Micha storczyków Kahim
- valdessa_kane
- 500p
- Od: 21 cze 2013, o 10:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Micha storczyków Kahim

- kahim
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 30 cze 2011, o 10:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ok, będę na bieżąco informować 

- kahim
Witam,
Dziś dostałam nowe dendrobium phal. : http://img401.imageshack.us/img401/4264/49ku.jpg
Wiem o nim tylko tyle, że ma białe kwiatki z różowymi środeczkami
Bardziej jednak zastanawia mnie ta dodatkowa roślinka w doniczce... Myślicie, że może sobie dalej rosnąć z dendrobium?

Dziś dostałam nowe dendrobium phal. : http://img401.imageshack.us/img401/4264/49ku.jpg
Wiem o nim tylko tyle, że ma białe kwiatki z różowymi środeczkami

Bardziej jednak zastanawia mnie ta dodatkowa roślinka w doniczce... Myślicie, że może sobie dalej rosnąć z dendrobium?

Oooo ,jaki zdrowy i piekny okazik
.Zaraz pedy sie powinny pojawiac.A roslinka niech sobie rosnie ,widocznie im ta symbioza odpowiada 

- kahim
No właśnie nie wiem czy tak szybko zakwitnie, bo ponoć od dwóch lat nie kwitnie... O ile poprzednia właścicielka dobrze pamięta
A ta gratisowa roślinka zostanie, bo mi się w sumie podoba i ma maleńkie różowawe kwiatuszki

A ta gratisowa roślinka zostanie, bo mi się w sumie podoba i ma maleńkie różowawe kwiatuszki

- Dufin
- Od: 18 cze 2012, o 11:03
skoro 2 lata nie kwitło to na pewno jest już do takiego kwitnienia dojrzałe i mam nadzieję, że pod Twoim czujnym okiem szybko obsypie Cię kwiatami
Podobno traktuje się je w uprawie tak jak zwykłe falki, wiec pewnie wymagają amplitudy temp. Moje zakwitło niespodziewanie niedługo po zakupie jakoś koło jesieni.. trochę je wtedy podsuszyłam, bo byłam poza domem, więc może to jest recepta? Zresztą lada dzień rozwiną Ci się 4 pączusie na D. phalaenopsis więc co ja Ci będę doradzać odnośnie zainicjowania kwitnienia
Co ciekawe, u mnie pędy wypuściły pseudobulwy, które zrzuciły wszystkie listki.. nie wiem czy to normalne, myślałam, że już nic z tych "łysoli" nie będzie i oczekiwałam raczej nowych przyrostów a tu pędy 

- kahim
Dzięki Aniu za wiarę
Podsuszanie + chłodek powinny pomóc na kwitnienie
A te pączki na d. Phal. to już mówiłam, że to nie moja zasługa
Pod moją opieką to póki co tylko hibiskus kwitnie
Ale póki co mam nadzieję

Podsuszanie + chłodek powinny pomóc na kwitnienie

A te pączki na d. Phal. to już mówiłam, że to nie moja zasługa

Ale póki co mam nadzieję

- Dufin
aaaj no tak.. zapomniałam, że kupiłaś dendrobium z pędem
Jakaś dzisiaj otępiała chodzę, chyba dieta daje mi się we znaki i mózg nie działa jak należy
dużo Ci nie doradzę, bo mam tylko jedna bidę, która w dodatku zamiast kwitnąć teraz na przyroście to wypuszcza nowy przyrost
W sumie nawet nie wiem ile czasu potrzebują takie pseudobulwy by dojrzeć do kwitnienia.. ja ogólnie z moim D. phal średnio się dogaduję poza tym, ze puszcza teraz dużo ładnych korzonków 

- kahim
Wczoraj przesadziłam to dendrobium od koleżanki.... Starałam się, a wyszło jak zawsze... czyli fatalnie
Ja chyba powinnam kogoś wynajmować do przesadzania storczyków....
I teraz mam rozkminkę..., czy skoro dopiero co przesadziłam to dendrobium, to jest opcja, że ono w tym sezonie zakwitnie, czy raczej odprawiłam skuchę ?
P.s. W podłożu znalazłam jakąś kolonię obcych.... Nie mam fotek, ale to chyba były młode krocionogi....

Ja chyba powinnam kogoś wynajmować do przesadzania storczyków....
I teraz mam rozkminkę..., czy skoro dopiero co przesadziłam to dendrobium, to jest opcja, że ono w tym sezonie zakwitnie, czy raczej odprawiłam skuchę ?

P.s. W podłożu znalazłam jakąś kolonię obcych.... Nie mam fotek, ale to chyba były młode krocionogi....

- kahim
Witam,
Może kogoś zainteresuje moje dzisiejsze doświadczonko
Robiłam test dzbankowi Brita i oto wyniki:
http://img823.imageshack.us/img823/4480/lm72.jpg
Od dołu: chlor, pH, twardość węglanowa - KH, twardość ogólna GH( 4 skale pomiaru) i na koniec azotyny i azotany ( No2 i No3).
Wnioski:
Przepuszczenie kranówki przez filtr Brita zmienia parametry:
Przed - Po
Chlor: 0,8- 0,8
pH: 7,6- 6,4 !
Kh: 6- 3
GH: ogólnie rzecz ujmując zmniejsza
No2 i No3 wynik neg. ( i dzięki bogu, bo woda kranowa nie powinna mieć azotanów i azotynów)
Wnioski końcowe:
Filtry typu Brita są zdecydowanie ok do zmiękczania wody i tym samym poprawiają jakość wody dla np. storczyków
Może kogoś zainteresuje moje dzisiejsze doświadczonko

Robiłam test dzbankowi Brita i oto wyniki:
http://img823.imageshack.us/img823/4480/lm72.jpg
Od dołu: chlor, pH, twardość węglanowa - KH, twardość ogólna GH( 4 skale pomiaru) i na koniec azotyny i azotany ( No2 i No3).
Wnioski:
Przepuszczenie kranówki przez filtr Brita zmienia parametry:
Przed - Po
Chlor: 0,8- 0,8

pH: 7,6- 6,4 !
Kh: 6- 3
GH: ogólnie rzecz ujmując zmniejsza

No2 i No3 wynik neg. ( i dzięki bogu, bo woda kranowa nie powinna mieć azotanów i azotynów)

Wnioski końcowe:
Filtry typu Brita są zdecydowanie ok do zmiękczania wody i tym samym poprawiają jakość wody dla np. storczyków

- marta325
- 1000p
- Od: 15 lip 2012, o 14:30
Mnie zainteresowało
Kupiłam filtr Brita jakiś czas temu i rzeczywiscie widzę poprawę. Korzonki nie mają już ciemnego nalotu i ogólnie ich kondycja jest lepsza 

Potwierdzam

- kahim
Warto tylko zauważyć, że filtry te nie ztrącają chloru.
Jak wrócę z poczty, zrobię test na wodzie przegotowanej
Jak wrócę z poczty, zrobię test na wodzie przegotowanej

- Dufin
Super, ze coś takiego zrobiłaś! Ale ja chyba muszę mieć bardzo twardą wodę, bo przepuszczona przez taki dzbanek po jakimś czasie i tak zostawia brzydki osad na korzeniach
Teraz staram się przefiltrowaną lać do czajnika aby się jeszcze wygotowała i to co mi w nim zostanie po zrobieniu kawki przelewam sobie do baniaczka i odstaje się
To będzie moja woda awaryjna bo trochę mi takie zlewanie czasu zajmie
a w nagłych przypadkach, gdy nie mam wody destylowanej albo biedronkowej to leję prosto z dzbanka