Galeria.Dalie Stanisława cz.2

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Zablokowany
Awatar użytkownika
Przemekt23
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2013, o 19:36
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Dalie Stanisława cz.2

Post »

Naprawdę masz ich sporo. No i niestety zawsze problemem jest z przechowywaniem. Ale póki co cieszmy się że są. :heja
Awatar użytkownika
rys11
200p
200p
Od: 11 wrz 2012, o 12:40
Kontakt:

Post »

Witam naszą miłą Panią profesor Barbarę R. od komentarzy daliowych!

Moje gratulacje ;:138 za tak wspaniałą kolekcję Twoich dalii i tak zasobną wiedzę na temat naszych pokazywanych tu pupilków, jakimi są dalie.Dobrze że w tym wątku jesteś osobą pomagającą w naszych codziennych problemach daliowych. Wielkie słowa uznania że znajdujesz tyle czasu i poświęcasz się dla ogółu społeczności tego wątku.Choć nie komentuję tu za dużo, lecz oglądam i czytam to wszystko co dotyczy naszych dalii. :wit
Serdecznie pozdrawiam.Ryszard:)
Awatar użytkownika
BarbaraR
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 lis 2011, o 12:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ryszardzie, witaj - dziękuje za słowa uznania, ale z profesurą to przesada... Uczę się od znawców, trochę sama podczytuje tu i tam. Na pewno Twoja wiedza i doświadczenie w uprawie dalii są nieporównywalne do mojej znajomości tematu. Wiele osób mnie wspiera i współredaguje wątek, za co jestem im wdzięczna. Mam nadzieję, że będzie ich przybywać. Jak słusznie zauważyłeś, i pewnie przekonałeś się prowadząc swój wątek, wymaga to trochę czasu, ale czego się nie robi dla popularyzacji, niestety niedocenianych w Polsce, dalii. Najcenniejszy w tym wszystkim jest jednak kontakt z wieloma ludźmi, który często z czasem przeradza się w przyjaźń. Dziękuję za odwiedziny!
Pozdrawiam
Barbara
Awatar użytkownika
hania5
200p
200p
Od: 18 paź 2009, o 22:07

Post »

Basiu piękne krzaki daliowe,oj będzie co podziwiać
Pozdrawiam Hania
Mój ogródek
Tomek_Os
500p
500p
Od: 9 paź 2013, o 11:33
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Z frontu daliowego :wit Zakwitła Jenny, piękna! Jeden kwiat dopiero ale nie mogę się na nią napatrzeć. Wszystkie od Stanisława mają już pąki kwiatowe :heja
Awatar użytkownika
Przemekt23
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2013, o 19:36

Post »

Tomku czekam na twoje fotki kwitnących dalii. Niech ci dobrze rosną i cieszą oko.
Z moich dali od Pana Stanisława myślę że naj szybciej zakwitnie odmiana Noel ale Odo też ją goni. Zobaczmy. Miłego dzionka dla wszystkich daliowiczów. ;:113
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lip 2013, o 20:38

Post »

Jenny to jedna z moich pierwszych dalii od Stanisława to moja ulubiona jest taka cukierkowo pudrowa .Śliczna i apetyczna :D
Niestety straciłam ją :( ,ale będę próbować znowu mieć ją w swojej kolekcji ;:108
Pozdrawiam Alicja
Awatar użytkownika
BarbaraR
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To przypomnę Wam jak wygląda Jennie (Traff, 1993 USA) - nr 445 w kolekcji Stanisława.

Obrazek
Strzępiasta, w kolorze cukierkowo-różowym, środek kremowy - wys.110 cm, śred. kwiatu - 16 cm
Pozdrawiam
Barbara
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Tomek_Os
500p
500p
Od: 9 paź 2013, o 11:33

Post »

Ten pierwszy kwiat który dzisiaj sfotografuje i wstawię nie wygląda jeszcze tak cudownie jak ten z przytoczonego przez Barbarę zdjęcia, ale... zresztą sami zobaczycie :wink:
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

plus sadzonki od Stanisława (ok. 80), ale wiadomo, że z nich to tylko radość na ten rok, bo w większości wytwarzają małe i cienkie karpki, które nie przetrzymują zimy, bo zasychają
Nie za bardzo zrozumiałem Basiu; tegorocznych sadzonek nie można przechować tak jak starszych karp?
Zaciekawiło mnie, co piszesz, bo własnych sadzonek mam ok. 20 szt. i chciałbym je oczywiście przechować.
Awatar użytkownika
BarbaraR
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jacku, :wit
ja rokrocznie sadzę sporo sadzonek od Stanisława - rzecz jasna w nadziei, że nie tylko pięknie zakwitną, ale wytworzą karpy, które przechowam i będę mieć na kolejny sezon. Niestety, z większości sadzonek rosną cienkie, nitkowate karpy, które potem kiepsko się przechowują. Najczęściej wysychają i próchnieją.
Stanisław hoduje z sadzonek ładne karpy, ale, jak mi kiedyś powiedział - albo kwiaty, albo karpy. Nie twierdzę, że ze wszystkimi sadzonkami tak jest, niektóre wytworzą względnie ładną karpkę. która się przechowa. Może te odmiany, które generalnie źle się mnożą, wytwarzają też delikatniejsze karpy? Coś jest na rzeczy. Kiedyś pomyślałam nawet, że nie dopuszczę do zakwitnięcia, będę obrywać pąki, żeby się roślina nie wysilała na kwiat. Ale zawsze jest mi żal to zrobić i nie wypróbowałam dotychczas tego sposobu. Stanisław twierdzi, że to kwestia nawożenia - on nawozi tylko polifoską. Ja też tak robiłam i u niego karpy z sadzonek narastają, a u mnie nie. Fakt, że gleba u mnie bardzo ciężka, gliniasta, zbita... Może to jest przyczyną?
W każdym razie u mnie problem występuję, może u Ciebie nie będzie. W tym roku sadzonki posadziłam dość wcześnie, zasiliłam innym nawozem niż zwykle. W pierwszej połowie lipca zasilę jeszcze raz. Zobaczymy, co z tego wyniknie. Nie omieszkam o tym napisać, jeśli się uda pokonać problem. A jak nie, to będzie prawdopodobnie oznaczało, że to kwestia mojej gleby.
Nie zniechęcaj się jednak. U Ciebie może być wszystko dobrze - urosną i przetrwają zimę.
Pozdrawiam
Barbara
Awatar użytkownika
Mariusz DLW
200p
200p
Od: 10 mar 2013, o 12:41
Kontakt:

Post »

Ja z kolei usłyszałem od Stanisława, że karpy się utworzą z sadzonek, ale w inspekcie. Bez kwiatów, za to z długim, bo przedłużonym przez inspekt okresem wegetacji, czyli wzrostu. Coraz większy mam mętlik ;:219 zamiast jasności...
Mariusz
Kaktusowy wątek sprzedażowy - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=11&t=68063" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lip 2013, o 20:38

Post »

A czy ja dobrze pamiętam ,że w pierwszym wątku była mowa o tzw. meteorytach czy jakoś tak ,że to właśnie one nie wytwarzają dostatecznej ilości bulw i długo nie ''żyją '' :?:
Miałam dalie ,która wytworzyła w pierwszym roku tylko trzy małe bulwy i tak było przez trzy sezony ,a potem padła :(
Pozdrawiam Alicja
Awatar użytkownika
BarbaraR
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jednym słowem - z sadzonek trudno jest uzyskać karpy, które przetrwają zimę. Zawsze coś przetrwa - raz więcej, raz mniej... Stanisław też ma problem z niektórymi odmianami i musi z nich rezygnować.
Pozdrawiam
Barbara
Awatar użytkownika
BarbaraR
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Alicjo,
Stanisław potwierdził, że wiele z nowości, które otrzymuje to właśnie tzw. meteory - piękne kwiatowo odmiany, które nie mogą dostosować się do naszych warunków klimatycznych. No cóż, musimy się zadowolić tymi, które chcą u nas rosnąć. A pozostałe ;:14 .
Pozdrawiam
Barbara
Zablokowany

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”