Sałata,odmiany,wysiew, uprawa,wymagania, problemy cz.2
- Ginka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 wrz 2014, o 16:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Sałata: łatwo czy trudno? cz.2
Wysiewacie obecnie jakieś letnie odmiany? U mnie wszystko już w kwiat poszło więc dostaną je kury, flancki które wysadziłam ok 4tyg temu są marne ale już raz podskubałam na kanapkę, wysiałam dzisiaj krótkie paski masłowej średnio późnej, królowej lata, rzymskiej, lodowej i tak dla hecy red bowl (mimo że czasem trącała gorzkim) no i dosiałam jarmuż obok sałat, może na innym miejscu i pielęgnowany wyrośnie, bo marnie ogólnie wyszedł.
"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
- emilka79
- 200p
- Od: 29 maja 2014, o 12:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja już popikowałam sianą wcześniej Bakatę, a wczoraj posiałam na rozsadnik liściastą. Wcześniej sialam rzymską- te już jemy 

Pozdrawiam -Marta
Kilka dni temu posiałam sałatę rzymską i cykorię liściową do korytek i wstawiłam do tunelu foliowego, aby przyspieszyć wschody. Dziś siewki są już całkiem spore, rośnie szybciutko, za tydzień myślę już ją pikować na miejsce stałe.
- Elfia
- 500p
- Od: 1 kwie 2014, o 21:51
- Kontakt:
U mnie wiosenne na wykończeniu - czego nie zjedliśmy, to wyrosło w kwiat. Teraz zjadamy sałatę liściową, a młode siewki czekają na popikowanie. Będą w sam raz na jesienny zbiór.
- McMArchewka
- 1000p
- Od: 13 lut 2012, o 21:28
Witajcie
Moja wiosenna sałatka już dawno sobie zakwitła, dlatego chciałbym Was poprosić o polecenie kilku odmian letnich. Słyszałem o Królowej Majowych, jednak oprócz tego są jeszcze jakieś inne 

- grazka100
- 500p
- Od: 25 paź 2010, o 10:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Michałku, Królowa Majowych to właśnie wiosenna sałata.
Może ktoś bardziej doświadczony Ci podpowie, ale pamiętam, że w tym wątku już był poruszany temat letnich sałat. Trzeba cofnąć się kilka stron.
Może ktoś bardziej doświadczony Ci podpowie, ale pamiętam, że w tym wątku już był poruszany temat letnich sałat. Trzeba cofnąć się kilka stron.
Może pomyliło Ci się z Królową Lata, bo Królowa Majowa jest wiosenna 
A letnie, to np.:
Kruche: Grenada Ożarowska, Królowa Lata, Great Lakes, Bakata; masłowa: Justyna.

A letnie, to np.:
Kruche: Grenada Ożarowska, Królowa Lata, Great Lakes, Bakata; masłowa: Justyna.
- PaulaPola
- Od: 26 mar 2012, o 21:18
Troche aktualności z mojego "sałatnika"
Kado- to będzie spora główka
delikatna i pyszna.

Mój faworyt Szokoladny, zauważyłam że z "wiekiem" jego liście robia sie bardziej pofalowane i pęcherzykowate.

Ervidika, bardzo smaczna "sztywniejsza" niż Kado i Szokoladny.

Maiko, jeszcze nie próbowałam ale wygląda pysznie

Merlot

Nie mogę sobie przypomnieć nazwy, ale bardzo smaczna

I Inne:

Kado- to będzie spora główka

Mój faworyt Szokoladny, zauważyłam że z "wiekiem" jego liście robia sie bardziej pofalowane i pęcherzykowate.

Ervidika, bardzo smaczna "sztywniejsza" niż Kado i Szokoladny.

Maiko, jeszcze nie próbowałam ale wygląda pysznie

Merlot

Nie mogę sobie przypomnieć nazwy, ale bardzo smaczna

I Inne:

- McMArchewka
- 1000p
- Od: 13 lut 2012, o 21:28
Amanita Dziękuję
w najbliższym czasie muszę się wybrać do sklepu ogrodniczego i kupić sobie którąś z nich 

-
- 1000p
- Od: 26 sty 2010, o 11:08
Paula szalejesz z tymi sałatami, u mnie już pustka, została tylko rzymska mini na nasiona. Teraz coś trzeba posiać na jesień.
McMArchewka, jest jeszcze masłowa o nazwie: All the Year Round, produkuje ją i Vilmorin i Smak&Zdrowie. Jest przeznaczona do całorocznej uprawy.
W moim 'sałatniku' też pustka. Kilka odmian kwitnie, bo chcę zebrać nasiona, a kolejna porcja nowych na zbiór jesienny rośnie jeszcze w paletce
Pierwszy raz zostawiłam sałatę, aby zakwitła, wygląda całkiem ciekawie, jedną przy pieleniu ogoliłam od dołu, to wygląda jak choinka

PaulaPola,

W moim 'sałatniku' też pustka. Kilka odmian kwitnie, bo chcę zebrać nasiona, a kolejna porcja nowych na zbiór jesienny rośnie jeszcze w paletce

Pierwszy raz zostawiłam sałatę, aby zakwitła, wygląda całkiem ciekawie, jedną przy pieleniu ogoliłam od dołu, to wygląda jak choinka

PaulaPola,

- PaulaPola
- Od: 26 mar 2012, o 21:18
No troszku szaleje
Amanita ta choinka wygląda bombowo
ja też zostawiam sałaty na nasiona. Ale o mało nie zostały wyrwane przez pomocnice która myślała ze zostawiłam je z niedbalstwa
A co tam Ci Amanitko w paletach rośnie?

A co tam Ci Amanitko w paletach rośnie?
-
- 1000p
- Od: 26 sty 2010, o 11:08
Amanita, mam nadzieję, że D e v i l's Ear też zostawiłaś na nasiona.
Tak, zostawiłam
Chociaż ta odmiana dopiero zaczyna się wyciągać w górę.
Na nasiona zostawiłam jeszcze Tom's Thumb (Tomcio Paluch), Flame, Simpson, Maiko, Evridikę, Sucrine, Forellenschluss i Vitaminny (tej nawet nie spróbowałam za dużó, bo od razu wystrzeliła do góry), ale na jesień mam przygotowanych kilka sztuk
PaulaPola, a mam kolejne nowości o ciemnych liściach
Chociaż ze sprawdzonych już wysiałam kolejną porcję Amish Deer Tongue, bo mi bardzo posmakowała 

Na nasiona zostawiłam jeszcze Tom's Thumb (Tomcio Paluch), Flame, Simpson, Maiko, Evridikę, Sucrine, Forellenschluss i Vitaminny (tej nawet nie spróbowałam za dużó, bo od razu wystrzeliła do góry), ale na jesień mam przygotowanych kilka sztuk

PaulaPola, a mam kolejne nowości o ciemnych liściach

Jak zbieracie nasiona sałaty?
Ja powoli zaczynam zbierać i to pierwszy raz
Wsadzam do torebki po kawałku baldachów z przekwitniętymi i suchymi kwiatami i otrzepuję do środka. Jeszcze nie wszystkie kwiaty przekwitły.Trochę to żmudna robota.
Zastanawiam się czy nie łatwiej byłoby poczekać aż wszystkie przekwitną i się zasuszą i wtedy ściąć po prostu całą łodygę i zebrać nasiona hurtem
Ale obawiam się, że do czasu aż wszystkie kwiaty przekwitną, to te pierwsze, które już się wysuszyły, to mi się po ogrodzie rozsieją, tym bardziej, że ostatnio np. nieźle wieje 
Ja powoli zaczynam zbierać i to pierwszy raz

Zastanawiam się czy nie łatwiej byłoby poczekać aż wszystkie przekwitną i się zasuszą i wtedy ściąć po prostu całą łodygę i zebrać nasiona hurtem