Ogródek Robaczka cz. 9

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
mm-complex
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sie 2010, o 18:09
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogródek Robaczka cz. 9

Post »

Kasiu ja właśnie doszłam do wniosku ,że bardzo się cieszę z odległości jaka dzieli nasze ogrody ...chyba musiałabyś mnie siłą wygnać 8-)
Raj to mało powiedziane .Mimo ,że róże u mnie są dodatkiem do reszty w Twoich zestawianiach powalają na kolana ;:180 I jak tu ich nie kochać ;:170
Buziaki!!
marzenia się spełniają! Dana
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:58

Post »

Kasiu, czyli jakby posadzić 2 Edeny i 2 Elfe to ładnie by było? Lepiej na przemian czy 2 taki i 2 takie? A co dać przed nie?
Mam nadzieję, że nie nadwyrężam Twojej cierpliwości
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

A ja tam żałuję, że nie mieszkam blisko (albo choć bliżej), a dodatkowo - w Twojej okolicy nie bywam wcale ;:223 Bo choć raz chciałabym to zobaczyć na żywo ;:173
mm-complex
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sie 2010, o 18:09

Post »

Aniu ja myślę ,że Kasia musiałaby zamontować płot pod prądem i zniszczyć moją saperkę ;:306 A tak na poważnie nie mogłabym wyjść z tego ogrodu .Zachwycam się za każdym razem ;:167
marzenia się spełniają! Dana
x-S-l
---
Od: 2 sie 2011, o 15:43
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

hehe no to dziewczyny możecie sobie wyobrazić co się dzieje jak ja wpadam do Kasi.......bo mieszkam nawet tak niedaleko i ba dojazd komunikacją miejską jest super.......no latam od róży do róży i wącham......boje się pytać jak ja wtedy wyglądam... ;:306
ale róże to Kasiu masz nieziemskie....w ogóle kompozycje są boskie ;:167
Awatar użytkownika
asia2
1000p
1000p
Od: 2 maja 2006, o 19:11

Post »

Marta i dobrze, że nie pytasz.... ;:306
Ale to prawda... jak się wejdzie do Kasi, to ciężko wyjść. Chcąc nie chcąc człowiek się zawsze nieprzyzwoicie zasiedzi... :oops:
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42

Post »

irminka pisze:Kasiu, i jeszcze jeden ranking dla Ciebie, mocno uproszczony i trochę dla zabawy, rzecz jasna. Ranking kolorów, która biała, różowa, żółta, niebieska, kremowa, czerwona i fioletowa jest w Twoich oczach naj, naj?
Ja też rozkoszuję się słońcem, a nawet doceniam chłodne poranki, bo pięknie jest, oby tak długo :D
Irminko, zastanawiałam się dzisiaj podczas popołudniowego spaceru bez jakich roślin nie wyobrażam sobie ogrodu...i trochę tego jest ;-)) Widać, że wciąż brak mi okrzesania, jakiego nabywa się latami w ogrodnictwie, umiejętności dokonywania wyborów i odpowiedniego doboru roślin ;:131

Biały - spośród białych róż, które mam u siebie (Boule de Neige, Grasten, Winchester Cathedral, Kosmos, Lina R., William & Catherine, Ritausma, Aspirine R., Kent, Jacqueline du Pre), nie licząc rablerów, mój wybór padł na Alabaster. To wyjątkowo trwała róża, kwiaty trzyma kilka dni bez względu na deszcz czy palące słońce. Liście ma zdrowe, skórzaste i kwitnie niemal cały sezon. Dobrze przezimowała i świetnie się krzewi zachowując zwarty pokrój:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Białe bylinki, które uwielbiam to przede wszystkim dzwonki brzoskwinolistne :D

Różowa - tu wybór jest ogromny, dlatego stworzyłam podkategorię ;-) - bladawce i żarówy :D

Z bladawców na czele jest wspomniana Eden Rose, ale o niej już było, poza tym jest bez konkurencji, więc poza rankingiem ;:306 Z pozostałych bardzo lubię New Dawn i First Lady ;:173

New Dawn to jak dla mnie róża na każde warunki, prawdziwy terminator. Mam ją od jesieni 2011, zimuje doskonale, rośnie w głębokim cieniu, a przyrosty ma ponad 2-3 metrowe. Kwitnie z niewielką przerwą całe lato. Nie choruje (wcale), nie wymaga żadnych zabiegów pielęgnacyjnych. Mówią o niej śmieciuch, ale ja lubię w niej tą delikatność...płatki osypują się przy mocniejszym deszczu czy wietrze, ale co tam, niech się sypie...bo czy jest coś piękniejszego niż ścieżka do domu usypana płatkami róż? ;:131

Obrazek

Obrazek

Po posadzeniu pierwszych dwóch jesienią 2011, dosadziłam kolejnych 8 na następnych pergolach wzdłuż wejścia, jesienią 2012.
Te, które mają niecałe 2 lata, osiągnęły już ponad 3 metry wysokości:

ObrazekObrazek

Obrazek

First Lady to dla mnie klasa sama w sobie, zdrowa i bezobsługowa. Ma też zdolność tworzenia samoistnych bukietów ;:170

Obrazek

Obrazek

Od jesieni 2011 zbudowała ładny krzaczek, długo trzyma kwiaty, a kwitnie bajecznie w czerwcu i obficie powtarza:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Wśród "żaróweczek" Pomponella to mój numer 1 ;:333

Obrazek

Potrafi wystrzelić pojedynczymi pędami ponad miarę, ale na końcach zawiązuje kilkadziesiąt kwiatów...można jej zatem wybaczyć bałaganiarski pokrój ;-))

Obrazek

cdn. ;-))
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Żółta - nie mam wiele róż w słonecznych odcieniach (Graham Thomas, Golden C., Jude the Obscure, Lady of Shalott, Casanova, Sahara, Candlelight, Sweet Memories, Teasing Georgia, Sophie R., Tea Clipper) ale lubię ciepłe odcienie, zwłaszcza wśród angielek. Najpiękniejsza u mnie to Crown Princess Margareta:

Obrazek

Mam ją zbyt krótko by pokazać okazały krzaczek, ale i tak się w niej zakochałam ;:131 Pachnie obłędnie...

Obrazek

Obrazek

Kremowa - tych mam kilka, w różnych odcieniach (Chopin, Creme Caramel, Sebastian Kneipp, Wiliam Morris, Uetersener K., Flora Romantica, Clair R., Stephanie Baronin, Pastella, Lions, Pilgrim, Elfe) ale najlepsza z nich to Artemis:

Obrazek

Obrazek

Ma nieco długą przerwę po pierwszym kwitnieniu, ale kwiaty absolutnie czarujące..Poza tym zdrowa i bezobsługowa.

Obrazek

Obrazek

Czerwona - nie przepadam za czerwonymi różami, wolę purpury (Ascot, Shakespeare, Prince, Heathcliff, Astrid), więc czerwonych mam niewiele (Santana, Amadeusz, Red Leonardo) ale chyba najwięcej pozytywów dostrzegam u Piano:

Obrazek

Ma bardzo trwałe kwiaty - idealne miseczki, intensywnie karminowe..bardzo zdrowa, kwitnie w uroczych bukiecikach. Niestety, nie mam zbyt wielu zdjęć, bo jak wiadomo, czerwone róże są wyjątkowo trudne do uchwycenia :oops:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Fioletowych i niebieskich róż nie lubię, jakoś ten kolor mi do nich nie pasuje...ale byliny w tych odcieniach uwielbiam wszystkie ;:138

ufff...ale się rozpisałam ;-))
*moje wątki*
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Joasiu, jak miło, że jesteś! Przy sporej ilości róż, zawsze jakieś kwitną ;-) Stąd pewnie wrażenie, że nie mają przerwy..teraz sporo róż powtarza, choć do takiej burzy kwiatów jak w czerwcu sporo brakuje. Cieszy mnie jednak tegoroczny różany sezon, w większości są zdrowe i pozwalają się cieszyć kwiatami całe lato ;:173 Pozdrawiam serdecznie ;:196
Agnieszko, Twoja wizyta sprawiła mi wielką radość! Zaglądam do Ciebie regularnie i wszystkie zdjęcia oglądam po kilka razy, a wciąż nie mam dość. Twoje fotografie są absolutnie wyjątkowe, a różanka najpiękniejsza jaką widziałam ;:180
Dziękuję za przemiłe słowa, z Twoich ust to szczególny komplement ;:196 Upodobania różane mamy bardzo podobne, bylinowe też...a w Twoim mglistym, bajkowym zakątku odnajduję bratnią duszę.
Na powitanie, Twoja ulubienica:

Obrazek

Niestety u mnie nie jest nawet w jednej setnej taka jak Twoja ;:306

Obrazek

ps. W werbenie patagońskiej zakochałam się jakiś czas temu i siałam ją u siebie w ogrodzie, ale niestety wzeszła mi inna odmiana :cry: Ponowię jednak starania, bo bardzo chciałabym mieć ją u siebie.
Pozdrawiam serdecznie :wit

Basiu, zbyt dużo czasu z nimi spędzam żeby nie znać imion ;-)) To taka moja ogrodowa korba :lol:
Jagódko, trudne zadanie...każdy chciałby taką różę :D Z tych, które mam u siebie, mogę polecić Aphrodite, która wydaje się spełniać te wymogi. Zajrzyj też do rankingu dla Irminki, może któraś przypadnie Ci do gustu ;:196
Danusiu, a ja żałuję, że nie jesteś bliżej ;:145 Chciałabym móc wpadać do Ciebie na kawkę, wypić na schodkach lub w altanie..spacerować i podziwiać cudne zakątki Twojego królestwa, o rewizytach nie wspomnę ;-))
Sweety, może jednak kiedyś się wybierzesz w moje rejony? Zaproszenie masz zawsze otwarte ;:196
Marzenko, pytaj śmiało, jak będę umiała, to pomogę. Edeny posadziłabym obok siebie, ale w odległości min. 1 metra. Elfe nie polecam, lubi przemarzać i dosyć chimerycznie rośnie :roll:
Martuś, Asia - zapraszam kiedy tylko macie czas i ochotę ;:4 Bardzo lubię te nasze spotkania i pogaduchy ;:173
*moje wątki*
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Kasiu jeżeli na bezludną wyspę zabierzesz Eden Rose to może wybiorę się z Tobą przynajmniej na jakiś czas, żeby sprawdzić czy z jedną różą da się być dłużej, a tak na serio - nie wierzę że zostawiłabyś pozostałe! ;:168
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Super ranking stworzyłaś Kasiu:) Eden i First Lady,a ja bym do tego zestawu dołożyła Giardinę ;:108
Kwitną nieprzerwanie i są zdrowe ;:333 Żółte róże ...hmm u mnie niestety nie sprawdzają się,kilka z nich musiałam ewidentnie wykopać wiosną zeszłego roku. Z czerwonych mam Piano i Ingrid Bergman,ale na jesień zamówiłam Hot Chocolate dla mojej mamci,która prosiła mnie o jeszcze jedną czerwoną różę ;:224

Miłego dnia:)
Awatar użytkownika
irminka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2010, o 19:08

Post »

Kasiu, nasza kochana prymusko, 'praca domowa' odrobiona wręcz na szóstkę, dziękujemy :D Przyjemnie się czytało, ale i pisało pewnie też?
Ogrodnicy mogą i muszą o kwiatach rozmawiać i słuchać bez końca, prawda? Spodobała mi się Crown Princess Margaretta. Cieszy mnie, że masz taki sentyment do New Dawn, bo podzielam go od lat :wit
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Kasiu :wit
Będę się powtarzać ale piękność te Twoje róże,oj piękności ;:108
Spodobała mi się ta Crown Princess Margareta,śliczna jest :D
Awatar użytkownika
variegata
1000p
1000p
Od: 24 sie 2012, o 13:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Kasiu, świetna lekcja dla laika. Dziękuję :D
Mnie wśród moich róż zachwyca prawie każda, choć niestety zawiodła mnie Mariathieresa, ponieważ jest taka "nijaka", blada, nietrwała. Może jak urośnie w duży krzak to zmienię zdanie. W każdym bądź razie dzięki Twoim zdjęciom i opisom dobrałam sobie róże bezbłędnie na ten sezon i wiem, że jeszcze brakuje mi białego Artemisa oraz kilku innych różowych panien 8-)
Chopin ma u mnie minus za to, że nie urósł i połowa krzaka umarła, ale na szczęście na jednej mini gałązce ledwie widocznej nad ziemią zakwitł jednym, cudownie pełnym kwiatem i od razu poczułam to "coś" na jego widok :wink:
Dom na wsi i ogród wokół niego to spełnienie moich marzeń. Rośliny i zwierzęta- pasja i miłość. Pozdrawiam. Magda.
Ogród piaskowy w Zakolu Wisły cz.IV
Tak, lubię koty ;)
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:58

Post »

Kasiu, bardzo dziękuję za radę. Posadzę zatem Edenki koło siebie. A przed nie, co by pasowało?
Po lekturze rankingu, nagle poczułam zew, że Artemisa MUSZĘ mieć ! Spokojnie jednak, nie wykopię go u Ciebie :wink: , kupię jak spotkam w którejś szkółce.
Cieszę się, że Irminka spowodowała temat rankingu. Byłabym CI jeszcze bardzo wdzęczna i myslę, że nie tylko ja za taką tabelkę, która róża jak Ci zimowała i w jakim miejscu masz ją posadzoną-jaka wystawa
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”