Ucieczka z Krakowa --- początki

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ucieczka z Krakowa --- początki

Post »

To rosjanka Rosa Szewczenko, uparta jak osioł.
Ale zobaczymy, jeden pęd wycięłam nad 3 oczkiem a drugi przygięłam do samej ziemi.
Zobaczymy w tym roku co pokaże, to klimber i ma bardzo sztywne te pędy, nie chce się poddać.
Ale nie mogę przecież żeby powąchać kwiatka podpierać się drabiną.
Tak więc trwa ujarzmianie uparciucha. :uszy
A jaka jest ta książka "Elizabeth i jej ogród", kiedyś jej szukałam.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Daria_Eliza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lut 2013, o 01:30

Post »

Lucynko, ja też ukorzeniałam po wczesnowiosennym cięciu. Także polecam ten sposób.

Grażynko, nigdy nie widziałam nawet zdjęć tej odmiany, pewnie jest gdzieś u Ciebie w wątkach, ale gdzie jej szukać??? Ale skoro to climber, to trudno jej się dziwić, że ona chce wysoko kwitnąć. No nic, próbuj - jestem ciekawa czy uda Ci się uparciuchę zmusić, żeby nisko kwiaty wypuściła.
Książkę czytałam już parę lat temu, a potem odsprzedałam na all. Rozminęłyśmy się, bo bym Tobie przekazała. Książka całkiem interesująca, bo pisana z perspektywy kobiety z końca XIX w. Ale za krótka jak dla mnie, no i autorka mogła tam więcej o tym ogrodzie napisać.
Awatar użytkownika
AguJa
500p
500p
Od: 28 lip 2015, o 22:57
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Daria, czytam wpisy i przyznaję, że posiadasz bardzo rozległą wiedzę i na tematy ogrodowe i historyczne. Naukowe podejście połączone z praktyką. Dzięki temu Twój wątek jest bardzo ciekawy.
Czy to zamiłowania czysto hobbystyczne, czy wiążące się z wykształceniem lub zawodem?

A groszek postaram się wysiać wcześniej jak mi radzisz :) Młody zrobił mi skrzynię na części warzywnika, to już mi nie zamula upraw. :heja
Mogę siać i sadzić na spokojnie!
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Aaaa......no to sobie daruję.
Jest tyle ciekawych pozycji na tematy ogrodnicze, że jest w czym wybierać.
Ta róża jest przepiękna o bordowych i mocno pachnących kwiatach, ale uparciuch straszny, chyba trafiła kosa na kamień. ;:306
Będą wiosną przepychanki aż strach, bo muszę ją jakoś ujarzmić, inaczej wiatr może ją wyłamać u podstawy, bo to masywna róża.
A podpory mogą nie wytrzymać przy silnym wietrze.
Tu jest na tej stronie, ale oczywiście fotka nie oddaje właściwego cudnego koloru o aksamitnych płatkach.
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... &start=210
Grażyna.
kogro-linki
gloff
1000p
1000p
Od: 2 gru 2011, o 10:21

Post »

Piękny macie ten kawałek ziemi :D Smardze na własnej działce to skarb.
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Dario jesteś kobietą renesansową, tyle różnorodnych zainteresowań. ;:180 Czytam namiętnie,może uda mi się gdzieś namierzyć twoje pozycje. Panie z litografii, pracujące w ogrodzie, to jak dzisiejsze celebrytki. :) Czy swoją Alba Rose 'Meiflopan' kulkujesz. :?: Moja ma trzy długie pędy, jak nie przemarznie, może spróbować. ;:131
Awatar użytkownika
Daria_Eliza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Agusiu, dzięki Ci za te miłe słowa. ;:196 Cóż mogę napisać: jak już polubiłam w dzieciństwie czytanie, to życia sobie bez książek nie wyobrażam, a i zainteresowań różnych mi nie brak - za to życia nie starczy, żeby wszystko zgłębić. Studiowałam etnologię (antropologię kulturową), ale i historia sztuki była mi bliska, malowałam przez kilka lat. Potem własna działalność wraz z mężem w branży zupełnie innej; ale od kiedy zaczęłam cokolwiek sadzić w 2012 r. to wsiąkłam w tematy ogrodnicze i przepadłam! :D I tak to się u mnie wszytko przeplata.

Grażynko, rób tej pięknej róży koniecznie więcej zdjęć, bo na to zasługuje! Och, szkoda, że nie mogę jej powąchać. :(

Mariuszu, dziękuję za wizytę. :wit I zapraszam do dalszych odwiedzin.
Smardze w kolejnym sezonie się nie pokazały, ale może przebieg pogody im nie sprzyjał. W każdym razie one lubią się pojawiać na świeżej ściółce z kory. A Twoja żona dobrze zrobiła, że działkę nabyła, teraz oprócz łowienia będziesz miał inne interesujące zajęcia. :wink: :D

Soniu, jak skończę "Z uchem przy ziemi", to Ci podeślę. A gdyby był ktoś jeszcze chętny na tę książkę, to w kolejce po Tobie, może być?
No popatrz, nie wiedziałam, że Alba Meidiland ma jeszcze na dodatek 'Meiflopan' w nazwie, na chorobę tego tyle? :D Ale nie, nie kulkuję jej, bo to raz, że okrywowa, a dwa że i tak kwitnie jak szalona! Jeśli Twoja młoda ma trzy długie pędy, to radzę wczesną wiosną bez celebracji przyciąć na 20 cm i zobaczysz jak się rozkrzewi i zakwitnie!
Dla słuszności postępowania wklejam Ci tu fotki moich trzech Albinek, które ciachnęłam 08.03.2015;

tutaj 07.05.2015,
Obrazek

tak wyglądały 31.05.2015,
Obrazek

a to z 12.07.2015 to już chyba u Ciebie wstawiałam? W ciągu jednego sezonu dorastają do swojej maksymalnej wysokości 60-70 cm.
Obrazek
Awatar użytkownika
Daria_Eliza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jeszcze dodam, Soniu, że Alby Ci nie powinny przemarznąć do -29*C.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
slila1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2009, o 19:05

Post »

Dario, jeżeli można, to ja ustawię się w kolejce po książkę. Sprawdzałam w naszej bibliotece, ale nie mają jej w katalogu.
Pozdrawiam Lidka "Jest mowa kwiatów tajemna i cicha". Wincenty Pol
Moje wątki.
Moja działka cz.9
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj Dario. Rzeczywiście masz ciekawe zainteresowania. Ostatnio zastanawiałam się nad kupnem róży o której mowa no i dzięki Twoim fotkom chyba nie mam innego wyjścia jak tylko ją kupić :tan .
Awatar użytkownika
Daria_Eliza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Lidziu, oczywiście.

Ewelinko, nie kupuj, rozmnożę Ci moją, a może jeszcze jakąś sadzonkę wiosną znajdę u siebie, bo ja tę różyczkę paru zaprzyjaźnionym ogrodniczkom obiecałam, a nie jestem pewna ile sztuk zostało.
Awatar użytkownika
zielonajagoda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 10:12
Kontakt:

Post »

:wit "Elizabeth i jej ogród" czytałam jakiś czas temu, fragmenty opisu Polaków nie były przyjemne ;:131
Za to moją ukochana książką po którą często sięgam dla przyjemności, otwieram losowo i czytam kilka kartek i która zawsze leży pod ręką jest "W szlacheckim dworze" Mai Łozińskiej :D i od kilku lat "chodzi" za mną eksperyment z tej książki z kapustą i ogórkiem :wink:
Jutro zaczynam siewy ;:224
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dario, poczytałam w necie o kulkowaniu róż. Ciekawe.
Muszę spraktykować. Nie znałam. ;:108
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2012, o 18:56

Post »

Czytałam o Twoich zamówieniach liliowych u Agi. W jakie barwy poszłaś?
Ja nie znam tych pozycji książkowych o których mowa, ale chętnie przeniosłabym się w czasy kiedy Panie tak chodziły ubrane po ogrodzie jak na obrazku u Ciebie. Musiał być to mocno niewygodny strój no i przede wszystkim ciepły na upalne dni. Ale jaka klasa... :).
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj Dario. Skoro masz nadwyżki no to ja chętnie ;:224 .
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”