Ogród zielonej cz II

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogród zielonej cz II

Post »

Soniu patent ukorzeniania pędu hortensji z doniczką przyswoiłam juz zimą a jak przyszła wiosna sekatorem przeleciałam całe kępy i olśniło mnie na zakończenie akcji ;:306 Odcięłam od młodej kępy 2 pędy ale chyba nic z tego więc wszystko przede mną .
Mam kilka różnych odmian wyprowadzonych na pień ale starałam się aby były niezbyt wysokie bo takie mi sa potrzebne i mniej kłopotu.
cyma2704 pisze:Czyżby już jesień, rozchodnik ma spore pąki
Ja tez tak pomyślałam widząc spore pąki kwiatowe na jesiennych zawilcach japońskich ...
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2012, o 18:56
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ale masz piękne te lilie. A to zdjęcie z firletką i liliami z tyły, zaraz pod Chopinem chyba to jest cudne. U mnie jeszcze 3/4 lilii w pąkach. Nie mogę się doczekać aż rozkwitną. Znowu będę się pewnie bulwersować na niezgodność odmianową. Oby tylko kolorki miały ładne i pasujące do całej reszty.
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Sonia, lilie zawsze i wszędzie będę chwaliła, bo to moje drugie ulubione kwiaty zaraz po różach.. chociaż jak tak sobie przemyślę to w lipcu róże mogą się chować jak zaczynają pachnące lilie ;:224 Czy u ciebie nie siada na nie żadna zaraza? U mnie zaczęły żółknąc i dziwnie się skręcać. Po dokonaniu "przekopków" internetu okazało się, że to jakiś syf grzybowy.. A przecież żadnego deszczu nie było od niepamiętnych czasów. Skąd ten grzyb.. ;:223
Nornic współczuję, bo wiem co to oznacza w praktyce. U rodziców walka trwa już 4-5 rok. Doszło do tego, że po wrzuceniu "witaminek" do norki nornice wynosiły je w inną część ogrodu :shock: Takie spryciury.
Awatar użytkownika
Ola2310
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2015, o 13:37
Kontakt:

Post »

Soniu dziś i ja zrobiłam eksperyment z ukorzenieniem hortensji...Dałam doniczki na 2 krzaczkach.Zobaczymy co z tego wyjdzie... ;:oj
To tak podobnie jak przygięłam ogrodową do ziemi i zasypałam, to tu tak samo tylko w doniczce...Teraz trzeba pamiętać podlwewać. ;:108
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Asiu dzięki. ;:196 Lilii mam sporo, a te miały być jasnoróżowe, ale i tak się cieszę, :heja bo nornice pracują nieustannie. Białe azjatki coraz ładniej kwitną.

Obrazek

Grażynko moje przekwitną, a Ty będziesz się cieszyć kolorami. Też czekam na bordową. ;:65

Obrazek

Małgosiu ciągle mam nadzieję, że granulki poskutkują. ;:218 Dziś trochę mniej, ale pod młodą różą udeptywałam tunel. ;:160 Na szczęście Artemis omijają.

Obrazek

Krysiu mam nadzieję, że włożyłaś pocięte patyczki do ziemi, zawsze jakiś procent się ukorzenia, choć już nie będą na pniu. Moja dwuletnia Limelight ma około 40 cm pnia i chyba trochę rośnie. W tym roku ma pięć pąków i pozwolę jej kwitnąć. Dni coraz krótsze, to i do jesieni bliżej. ;:174

Obrazek

Madziu dzięki. ;:196 Lubię lilie jak kwitną, Potem przycięte już mniej mi się podobają, a są wysokie i trudno je zasłonić. ;:222 Szczególnie na tej rabacie będę mieć problem. Gdyby ktoś miał wątpliwości jak na moich piaskach, wygląda trawnik po sześciu tygodniach bez deszczu, zdjęcie świetnie to ilustruje. Ja już przestałam się stresować, że zakupy niezgodne z opisem, te różowe oczywiście miały być jaśniejsze z ciemniejszym rumieńcem.

Obrazek

Sabinko u mnie jedna lilia też ma chorobę grzybową. Obrywałam sukcesywnie zarażone liście, aż została goła łodyga. Nie stosowałam chemii, bo inne obok były zdrowe. Nie przeszkodziło jej to zakwitnąć. :shock: To biała na pierwszym planie. Jak nornicom granulki nie pomogą, to poszukam innych sposobów, tylko pewnie skutecznych nie ma. ;:202

Obrazek

Olu będziemy czekać na efekty, takie eksperymenty nic nie kosztują. ;:215 Jedynie podlewanie, ale ja i tak mam pelargonie i hortensję w donicach, to biegam z konewką. Właśnie ogrodowa w donicy, zaczyna się przebarwiać.

Obrazek

Obrazek

Powojniki nadal kwitną.

Obrazek

Obrazek

Lawenda z ubiegłorocznych siewek niedługo zasłoni ekobord przy zejściu z tarasu.

Obrazek

Hosty podlewam, na razie sobie radzą.

Obrazek

Byłoby zbyt pięknie, gdyby siewki kompaktowej szałwii powtórzyły jej cechy.

Obrazek

Szałwia omączona mnie nie lubi, kwiat malutki.

Obrazek

Hibiskus bylinowy od sąsiadki, posadzony w kącie przy żywotnikach, chce pokazać, że i tak sobie poradzi. Wypuścił pięć łodyg.

Obrazek
Awatar użytkownika
ogrodniczka01
1000p
1000p
Od: 18 lip 2009, o 11:45

Post »

Soniu ślicznie u Ciebie wszystko kwitnie i rośnie.
Hosty , róże , lilie białe - kilka obok siebie wygląda cudnie ;:303
Już czekam jak zakwitnie i pokażesz bordową ;:333
Pozdrawiam i Zapraszam-Asia Ogród
Moje wątki
Sprzedam
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Asiu dzięki, ;:196 kwitną, ale woda leje się co dwa dni. Susza od sześciu tygodni. ;:202 Bordowe lilie miałam trzy, ale nie umiem odmawiać prośbom i została mi jedna. Na szczęście zakwitnie. ;:215
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witaj Soniu,masz dużo lawendy,też ją lubię ,a w szpalerze to szczególnie fajnie wygląda,ta mała trawka przy żurawkach wygląda jak gwiazdeczki,ale i lilii jest u ciebie bardzo dużo,oj jak wszystko to zakwitnie to będzie radocha ,pozdrawiam ;:196
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
wisia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 18:14

Post »

Soniu, faktycznie, wyszła normalna szałwia, oni mają jakiś sposób, by te roślinki były kompaktowe. Ja kupowałam w sklepie w Kau... rośliny w doniczkach np. Clematisa , jak go przesadzałam do ogrodu , to jego korzenie od łodygi ściśnięte były takim czymś jak agrowłóknina, być może w ten sposób ograniczając rozrost korzeni, zmuszają roślinę do obfitego kwitnienia i, kompaktowego wzrostu to samo było z miniaturowymi storczykami.
Wiesława.
Tu jestem szczęśliwa Część II- aktualna
Ogród z zapachem róż, część I.
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21

Post »

Fajnie się tak ogląda roślinki w różnych stadiach wzrostu ;:108
Piszesz, że tniesz lilie po kwitnieniu - napiszesz coś więcej? Jak tniesz, czy tylko same pączki czy parę centymetrów od góry? Jedna z moich też już przekwita, ale nie myślałam żeby ją jakoś przycinać, a może trzeba :? ?
U mnie hortensję ogrodową pali słońce, wszystkie młode liście spalone. Chyba będę musiała ją przesadzić. A myślałam, że w słońcu jakoś sobie poradzi jak będę mocno podlewać, a chyba jednak nie ;:185
Dla mnie to trochę kłopot, bo nie mam wiele cienia żeby ją gdzieś umieścić ;:186 Będę kombinować ;:219
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Powojniki cudne ;:167 I lawenda jaka dorodna. Moja startuje dopiero ale i tak chyba będzie mizerna.
Moje pieski ostatnio upolowały kreta :tan Może ci podrzucić? Pieska, nie zdechłego kreta ;:306 Może zapoluje na twoje nornice.
Te białe, pomyłkowe lilie wyglądają jak Mont Blanc. Są takie leciutko kremowe i niezbyt wysokie?

Bardzo mi się podoba ta rabatka z kuleczkami bukszpanowymi, taka regularna i ogarnięta ;:215
Awatar użytkownika
Menysek
200p
200p
Od: 24 paź 2007, o 11:56

Post »

Kobieto, masz chyba specjalny odstraszacz na chwasty, co? Po prostu rośliny i gleba :lol:
Chylę czoła przed pracowitością ;:180
"W przedziwnym mieszkam ogrodzie, gdzie żyją kwiaty i dzieci, i gdzie po słońca zachodzie uśmiech nam z oczu świeci...
I pielęgnuję murawę, plewiąc z niej chwasty i osty, by każdy, patrząc na trawę, duszą, jak trawa, był prosty."
. L. Staff

Monika - "Przy malowniczej drodze"
Awatar użytkownika
Iryseq
200p
200p
Od: 15 maja 2011, o 13:12
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Uwielbiam te hosty z białą obwódką sa przecudne. A powojniki szaleją u Ciebie. U mnie tylko na trzy jeden ma kilka pąków ;)
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Martuś teraz się rozkoszuję zapachem lawendy, 60 cm od okna pokoju komputerowego mam 15 sztuk. :) Trochę ciemnawo, ale zrobiłam zdjęcie przez okno. Trawka przy kulach bukszpanowych zostanie sama, bo żurawki tak spalone, że powędrują w inne miejsce lub do doniczek na przechowanie. ;:218

Obrazek

Wiesiu szkółki rozmnażają z pewnością szałwię wegetatywnie. Spróbuję kolejną ciąć, jak tylko wypuści pierwszy pęd, może się zagęści i nie będzie rosła taka wysoka. Jak ja kocham eksperymenty. ;:306 Swoją miniaturową kupowałam w doniczkach i drugi rok jest taka sama wysokościowo. Po prostu taki gatunek. Może spróbuję ją podzielić, a jak nie to dokupię, bo wreszcie mam pomysł na niedokończoną rabatę z hostami. :tan Czekam tylko na deszcz.

Zuza ścinam cały kwiat, jak lilia przekwitnie. Roślina nie wysila się na tworzenie nasion. Łodygę w całości zostawiam, bo ona ma wykarmić cebulkę na przyszłoroczny kwiat. Moja hortensja ogrodowa stoi na schodach od strony północnej i ma 4-5 godzin cienia, ale i tak najczęściej dwa razy dziennie podlewam. ;:108 Zostanie w garażu na zimę. Mam jeszcze jedną w donicy, ale z tegorocznego patyczka, też powędruje do garażu. Gdzie je posadzę i czy w ogóle powędrują do gruntu, nie wiem. ;:204

Jolu powojniki mnie zadziwiają, kupiłam takie mizerotki, że bałam się je sadzić, żeby nie połamać. ;:202 Lawenda jakoś dobrze się czuje na moich piaskach, rośnie ładnie. ;:215 Dziś pani w ogrodniczym proponowała mi karbid na nornice. ;:306 Granulek na razie nie wynoszą na zewnątrz tuneli. Obserwowałam kota sąsiadów, jak polował w moim ogrodzie, ale na co. :?: Pies pewnie bardziej ruchliwy, może jedną by upolował. :) Krecika mam swojego. ;:306 Kolejne lilie Mont Blanc zakwitły. Tak, to one znalazłam etykietę. Są lekko kremowe i mają z 70-80cm. Bukszpany przycięłam, ale słońce je trochę przysuszyło.

Obrazek Obrazek

Moniczko chwastów prawie wcale nie ma, to fakt. Mam jednak sporo kory na rabatach, a susza też sprawiła, że chwasty nie rosną. Jak popada, to dopiero będzie wysyp. ;:202

Jolu Iryseq hosty się robią za duże na tą rabatę, ale na razie zostaną, bo też je lubię. Chętnie na przyszłą wiosnę, bym je podzieliła, ale to strasznie ciężka praca. Wiosną wykopałam z trudem jedną i nawet siekierą nie mogłam podzielić, tak twardą i ogromną miała karpę. Powojniki muszą się pewnie dobrze ukorzenić. Mój z supermarketu, nie ma na razie pąków.

Dwie hosty kwitną.

Obrazek Obrazek

Bordowa lilia pokazała kwiat.

Obrazek Obrazek

Jeżówki się spieszą.

Obrazek

Samosiejki żeniszka marniutkie, słabo ukorzenione, a podlewam co trzeci dzień.

Obrazek

Ostróżki jednoroczne już kończą kwitnienie.

Obrazek

Jeszcze niebieski zawilec.

Obrazek

Kolejny eksperyment. Trzy gałązki pęcherznicy Diablo zaplecione.

Obrazek
Awatar użytkownika
Ola2310
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2015, o 13:37
Kontakt:

Post »

Soniu u mnie też taki skwar że roślinki ledwo żyją...Nie może to te słonko normalnie świecić ?
A nie żeby od razu wszystko palić...
Pozdrawiam ;:196
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”