Siedlisko z sosnami cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Siedlisko z sosnami cz.2

Post »

Agnieszko ;:196 za ciepły wpis i w ogóle za całe dobro, które tu piszesz i pchasz mnie do dalszego działania. Aż się rozmarzyłam po Twoim wpisie. U mnie na wsi nie było tak sielsko jak przywołam wspomnienia z dzieciństwa. Inaczej jak się przyjeżdża do babci na wieś, a inaczej jak się mieszka na wsi na stałe. Jest mnóstwo obowiązków i pracy, nawet dla dziecka.
No i ten dom jakoś specjalnie kwiatami nie był obsadzony. Tylko te marcinki i zarośnięte nimi liliowce i irysy zostały. Był jakiś warzywnik i róże w nim i jabłoń.

Jolu, czyli zaczerpnęłaś u mnie jakiś pomysł. Super i cieszę się jak dziecko, bo do tej pory to tylko ja u innych podglądałam ciekawe rozwiązania. A próbuj do woli z kręceniem brzóz, będę podglądać i kibicować poczynaniom ;:138

Większość ten weekend na pracy w ogrodzie i grzybobraniu spędziła.
Mnie udało się popracować w ogrodzie i być nad stawami na odłowie ryb, karpi na nasze stoły wigilijne. Znajomy taty odławia je ze stawów i trzyma w małym zbiorniku przy rybakówce, skąd w grudniu wywozi na ryneczek i sprzedaje.

Mnie zafascynowały łabędzie

Obrazek

Obrazek

Obrazek

No bo widok stawu ze spuszcozną wodą nie jest zbyt ciekawy, prawda?
Obrazek

Dorotko, zapraszam częściej ;:196
Awatar użytkownika
Dorota71
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2011, o 14:15
Kontakt:

Post »

Osz kurcze, ten staw jest niesamowity.
Pozdrawiam cieplutko -Dorota
Zapraszam serdecznie- Spis moich wątków.
Aktualne: Ogród Dom Hobby
Awatar użytkownika
przemo1669
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 cze 2011, o 11:06
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

niesamowity staw. u mnie też jest równie niesamowity staw, ale zapomniałem zrobić zdjęcia ;:223 ;:223
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Marzenko coś mi się przypomina, że już byliśmy nad tym stawem - prawda? Do karpia coraz bliżej (!)
Masz do dyspozycji duży teren to domek na pewno Ci nie przeszkadza, a może kiedyś być ślicznym akcentem.
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42

Post »

Marzenko, widok łabędziego duetu piękny!
Odnośnie róż - mam je dopiero od niedawna, więc żaden ze mnie fachowiec, ani nawet praktyk. To, że tyle ich zamówiłam na jesien świadczy raczej o poglebiającej się szajbie, nic chwalebnego ;:131
Z tegorocznych doswiadczeń mogę powiedzieć, ze okrywowe róże rosną spokojnie na pól metra wysokości i ponad metr szerokości, a potrafią wypuścić długie 'baty' na ponad metr! Są rowniez (pomoć) wytrzymałe na mróz i kwitną niemal nieprzerwanie od czerwca do późnej jesieni, np. The Fairy (blady róż, ale jest też biała, wściekle różowa i czerwona), Kent/White Cover podobnie, sle jest wyższa, ok. 80 cm i bardziej kompaktowa. Terminatorek jako takich nie mam, ale kanadyjki mają opinię wytrwałych (William Baffin dostałaś ode mnie, są inne). Unikaj wielkokwiatowych, bo bardziej chorowite i kwitną rzutami, podobnie jak większość angielek, ale są wyjątki np. Mary Rose. Zajrzyj do Ewy(Ewamaj66), mieszka na północy kraju i ma imponującą kolekcję róż uprawianych w trudnych warunkach, albo do Rozanki, która podobnie jak Ty, sadzi w leśnych warunkach. Mając do dyspozycji taki teren jak u Ciebie, posadzilabym kilka krzaków rugosy - idealna na żywopłot, a przy tarasie The Fairy właśnie żeby kwitly cały czas i coś mocno pachnącego np. Rose de Recht. Polecam tez historyczne np. Louis Odier, a z czerwonych pnących wiele osób chwali Sympathy i Flammentanz, ale nie mam ich u siebie. Mam za to Santanę i Amadeusza, rosną ładne i zdrowe , ale kwitną rzutami w mniejszych bukietach.
Nie wiem czy coś pomogłam ;:218
Pozdrowionka :wit
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
atena40
500p
500p
Od: 3 lut 2010, o 18:21

Post »

Marzenko, roślinki od Ciebie już zadomowiły się na zagórkowych rabatkach. Jeszcze raz wielkie ;:196 ;:196 ;:196
Fotki stawu z łabędziami superoskie ;:138 ;:138 ;:138
Pozdrawiam, Atena
Mój wiejski bałagan
Awatar użytkownika
gracha
1000p
1000p
Od: 23 maja 2012, o 21:49

Post »

:wit Urokliwa parka na stawku ;:196
Pozdrawiam Gracha
Mój Raj cz.5
Moje wątki
Awatar użytkownika
variegata
1000p
1000p
Od: 24 sie 2012, o 13:45

Post »

Łabędzie romantycznie nastrajają :wink:

Jeśli chodzi o 'rugosa rose', to u mnie na piachu rosną bez problemu. Fairy wymarzły niestety, ale one już podejrzane przyjechały od ogrodnika :evil:
Dom na wsi i ogród wokół niego to spełnienie moich marzeń. Rośliny i zwierzęta- pasja i miłość. Pozdrawiam. Magda.
Ogród piaskowy w Zakolu Wisły cz.IV
Tak, lubię koty ;)
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
survivor26
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sty 2012, o 14:23

Post »

Róże dzikie, te typu rugosa to chyba wszędzie urosną: widzę u nas w rowach przydrożnych, u mojej babci na piachu rosły, a i mnie na glinie jedna się przyjęła bez zarzutu - też rozważam na żywopłot, ale muszę w końcu w zimie podjąć męską decyzję, z czego ten żywopłot będzie, bo po wstępnej selekcji zostało mi ze 20 gatunków krzewów i drzew, a na coś zdecydować się trzeba :wink:
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam wtorkowo, hura ;:138 , juz jeden dzień za nami i drugiego prawie pół ;:173

DOROTKO, witam. Ten staw to nie mój, proszę nie pomyśl sobie tak. To staw znajomego mojego taty. Mamy tam otwarte zaproszenie i możemy jeździć kiedy chcemy. Teraz przy okazji odłowów karpi znów tam byłam. No i te łabędzie nie dały spokojnie przejść koło nich, musiałam cyknąć im fotkę

PRZEMKU, nic straconego, biegnij nad staw i rób mu zdjęcia. Tylko uważaj, żebyś nie wpadł :wit

MARYSIU, masz rację ;:108 . Te stawy pokazywałam coś w okolicach czerwca. Tam jest kilka stawów, chyba 8 jak dobrze teraz w pamięci liczę. Latem byliśmy tam na rybach z wędkami, teraz ryby są zbierane do wiader i pojemników, a potem sortowane i przewożone do baseniku przy rybakówce- te na handel, a inne z powrotem do stawu, żeby rosły.
No taki czas, przecież do świąt 2 miesiące zostały ;:oj
Domek nie przeszkadza, tylko trochę straszy wyglądem, ale pracuję nad tym i jak za rok wszystko wokół niego rozrośnie się i zakwitnie będzie jak z obrazka - no może tak. Przekonamy się przecież.

KASIU, a ja i tak uważam, że masz wielką różaną wiedzę i będę właśnie Ciebie i róże pytać. Nie dość, że umiesz je pięknie zestawiać, to urządzasz im urocze miejsca : pergole, łuki, podpory, stojaki i inne akcesoria. Czytasz o nich mnóstwo fachowej literatury. No i jak się Ciebie o nich nie radzić? Twoja odpowiedź dla mnie bardzo cenna i jako ściągę potraktuję przy zakupach ;:180

ANETKO, roślinki niech ładnie się rozrastają, Twoje u mnie też zimują a inne powiększyły kolekcję i od lata będą zdobić stary dom. Masz racje Łabędzie ładne i dostojne. Zawsze mnie fascynowły, zwłaszcza, że para łączy się na całe życie, jak ludzie.

GRAŻYNKO, witam ;:196 , one mają tu do dyspozycji kilka stawów i zimują. Miały nawet dom z kostek słomianych zrobiony, ale wichury go stargały. Mają obrączki i są gdzieś tam odnotowane. CO roku mają małe, ale młode już odleciały.

MADZIU, rugosę na wiosnę nabędę. U sąsiadów rośnie jak chwast i oni je kosą traktują, serce mi się wtedy kraje. Mój M ma obawy nad ekspansywnością, ale od czego jest kosiarka :wink: - w ostateczności oczywiście.

PATI, jak fajnie mieć taki wybór roślin na żywopłot ;:oj , 20 gatunków!!! u mnie to chyba ze 3 biorąc pod uwagę glebę i suchy teren latem. Całości nie dam rady podlewać, a najlepiej jakby wszystko co sadzę bez sztucznego podlewania żyło. Jednak to utopia i latam z wężem, a nóż się w kieszeni otwiera jak myśle o rachunku za prąd. Bo na wsi woda za darmo, ale trzeba prądu, żeby ją na wierzch wyciągnąć. Ale pomysł na żywopłot z róż na końcu działki super. Jak druk kolczasty i może wreszcie sarenki by mi wiosną nie zdzierały kory z drzewek i krzewów.

Życzę pogody, u mnie dziś lepiej niż wczoraj tzn. mgła się uniosła, ale słoneczka nie przepuszczają chmury
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Marzenko jak sobie posadziłam z jednej strony rośliny zaporowe dla sarenek, to przechodzą innymi stronami. Musiałabym z czterech stron obsadzić, bo to bardzo inteligentne zwierzątka i instynkt zaprowadzi ich do chamania :;230
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marysiu, ale ja mam juz siatkę z prawie 3ch stron, tzn. 3cia nie do końca i cały tył otwarty. Może jakbym choć tą 3cią obsadziła, to już nie chciałoby im się zakręcać i wchodzić w działkę, bo jakby już sobie szły drogą to poszły by dalej?
Awatar użytkownika
variegata
1000p
1000p
Od: 24 sie 2012, o 13:45

Post »

Marzka, w naszych warunkach glebowych Ty się nie obawiaj ekspansywności żadnej rośliny. Z wyjątkiem perzu chyba :wink:
Dom na wsi i ogród wokół niego to spełnienie moich marzeń. Rośliny i zwierzęta- pasja i miłość. Pozdrawiam. Magda.
Ogród piaskowy w Zakolu Wisły cz.IV
Tak, lubię koty ;)
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Madziu, masz absolutną rację i jedynie perz mi realnie zagraża. Tzn.tam gdzie dodaję trochę lepszej ziemi, bo na moim rodzimym piasku to nawet on nie ma siły rosnąć :wit

Mając jednak zapas popieczarkowej mam realne szanse na dochowanie się różanki z prawdziwego zdarzenia. Póki co mam 9 róż, z 7miu zrobiłam mini-różankę przy wejściu do domu. Najleppsze jest w różach to, że ciagle kwitną, nie wszystkie, ale jednak

ObrazekNN

Obrazekta sama NN

Obrazek a to już pełny kwiat tej samej NN

kolejna NN
Obrazek

Obrazek

Obrazek to jej kwiat w pełniej krasie. Ona pachnie do tego. Od wiosny się zbierała, startowała od korzenia i dopiero teraz zaczyna kwitnąć. Na drugim pędzie też są pączki iniech ta jesień trwa jak najdłużej.
To właśnie tą różę przesadziłam w sobotę i wiecie co? dziś już się podniosła i liście znów są prawie sztywne. Niesamowite jaka siła w niej jest.

kolejna NN,mini

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Powstała taka "różanka"
Obrazek

Obrazek

Oczywiście różanka to zaduże słowo do określenia tego skwerku, ale tak to pięknie brzmi.
Na brzegu jest lawenda- wzorem Kasi, a pomiędzy róże a lawendę posadziłam turzycę Bouchanana. Czy to dobry pomyśł?

Oczywiście jak w sobotę kończyłam swoje "dzieło" to juz ciemno prawie było, stąd to zdjęcie.

A tu sasanka, która chyba pory roku pomyliła
Obrazek

i pigwowiec
Obrazek
slanka-flora
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 3 gru 2011, o 09:38

Post »

Marzenka :!:
Relacja ze stawów bardzo udana.U mnie do wielkiej wody najbliżej ponad 20km.Ty masz chyba bliżej :!:
Woda jest bardzo fotogeniczna,co udowodniłaś :!:
Pozdrowienia,
Sławek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”