Adenium (róża pustyni) cz.4

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
marlenka
500p
500p
Od: 26 lut 2011, o 12:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Adenium (róża pustyni) cz.4

Post »

labka1 pisze:Mnie się to nie zdarzyło..ale wiesz co?..gdzieś było napisane czemu kaudeks jest pomarszczony...musisz przejrzeć wątek..bo było gdzieś sporo na ten temat..a sprawdzę gdzie indziej..bo nie pamiętam dokładnie o tym czytałam...

Posprawdzałam..trzeba go podlewać..tak jak sądziłam...ja podlewam często zawsze do podstawki..woda destylowana lub przegotowaną i odstana kilka dni min 2-3. wierzch jest suchy...ale wiem korzonki piją ile same chcą.. jest dość gruby drenaż na spodzie co zabezpiecza je przed staniem w wodzie... podlewaj w podstawkę zobaczysz jak szybko znika woda... nalej sporo. ja np..jak mam 4 doniczki na jednej podstawie to leję ok 2cm wody..wchłania się momentalnie... przynajmniej raz w tygodniu tak nalewam, ale jeśli widzę że chłoną szybko ..to podlewam co 3 dni mniej więcej. Podlej i patrz jak szybko woda znika...? Po jakimś na pewno będzie poprawa..Ważne jest też aby poznać swoje rośliny samemu..korzystając z kilku różnych źródeł informacji... obserwować trzeba.. czasem domyślać samemu... nigdzie nie ma super przepisu na dobry efekt..każdy ma inne warunki w domu.. każdy zrobi inne podłoże i nasiona też są z przeróżnych źródeł... to odrobinkę tak jak z wychowaniem dzieci..trzeba znaleźć swój sposób opierając się tylko na doświadczeniu innych..

Dobra wymądrzyłam się wystarczająco ;:224 ... koniec kazania... idźcie jeść obiadki... :tan
(kogo zanudzam ..proszę nie czytać..przymusu nie ma..i konsekwencji też nie będzie :;230 )
Czytałam wszystkie 4 części wątku. Nic mi to nie dało. Moja roślinka umiera i żadna rada jej nie pomogła.
Moje roślinki - wątek
Change blows through this house like the jasmine wind, F..head.
Awatar użytkownika
masik
1000p
1000p
Od: 4 wrz 2012, o 13:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Marlenko masz tylko jedną roślinkę?
Awatar użytkownika
lbanek
200p
200p
Od: 11 wrz 2012, o 16:40

Post »

onectica pisze:wielkie dzięki polanka za wsparcie! :)
ja już decyzję podjełam - sieję pół na pół: połowę nasionek teraz, połowę wiosną.
Po niedzieli biorę się za wysiewanie. ;:173

no właśnie :wit , ja chyba też, ja mam okna północny wsch i południowy zachód,
ale jakoś mi wszystko rośnie :tan , czytając historię wątku :
Wielcy Poprzednicy stawiali i na wschodnich oknach i rosło,
więc i Nam się uda ;:65
Pozdrawiam Lucyna
Moje roślinki
Moja kolekcja
Awatar użytkownika
xxxkrystian
100p
100p
Od: 30 lip 2010, o 14:17

Post »

Witam

Mam mały problem z adenium, niektóre osobniki pozbyły się liści zostały im tylko 2 na szczycie, i nie wiem czy to od tego że nad grzejnikiem siedzą czy po prostu tak ma być??
Pozdrawiam Krystian

Moja pasja,
Awatar użytkownika
polanka
100p
100p
Od: 19 gru 2009, o 14:40
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dlaczego gubią listki nie odpowiem, ale moje też stoją na parapecie pod grzejnikiem. Ciepło nieźle "wali" do góry i rosną, puszczają nowe liście i nawet kwitną.
Powietrze suche to codziennie spryskuję przegotowaną wodą i częściej podlewam niż latem.
Może mają za sucho, albo za mokro? Może jakieś robale?
ObrazekObrazek
Kiedy człowiek zabije ostatnie zwierzę i spali ostatnie drzewo - przekona się, że pieniędzy nie można zjeść.

Wątek wymienny http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=11&t=67891" onclick="window.open(this.href);return false;
Klaudia470
50p
50p
Od: 11 lut 2012, o 14:55

Post »

Ja również jestem posiadaczka adenium , obecnie mam 5 sztuk , 2 z nich to maluszki , ale juz rosna w brzuszek , natomiast 3 to juz roczne brzuchy ladnie rozgalezione i grubuitkie :)
Radość z kwiatów, to resztki raju w nas...
Awatar użytkownika
masik
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

Adenium gubi liście na zimę. Odpoczywa.
Awatar użytkownika
xxxkrystian
100p
100p
Od: 30 lip 2010, o 14:17

Post »

polanka
Dwie miały za mokro ale to wiem bo miały miękkie brzuszki i korzenie zaczęły gnić , ale chyba zdążyłem odratować. A pozostałem mają twarde brzuszki i u niektórych są ładne liście a u nie których żółkną i brązowieją , szkodników nie zauważyłem żadnych.
Pozdrawiam Krystian

Moja pasja,
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
labka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 wrz 2012, o 16:22
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Spokojnie..zima idzie..większość z nich zrzuci listki..chociaż maluchy często nie zrzucają..raczej te starsze... :wit

Dopisuję jeszcze taką obserwację.. obesum się trzyma ..ale tai i arabica...szybciej podsychają, i tracą listki....

to tyle.. na pewno ktoś ma większe doświadczenie i doda inne informacje..
Awatar użytkownika
przemo1413
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 mar 2011, o 16:34
Kontakt:

Post »

To czy Adenium teraz zrzuca liście czy nie głównie zależy od warunków jakie im zapewnimy . Jeżeli stoją na ogrzewanym parapecie tak jak u mnie to ani myślą zrzucać liście wręcz przeciwnie, rosną sobie w najlepsze . A jeżeli mają niższą temperaturę i ograniczone podlewanie to mogą przygotowywać się do zimy i zrzucać liście :wink:
Moje kaktusy:)Cz.1Cz.2
Moje lilie :)
Awatar użytkownika
masik
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

Przemo
moja róża zrzuca, mimo, że stoi w całkiem przyzwoitych, domowych warunkach. ;:108...i nie ograniczyłam jej podlewania.
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Kontakt:

Post »

Ja zaobserwowałem, że intensywność zrzucania liści zależy w szczególności od ilości światła. Im więcej pochmurnych, ciemnych dni, tym większe prawdopodobieństwo, że róża pustyni wyłysieje.

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
przemo1413
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 mar 2011, o 16:34
Kontakt:

Post »

Locutus dobrze mówi :) A Adenium jest u nas jeszcze rośliną dosyć nie znaną i trudno jeszcze ją wyczuć . Ja mam ją dopiero drugi rok i tak jak wszyscy jeszcze się uczę opieki nad tymi roślinami , bo "kilka" ich mam :wink:
Moje kaktusy:)Cz.1Cz.2
Moje lilie :)
wisienka81
50p
50p
Od: 30 wrz 2011, o 22:13

Post »

Witam,
Moje adeniaczki już powoli szykują się do snu:
Obrazek
Obrazek
Na pocieszenie zostały mi przedszkolaki:
Obrazek
Obrazek
Pozdrawiam :wit
Moje rośliny: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=62&t=59205" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
masik
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

Wisienka co dokładnie tzn. jakie roślinki rosną w Twoim przedszkolu? ;:129
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”