Małe-wielkie szczęście...cz.3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
semper
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 lis 2011, o 10:12
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Małe-wielkie szczęście...cz.3

Post »

Łąki ,pola , snopki to obrazy z dzieciństwa .Dzisiaj wokół nieużytki albo plantacje wierzby ekologiczniej.Z niej się raczej nie da zrobić snopków.Niedługo w Skansenie będzie Cepowisko.Pojadę. popatrzę, otrę łezkę, która pojawi się w kącie oczu i powrócę do codziennego kieratu.
Pozdrawiam! ,Jurek z górek ;)
Moje górki
Rojnikowisko i nie tylko
Awatar użytkownika
klarysa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 mar 2011, o 17:29

Post »

Grażynko, na pewno dam znać ;:108
Hortensje lubią żyzną, lekko wilgotną i kwaśną ziemię, świetlisty cień.
Kwitną na tegorocznych pędach, więc nie ma problemu, że nie będzie kwiatów.
Polecam hortensję bukietową, np. Grandiflorę (u Wentów przed domem można zobaczyć dorosłe piękne okazy), dobrze u nas zimuje. Z drzewiastych-Anabelle.
To najpopularniejsze, a jest naprawdę w czym wybierać.
Od sierpnia do późnej jesieni pięknie kwitną, przebarwiają się. Atrakcyjne też do suchych bukietów.
Warto poczytać o pokroju krzaków, bo niektóre się wykładają pod ciężarem kwiatów i deszczu (np. Anabelle), wymagają podpór.
Jest też hortensja pnąca.

Wyjątkiem są kapryśne ogrodowe. Przemarzają, a że kwitną na ubiegłorocznych, to na ogół kwiaty w sferze marzeń.
Chociaż podobno nowe odmiany też kwitną na tegorocznych.

Jurku, widzę, że tymi fotkami wprawiłam w nostalgiczny nastrój...
Moim zamierzeniem było przywołać czar beztroskiego dzieciństwa.
Czasami trzeba się na chwilkę 'zatrzymać i zapatrzeć', żeby mieć siłę wrócić do codzienności ;:4
Pozdrawiam cieplutko :wit
Awatar użytkownika
Lukrecja
1000p
1000p
Od: 31 maja 2009, o 07:38

Post »

Justynko hortensje urzekające! Jakoś wcześniej nie zwracałam na nie uwagi, kupiłam kiedyś nawet dwie ogrodowe, ale nie przetrwały po zimie. Od tego roku mam 3 buietowe, własnie ze względu na to, że kwiaty pojawiają się na pędach jednorocznych i podobno nawet okrycia na zimę nie potrzebują. U mnie rośnie na razie Magic Candly, Magic Moonlight i Limelight oraz dwie pnące. Zauroczyła mnie u Ciebie ta dębolistna, muszę poczytać o niej i poszukać. Dzięki za inspirację! Pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
klarysa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kornelciu, witaj :wit
Do twojego ogródka hortensje pasują ;:108
Pooglądałam te z serii Magic. Cudne. Nie widziałam ich wcześniej.
Chyba już więcej nie zmieszczę tych urodziwych krzewów w moim malutkim.
Te, które posadziłam, mają stanowić kontrast dla bordowej ściany żywopłotu z berberysa.
No i te koronkowe ażurki kwiatostanów ;:oj
Dziękuję ;:196
Pozdrawiam cieplutko :wit
Awatar użytkownika
Nutka81
1000p
1000p
Od: 13 maja 2010, o 13:01
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Justynko, hortensje niewątpliwie królują teraz w Twoim ogrodzie ;:138 Masz już przepiękne okazy ;:180 Ja dopiero zaczynam przygodę z tymi pięknymi krzewami, ale gdy widzę na zdjęciach takie cudowne kwiaty...to wiem że dobrze robię :heja :D
Pozdrawiamy! Małgosia i Nutka :wit
Nutkowy ogród...czyli "ogary lubią kwiatki"...>> Cz.1 <<,>> Cz.2 <<,>> cz.3 <<
>>Róże Nutki << >>Nutkowe kwiatki doniczkowe<<
Awatar użytkownika
Lukrecja
1000p
1000p
Od: 31 maja 2009, o 07:38

Post »

Zgadzam się z przedmówczynią, trudno nie docenić ich urody! No właśnie, te ażurowe kwiatuszki ;:167
Awatar użytkownika
konwalia12
1000p
1000p
Od: 24 lut 2012, o 19:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Nutka81 pisze:Justynko, hortensje niewątpliwie królują teraz w Twoim ogrodzie ;:138 Masz już przepiękne okazy ;:180 Ja dopiero zaczynam przygodę z tymi pięknymi krzewami, ale gdy widzę na zdjęciach takie cudowne kwiaty...to wiem że dobrze robię :heja :D
Również się tutaj zgodzę. Choć u mnie hortensje kwitną bardzo kiepściutko (nie wiem dlaczego) to jednak warto próbować, bo być może się uda osiągnąć taki efekt. ;:224
W pięknym miejscu mieszkasz, pozazdrościć widoków, tej przestrzeni.. ;:223
Ogród w lasku
Krótki filmik o moim ogrodzie
Jeśli umiecie patrzeć, zobaczycie, że cały świat jest ogrodem. Anusia
mm-complex
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sie 2010, o 18:09

Post »

Cudowne hortensje ;:167 Moja Limelight okazała sie Phantom ;:215 Jak sie cieszę ,że te pomyłki nie doprowadzaja mnie do szewskiej pasji :lol:
Wczoraj dostałam od cioci liliowce niskie białe ,fioletowe i rózowe :heja jestem zachwycona ;:173 I od mamy ogromniasta hostę ;:170 Co za dzień 8-)
Wracam stale do Twoich sielskich widoczków i od razu lepiej mi na sercu .dziękuję ;:180
Buziaki!!
ps.
Skończyłam zaprawy ;:138 po degustacji nie jesteśmy w stanie określic ,które ogórasy sa najlepsze ;:215 Dziękujemy za przepisy ;:168
marzenia się spełniają! Dana
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
konwalia12
1000p
1000p
Od: 24 lut 2012, o 19:59

Post »

klarysa pisze:Aga, Danusiu, Aga, Nelciu, Jacku-odpowiem zbiorowo. Mam nadzieję, ze nie weźmiecie mi tego za złe :) :)
Mieszkam w pięknym regionie-to fakt.
Taka różnorodność i bogactwo krajobrazu.
Wiele miejsc ocalało ze względu na sąsiedztwo terenów chronionych, rezerwatów lub otulinę Kaszubskiego Parku Krajobrazowego.
Tu przepisy budowlane są bardzo rygorystyczne, ale...zdarza się i inaczej ;:202
Myślę , że w każdej części Polski są cudne i nieznane miejsca.

Jakie to dziwne ;:oj
Jeszcze kilka-kilkanaście lat temu, np. snopki na polu czy swojski chleb były synonimem zacofania i braku postępu ;:108
Dzisiaj to symbol powrotu do natury i ekologicznego życia.
Pamiętam, jak moja mama kupowała 2 bochenki chleba ze sklepu i w zamieniała je u sąsiadki na taki wielki własnie wyjęty z pieca chlebowego.
Albo w sobotę raniuśko szliśmy powolutku, bo z babcią do jej siostry do oddalonej o 3 km wioski na kawkę(zbożową) i cieplutki chlebek (akurat wyjmowała z piekarki-kamienny piec chlebowy i drożdżówkę.
Mleko nosiłam od gospodarza.

I dzisiaj po mojej wsi (naprawdę wielkiej i nowoczesnej, zabudowanej do granic możliwości) jeździ gospodarz i rozwozi takie 'od krowy'.
Można kupić przetwory mięsne z domowego przerobu.
W piwnicy z satysfakcja ustawiam słoiki z własnymi przetworami.
Miód wymieniam na nalewkę domowej roboty z zaprzyjaźnionym pszczelarzem-amatorem-pasjonatem :D .

To smaki, których nic nie zastąpi.
Znajomego, który ma agroturystykę odwiedzają goście z całej Polski, którzy chcą pobyć w ciszy.

Myślę, że pewne wartości same się bronią i z biegiem lat ludzie doceniają ich piękno, niepowtarzalność i związek z dzieciństwem - cudownym beztroskim czasem,
który już nie wróci.
Są ludzie, którzy to cenią i pielęgnują i tacy, dla których to nie ma żadnego znaczenia-liczy się pęd za nowoczesnością i obowiązującą modą.

Cieszę się, że tutaj tak wielu cudownych ludzi, którym moje postrzeganie świata jest bliskie ;:167
Dziękuję ;:196

Zostawiam kilka sielskich:

Obrazek Obrazek

Ojej, kochana, jak miło, że tak mówisz. Rzeczywiście nasz świat się zmienia z każdą chwilą na gorsze, zauważyłam to właśnie w tegoroczne wakacje, w czasie pobytu we Francji. Ludzie tam jedzą takie paści, za przeproszeniem, od których mi wprost niedobrze było! Nawet jabłka tam były bez smaku...Wszystko sklepowe, sztuczne, chemiczne.. Kiedy ja jestem przyzwyczajona do świeżych przetworów własnej roboty i zdrowych owoców prosto z krzaczka. Kiedyś dostaliśmy miód od pszczelarza, nigdy nie jadłam tak wyśmienitego miodu! Naprawdę warto się trochę potrudzić, żeby móc jeść wartościowe rzeczy.. :)

A co do Twojego miejsca zamieszkania- to jedno z najładniejszych miejsc, jakie można sobie w Polsce wymarzyć. Chciałabym mieszkać na odludziu, gdzie by była jedynie droga rowerowa. To by mi wystarczyło ;:131
Ogród w lasku
Krótki filmik o moim ogrodzie
Jeśli umiecie patrzeć, zobaczycie, że cały świat jest ogrodem. Anusia
Awatar użytkownika
irminka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2010, o 19:08

Post »

Justynko, proszę na powrót wkleić mi kropeczkowane jajeczka perliczek, bo tak nie wolno dawać i zabierać, ja bardzo proszę... :; :lol:
Masz dużo pięknych hortensji, ale nie powiększasz kolekcji, prawda? Ja poprzestaję na trzech. Upatrzyłam u Ciebie taką ładną różę w kolorze... buraczka, teraz nie mogę znaleźć, ale mam ją w pamięci :)
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:58

Post »

Justynko jestem i ja. Wpraszam się do Twojego małego-wielkiego szczęścia :wit . Jutro przeczytam wszystko od początku, bo dziś już pora na kąpiel młodego i zasypianie. Potem jabłuszka do kuchni zawołają. Do miłego zobaczenia ;:168
MaGorzatka
Konto usunięte na prośbę.
Od: 20 sty 2011, o 17:43

Post »

Irminko to chyba Astrid Graffin von Hardenberg. Justynka ją pokazywała jakiś czas temu - cudeńko. Po tej prezentacji czekałam niecierpliwie na moją (z naszego wspólnego zamówienia) i nie rozczarowałam się. To prawdziwa hrabina.
Awatar użytkownika
klarysa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nutko, hortensje królują, chociaż jeszcze szukam kolorów.
Całkiem ich sporo w rozczochranym.
Na ognistej dominują złote rudbekie, na różance- bordo, fiolet, róż i niebieskie.
Na pewno warto mieć kilka tych pięknych, wielkich krzewów o koronkowych kwiatostanach.

Nelciu, to koronki najdelitatniejsze.

konwalia12, może warto zadbać o podłoże i odpowiednie nawożenie( ale to już na wiosnę, teraz raczej za późno).

W imieniu Kaszub-dziękuję ;:108
Może kiedyś na emeryturze będziemy mogli zaszyć się gdzieś w głuszy...Póki co- spora i ruchliwa wioska. Ze wszystkimi niezbędnymi instytucjami.
Domowe obiady, przetwory wymagają więcej pracy. Nie każdy lubi, ma czas i chce.
W moim rodzinnym domu gotowanie było na porządku dziennym. Podobnie jak przetwory na zimę czy domowe wypieki.
Jestem w tej korzystnej sytuacji, że mieszkam w miejscu, gdzie o podstawowe produkty z naturalnej hodowli bądź uprawy nietrudno.
Rodzina przyzwyczajona do domowej kuchni i wspólnego przygotowywania posiłków.
Lubię gotować.

Danusiu, 'fajna' pomyłka. U mnie Limel łatwiej dostępna niż Phantom. I tańsza.
Jakie prezenty ;:oj . Ja miałam taki poprzedni tydzień (z twoim udziałem ;:196 ) i wiem jakiego daje kopa energii ;:108
Zapraszam na terapię widokami z 'głebokich' Kaszub.
Ostatnio znowu pojawiły się na łąkach żurawie. Już odchowały młode i pewnie szykują się do odlotu. Może uda się pstryknąć. Uwielbiam te ptaki.
Nie pisałam. Miałam niespodziewanych gości z Sosnowca (kuzyn z rodziną). Blisko prawda?
Cieszę się, że skorzystałaś i jesteś zadowolona. Czytałam jaką ilość tego zrobiłaś ;:224 Podziwiam.
Robię mniejszymi partiami. Jutro kolejna "pejsów' Bardzo mam smakują.
Buziaki ;:196

Irminko, jajeczka :oops: wróciły na miejsce. Przepraszam ;:196
Nie powiększam, a raczej postaram się zadbać, by M nie powiększył. To jego 'działka'.
Róże buraczkowe uwielbiam. Mam trzy. Cztery ;:108

Wiliam Szekspir
Obrazek

Astrid Grafin von Hardenberg
Obrazek Obrazek

Burgundy Iceberge
Obrazek Obrazek

Tuscany (ale jej zdjęcia nie mogę znaleźć) Już mam.
Obrazek
Myślę, że chodzi o Grafinnię :?:

Marzko, witaj :wit
Zapraszam ;:108

Małgosiu, też tak myślę ;:108
Zobaczymy, co na to Irminka?
Awatar użytkownika
irminka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2010, o 19:08

Post »

Myślałam o Burgundy, zwłaszcza kolor na drugim zdjęciu ;:173

Ale jak się dobrze przyjrzeć, to dobry wybór Justynko, właściwie każda ma to coś. A na żywo, która z trzech naczęściej przyciąga Twój wzrok?
MaGorzatka
Konto usunięte na prośbę.
Od: 20 sty 2011, o 17:43

Post »

Ta Burgundy śliczna - ma taką lekkość w sobie...
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”