Ogródek KaRo cz.8

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Ogródek KaRo cz.8

Post »

Miła i pouczająca ta Wasza dyskusja o ptakach :D
A ja dziś kończę sezon warzywny w ogródku i chciałam zapisać a raczej podsumować go w moim wątku.
Podsumuję mój sezon pomidorowy ;:131 bo był ciekawy .
Uprawiałam wiele nieznanych mi odmian bo nie ustrzegłam się pomyłek w oznaczeniu ale wszystkie jakie miałam były dobrymi odmianami. Średnio rosnące, plenne i zdrowe.
Były to na pewno
Pierce's Pride, Lima, Cosmonaut volkov, Beefsteak, Bella Rosa,Chapman,Moskvich,Ijuński,jakaś biedronkowa sakiewka,i coś jeszcze owoce średniej wielkości z dziubkiem bardzo słodkie.
Ładną odmianą była ta sakiewka, ale tylko z wyglądu. Sam smak taki ...kartoflany, wewnątrz duże puste komory.
Obrazek
Jeśli znowu ją wysieje, to chyba przez pomyłkę :D

Było tego dużo. Nie ukrywam zaszalałam ale uprawa się udała, sądzę, że dzięki pogodzie.
Krzaki i owoce nie miały śladów zarazy a raczej uschły bo rok był wyjątkowo upalny i suchy, bezdeszczowe lato w centrum Polski nie sprzyjało uprawie a wody do podlewania brakowało.
Tym nie mniej dopiero dziś 12.10. definitywnie zostały wyrwane ostatnie krzaki z zielonymi pomidorami które powędrowały do kartonu i papierowych toreb. Z tym dojrzewaniem bywa różnie, bo wiele pomidorów gnije ale i tak nadal w miarę dojrzewania,konsumujemy własne pomidory.

Obrazek

Obrazek

Wykonałam tylko jeden oprysk stosując Revus, jeden oprysk Biosept Active i jeden płynnym nawozem wapniowym Plantella.
Nie wiem czy to dużo ale pomidory obrodziły i nie chorowały.
Po raz pierwszy własnych pomidorków miałam "po kokardkę" ;:306 najadłam się ich pod różną postacią, nawet prosto z krzaka smakowały doskonale. Jadłam jak by to były jabłka.
Mam mnóstwo przecieru bo 25 słoików a córka przerobiła ich nie wiem nawet ile (zapytam), ale bardzo dużo :D
To był bardzo udany dla mnie rok na pomidory. ;:167
Awatar użytkownika
any57
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2012, o 16:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Super zbiory pomidorowe Karo ;:138
Ja tydzień wcześniej od ciebie wykopałem krzaki, no i ja miałem ich dużo mniej. Też owoce zebrałem i właśnie wczoraj, kilka już dojrzałych przyniosłem do domu. Muszę zabrać je wszystkie, bo w altanie już coraz chłodniej.
Andrzej zaprasza
aktualny wątek
poprzedni
Awatar użytkownika
kuneg
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sty 2021, o 08:11

Post »

Gratuluję i zazdroszczę pomidorów, Karo :)
U mnie już dawno po pomidorach. Jeszcze tylko pojedyncze papryczki mi się trafiły przy wyrywaniu krzaczków :)
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Krysiu
Ktoś Wam zaczarował pomidory ;:138
Cieszę się razem z Wami z takiej obfitości ;:196
Ciekawa jestem tego z noskiem. U mnie pokrzyżowane i dziwne odmiany wyszły.
Zawsze podpisuję wszystko. ;:224
Sporo też zrobiłam na zimę ,tylko mam niedosyt bo bardzo szybko psuły się przyniesione do domu.
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Kontakt:

Post »

Ja też wszystko podpisuję ale... sadzonki wysadzał częściowo mąż, nie zważał na kolejność ani na to jak się nazywają ,no i wyszło jak wyszło.
Żałuję, że nie znam nazw moich najsmaczniejszych pomidorów które chciałabym powtórzyć, nasiona które z nich zebrałam mam podpisane wg własnego odbioru smaku i oczywiście jako NN mimo, ż e wszystkie dostałam od różnych osób ale jako podpisane i mogłam mieć porządek ale niestety nie mam nad czym ubolewam.
Ledwo znalazła zdjęcie pomidorów z dziubkiem, których smakiem tak się zachwycam,może jeszcze gdzieś mam w telefonie i z czasem mi wpadnie w oko. Póki co tutaj na fotce załapały się dwa... dość małe ale dziubki widać wyraźnie.

Obrazek

Dość o pomidorach a wykopki trwają, pochwalę się później
Teraz kwiatowo,póki jeszcze jest co oglądać.
Wcześniejsze kwitnienia...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
kuneg
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Karo, pomidory z takim dzióbkiem wiązał u mojej mamy Malinowy Retro. :)
Piękne róże masz. Co to za odmiana, te jasno różowe?
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Fajnie, że tak ci pomidory obrodzily. Ja też w tym roku miałam ich dużo.
Uwielbiam jeść takie prosto z krzaczka. Ja najbardziej lubię te czekoladowe i cytrynowe.
A Nela wszystkie czerwone koktajlowe. Garściami je nosiła i jadła.
Piękne nasz jeszcze róże.
A begonie jakie wciąż ukwiecone . No fajnie i kolorowo. Oby jak najdłużej tak było.
Awatar użytkownika
neferet
200p
200p
Od: 18 paź 2014, o 19:49

Post »

Och, jak jeszcze kolorowo u Ciebie! :)
Gratuluję wspaniałych pomidorowych zbiorów.
Czy wchodzimy, czy wychodzimy z ogrodu furtka jest początkiem drogi.
Pozdrawiam, Monika
Za furtką
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Piękny kolor przetacznika. Pastelowa róża słodka i ma tyle kwiatów. ;:oj
Begonie msz w doskonałej kondycji. ;:215 Moje chyba kupiłam jakieś chorowite, bo nie wyglądały ładnie.
Karo z sakiewek uprawiam Red Pear i nam smakują. Pewnie od gleby i nawożenia zależy smak.
Pozdrawiam ;:3
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Krysiu
Róże cudne i świeże ,jak w czerwcu. :D
No i hortensja :D Teraz tak wygląda :?:
Tajemnicza sprawa z mieszaniem się sadzonek pomidorków :;230
U mnie najsmaczniejsze ''czarne'' i ''Malinowy Smaczek''.
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Czy te drobne begonie też starasz się jakoś przechować przez zimę (jak pelargonie), czy może kupujesz wiosną nowe sadzonki? Ja kupowałam nowe, ale może istnieje jakiś sposób na ich przezimowanie, Krysiu?
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Kontakt:

Post »

Drogie moje Forumki witajcie :wit ;:196
Róża nazywa się Larisa,to r. rabatowa, rzeczywiście ma piękne kiście kwiatów każdego roku ale to wielkie krzaczysko :wink:
Już miałam ja wyrzucić ale ciągle u mnie jest bo te kwiaty są piękne
Obrazek
Nawet na zdjęciach lubię ją oglądać.

Wandziu begonie jednoroczne są cudownymi kwiatuszkami, długo ładnie kwitną ale nie umiem ich przechować przez zimę.
Każdego roku kupuję już od lat nowe sadzonki bo nie umiem im się oprzeć. Są zapchajdziurami w sezonie a jesienią obok marcinków długo dają kolorowe plamy na nieciekawych rabatach. Podobnie jak chryzantemy.
Obrazek
Obrazek

Jesień zapasem, zdjęcia robiłam w minionym tygodniu a pojedyncze kwitnienia cieszą jeszcze moje oczy a nawet na kolorowe liście lecące z drzew czy koraliki miło się spogląda.

Obrazek

Hortensja owszem jeden kwiat zachowała jeszcze w tej wspaniałej formie, w miejscu bardzo osłoniętym inne na tym samym krzewie są już w jesiennych różowo burych barwach. Też ładne.
Troszkę kwiatków jeszcze kwitnie...

Obrazek

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pomidorki ciągle konsumujemy ale już widać koniec zapasów. W domu nie umiem ich przechowywać, musiałam je ciągle przebierać i wyrzucać psujące się a zapowiadało się, że do grudnia będzie można korzystać z zapasów. Nic to...najadłam się ich przecież w sezonie, pewnie na zapas bo tak dobrze mi to szło. ;:306
Na grzybach się nie znam, ale kuzyni zrobili mi niespodziankę przywożąc 'skrzynkę' opieniek. ;:oj

Obrazek
Ależ miałam radochę czyszcząc je i sporządzając potrawy wg internetowych przepisów.
Obiad, kolacja i śniadanie w niedzielę było pod znakiem opieniek! Było smacznie! Pycha!
Dwie porcje zamroziłam, są gotowe do spożycia natychmiast po rozmrożeniu i przyprawieniu wg. potrzeby.
Naprawdę wspaniała przygoda mnie spotkała. :uszy
Awatar użytkownika
any57
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2012, o 16:56

Post »

Karo pisze: 27 paź 2024, o 20:28 Dwie porcje zamroziłam, są gotowe do spożycia natychmiast po rozmrożeniu i przyprawieniu wg. potrzeby.
Jak dobrze to znam :D Tylko tych porcji mamy dużo więcej - żona mówi ... jak na wojnę :;230
Ale lubię po lesie chodzić, no i jak nie wziąć grzyba, który tak prosi ... zabierz mnie, zabierz ;:306
Andrzej zaprasza
aktualny wątek
poprzedni
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Kontakt:

Post »

Zazdroszczę Ci możliwości chodzenia po lesie :D Grzybów też, nawet bez wojny przejecie je przecież i każdego roku od nowa zbieranie i zapasy! ;:167

Od wczoraj zbieram moje pelargonie z balkonu , czyszczę i ustawiam na oknach gdzie będą mogły bezpiecznie przezimować.
"Ciężka" to praca, oczyścić każdą roślinę, obskubać z kwiatów i pąków kwiatowych, podlać i przenieść tam gdzie ich miejsce.
Niektórym jeszcze robię zdjęcia bo mimo, że nie mają kwiatów to ich liście są nadal bardzo dekoracyjne.
Niektórym pozostawiam pąki kwiatowe...eh tak mi żal mijającego sezonu... :wink: :roll:
Żal mi było je zabierać ale muszę bo jednego dnia nie dałabym rady a mróz może nadejść lada moment. Już wczoraj było 0* a dziś pewnie będzie już w nocy poniżej zera. Nie chcę ryzykować więc do roboty ;:223
Tak wyglądały ściśnięte na balkonie:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

A tak podczas czyszczenia każdej z osobna.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zima się zbliża wielkimi krokami.... a na balkonie pozostają jeszcze papryczki ozdobne, golteria rozesłana,hebe i dotknięte już przez mróz kwitnące chryzantemy.
Obrazek

Niech szybko minie listopad...potem grudzień a potem każdy dzień będzie nas przybliżał do wiosny . Będziemy wysiewać nowe rośliny....
Awatar użytkownika
kuneg
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja tu widzę nadal lato u Ciebie :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”