Fajne te kuleczki z kolcami, ale kolekcja pachypodiów absolutnie wymiata

Przesyłam buziaki

Droga Żanetko, w pewnym wieku już nie ma się co krygować i należy uczciwie postawić sprawę.piasek pustyni pisze:W przyszłym tygodniu nieuchronnie zbliżają się moje urodziny. Kolejne osiemnaste, jakby ktoś pytał, choć mój M zawsze dodaje, że osiemnaście owszem, ale...do setki.
Dziękuję, Haniu i buziaki przesyłam również!hanka101 pisze: kolekcja pachypodiów absolutnie wymiata
Jeszcze nie mam, jeszcze nie mam, w środę pogadamy...
Jak tak dalej pójdzie, to bardzo szybko - przecież to roślina wysiana pod koniec marcaonectica pisze:Wracając do tematu: bardzo ładna mammilarka i w dodatku z kwiateczkiem a liany, jak widzę, zaczynają ekspansję na całego! Ciekawe ile to potrwa, zanim Ci zarosną całą przestrzeń
Grażynko - tak po trosze zawsze byłam, w końcu astraki czy tefraki to nie kwestia jednego sezonu, ale masz rację, że zaczynam zauważać - co gorsza: gromadzić - rodzaje, obok których przechodziłam obojętnie...Jeszcze ze dwa sezony na Forum i jak nie przystopuję, to będzie ciężko...Gaga1960 pisze:Widzę Żanetko ,że stajesz się mimo woli kaktusowa.![]()
Grażynko - to nasze centrum ogrodnicze to nic innego, jak zbiór roślin przywożonych najczęściej z Holandii lub innych podobnych "hurtowni". Jest duży wybór, teoretycznie, ale jest tak drogo, że bardziej się opłaca przez internet zamówić roślinkę i nawet z przesyłką wyjdzie taniej. W nielicznych wyjątkach, jak np. te maleństwa, czy jakieś tam popularne doniczkowce to owszem, można iść; czasem też podłoże się trafi tanio. Reszta- piekielnie droga sprawa. A o preparacie typu Bi58 to nawet nie słyszeli, o nawozach używanych tu, wśród nas- także. A już ulicę dalej jest inne, też dość duże kolejne nazwijmy to centrum ogrodnicze, gdzie i preparaty jakie trzeba można kupić, i roślinki tańsze, choć też masówka. W tych dwóch centrach kupuję najwyżej artykuły pierwszej potrzeby, a roślinki to typowo przy okazji i jeśli akurat są w miarę przystępnej cenie. Także pocieszę: nie masz czego żałowaćGaga1960 pisze: Ja nie wiemjedni mają pod nosem wystawy i kiermasze,inni sklepy i centra ogrodnicze
a człowiek musi kombinować albo może sobie tylko popatrzeć na zdjęcia zrobione przez szczęściarzy
Właśnie zdążyłam zauważyć, jak szukałam informacji o owej damulceannaoj pisze:Żanetko skoro Ci się podoba elongatka (mi też), to muszę Ci powiedzieć, że można fajną z nich kolekcyjkę stworzyć, bo kolorków sporo.
Ja również sobie je upodobałam. Mam troszkę więcej, i następne w drodze, ale jeśli dogadamy się w tym sezonie i przez zimę, to w następnym rozszerzę o kolejne. A może wysieję - to się jeszcze zobaczyraflezja pisze: Escobaria jest cudna!
To nowa moja miłość, już mam trzy rośliny z rodzaju escobaria.