Meksyk, Afryka, Madagaskar i inne - piasek pustyni cz.2

Zablokowany
Awatar użytkownika
hanka101
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2013, o 09:20
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Meksyk, Afryka, Madagaskar i inne - piasek pustyni cz.2

Post »

:wit
Fajne te kuleczki z kolcami, ale kolekcja pachypodiów absolutnie wymiata ;:oj
Przesyłam buziaki ;:196
Pozdrowienia Hania
Zapraszam do mojego wątku: Cz. 1 i Część 2
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

piasek pustyni pisze:W przyszłym tygodniu nieuchronnie zbliżają się moje urodziny. Kolejne osiemnaste, jakby ktoś pytał, choć mój M zawsze dodaje, że osiemnaście owszem, ale...do setki.
Droga Żanetko, w pewnym wieku już nie ma się co krygować i należy uczciwie postawić sprawę. Obrazek
Jak już się nie da ukryć, że się maturę zdało, to trzeba się przyznać!
Że się ma te 25... plus vat :wink:
A męża uświadom, że "do setki", to najlepszy jest sok pomarańczowy ;:306

Wracając do tematu: bardzo ładna mammilarka i w dodatku z kwiateczkiem a liany, jak widzę, zaczynają ekspansję na całego! Ciekawe ile to potrwa, zanim Ci zarosną całą przestrzeń 8-)
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.
Gaga1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 sie 2010, o 21:53
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Widzę Żanetko ,że stajesz się mimo woli kaktusowa. ;:306

Ja nie wiem ;:174 jedni mają pod nosem wystawy i kiermasze,inni sklepy i centra ogrodnicze
a człowiek musi kombinować albo może sobie tylko popatrzeć na zdjęcia zrobione przez szczęściarzy ;:218
Awatar użytkownika
annaoj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 sie 2012, o 21:29

Post »

Żanetko skoro Ci się podoba elongatka (mi też ;:215 ), to muszę Ci powiedzieć, że można fajną z nich kolekcyjkę stworzyć, bo kolorków sporo.
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 11:33

Post »

Wielkie dzięki za tak liczne wizyty ;:138 Czas nie zawsze pozwala na bieżące odpisywanie, ale staram się nadrobić to oglądając Wasze wątki.
Arturze - dziękuję za potwierdzenie ;:180 Nie da się ukryć, że od teraz z większą uwagą będę patrzeć na chamaczki ;:306
hanka101 pisze: kolekcja pachypodiów absolutnie wymiata
Dziękuję, Haniu i buziaki przesyłam również!
onectica pisze: Droga Żanetko, w pewnym wieku już nie ma się co krygować i należy uczciwie postawić sprawę. Obrazek
Jak już się nie da ukryć, że się maturę zdało, to trzeba się przyznać!
Że się ma te 25... plus vat
Jeszcze nie mam, jeszcze nie mam, w środę pogadamy... :lol: A poza tym... VAT-owcem nie jestem, dla mnie wasze brutto to moje netto, co automatycznie czyni mnie młodszą ;:306
A męża uświadamiam, ale on woli ten napój, co święta zwiastuje ;:219
onectica pisze:Wracając do tematu: bardzo ładna mammilarka i w dodatku z kwiateczkiem a liany, jak widzę, zaczynają ekspansję na całego! Ciekawe ile to potrwa, zanim Ci zarosną całą przestrzeń
Jak tak dalej pójdzie, to bardzo szybko - przecież to roślina wysiana pod koniec marca :shock: Ale spoko - do komputera zawsze dojdę...
Gaga1960 pisze:Widzę Żanetko ,że stajesz się mimo woli kaktusowa. ;:306
Grażynko - tak po trosze zawsze byłam, w końcu astraki czy tefraki to nie kwestia jednego sezonu, ale masz rację, że zaczynam zauważać - co gorsza: gromadzić - rodzaje, obok których przechodziłam obojętnie...Jeszcze ze dwa sezony na Forum i jak nie przystopuję, to będzie ciężko... ;:202
Gaga1960 pisze: Ja nie wiem ;:174 jedni mają pod nosem wystawy i kiermasze,inni sklepy i centra ogrodnicze
a człowiek musi kombinować albo może sobie tylko popatrzeć na zdjęcia zrobione przez szczęściarzy
Grażynko - to nasze centrum ogrodnicze to nic innego, jak zbiór roślin przywożonych najczęściej z Holandii lub innych podobnych "hurtowni". Jest duży wybór, teoretycznie, ale jest tak drogo, że bardziej się opłaca przez internet zamówić roślinkę i nawet z przesyłką wyjdzie taniej. W nielicznych wyjątkach, jak np. te maleństwa, czy jakieś tam popularne doniczkowce to owszem, można iść; czasem też podłoże się trafi tanio. Reszta- piekielnie droga sprawa. A o preparacie typu Bi58 to nawet nie słyszeli, o nawozach używanych tu, wśród nas- także. A już ulicę dalej jest inne, też dość duże kolejne nazwijmy to centrum ogrodnicze, gdzie i preparaty jakie trzeba można kupić, i roślinki tańsze, choć też masówka. W tych dwóch centrach kupuję najwyżej artykuły pierwszej potrzeby, a roślinki to typowo przy okazji i jeśli akurat są w miarę przystępnej cenie. Także pocieszę: nie masz czego żałować ;:185

Także i Tobie, Honoratko, bardzo dziękuję za wizytę, ale właśnie wyjaśniłam, że to "piekło" jest najwyżej atrakcyjne w momencie jakiejś dostawy czy zakupu doniczkowych roślin, i to też bardziej dla osób, które roślin nie kupują przez internet.
annaoj pisze:Żanetko skoro Ci się podoba elongatka (mi też ;:215 ), to muszę Ci powiedzieć, że można fajną z nich kolekcyjkę stworzyć, bo kolorków sporo.
Właśnie zdążyłam zauważyć, jak szukałam informacji o owej damulce ;:306 Aj, zarzekała się żaba błota, miało nie być żadnych mamilarek! Dobrze, że to chociaż Meksyk, zgodny przypadkiem z kierunkiem moich zbiorków ;:306 Ale miejsce jeszcze w szklarence jest, można jeszcze czegoś poszukać, choć wolałabym chyba jednak chamaczki :oops: Ale te z kolei mogą wisieć jak urosną, więc z której strony by nie patrzeć, miejsce jeszcze jest... ;:306

Natomiast muszę Was zmartwić - najprawdopodobniej niedługo zostanie wycofany ze sprzedaży dla osób prywatnych preparat Bi58 (dyrektywa unijna, kolejna) - taką info sprzedał mi sprzedawca właśnie w tym drugim centrum. Na przykład zaprawa nasienna Dithane już została wycofana, już można ją nabyć tylko ze zezwoleniem, jeśli w ogóle, teraz kolej na Bi58 i parę innych. Zakupić te specyfiki będą mogły tylko firmy lub osoby mające pozwolenie. Podobno nie umiemy robić oprysków i zbyt dużo niebezpiecznych przypadków było w Polsce z powodu ich niewłaściwego użytkowania... ;:224 Informację trzeba byłoby sprawdzić, ale lepiej chyba kupić zapas tego specyfiku, bo będzie kłopot...
Ale nie martwmy się tym, co dopiero będzie (i jeśli to prawda, że będzie).
Czas na miły akcent tego znów przydługiego postu: moje skromniutkie kwitnienia:

Drugie kwitnienie Escobaria chaffeyi w różnych odsłonach:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

I maleństwo wyżej wspomniane Mammilaria elongata:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Bardzo, bardzo Wam serdecznie dziękuję za wizyty i miłego, słonecznego, pełnego kwitnień popołudnia życzę ;:196
Pozdrawiam - Żaneta. Madagaskar i reszta świata - aktualny cz. 5
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
sokolica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2011, o 13:05

Post »

A ja myślałam, że Ty całkiem niekaktusowa ;:224 Jaką masz różnorodność frailea ;:oj Teraz jeszcze mamilarie i escobaria. Ale byle czym się nie zadowalasz :lol: No, mamilaria to rozumiem, że zobaczyłaś kupę pąków to Cię poniosło ;:306
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Magda! Jaką kupę - jeden pączek, ale to nie mnie poniosło, to podobno prezent - zapowiedź ;:306 Piszę: podobno, bo jak znam życie, to na owej ślicznotce się skończy, sama rozumiesz: na pytanie, co chcę na urodziny odpowiedziałam, że oczywiście odpowiednie kwiatki, na co mój M zapytał, czy przypadkiem nowa patelnia nie przydałaby się bardziej... ;:222
W każdym razie zapowiedź czy nie - trafiona całkiem, bo śliczna jest. A teraz pewnie polecę tam sprawdzić, czy nie mają innych kolorków... ;:306
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24

Post »

Kwiatuszki nie za duże ale ładne i urokliwe - jakoś mnie nie dziwi, że Ci się podobają. :D
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję serdecznie, Henryku ;:180 Niech tylko zdrowo rosną, a to będzie cieszyć najbardziej :D
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
Arkadius121
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2011, o 13:34

Post »

Witaj :wit
Ale ruszyły z wiosną te Twoje kłujące - przepiękne kwitnienia a Chamaecereus hybr.wymiata ;:333
Równie piękne i niesamowicie oryginalne "czepialskie"-rewelka ;:138
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
raflezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lip 2009, o 21:51

Post »

Żanetko!
Escobaria jest cudna!
To nowa moja miłość, już mam trzy rośliny z rodzaju escobaria.

I m. elongata Ci kwitnie?! To raczej rzadko się zdarza.
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Arku - serdecznie dziękuję za przemiłe słowa, szczególnie w kierunku chamaczka. Dla mnie nadal jest on po prostu przepiękny i na zabój się w nim rozkochałam ;:306
Iwonko - również dziękuję. Jak naprawdę jest z kwitnieniem, przekonamy się chyba w następnym sezonie, gdy podrośnie :D
raflezja pisze: Escobaria jest cudna!
To nowa moja miłość, już mam trzy rośliny z rodzaju escobaria.
Ja również sobie je upodobałam. Mam troszkę więcej, i następne w drodze, ale jeśli dogadamy się w tym sezonie i przez zimę, to w następnym rozszerzę o kolejne. A może wysieję - to się jeszcze zobaczy ;:218
W każdym razie bardzo dziękuję za wizytę i przemiłe słowa ;:180

Korzystając z okazji, chciałabym Was uprzedzić o mojej rzadszej trochę obecności na Forum w ciągu najbliższych dni (odpoczniecie trochę). Będę zaglądać do Waszych wątków, bo to najpiękniejszy czas kwitnienia, jednak pewne zdarzenia powodują, że muszę znacznie więcej czasu poświęcić innym sprawom. Pozdrawiam Was bardzo serdecznie ;:168
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
nolina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2010, o 21:37

Post »

Żanetko załatwiaj co musisz i wracaj :D
Będzie nam ciebie brakować ;:168
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31

Post »

Że co, że te urodziny będziesz obchodzić przez kilka dni? Zrób sobie czasem przerwę na reklamę, wątroba Ci za to podziękuje :wink:

No to czekamy ;:4
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.
emerald
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 lut 2012, o 13:40

Post »

;:65 Wracaj do nasz szybko ;:196
Zablokowany