Pod dębowym okapem - róże, trawy i hortensje. 15

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Pod dębowym okapem - róże, trawy i hortensje. 15

Post »

Przeczytałałam u ciebie że miskant Memory się mocno rozrasta ;:oj To informacja w samą porę że tak powiem...bo właśnie kupiłam dwa i będę sadzić w weekend. Dostaną odpowiednie bariery, żeby sobie kłopotów nie narobić.
Jak fajnie wymienić się takimi informacjami ;:215 Dzięki
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

April, ja swojego Memory mam posadzonego w bardzo kiepskim miejscu. Ziemia właściwie żadna, jałowa. Nie zapewniłam mu dobrego podłoża. Dlatego jest u dołu nieco wyłysiały. Natomiast widząc, jak dobrze rosną u Ciebie rośliny, myślę, że możesz mieć z nim kłopoty. To bardzo duża i mocna odmiana. Te ograniczenia muszą być solidne, żeby nie wlazł pod nimi.
Mnie te jego rozłogi bardzo się nie podobają, bo czuję, że z czasem zdominuje całą rabatę A oprócz kwiatostanów i dużego wzrostu to nie wydaje mi się specjalnie urodziwy. U Ciebie jednak może wyglądać efektownie, bo masz dużo miejsca ;:108
Obrazek
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Dzięki za ostrzeżenie. Posadzę go w takim kominie z folii kubełkowej. Przed nim planuję rozplenicę, więc zasłoni mu dół. Kupiłam go dla tych bielutkich kłosów. W pobliżu jest już Malepartus, będzie ciekawy kontrast.
Awatar użytkownika
Yollanda
500p
500p
Od: 23 maja 2014, o 14:34

Post »

Piękne trawy, cudne, ale ich nazwy nie są mi znane. Większość fanek Twojego ogrodu na pewno już zna nazwy na pamięć, ale są tacy, którzy by chętnie je poznali ;:14 lub upewnili się w domysłach ;:65 .
Czy na poprzednich fotkach to jest proso, ale jaka odmiana? jaki miskant? i stipa?
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Wandziu trawy w słońcu błyszczą, nie można się napatrzeć. Obrazek Jak sadziłam na początku, to znajomi kręcili nosami, a teraz wszyscy sadzą. :) Najpierw była moda, a teraz stały się nieodłącznym elementem ogrodu. ;:215 Pewnie zgodzisz się ze mną.
Awatar użytkownika
Madziagos
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 10 kwie 2012, o 21:44

Post »

Wando,
piszesz o rozłażących się trawach.
Wyobraź sobie, że trafiła mi się taka rozplenica.
Nie wiem, co to za odmiana, ale chyba skończy w specjalnie przygotowanym dla niej miejscu, gdzie będzie mogła rozłazić się do woli.
Z pozdrowieniami, Magda
Moje wątki Moje drogi... Aktualny
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Wando, jestem i odwiedzam twój wątek, niestety z pisaniem gorzej..na temat traw się nie wypowiem, bo nie mam ani sztuki ;:224 . o hortensjach wiem niewiele, a to co wiem to podczytałam u ciebie i Sonii.. tak więc przeglądam i podziwiam zdjęcia. Jak zawsze, piękne i ulotne jednocześnie ;:167
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

No i przyszedł czas na trawki.
Lubię je bardzo i zakochałam się w nich kiedy zobaczyłam w TV taki trawiasty ogród.
Teraz kiedy mało co kwitnie trawy robią wspaniała robotę i to aż do wiosny.
Czy ta druga trawka to prosownica ?
Mam małe kępki ale kiedy się rozrosną będą wyglądały cudownie, sądząc po twoich kępach. :wit
Grażyna.
kogro-linki
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witaj Wandeczko,ale cudowny tłok w Twoim ogrodzie ,tyle hortensji ,cudnych traw ,co jedna to piękniejsza, Africa jest zabójczo piękna ,muszę ją sprowadzić do swojego ogrodu,może gdzieś ją wykukam ,ten cudny nostalgiczny ogród ciągle robi wrażenie ,pozdrawiam i buziaczki ;:196
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Te liście dębu na bukszpanie! ;:167 Trawy nadal królują! Pewnie obetniesz je dopiero na wiosnę. Jak będzie sucho, zimą będą zdobić ogród. Impresje super!
Tak tylko cichutko marzę, że podpiszesz czasami dla mnie odmiany traw, bo kompletnie się na nich nie znam ;:224
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 lis 2013, o 15:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wandziu dawno nie była pod dębowym okapem, spacerowanie ścieszkami sama przyjemność. Widzę królują hortensje, trawy. Vanilka ślicznie buraczkowa ;:167 . Przyjemny spacerek.
Awatar użytkownika
IWONA1311
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 mar 2011, o 12:10

Post »

Witaj Wandziu
Po raz kolejny z wielką przyjemnością pospacerowałam po Twoim ogrodzie. Masz w nim wszystko co mi się ostatnio bardzo podoba czyli hortensje, trawy i żurawki a do tego mimo suszy wszystkie rośliny pięknie wyglądają. Ogród regularnie podlewany nie odczuł tej suszy a u mnie kwiaty hortensji wszystkie uschły, bo nie miałam czasu codziennie podlewać.
Awatar użytkownika
silvarerum
1000p
1000p
Od: 16 kwie 2012, o 21:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wpadłam z rewizytą i chyba przepadnę... Przejrzałam cały wątek, masz przepiękny ogród.
Podzielam Twoją miłość do róż i hortensji, ale widzę, że nie zdawałam sobie sprawy z tego, jak trawy "robią" ogród.

Z każdego wątku wynoszę kolejne punkty na listę "muszę koniecznie to kupić i posadzić" - u Deirde zaraziłam się różami, u Miłki (takasobie) hostami i daliami, a u Jacka, Irminki i Pepsi różnymi bylinami. Boję się, że trawy się już mi nie zmieszczą, a bardzo mi się podobają :wink:
Zapraszam: silvarerum czyli szwedzki ogrodnik w akcji.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=88534
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Wandziu, zdjęcia z dębem Czesławem w roli głównej ;:167 Niezwykle klimatyczne, nastrojowe, cudne. Za zachwytu obejrzałam je kilka razy i za każdym dojrzałam jakiś inny ciekawy szczegół...A to garnek uroczo przewrócony, tam dalej kule, pieniek... Ślicznie to wszystko wkomponowane, że o hostach, żurawkach, trawach i innych roślinkach nie wspomnę. Pokazuj częściej to miejsce, bo wszystko wygląda tak naturalnie, nawet kamienie wdzięcznie ułożone dopełniają całość ;:138
Awatar użytkownika
irminka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2010, o 19:08

Post »

Wandziu, ja też nieśmiało liczę na przewodnik po trawach w Twoim wydaniu :D Ogród masz przepiękny, bogaty i pełen uroku, podziwiam :D
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”