Dynia - wszystko o odmianach i uprawie cz.6

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
emalia112
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 14 sty 2014, o 19:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Dynia - wszystko o odmianach cz.6

Post »

Zamawiłam wczoraj nasiona u Legutki i widze, że dynie bez łupinową mają.
Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 14 lut 2008, o 08:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

Post »

Dyskusja na temat przechowywania żywności jest tutaj :arrow: Przechowywanie żywności ?
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
chudziak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 maja 2010, o 22:55

Post »

My dzisiaj zjedliśmy na obiad pieczoną Blue Hokkaido - smaczna ,skondensowana . Generalnie "przerzucam " się na małe dynie typu Hokkaido .
Awatar użytkownika
Laryssa11
500p
500p
Od: 9 lut 2014, o 15:15
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

W Biedronce była teraz dynia Hokkaido, a przynajmniej tak ją podpisali. Kupiłam. Niestety, była tylko podobna, choć niezła, ale bardziej wodnista i owocowa w smaku.
emalia112
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

O co chodzi z zapylaniem się dyń? C moschata, C pepo C maxi

Post »

Tu na forum dowiedziałam sie, że dynie należą do trzech grup jak w tytule i,że w obrębie grupy krzyżują się bardzo łatwo, a miedzy grupami wcale. Ok proste , zrozumiałe. Ale jak rozróżnić te grupy między sobą, jakie cechy czy wady je charakteryzują. Przewalając internet w poszukiwaniu odpowiedzi dowiedzałam się, że melonowa, ozdobna Sułtański Turban, Atlantik, piżmowa Butternut to jedna grupa,ale piżmowa Muscade de Provence to już inna grupa, a kabaczek, ozdobna Autumn Wings i bezłupinowa to jeszcze inna grupa odmianowa, czy w tej klasyfikacji jest jakaś metoda. I jak to jest z tym zapylaniem. Czego możemy spodziewać się( teoretycznie) zapylając np Atlantik Sułtańskim Turbanem? Czy ktoś mógłby nas troche oświecić. Pisze nas, bo nie tylko ja gubię się w tym.
orkidea
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 6 lut 2014, o 10:20
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Nie wiem o jakich grupach mówisz, ale w Polsce uprawia się 3 gatunki dyni: dynie zwyczajne, dynie olbrzymie i dynie piżmowe. Jeśli chcesz wiedzieć które odmiany się ze sobą skrzyżują musisz wiedzieć do którego gatunku należą i jeśli dwie odmiany będą należały do tego samego gatunku, np.: Bambino i Hokkaido (dynia olbrzymia) to swobodnie się ze sobą skrzyżują, a jeśli będą to dwie odmiany dwóch różnych gatunków, np.: Bambino (dynia olbrzymia) i Butternut (dynia piżmowa) to nic dobrego z tego nie będzie.
emalia112
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Moje złe sformowanie wynika z niewiedzy. Do wczoraj uważałam, że dynia to dynia i dzieli sie na odmiany i że jest ten sam gatunek.Czyli jezeli posadzę koło siebie trzy patisony , trzy piżmowe i trzy giganty moge być spokojna, że z nasion wyjdą rosliny mocno podobne do rodzica. I odwrotnie jeżeli posadzę koło dyni ozdobnej cukinie to nasiona mogę wyrzucić. Czy dobrze rozumuje?
danaa
200p
200p
Od: 13 sty 2012, o 22:13

Post »

Orkidea
Nic dobrego, czy nic z tego :wink: nie będzie
Pozdrawiam - Danuta

Porządek powinien brać przykład z bałaganu i robić się sam :-)!
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13

Post »

Temat krzyżowania się dyń był już dokładnie omówiony,nie pamiętam tylko kto to zrobił i w którym wątku.Być może było to w wątku o uprawie giganta.
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2013, o 17:44
Kontakt:

Post »

Krzyżowanie się dyń, ma znaczący wpływ na uprawe gigantów, jednak tam chodzi o krzyż genów, mających głównie wpływ na wzrost dyni, a nie mających wpływ na: smak, wygląd itp :) No i również trzymamy się głównie jednej odmiany, nie krzyżując między sobą dyń z dwóch osobnych gatunków.
emalia112
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

KaLo zdaje sobie sprawe, że musiał być omawiany, bo to ważny temat pewnie nie tylko dla mnie.Bez podstawowej wiedzy ja selekcjonuje dynie na chybił trafił.Na szczątkowe informacje juz w różnych wątkach natrafiłam, ale tu jest 6 części, gigant ma dwie, co nieco jest w wątku o pozyskiwaniu nasion i żeby wszystko ogarnąć to mi zimy nie starczy.A do tego przy niejasnościach nie ma możliwości zadawania pytań.
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2013, o 17:44
Kontakt:

Post »

Zapylaj kontrolowanie i problem z głowy :wink: Po co krzyżówki, z których nie wiadomo co wyniknie :) Lepiej mieć nasiona czyste gatunkowo :D
emalia112
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Mnie zależy na różnorodności dyn , Nie mogą być zbyt duże, jeżeli dadzą sie zjeść to dobrze, ale najważniejsze, by z 30 krzaków każdy miał inne owoce. Część idzie na kompost, bo coś je tam dyskwalifikuje, ale większość wykorzystywana jest do dekoracji i suszenia.A tu się liczy niepowtarzalność.
Awatar użytkownika
Pauli
200p
200p
Od: 4 lut 2008, o 19:29

Post »

Emalio tu chodzi o zebranie nasion na kolejny rok. Jezeli w przyszlym roku chcialabys miec 30 roznych dyn to nie ma z tym problemu. Wazne zeby miec oryginalne nasiona. Problem zaczyna sie wtedy, kiedy chcialabys pozystac z tych swoich 30 roznych dyn nasiona. jeśli nie bedziesz kontrolowac zapylenia to bedziesz miala niespodzianki. jeśli kupisz lub zdobedziesz skads znowu nasiona to znowu bedziesz miala rozne dynie.

Przepraszam, klawiatura wylaczyla mi polskie znaki.
Pozdrawiam Paulina
Mój ogród
Alyaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2013, o 16:03

Post »

Tylko, że Emalii chyba właśnie chodzi o to by były unikalne o pewnych cechach (dekoracje ale na trochę dłużej). Dlatego myśli nad krzyżówkami.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”