Aprilkowy las cz. 2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
justi177
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 wrz 2011, o 17:42
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Aprilkowy las cz. 2

Post »

Dotarłam :wit
Ale imponująca drewutnia Jolu, wszystko u Ciebie tak sumiennie robione........ ;:224 Piesio po prostu zniewalający.....
A te bobry, to mam nadzieję w dobrej odległości od domku swoją tamę budują? ;:224
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Niunia1981
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 sie 2011, o 15:01

Post »

April kochanie trzymam kciuki za pomyślne rozwiązanie Twoich problemów ;:196 Dobrze, że jest forum, gdzie możemy zapomnieć o problemach i oddać się lekturze i dyskusjom ze wspaniałymi ludźmi ;:167
Pozdrawiam, Monika :)
Zielony świat Moniki cz. 9
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Dziś króciótko bo zaraz brykam znów na szkolenie. Jestem tak niewyspana że obawiam się o przyswajalność wiedzy ;:223
Ewo, dzięki za podpowiedzi różane. Cenię sobie Twoje uwagi choć nie wiem czy uda mi się zastosować w praktyce. Obawiam się że wciąż jestem jeszcze na etapie kupowania oczami nie rozumem.
Niestety pomoc bobrów nie jest skierowana dla mnie. To ziemia sąsiada, który sukcesywnie zwozi to co zwierzaki ciachną ;:131
Linetko, ja też podziwiam bobry za ich niesamowitą siłę tnącą :;230 Mojemu M ze spalinówką idzie znacznie gorzej ;:224
Gosiaczku, na razie bez zmian. Znów nie przespana noc i koszmary. Może weekend coś zmieni ;:196 Fizyczna praca zawsze mi pomagała przewietrzyć główkę.
Cześć Justynko, miło że zajrzałaś. Małymi kroczkami realizujemy plany. Szkoda że nie udało się drewutni ukończyć bo efekt byłby fajniejszy ale siła wyższa. Wolę poczekać niż poprawiać i dwa razy ponosić koszty, zresztą wcale nie małe.
Bobry są niestety bardzo blisko, nawet mnie to ciut zaczęło niepokoić. Na szczęście dzieli nas od nich taki naturalny leśny wał. Poza tym moja działka jest na lekkim wzniesieniu. Jak zaczną zagrażać domom to mam nadzieję, że leśniczy coś z tym zrobi. Pomiędzy nimi a nami są jeszcze trzy działki, więc nie ja pierwsza odczuję ich działalność. Będziemy się jednoczyć ;:134
Moniko, masz absolutną rację ;:168 Jak tylko mogę to tu zaglądam by choć na chwilę zanurzyć się w przyjaznej atmosferze i porozmawiać na ciekawe tematy.
Doświadczyłam już niewiarygodnej sympatii i bezinteresowności wielu Forumków, za co wszystkim serdecznie dziękuję ;:4

A teraz zmykam bo muszę się jeszcze przygotować. Skrypt na szkolenie ma 99 stron ;:145
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15

Post »

Jolu,fajne zdjecia brykających pieskow,jak ja kocham te stworzenia.Bobry robia ci za darmo zrąbki na rabaty.
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Aprilku, mam nadzieję, że w weekend odpoczniesz i odeśpisz zaległości. Ja wyłaczyłam myślenie, staram się nie stresować. Na wieczor zaplanowaliśmy z M wyprawę na koncert, trzeba odetchnąć. Tobie tez tego życzę ;:196
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Sama najlepiej ocenisz, co pasuje do Twojego ogrodu i co Ci się podoba :D Moje pomysły to tylko sugestia, nie nakaz :;230 I tak polecę Therese Bugnet, bo ma jedynie zalety-to rugosa idealna do Twojego lasu :D
Odpocznij trochę, życzę Ci trochę relaksu po całym tygodniu zamieszania.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Tamaryszek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 20:55

Post »

Witaj Aprilku! Zestresowałyście mnie rozmową o konieczności posiadania eleganckich pazurków, ja aktualnie nie mam żadnych i się zawstydziłam. Dziękuję za rady w kwestii prowadzenia pęcherznicy,ciekawy pomysł! Kupuję do siebie bordową na wiosnę i może spróbuję podobnego rozwiązania, ale obawiam się,że nie mam tyle odwagi, co Ty.
Jakie kwiatki miałaś w doniczkach na pieńkach na rabacie północnej?
Drewutnia świetnie pasuje, gratulacje dla Taty! Z gontem będzie bardzo stylowa.
Widziałam u Ciebie iteę. Śliczna jest, zachwyciłam się nią kiedyś u Riane. (Spełnia warunki atrakcyjności przez 2 pory roku). Ale do tej pory się na nią nie zdecydowałam, boję się ,że nie przetrwa w mojej suchej ziemi. Potraktowałaś ją jakoś specjalnie?
Powojnik na sośnie wyglądałby pięknie, ale będzie miał utrudnione warunki - sucho, jałowo i kwaśno. U Marczyńskiego mówili mi,że powojniki w ogóle do warunków lasu sosnowego się nie nadają. A jeśli już, to muszą mieć starannie wybrane stanowiska. Ja się złamałam i posadziłam u siebie, ale trudno mi mówić ,czy się udało, bo rosną pierwszy lub drugi sezon. Jeden właśnie blisko sosny na stojaku.
Trzymam kciuki za poprawę sytuacji u Ciebie.
Pozdrawiam , Tamaryszek
Mój świat --- Wizytówka
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Jolu, to niedobrze.
Musisz chyba znaleźć sposób na stres.
Może potrzebna porada u lekarza?
Nie warto zdrowia marnowac
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

April :wit Mam nadzieję, że pobyt na świeżym powietrzu i praca w ogrodzie poprawiły nastrój i wreszcie się wyspałaś ;:196
Miłej niedzieli!
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
drewutnia
1000p
1000p
Od: 1 gru 2011, o 13:06

Post »

Super ta drewutnia jaka wielka i dwu pokojowa ;:oj
a psiaki urocze
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Joluś wspaniałe zdjęcia ze spaceru, niesamowicie wyglądają te poogryzane pniaki ;:oj Pogoda zachęca do takich wędrówek, mieszkacie w pięknej okolicy :D
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Witam przy poniedziałku. Z reguły nie lubię tego dnia, nawet bardzo. Ale dziś świeci słoneczko, jest całkiem ciepło a ja spałam 10 godzin ;:138 Zjawisko od dwóch tygodni u mnie niespotykane więc cieszę się jak dziecko.

Małgoś, jak już pisałam niestety bobry nie pracują dla mnie ale dla sąsiada, więc pożytku z nich żadnego. Inna sprawa że bym się wkurzyła gdyby mi tak ktoś nieplanowo wyciął połowę drzew na działce ;:134 Nie zauważyłam żeby brały się za iglaste, więc u mnie raczej nie zagoszczą :;230
Kasiu, świetny pomysł z wyłączeniem myślenia. Zastosowałam go w sobotę, no może nie do końca bo wstawiliśmy kolejne cztery słupki w ogrodzeniu wraz z podmurówką i musiało być równo. Ale po zmęczeniu fizycznym znacznie lepiej się spało, więc od dwóch nocy szczęśliwie odrabiam zaległości. Mam nadzieję że dobrze bawiłaś się na koncercie i również nabrałaś dystansu. Buziaki ;:196
Ewo, jedna sprawa co pasuje a druga co mi wpadnie w oko. Staram się jednak w miarę możliwości słuchać rad innych, bardziej doświadczonych w tych kwestiach. Therese Bugnet już też ktoś mi polecał wcześniej, chyba Marzenka/Sosenki4. Bardzo mi się podobała i jest na wstępnej liście. Ta lista ulegnie pewnie zmianom jakieś 10 tysięcy razy do wiosny, bo najgorzej jak się ma za dużo czasu na myślenie. Drogą eliminacji wybiorę dwie, góra trzy odmiany. Z pewnością nie będę szaleć w ilości odmian, bo znikną. Raczej plamy kolorystyczne większe dla lepszego efektu. Takie są plany, a jak wyjdzie to tego jeszcze nikt nie wie. Pozdrawiam ciepło i polecam się co do dalszych sugestii ;:180
Izo, bardzo mi miło że mnie odwiedziłaś i że chciało Ci się czytać wcześniejsze strony.
Pazurkami się nie przejmuj, ja obecnie też po pracach ziemnych przy ogrodzeniu właśnie wszystkie straciłam. Może zimą uda mi się je trochę podreperować ale jakoś przestałam się nimi przejmować odkąd pracuję w ogrodzie. Stanowczo zmieniły mi się priorytety ;:224
W sprawie pęcherznicy to jeszcze nie mam doświadczenia. Napisałam tylko jak zamierzam to robić ale na efekty trzeba poczekać, warkoczyk z pędów jest niewielki, nie chcę jej zniechęcić do rośnięcia przez zbytnią ingerencję. Wiosną jak ruszy wzrost to się okaże czy zechce współpracować.
W doniczkach na pieńkach miałam calibrachomę. Rewelelacyjne kwiatki, mocno się rozrastające i kwitnące ponad 4 miesiące non-stop. Na przyszły rok również je kupię. One są jednoroczne ale warte każdej wydanej złotówki. Były chyba też różowe, ale nie dam sobie głowy uciąć. Wymagają raczej suchej i przepuszczalnej ziemi, więc doniczki koniecznie z dziurkami. Miałam cztery sadzonki, niestety dwie padły ponieważ nie zapewniłam im odpływu wody. Niby doniczki miały dziurki na dole ale nie postawiłam ich na podstawkach tylko bezpośrednio na ziemi i woda nie odpływała wystarczająco szybko. Generalnie roślinki bardzo polecam.
Itee mam trzy, jedną w półcieniu i dwie na słońcu. Te na słońcu szybciej się wybarwiły i szybciej straciły listki. Generalnie mamy takie samo podłoże, suche i piaszczyste. Ja pod każdę roślinkę wykopałam spory dołek i uzupełniłam go ziemią zwykłą wymieszaną z torfem odkwaszonym, kompostem i popiołem z kominka. Zasilałam też jeden raz Azofoską. Trudno mi jeszcze coś o niej powiedzieć bo to pierwszy sezon. Nie znosi jednak suszy długotrwałej bo zwiesza liście i te zwieszone, nawet po podlaniu rzadko się podnoszą, raczej opadają. Jednak dość szybko wypuszcza nowe. W przyszłym roku planuję podciągnąć do niej linię kroplującą bo nie chce mi się biegać z konewką. Jedyna dobra strona że M lubi podlewać i podlewa całą rabatę jak leci, więc i itea dostaje swoje.
Powojniki to trudny temat u mnie. Jak sama napisałaś, nie lubią kwaśnego. Dlatego planuję posadzić je w dużych wiadrach. Już teraz są posadzone w 10 litrowych donicach i zadołowane. Na razie w innym miejscu ale mają czas do zbudowania silnej bryły korzeniowej. Podsypuję je też dolomitem. To będzie eksperyment. Jak się nie uda to będę myśleć o czymś innym. W innym miejscu też mam, niestety tylko Polish Spirit bo inne wymarzły. Nie rośnie rewelacyjnie, bo w półcieniu. Ale myślę, że warto spróbować. Trzymam kciuki za Twoje powojniki, może się uda. Zawsze możemy się wymieniać doświadczeniami. Wspólnymi siłami może coś wychodujemy :uszy
Gosiaczku już jest zdecydowanie lepiej. Dziękuję za troskę ;:168 Jak widać wszystko wymaga czasu i przetworzenia w sobie. Nawarstwiło się kilka problemów na raz. Nie zostały jeszcze rozwiązane ale ja sobie zaczęłam lepiej z nimi radzić. Nabrałam dystansu. ;:7
Ewo/Drewutnia, tak drewutnie to Twój konik? Bo taki nick sobie wybrałaś? W sobotę częściowo wypełniłam drewnem przestrzeń więc wygląda znacznie ciekawiej. Niestety nie zrobiłam fotek ;:224
Agness, dziękuję :lol: Faktycznie okolica jest niesamowita. Mój M ostatnio powiedział, że nie miał pojęcia, że tak blisko Warszawy może być taka ostoja dla zwierząt i tak wiele naturalnych przestrzenii. Jak wybieraliśmy działkę to zakochaliśmy się w tym małym kawałeczku kupionej ziemi, ale z czasem poznając okolicę utwierdzamy się tylko w przekonaniu że dobrze zrobiliśmy podejmując decyzję o przeprowadzeniu się na wieś. Człowiek uwrażliwia się na naturę ;:333
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59

Post »

Niby dziś poniedziałek, a taki inny, optymistyczny... Jolu, uśmiechu życzę - mnie dziś energia rozpiera ;:173
Awatar użytkownika
variegata
1000p
1000p
Od: 24 sie 2012, o 13:45

Post »

Tez uważam, że przeprowadzka na wieś zmienia nasze patrzenie na świat ;:108
Człowiek przede wszystkim zwalnia a to już bardzo dużo.

Masz racje odnośnie tworzenia plam kolorystycznych, też się tego nauczyłam z FO :D
Dziękuję za opinie o calibrachoa, chyba też się skuszę w następnym sezonie.
Dom na wsi i ogród wokół niego to spełnienie moich marzeń. Rośliny i zwierzęta- pasja i miłość. Pozdrawiam. Magda.
Ogród piaskowy w Zakolu Wisły cz.IV
Tak, lubię koty ;)
Awatar użytkownika
drewutnia
1000p
1000p
Od: 1 gru 2011, o 13:06

Post »

Bo ja wiem czy drewutnia to mój konik :;230
tak jakoś wyszło bo mam drewniany dom (co prawda w baranku) i lubię drewno w ogrodzie....
wydał mi się fajny nick :lol:
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”