszcz połaskotał roślinki ale tylko lekko, po wierzchu ;:185
Awatar użytkownika
bwoj54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Elu, staram się aby ogród był wizytówką posesji. Najważniejsze chęci , właściwa organizacja pracy i zdrówko! Na razie radzę sobie.!
Iwonko u mnie wczoraj deszczu było tyle, co kot napłakał ;:306 . Od rana pochmurnie, szaro ale deszczu wcale'
Kosaćce dobrze nie rozkwitły a już klapnięte!

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
"Ogród jest nie tylko rozkoszą dla oka, ale i ukojeniem dla duszy "(...) Pozdrawiam! Bogusia
aniap56
200p
200p
Od: 6 cze 2014, o 21:43

Post »

:wit
Ja nieustająco podziwiam ogród z bogactwem roślin jak również pracowitość właścicielki ;:180
Fajnie tak pospacerować po tych włościach, ale ogromu pracy włożonej nie zazdroszczę.
Dobrze tylko ,że jest on w rękach systematycznej i pracowitej mróweczki włascicielki ;:306 ;:108
Pozdrawiam i oczywiście ucałuj wnuczusię ;:196
Awatar użytkownika
bwoj54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu! dziękuję za miłe słowa ;:168 Nie ulega wątpliwości ...pracy w tak duży areał trzeba włożyć sporo, ale satysfakcji jest jeszcze więcej. Dobrze ,ze zdrowie na razie dopisuje. Od 20 czerwca zaczynam rehabilitację więc podreperuję swój kręgosłup. Codziennie ćwiczę też w domu pół godziny , efekt znaczący
Awatar użytkownika
wsiania
500p
500p
Od: 27 sty 2012, o 09:51

Post »

Bogusiu, zdradź proszę, co Ci tak pięknie kwitnie na biało na ostatnich zdjęciach :) Bo na floksy to chyba za szybko? Twój ogród jak zwykle zachwyca! Pewnie sporo wody lejesz, ale efekty są fantastyczne. I te łany niebieskich irysków ;:oj
Moje wsiowe poczynania - c.j.d. :)
gdzie diabeł nie może... tam mnie wołają :)
pozdrawiam, Ania
Awatar użytkownika
bwoj54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu! :wit Biało kwitnące kwiatki to wieczornik. Pięknie pachnie wieczorem/ stąd nazwa/
Kwiecista część ogrodu nie jest często podlewana , jedynie te wrażliwsze i szlachetniejsze. Deszczu u mnie nie było od miesiąca więc od czasu do czasu poję roślinki wodą z węża. U mnie jest dość dobra ziemia ,z licznymi wodami podskórnymi , stąd chyba taki efekt. Podlewam też dwa razy w tygodniu niektóre roślinki rozcieńczoną gnojówką z pokrzyw . Efekt rewelacyjny !
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
bwoj54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Beatko! smród ....wow. ale efekt ;:215 :tan
Awatar użytkownika
wsiania
500p
500p
Od: 27 sty 2012, o 09:51

Post »

Aaaaaaaa, to takie buty, znaczy się kwiatki :) Tak mi przeszło przez myśl, bo kształt kwiatków znajomy, ale u mnie tylko fioletowy występuje, dlatego miałam wątpliwości. Pięknie wygląda! Te wody podskórne na pewno działają, bo u nas niestety takie nie występują, a te właściwe gruntowe znacznie się obniżyły i nasze obie studnie od zeszłego roku suche.
Moje wsiowe poczynania - c.j.d. :)
gdzie diabeł nie może... tam mnie wołają :)
pozdrawiam, Ania
Awatar użytkownika
bwoj54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu! ja mam też jedną łodyżkę z fioletowymi kwiatkami. U mnie na razie w studni woda jest ale w stawie poziom obniżył się o 54 cm, a w ciągu ostatniego tygodnia o 3 cm. Od ponad miesiąca nie padał deszcz . Nadal upalnie ,a na dodatek wiatr dodatkowo wysusza ziemię.
Awatar użytkownika
wielkakulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2012, o 12:25

Post »

Wita Bogusiu, myślałam, że tylko u mnie nie pada. Wszyscy piszą o burzach, deszczu, a u mnie nic.
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No właśnie w tv straszą, dziś nawet miały być u nas ulewy, a tu na razie kicha, ciągle węża używam ;:202 Mówisz Bogusiu że w stawie poziom o 50 cm się obniżył ;:202 , to sporo ;:185
Awatar użytkownika
bwoj54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu! nie mam pojęcia gdzie podawane prognozy sprawdzają się? W nocy pogrzmiało i dalej bez deszczu! Moje sadzonki kwiatów : astry, cynie, lwie paszcze, werbena czekają na wysadzenie do ogrodu a ziemia jak skała. Muszę dzisiaj porządnie zlać wodą ze stawu miejsca , gdzie mam sadzić .
Iwonko! poziom wody w stawie drastycznie obniża się i z tego powodu rozpanoszyła się jeżogłówka gałęzista. W płytkiej strefie brzegowej tworzy ?szuwary? podobne do tataraku jednak nieco niższe. Zakwita kolczastymi kulkami. Nie możemy sobie z nią poradzić . Kiedy poziom wody przy brzegu był wysoki , zdarzały się pojedyncze sztuki ,teraz około 2 metrów od brzegu woda 20 - 30 cm więc tego paskudztwa multum , porządnie zakorzenionego. Wczoraj syn rzucił temat, aby zamówić koparę i pogłębić a tym samym oczyścić staw. Niestety zaprotestowałam ,nie podoba mi się taki pomysł. Koparka, wywrotka/ bo trzeba to gdzieś wywieźć/ zrujnuje mi dotychczasową pracę. Już raz , kilka lat temu przerabiałam to - nie chcę powtórki. Zryty trawnik , wielkie hałdy ziemi ;:222 Zostanie sadzawka/ 40x100 m/ taka,jaka jest. Do podlewania ogrodu na razie wystarcza a zimą do jazdy na łyżwach też ;:306 Mierzymy co tydzień poziom wody przy pomoście , niestety wyniki coraz bardziej niepokojące.
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bogusiu ta trawa tak się rozrasta ;:oj , a ja ją posadziłam właśnie, no może się uzupełni poziom w końcu, u nas dziś troszkę popadało, ale się cieszę ;:138
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”