300 m 2 frajdy - część III - ekologicznie

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Eliza52
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 wrz 2014, o 11:42
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: 300 m 2 frajdy - część III - ekologicznie

Post »

Mariolka słuchaj dobrej koleżanki Jagis z Pruszcza Gdańskiego, ma rację ;:108 ;:162
Pozdrawiam Ela
Iwona i Piotr
500p
500p
Od: 24 paź 2010, o 09:31

Post »

"Miskanta olbrzymiego rozmnażamy dokonując podziału mocno rozbudowanych podziemnych kłączy..." http://www.miskantolbrzymi.net/index.php?name=sadzenie
Ja mam dwa, zebre i chyba chińskiego, zebra faktycznie siedzi w jednym miejscu, a drugi łazi, ale nie wszędzie chce żyć, ostatnio wykorzystuje go jako świetny mulcz...trochę przypomina perz, ale chyba łatwiejszy do wyplenienia, także najlepiej do jakiegoś wiadra...
Awatar użytkownika
Ruda2011
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 mar 2011, o 10:29
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ruda2011 pisze: a po drugiej stronie tego trejaża powstaje ..... akwen wodny ;:306
Jagódko "powstaje" oznacza, że jest w trakcie budowy. Gdy skończę i okaże się, że jest pułapką dla żabek (nie planuję robić pułapki) - wtedy możesz mnie zganić.
JagiS pisze:I nawet nie myśl o roślinach bagiennych, bo koło tej beczki żadnego bagna nie będzie, bo i skąd ;:218.
Ruda2011 pisze:Ja się z nią zgadzam bo takich "bagiennych" roślin nie mam ;:306
Jak widzisz - "bagienne" są w cudzysłowie. Naprawdę zdaję sobie sprawę z tego, że plastykowa kastra nie jest naturalnym zbiornikiem wodnym.
JagiS pisze: Wygląda to tak, że entuzjastycznie rzucasz pomysł, wszyscy Ci gratulują, wiwatują, po czym..., po chwili..., sama stwierdzasz, że pomysł okazał się do bani ;:306.
Jestem, jaka jestem Jagódko i sposobu prowadzenia mojego wątku nie zmienię.
Jeżeli mam pomysł - dzielę się nim. Realizuję go bo mnie to bawi, bo sprawia mi frajdę, bo nadaje trochę koloru bezbarwnemu życiu. Jeżeli przegrywam - nie ukrywam tego, piszę co sknociłam. Uczę się na błędach bo tak zostałam wychowana.
I tyle.
Bardzo dziękuję Ci za wizytę - miło, że znajdujesz czas na odwiedzanie innych ogródków mimo, że pewnie godzinami odpisywać musisz swojemu fanklubowi.

Elu, Iwonko miskant zostaje u mnie. W myśl przysłowia "jak się nie przewrócisz to się nie nauczysz" ;:306 . Obserwuję 2 bardzo już dorosłe kępy w okolicy. Jedna z nich rośnie na opuszczonej działce. Bambo rośnie w zwartej kępie i nie rozłazi się.
Wiem bo łażę tam po tyczki bambusowe wiosną i po orzechy dla ptaków jesienią (bo jest tam także orzech). Orzeszki rodzi małe ale zgniatam je tylko (młotkiem :lol: ) a ptaszki zimą wydłubują sobie pożywny miąższ .

Jak pisałam - błędem było posadzenie truskawek w doniczkach przechylonych na bok. Przy podlewaniu woda wraz z częścią ziemi wypływa z doniczki.
Zmieniły miejsce i teraz rosną tu
Obrazek

Dostały wody i papu do oporu i zaczynają dojrzewać
Obrazek

Zauważyłam też 2 poziomki samosiejki ;:oj . Rok temu miałam tu Rugię więc to pewnie ona
Obrazek

Ubiegły rok określony był na naszym ROD jako "różany" ;:333 . Działkowcy stwierdzają, że bieżący jest .... super różany ;:215 . Róże kwitną jak nawiedzone. Cały ROD wygląda jak z bajki. U mnie też fajnie zaczynają
Flammentanz
Obrazek

drugi krzew
Obrazek

Madame Knorr
Obrazek

Obrazek

Rhapsody in Blue.
Obrazek

CDN :)
Emilia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sty 2012, o 15:19

Post »

Mariolka, bardzo Cię lubię z powodu tych Twoich pomysłów i pewnie dlatego też, że mam tak samo...Liczy się to, że człowiek jest kreatywny, że mu się chce. A jeśli nie wyjdzie zgodnie z zamysłem - przyznać się do błędu i działać dalej :-D Zastanawiam się czasem (w chwilach zwątpienia w realizację moich pomysłów) co te wszystkie panie - sąsiadki z działek - robią. Wszędzie trawka i kwiaty w donicach. Mężowie koszą trawkę. One pewnie leżakują ;:131 No może podleją donice.

Ja swoje doniczki z truskawkami wstawiłam do wanienek wypełnionych torfem (ten torf czeka na domieszanie do ziemi pod sadzone rosliny). Na dno moich wyyysokich doniczek włożyłam agrowłókninę, ale woda natychmiast uciekała. Górą z ziemią nie miała szans, bo brzeg od ziemi wysoko. Nie mam gdzie do gleby wsadzić tych truskawek, więc będą siedziały na torfie ;:138 . Zebrałam już 2 miseczki truskawek, sporych.

Powodzenia w wymyślaniu i realizacji kolejnych projektów ! ;:333
I tu i tam. Ni tu, ni tam... cz.2
Przyroda nie śpieszy się, a jednak ze wszystkim nadąża. Lao Tsy
Pozdrawiam....... Emilia
Awatar użytkownika
Eliza52
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 wrz 2014, o 11:42

Post »

Mariolka pogroź mu palcem i powiedz żeby rósłł tak ja Ty tego chcesz a nie jak prorokują "te" z ogrodowiska :;230 :wit
Pozdrawiam Ela
Iwona i Piotr
500p
500p

Post »

"Miscanthus x giganteus - miskant olbrzymi jest najwyższym gatunkiem uprawianym w ogrodach, dorasta do 2-4 m wysokości; szerokie liście i fontannowy pokrój nadają mu dość egzotycznego i tropikalnego wyglądu; najlepiej prezentuje się jako soliter lub tło dla innych, barwnych roślin; roślina kępowa, wymaga sporej ilości miejsca"
http://ogrody-perspektywa.com.pl/porady ... e-odmiany/
Jeśli to ten to będzie dobrze :).
Awatar użytkownika
Ruda2011
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jak pisałam kilka stron wcześniej - zrobiłam porządek z bardakiem za domkiem
Winorośl rosnącą jak opętaniec ciacham nieustająco
Porządek został już lekko zachwiany ;:306
Jednak bez "przydasiów" nie obejdzie się ;:224
To zdjęcie pokazuje wersję "wymuskane" ;:173
Obrazek

Na działce mam 12 krzaków pomidora "Maskotka"
Zrobił się busz, obrywam liście żeby dosłonecznić trochę ale owocki (jak to w czerwcu) zaczynają dopiero rosnąć.

Natomiast uprawa balkonowa tych samych siewek ;:oj
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Znawcy tematu twierdzą, że u nich na balkonach i tarasach pomidorki też rosną lepiej niż w gruncie. Mają także papryczki i inne takie.
Na papryki i ogórki na balkonie trochę już za późno ale ........ tradycyjnego świniaka sobie może zakupię ;:224 Podtrzymywanie tradycji PRL - ważna sprawa.
I co ? I bimbrownia w łazience ? ;:112
Dracznie ;:215
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2009, o 21:37

Post »

RUDA a masz dobrą wentylację w łazience ;:88
Za to pomidory ;:215 ;:215 ja tez mam tylko pod drewutnią, drewno wypalone, dowieżć nie można więc pomidory rosną, zdradż czym je zasilasz - błagam ;:196
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Ruda2011
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Krysiu balkonowe zasilam Florovitem do roślin kwitnących ;:215 . Kupiłam litrową butelkę tego nawozu do domowych ale pomidorki też go lubią. No i dobrze bo domowe kwiaty wyzdychały a nawóz został ;:224 Jedna nakrętka na tydzień.

Faktycznie, wentylacja ;:224
Trudno, nie dorobię się majątku. Pomysł "bimbrownia" upadł ;:223
Awatar użytkownika
kasik 69
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 maja 2010, o 15:04
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Mariola moje pomidorki miniaturki malutkie,aż wstyd pokazać,nie to co twoje.Może bimbrownia w łazience to nie,ale naleweczka na parapecie ;:136
Zapraszam do mnie,
Moje wątki
Nasz Ogród
Awatar użytkownika
Ruda2011
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasiu tak zrobię ;:215

Mało nie padłam ze śmiechu przed chwilą, zobaczywszy ten plakat
Wymiata ;:306
Obrazek
Iwona i Piotr
500p
500p

Post »

A nie lepszy Biohumus dla tych pomidorków?
Awatar użytkownika
Ruda2011
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Iwonko nie, nie lepszy ;:196
Biohumus sklepowy jest (moim zdaniem) podbarwioną wodą. Widziałam gdzieś tu na FO humus, który jeden gość produkuje czy produkował sam, dla swoich potrzeb. Stertę kompostową (z dżdżownicami) ułożył na grubej folii , uformował w folii rowek i płyn, który ścieka z kompostu używał do zasilania. I to jest humus prawdziwy. Kolor ciemno brunatny, gęste toto.
Moje 6 krzaczków to tak, dla draki. Na bazarze z tym nie stanę a do pojedzenia ..... ;:224 - jedno posiedzenie mojej rodziny i po pomidorkach zostaną łodygi ;:306
Nie jest w stanie bardziej zaszkodzić nam ten florovit niż to, co ciągle żremy ;:131
Na działce jadę na nawozach naturalnych ale tam jest większa ilość podłoża. Na balkonie, z doniczki 2 litrowej krzaczek "wyjada" wszystko w tydzień.

Mój miskant olbrzymi
Obrazek

Czarny bez z dwoma baldaszkami kwiatów ;:215 . On jest wysokości "do kolan" i już kwitnie - dzielny malec :D
Obrazek

Po raz pierwszy wysiany - ślaz
Obrazek

Po lewej od szczawiu wysiałam ogórecznik. Wysiałam w 2 kępkach. Kilka siewek rozsadziłam a resztę zostawiłam w grupkach. Chcę sprawdzić co będzie ładniej wyglądało i rosło - single czy grupki :uszy
Obrazek

Liliowcowa rabata wygląda dużo lepiej niż na początku. Liliowce pięknie się rozrastają. Czekam na kwitnienie :uszy
tak było
Obrazek

tak jest
Obrazek

Do miłego :wit

Pada deszcz - cieszę się i smucę :D ;:174
Iwona i Piotr
500p
500p

Post »

To nie wiem ja dawno nie kupowałam, ale ten co wybierałam był gęsty. Jakiej Twój był firmy?
A "Bambo" ile ma centymetrów? Bo wygląda na mniejszego od mojego chińczyka, ale może fotka tak oddaje, ale ten co widzę przy drodze to już mocno wystaje za ogrodzenie.
Awatar użytkownika
Ruda2011
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Iwonko bambo ma tak ok metra w tej chwili. Rośnie tak, jak chce - nie mam wpływu na jego fanaberie ;:131
Miejsce, na którym go posadowiłam jest do 12.00 w cieniu - może to jest powodem.
Roślina "matka" ma miejscówkę "na patelni" ale druga kępa rośnie pod ogromnym, starym orzechem włoskim i jest wysooooka. Nie załamuję rąk - będzie co ma być.
Może się aklimatyzuje :lol:
Biohumus, który używałam był firmy Agrecol.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”