Ogrody Julii

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Marzenka79
1000p
1000p
Od: 27 lis 2011, o 22:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogrody Julii

Post »

Ja tam ślimórów nie widzę...to najlepszy sposób :) Geniu kapusta choćby 5 sztuk-niebanalna ozdoba ogrodu ;:108 w przyszłym roku posieję ją w maju,popikuję w doniczki-potem posadzę tam gdzie potrzebny będzie jesienny akcent:)
Marzenka79
1000p
1000p

Post »

Wróciłam z działki-trochę pokopałam warzywnik,trochę grabienia liści,szczególnie malin bo jeszcze nietknięte moją ręką stały...A na koniec duże ognisko żeby spalić chore listki-wiem,niezbyt ekologicznie ;:131 A teraz siedzę przy biurku i czuję,że jestem uwędzona ;:224
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15

Post »

Marzenko,dasz znac jak bedziesz siała kapuste ozdobna,bo jak w tym roku posiałam do gruntu w maju to mam mikroskopijne,ze nie widac,ze to kapusta,a z pikowanych miałam az jedna sztuke.
Marzenka79
1000p
1000p

Post »

Gośka masz pw
Marzenka79
1000p
1000p

Post »

Julia-najcenniejszy kwiatuszek :)
Obrazek
Awatar użytkownika
MamciaTerenia
1000p
1000p
Od: 1 lis 2012, o 14:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Marzenko, prześliczny ten kwiatuszek ;:63
Pozdrawiam, Tereska
Aleja Różana 33 cz. 3
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15

Post »

OOOOOOOOOOOOOOOOO,Marzenka z czasów dzieciństwa.Tylko pozazdrościc tak pieknego i najcenniejszego skarbu.
Awatar użytkownika
krokusik164
200p
200p
Od: 18 paź 2012, o 22:33

Post »

Bry! :D Monia mówiła, że dostanę tu bardzo dla mnie potrzebne informacje :> ja się nie znam, więc wolę najpierw się wypytać i nie robić krzywdy roślinkom! a piszę tutaj bo może też innym zainteresowanym się przyda :) otóż chcę zakupić lawendę a znalazłam takie odmiany:
1. lawendę angielską lekarską
2. lawendę lekarską
3. lawendę wąskolistną
4. lawendę różową
5. lawendę francuską wieloletnią

szukam takiej najładniej pachnącej :) w sensie najmocniej :P korci mnie wymieszanie różowej z jakąś inną albo nie wiem co :( pomocy :D
Dzień dobry. Arleta. Moje zielone łobuzy.
"Tylko kwiaty dzielą się swoim zapachem ze wszystkimi. . . i z dobrymi, i ze złymi. Ludzie nie. . . mogliby się rozchorować..." Stefan Pacek
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Marzenka79 pisze:Ja tam ślimórów nie widzę...to najlepszy sposób :) Geniu kapusta choćby 5 sztuk-niebanalna ozdoba ogrodu ;:108 w przyszłym roku posieję ją w maju,popikuję w doniczki-potem posadzę tam gdzie potrzebny będzie jesienny akcent:)
Dobry pomysł ;:108 , też chyba tak zrobię
Marzenka79
1000p
1000p

Post »

Arletko to zależy jaki nos chyba wącha te lawendy-moja siostra ma tak w rzędzie posadzone i jak się przechodzi aż uszami czuć lawendową woń...Także spokojnie poszukaj tej lekarskiej,w obi mają często sadzonko-dobrze się kwadrują,ja nie kupuję sadzonek tylko wysiewam nasionka-tak jest taniej-w tej chwili już mam pomrożone nasionka lawendy lekarskiej i pierwiosnków-zaraz zdjątko wstawię

Obrazek

Obrazek
Pierwiosnki licho mi wyszły ale to są : kandelabrowy,ząbkowany,wyniosły i storczykowy
Znalazłam jeszcze zdjęcie tej Lawendy u siostry-to są włąśnie sadzonki z obi-początki kwitnienia

Obrazek
Awatar użytkownika
krokusik164
200p
200p

Post »

no właśnie mi ktoś mówił, że ponoć jak się je zamrozi to potem ładniej wschodzą... ale przeczytałam w jednym ze sklepów internetowych, że lawendę jeśli będzie się chciało uprawiać w doniczce w domku to można siać o każdej porze roku tylko trzeba je wsadzać małymi kępkami w doniczki o średnicy nie mniejszej niż 15 cm, lub kępkami w skrzynki balkonowe. wiesz może coś na temat salonowych upraw tego pięknie pachnącego zielonego cudeńka? :) czy nie wybujają albo jakieś paskudztwo ich nie atakuje?
"Tylko kwiaty dzielą się swoim zapachem ze wszystkimi. . . i z dobrymi, i ze złymi. Ludzie nie. . . mogliby się rozchorować..." Stefan Pacek
Marzenka79
1000p
1000p

Post »

Arletko lawenda z natury jest takim półkrzewem-jak wysiejesz zamrożone nasionka,wysadzisz rozsadę czy to do gruntu czy do doniczki to i tak trzeba ją przycinać-wtedy z jednej roślinki robi się pokażny krzaczek.Tak,myślę,że spokojnie możesz spróbować ja uprawiać w doniczce w domku-tylko pamiętaj,że to wapnolubna roślinka,no i oczywiście ta domowa nie będzie taka mocna jak ta z ogrodu :)
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Za lawendą nie przepadam choć zapach lubię , za to prymulki uwielbiam.
Awatar użytkownika
krokusik164
200p
200p

Post »

o właśnie o wapno miałam pytać! widziałam u mnie w ogrodniczym wapno w tabletkach, że niby się wkłada ziemię i tyle i inne w płynie-koncentracie i ziemię wzbogacaną w wapno... wydaje mi się, że ziemia się z czasem wyjałowi... tylko co lepsze może być? tabletki, czy koncentrat?
Marzenka79
1000p
1000p

Post »

Geniu ja na wiosnę będę wysiewać,tzn w lutym,na poprzedniej stronie mam zdjęcia tych nasionek:)

-- 22 lis 2012, o 13:32 --

Arletko najlepsza do uprawy doniczkowej to będzie Twoja ziemia z ogrodu-i to ta gdzie rosną zasadolubne roślinki: powojniki,ciemierniki,przylaszczki,lawenda:) Wapnować ziemię w doniczce-ryzykowne bo to skomplikowany proces:) Weż trochę tej ziemi gdzie kiedyś zasilałaś wapnem i już:)
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”