Witam w ogrodzie u Aguniady cz. 15
- sweety
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 20 mar 2012, o 09:37
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Witam w ogrodzie u Aguniady cz. 15
Mini to jest u mnie 

- manenka71
- Od: 28 sty 2011, o 11:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
piekne zdjecia
czy u tej pani co wstawilas link kupowalas już ,czy przetaczniki sie rozrastają i sa wysokie ,jakie warunki musza miec ,bardzo mi sie podobają kolor przede wszystkim bo uwielbiam róż ,szukam też lebiody baldaszkowatej ona też tworzy kobierce kwiatow różowych
czy u tej pani co wstawilas link kupowalas już ,czy przetaczniki sie rozrastają i sa wysokie ,jakie warunki musza miec ,bardzo mi sie podobają kolor przede wszystkim bo uwielbiam róż ,szukam też lebiody baldaszkowatej ona też tworzy kobierce kwiatow różowych
- ewamaj66
- Od: 19 lut 2011, o 16:55
Znów coś fajnego wymyśliłyście
Już prawie widzę to zestawienie 

Aniu, Ty jesteś cierpliwa, prawda? ;-))
Ewa, problem w tym, że ja nie lubię misz-maszu, więc powinnam mieć jedną rośliną uzupełniającą luki między różami... myślę o białych i różowych przetacznikach... Rabata wygląda tak, że do pewnego momentu jest hortensjowo-trawiasto, a potem klon oddziela tę część i przechodzi ona w róże... najpierw serię bordową, która płynnie przechodzi w różowe, ale raczej bladawce. Białe przetaczniki mogłyby uzupełniać bladawce, a różowe podkreślać urodę bordowych. Albo odwrotnie... Czy myślisz że ma to sens?
Manenko, kupowałam pierwszy raz, właśnie w tym sezonie... jednak dziewczyny są bardzo zadowolone z wcześniejszych zakupów... myślę, że warto zgłębić tę stronę, bo można tam znaleźć wiele ciekawych odmian... pytanie czy są jeszcze dostępne, bo kupowałyśmy od 3 stycznia...
Ewa, problem w tym, że ja nie lubię misz-maszu, więc powinnam mieć jedną rośliną uzupełniającą luki między różami... myślę o białych i różowych przetacznikach... Rabata wygląda tak, że do pewnego momentu jest hortensjowo-trawiasto, a potem klon oddziela tę część i przechodzi ona w róże... najpierw serię bordową, która płynnie przechodzi w różowe, ale raczej bladawce. Białe przetaczniki mogłyby uzupełniać bladawce, a różowe podkreślać urodę bordowych. Albo odwrotnie... Czy myślisz że ma to sens?
Manenko, kupowałam pierwszy raz, właśnie w tym sezonie... jednak dziewczyny są bardzo zadowolone z wcześniejszych zakupów... myślę, że warto zgłębić tę stronę, bo można tam znaleźć wiele ciekawych odmian... pytanie czy są jeszcze dostępne, bo kupowałyśmy od 3 stycznia...
-
- Od: 2 cze 2010, o 11:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Aguś nie ważne w jakim rozmiarze ta wiosna, oby tylko już była
Jak widziałaś u mnie jeszcze biało, ale i tak dzisiaj zaglądałam do każdego pączka na gałęziach drzew i krzewów...i nic
Widzę, że planujecie sadzenie bratków. Nie wiem, jak to się stało, ale to właśnie te kwiaty rozpoczynają i kończą u mnie sezon w ogrodzie.
Już nie mogę doczekać się, kiedy posadzę pierwsze kolorowe krzaczki do donic. W każdym razie to już niedługo

Jak widziałaś u mnie jeszcze biało, ale i tak dzisiaj zaglądałam do każdego pączka na gałęziach drzew i krzewów...i nic

Widzę, że planujecie sadzenie bratków. Nie wiem, jak to się stało, ale to właśnie te kwiaty rozpoczynają i kończą u mnie sezon w ogrodzie.
Już nie mogę doczekać się, kiedy posadzę pierwsze kolorowe krzaczki do donic. W każdym razie to już niedługo

- ewamaj66
- Od: 19 lut 2011, o 16:55
Sens ma, oczywiście, bardzo mi się ten pomysł podoba-myślę, że będzie elegancko i bez bałaganu
Możesz dorzucić w kilku miejscach białe ostróżki, zwielokrotnią efekt świeczek między różami. Różowe ostróżki też można kupić 

Ewa, nie kuś ostróżkami, bo dla mnie to już za wiele
Podsadzę róże przetacznikami Alba i Heidekind (a może Red Fox? - ale ma chyba zbyt intensywny kolor do bordowych róż) i będzie wystarczająco...
Iwonko, ja także krążę po ogrodzie w poszukiwaniu najmniejszych oznak wiosny, ale wciąż jej mało.. u Ciebie w dodatku zalega śnieg... Nie wspominam o zapowiadanym powrocie zimy - oby się nie sprawdziło. Bratki i u mnie zawsze zaczynają sezon, ale przodujesz Ty - pamiętam bogactwo kolorów w Twoich donicach na tarasie
Jeszcze chwilę musimy uzbroić się w cierpliwość ;-)

Iwonko, ja także krążę po ogrodzie w poszukiwaniu najmniejszych oznak wiosny, ale wciąż jej mało.. u Ciebie w dodatku zalega śnieg... Nie wspominam o zapowiadanym powrocie zimy - oby się nie sprawdziło. Bratki i u mnie zawsze zaczynają sezon, ale przodujesz Ty - pamiętam bogactwo kolorów w Twoich donicach na tarasie

- aage
- Od: 7 mar 2008, o 13:01
Kochana rdest o którym mówię to rdest pokrewny
bezproblemowa i pięknie przebarwiająca się bylina
Dobrego wieczoru

Dobrego wieczoru

Aga, aaaa - ten! Bardzo fajna roślina! Poczytam, chociaż podświadomie wybrałam już przetaczniki - mam nadzieję, że się nie pogniewasz
Tobie także dobrego wieczoru... trochę zmarzłam dziś na tym obchodzie i znowu mnie telepie... w końcu się rozłożę
Rzadziej pokazywane rośliny z mojego ogrodu:

...aktinidia - żelazne pnącze...

...szałwia omszona...

...również szałwia, ale inna odmiana...

...ta sama, tylko w pełniejszym rozkwicie...

...parzydło leśne, tuż przed kwitnieniem...

...tawułka japońska Washington

...i w pełniejszej krasie...

...tymianek...

...lawenda...

...i ostróżka (nie lubię niebieskiego, ale to granat ;-))

Rzadziej pokazywane rośliny z mojego ogrodu:

...aktinidia - żelazne pnącze...

...szałwia omszona...

...również szałwia, ale inna odmiana...

...ta sama, tylko w pełniejszym rozkwicie...

...parzydło leśne, tuż przed kwitnieniem...

...tawułka japońska Washington

...i w pełniejszej krasie...

...tymianek...

...lawenda...

...i ostróżka (nie lubię niebieskiego, ale to granat ;-))
- ewa_rozalka
- 1000p
- Od: 10 cze 2012, o 12:18
Uwielbiam szałwię mam jej kilka gatunków i wciąż patrzę za nowymi . 

- robaczek_Poznan
- Od: 30 sty 2012, o 23:42
Aga, planowanie kompozycji bardzo mi się podoba
Purpurowe róże w takim towarzystwie pokażą wszystkie swoje wdzięki
Ja też powoli obmyślam obsadzanie donic, ale zacznę sadzić dopiero w drugiej połowie kwietnia, jak wrócę z urlopu 

- JAKUCH
- Od: 19 paź 2008, o 21:39
Agusiu chociaż malutka ,ale i tak cieszymy sie z tych paru wiosennych roślinek ,a przede wszystkim ze słoneczka i błękitnego nieba i nic nam więcej nie potrzeba

- aage
- Od: 7 mar 2008, o 13:01
Czemu miałabym się gniewać
przetaczniki to bardzo dobry wybór...również bym na nie postawiła, zresztą mam już ich kilka u siebie i polecam z czystym sumieniem
U mnie obchód się nie udał (może i dobrze bo już jestem delikatnie przeziębiona)...eM zaproponował obiad na mieście a więc pojechałam.
Pod kocyk grzać kości, chorobą mówimy precz

U mnie obchód się nie udał (może i dobrze bo już jestem delikatnie przeziębiona)...eM zaproponował obiad na mieście a więc pojechałam.
Pod kocyk grzać kości, chorobą mówimy precz

- Margo2
- Od: 8 lut 2010, o 12:14
Aga, a nie można by połączyć przetaczników z tym rdestem? Przetaczniki kwitną w innym terminie, na początku lata, a rdest potem. Cały czas byłoby kolorowo.
Ale mrozy zapowiadają na przyszły tydzień. Załamałam się. Nie przypuszczałam, że będa aż takie
Ale mrozy zapowiadają na przyszły tydzień. Załamałam się. Nie przypuszczałam, że będa aż takie
-
- Od: 4 lut 2011, o 17:31
Przetaczniki są superowe i sama sobie kilka zapodałam i myślę że ciągle ich mało. Będą ładnie prezentować się wśród róż