Mój kwiecisty zakątek cz. 3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
kozino
1000p
1000p
Od: 9 sty 2011, o 22:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Mój kwiecisty zakątek cz. 3

Post »

tade k pisze:
Obrazek
Te ciemne są takie piękne, młode kwiaty na górze wydają się być aż czarne i kosmate. Cudne ;:167 ;:167
Pozdrawiam, Emka
Ogród
Awatar użytkownika
bina12
1000p
1000p
Od: 17 mar 2011, o 13:15

Post »

:wit No naprawdę Cię podziwiam , już tyle nowych sadzonek wyhodowałeś ;:180 mnie Leniwiec wlazł na plecy ,nic mi się nie chce , może dlatego ,że kombajny ruszyły , złote łany się pokładły i pierwsze smuty przemknęły przez głowę :(
- Motyle wymyślają cudowne bajki, by je podszeptywać kwiatom.- Pozdrawiam Ewa

Na końcu tęczy - Na końcu tęczy cz.2
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Wiem już skąd ten brak czasu na wszystko. :uszy
Pieęegnacja tylu sadzonek to pochłaniacz czasu.
Ale za to jaka będzie satysfakcja...... ;:224
Grażyna.
kogro-linki
tade k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 5 lis 2010, o 20:56

Post »

Iwonko , wszystkie sadzonki z posłonków rosną . Nie ma tego dużo , dwa kolory już na rabacie a trzy ukorzeniają się. Największy jest żółty , kwiaty prawie identyczne jak jaskier łąkowy. Trzy mają być pełne. Na górze forsycja bikolor, trzy po prawej to posłonki pełne. Na dole dzwonki białe pełne.

Obrazek

Sylwiu , nic nie poradzę na to , że nie cierpię plastiku i krasnali. Najlepsze naturalne surowce kamień i kora . Kostka także jest bardzo estetyczna , jednak spory wydatek. Widziałem kostkę betonową imitującą granit , cena 55 za metr. Żwirek , jak sama już zauważyłaś.
Jolu , trzymam się , choć lekko nie jest. Clematis ładny , duże kwiaty . Pierwsze białe , po tygodniu różowy pasek przez środek. No i termin coś mi do M.U.L. niezbyt pasuje. Z tym to inna melodia. Rósł w doniczce w cieniu i dopiero na początku czerwca przesadzony do gruntu. Być może to jednak ta odmiana. Mój hibiskus z zakupów ubiegłorocznych jeszcze nie zakwitł. Właśnie taki miał być.
Elu , zapomniałem o Tobie , wybaczysz :?: :wink: Od Janusza mam dużo roślin , ale komelinę raczej nie. Po długim zastanowieniu myślę , że kupiłem w ogrodniczym razem z żabią lilią.
Emciu to jedne z moich bardziej lubianych mieczyków. Trudne do sfocenia . Nie za bardzo widać ,,czarny nalot'' na kwiatach. Jeszcze takie mam.

Obrazek

Ewciu , Ciebie nie leniwiec a poezja przepełniła . ;:108 Ale skutek ten sam , robić się nie chce ;:7 ;:7 A to była tylko mała część moich sadzonek , tylko cieniolubne. Jeszcze sporo tego mam.

Obrazek

Obrazek

Graziu , nie zabierają tak dużo czasu . Posadzone w kupnej ziemi nie mają chwastów. Podlewam co 2-3 dni.Czasami do wody dolewam nawozu i tyle. A satysfakcja jest . I oszczędność na groszu także. :uszy

I jeszcze fotki z dzisiejszego popołudnia.
Liliowiec Darla Anita . Kolory słabe , ale to pierwsze kwiaty i susza .

Obrazek

Obrazek

Kanna od Cristin , malinowy kolor. Piękna. ;:224 ;:224
Obrazek
Trawa od Janusza w zbliżeniu.
Obrazek
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Kiedy galtonia i kanna już kwitną to jesień za pasem...... :roll:
Strasznie szybko wszystko przekwita w tym roku.
Trawka jest ekstra, co już mówiłam. ;:215
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
hala67
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2011, o 22:12

Post »

"Przedszkole roślinne" imponujące ;:333 . Czy wśród tych maluszków jest hebe?
Forsycja bikolor ruszyła u mnie jak z kopyta. Jak mam ją zabezpieczyć na zimę?
Pozdrawiam Hala
Awatar użytkownika
kozino
1000p
1000p
Od: 9 sty 2011, o 22:38

Post »

Tak masz rację że trudno im zrobić tak fotkę żeby było idealnie widać, ostatnio głowiłam się nad tym w Ogrodzie botanicznym, prawie sie udało, prawie :D
A powiedz proszę co to jest za trawa, juz ją widziałam ale nazwy nie zapamiętałam. Ona raczej na zimę do domu idzie :?: :?: Piękna jest , z kannami idealnie gorący klimat tworzą ;:333
Pozdrawiam, Emka
Ogród
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Tadziu ilośc sadzonek imponująca ;:oj
Mieczyk z ostatniej fotki prawdziwe cudo, kolor niesamowity :shock: :shock: uwielbiam takie ciemne aksamitne kwiaty :D
Czy pamiętasz może nazwę tej lilijki z pierwszej fotki?, bardzo mi się podoba...
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
semper
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 lis 2011, o 10:12

Post »

Tadziu.Mam ładnego posłonka.Chciałbym go rozmnożyć.Nie bardzo wiem jak się do tego zabrać.Doradż .
Pozdrawiam! ,Jurek z górek ;)
Moje górki
Rojnikowisko i nie tylko
Marzenka79
1000p
1000p
Od: 27 lis 2011, o 22:54

Post »

Tadziu no ja nie wiem co Ci zrobię-żeby mi choć jednego słówka nie napisać? Jak romans to romans :;230 odezwij się na pw,łobuzie :wink:
Keetee
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2010, o 00:18

Post »

Hej Tadzik :wit spózniona dzisiaj jestem ...ale miłego dnia :wit
iga23
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2008, o 20:26
Kontakt:

Post »

Tadziu, taką trawę miałam w zeszłym roku, zebrałam kłosy i siałam. Pierwsze siewy padły, następne siałam już w kwietniu i cały czas hartowałam na powietrzu, jest inna niż matka, ale tez urocza,

Obrazek
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09

Post »

Tadziu
Życzę Wam tej spokojnej burzy i deszczu :D
Trawa jest genialna, ale ten ciemny mieczyk to jest miodzio, coś pięknego, uwielbiam takie ciemne odcienie u kwiatów. :D
Posadziłam ze 30 ciemnoczerwonych, część ma być ponoć taka ciemna, zobaczymy.
Ostróżka jednoroczna od Ciebie kwitnie ;:3 :heja
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
tade k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 5 lis 2010, o 20:56

Post »

Grażka , tak , bardzo szybko przekwitają rośliny jeszcze nie pamiętam by tak było. Wyznacznikiem dla mnie jest wrzosówka. To nasza dziko rosnąca roślina. Jeszcze lipiec a ona już przekwita. To dwa tygodnie wcześniej niż średnio.
Halu , hebe jest na zdjęciu poniżej iglaków.wcześniej tez są (obok żurawek) ale jeszcze nie ukorzenione. Po ukorzenieniu można po kilka razem posadzić. Malutkie sadzonki , ale takie łatwiej przyjmują się. na forsycję suche liście , kora lub trawa. Bardzo dobre do zabezpieczania są maty z trzciny , ale nie każdy ma dostęp.
Emka , Trawa nie zimuje , ale czy da się przechować :?: Nie wiem czy na parapecie da radę. Janusz wysiewa corocznie w lutym i jak widać dość wcześnie zakwita. Masz rację , z kannami komponuje się bardzo dobrze. Jako soliter w większej kępie też powinna być niezła .
Aguś , lubię zabawiać się z sadzonkami. Co roku więcej robię , nie jest to takie zajmujące. Tylko podlewanie jest uciążliwe. Woda z sieci jest twarda , używam z rzeki. Takie kolory i mnie się podobają . Mam kilka . Po dwa mieczyki i liliowce , niestety z 4 lilii została tylko jedna. Nazwy lilii niestety nie znam. Ma bardzo duże kwiaty.
Jurku , posłonek bardzo łatwo przyjmuje się. Dobra ziemia , krótki pęd , 5-7 cm. po oberwaniu listków z części , która idzie do ziemi , wtykamy na 3-4 cm. Tydzień w cieniu , póżniej coraz więcej słońca.
Marzenko , zaraz romans . Tak na odległość :?: A niech tam , niech tak dalej myślą. ;:7 ;:7 Ale padam na kolana , moja wina , nie odzywałem się . O wybaczenie proszę. ;:180
Dorotko dziękuję . A ja musiałem wcześniej wyjść i godzinę póżniej wróciłem. W nocy znowu porosiło. Czy w końcu spadnie porządny deszcz. :?: ;:223 ;:223 Całą Polska w wodzie , a na małym skrawku Lubelskiego susza. ;:185
Igo moja trawka początkowo także była jaśniejsza. Dopiero póżniej zrobiła się ciemna. Zobaczę , jak mi się uda z wysiewami. Wolę wieloletnie , ale nie wszystkie chcą zimować.
Aguś dzięki ;:196 Od tygodni już czekam na porządny deszcz . Ze trzy razy pokropiło. Ostatni raz padało na początku owocowania truskawek. ;:202 Mam jeszcze podobny mieczyk , ale na kwiatach ma plamy , chyba choroba. To ostróżka podobno wieloletnia. Może rzuć coś na nią na zimę. Choć u mnie nasiała się niesamowicie. :uszy

Halu , biała sasanka z Twoich nasion. ;:333

Obrazek

Bardzo ładny czerwony mieczyk. ;:224 Jak zwykle czerwony na fotce do niczego. ;:131

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
hala67
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2011, o 22:12

Post »

Super! Bardzo cieszę się, że tak pięknie Ci wzeszła biała sasanka :D .
Pozdrawiam Hala
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”