Ogród Madzi
- Madziagos
- -Moderator Forum-.
- Od: 10 kwie 2012, o 21:44
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Ogród Madzi
Agnieszko,
wbrew pozorom dzieci nie są takie durne, jakby się mogło na pierwszy rzut oka wydawać. Wokół nas jest mnóstwo silnie trujących roślin, jednak jakoś z rzadka słyszy się o zatruciach (chyba że grzybami, ale przecież to dorośli je zbierają, nie dzieci). Ja chowałam się w otoczeniu roślin wszelakich i żyję, całkiem nie zatruta. Ważne jest natomiast żeby powiedzieć dziecku, że dany owoc czy kwiat jest trujący i nie należy go konsumować. Oczywiście nie znaczy to, że przypadki zatruć wśród dzieci nie zdarzają się. Na ogół jednak chodzi o dzieci w wieku lat kilkunastu lat, którym się wydawało, że po skonsumowaniu jakiejś tam rośliny urosną im skrzydła...
wbrew pozorom dzieci nie są takie durne, jakby się mogło na pierwszy rzut oka wydawać. Wokół nas jest mnóstwo silnie trujących roślin, jednak jakoś z rzadka słyszy się o zatruciach (chyba że grzybami, ale przecież to dorośli je zbierają, nie dzieci). Ja chowałam się w otoczeniu roślin wszelakich i żyję, całkiem nie zatruta. Ważne jest natomiast żeby powiedzieć dziecku, że dany owoc czy kwiat jest trujący i nie należy go konsumować. Oczywiście nie znaczy to, że przypadki zatruć wśród dzieci nie zdarzają się. Na ogół jednak chodzi o dzieci w wieku lat kilkunastu lat, którym się wydawało, że po skonsumowaniu jakiejś tam rośliny urosną im skrzydła...
Madziu - jak zwykle masz rację. Poza tym moje owocowe niejadki na pewno cisa nie ruszą... To jest koszmar - córka, to przynajmniej jagodowe jada, syn z owoców tylko jabłka i zielone winogrona - koszmar - a ja tu szaleję - borówki, maliny, truskawki - a on nie....
Agnieszka - istota w ogrodzie ekstremalnie początkująca http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... =2&t=73469" onclick="window.open(this.href);return false;
Nie działa mi c z kreseczką - przepraszam, jeśli razi kogoś ta literówka.
Nie działa mi c z kreseczką - przepraszam, jeśli razi kogoś ta literówka.
- chalaputkowo
- 1000p
- Od: 16 cze 2014, o 18:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jeśli mogę się wtrącić do dyskusji
Agnieszko a cyprysik nutkajski Jubile wąski i pięknie przewieszający się , po dziesięciu latach zaledwie 2-2,5 m wzrostu

Zielono mi - bo wesoło mi - bo zielono mi - Monika
Chałaputkowo,Chałaputkowo-dwa
Chałaputkowo to i owo
Chałaputkowo to i owo
- Madziagos
- -Moderator Forum-.
Moniko,
zajrzyj na poprzednią stronę. Mój Jubilee po jakichś 8 latach ma już dobre 5 metrów.
zajrzyj na poprzednią stronę. Mój Jubilee po jakichś 8 latach ma już dobre 5 metrów.
- chalaputkowo
- 1000p
Madziu a czym Ty go karmisz
, mój po sześciu nie ma nawet półtora metra

Chałaputkowo to i owo
Chałaputkowo to i owo
- Madziagos
- -Moderator Forum-.
Właściwie to niczym specjalnym (odnosi się to do wszystkich cyprysików, jakie mam). Raz w roku, zazwyczaj koło połowy maja daję trochę nawozu do iglaków. I na tym koniec. wszystkie drzewka rosną na glebie piaszczysto-gliniastej, klasa IVb.
- chalaputkowo
- 1000p
GRATULUJĘ
, należała Ci się ta nagroda za nakład pracy jaką wkładasz i za ogrom wiedzy 

Chałaputkowo to i owo
Chałaputkowo to i owo
- kamil888
- 500p
- Od: 26 lip 2012, o 17:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja również przyłączam się do gratulacji
Szkoda, ze u mnie nie ma takich konkursów 

- beacia0088
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 25 lis 2013, o 20:18
Gratuluję nagrody i życzę jeszcze wielu takich nagród
.
W pełni zasłużyłaś.Pozdrawiam.

W pełni zasłużyłaś.Pozdrawiam.
- Iw
- Od: 4 sie 2008, o 22:00
Magda, przyjmij i moje gratulacje
.
Gdyby to ode mnie zależało, za ogrom pracy w tworzeniu ogrodu i za efekt już uzyskany miałabyś I miejsce.

Gdyby to ode mnie zależało, za ogrom pracy w tworzeniu ogrodu i za efekt już uzyskany miałabyś I miejsce.

- Madziagos
- -Moderator Forum-.
Serdecznie dziękuję,
konkurs dotyczył nie tylko ogrodu, lecz całej zagrody. Tak więc - biorąc pod uwagę wiek (od 80 do 250 lat) i stan (niestety, długotrwałej dewastacji nie da się odmienić w krótkim czasie, chyba że ktoś jest milionerem) większości moich zabudowań, tak czy siak pierwszego miejsca bym nie dostała. Zatem wyróżnienie jest właśnie za ogród.
konkurs dotyczył nie tylko ogrodu, lecz całej zagrody. Tak więc - biorąc pod uwagę wiek (od 80 do 250 lat) i stan (niestety, długotrwałej dewastacji nie da się odmienić w krótkim czasie, chyba że ktoś jest milionerem) większości moich zabudowań, tak czy siak pierwszego miejsca bym nie dostała. Zatem wyróżnienie jest właśnie za ogród.
-
- Od: 20 sty 2013, o 10:54
Madzia
Dla mnie jesteś numero uno kochana
Gratuluję z całego serca.

- a_nie
- Od: 31 mar 2011, o 12:16
Także gratuluję
Zglądam do Ciebie często, czytam i korzystam z Twojego doświadczenia. Takie wielkie okazy hortensji bukietowych to tylko u Ciebie można podziwiać.

- klarysa
- Od: 11 mar 2011, o 17:29
Magdo, byłam, widziałam, jestem oczarowana.
uważam, że nagroda zasłużona
.
uważam, że nagroda zasłużona

Justyna
Moje wątki W rozczochranym..., aktualna cz. 7 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 58&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje "wyczyny'...
Za miedzą...i troszkę dalej.
Moje wątki W rozczochranym..., aktualna cz. 7 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 58&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje "wyczyny'...