Ogórek gruntowy - termin wysiewu,rozsada,uprawa
-
- 200p
- Od: 5 kwie 2012, o 01:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Ogórek gruntowy - uprawa z rozsady.
Czołem, mam pytanie: nie mam doświadczenia z ogórkami. Kupiłem rozsadę "śremskiego" i nie bardzo wiem, jak wysokie "rusztowanie" mu przygotować.
Ktoś podpowie?
Ktoś podpowie?
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 sty 2013, o 20:47
Witaj,moja konstrukcja na pnące ogórki ma 2m. wys.ale na wysokości 1,80 mam przeciągnięty drut do którego przywiązuje sznurki,rozsadę sadzę co 15 cm.Sznurek w ziemi mocuje śledziami od namio.tu,sznurek podwójny i potem przeplatam ogórki między sznurkami.
Pozdrawiam Teresa
Pozdrawiam Teresa

Witam. Podpowie mi ktoś jeśli chodzi o uprawę ogórka Rubin Medalista F1 - chodzi o to, że już kupiłem nasionka i teraz doczytałem w opisie, że uprawa pod osłonami ogrzewanymi lub nieogrzewanymi, a ja planowałem uprawę ogórków w gruncie bo osłony nie mam: czy uda się uprawa tego ogórka w gruncie? np. jako pnącego? Przepraszam jeśli to trywialne pytanie, ale dopiero się uczę
Z góry dziękuję za podpowiedzi.

- Ebabka
- Od: 25 maja 2006, o 21:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jeśli nie poparzyło łodyżki, to urosną, bo widać zielone wierzchołki wzrostu, ale jeśli łodyga ucierpiała, to nie, bo wiązki przewodzące zniszczone, wtedy roślina nie może pobierać pokarmu i usycha. Część swoich tak urządziłam. Wywiozłam na działkę, postawiłam tackę na stole w słońcu i wiaterek też swoje zrobił. Ogórki hartowane na balkonie, ale to był pierwszy dzień naprawdę słonecznyelaos pisze:Czy dobrze się domyślam, ze to poparzenie słoneczne? A ten kawałeczek ciemnozielony był zasłonięty przez liść ogórka, który rośnie obok?
Wyjeżdżałam na 2 dni i zostawiłam ogórki na parapecie okiennym od strony zachodniej. Akurat odmieniła się pogoda i przyszło ostre słońce. Jeśli to poparzenie to jeszcze jest szansa dla nich?

Pozdrawiam Eugenia
- elaos
- 500p
- Od: 10 kwie 2016, o 17:03
Kilka się załamało w połowie łodyżki, resztę wysadziłam do gruntu i zrobiłam namiot z włókniny, żeby osłonięte były od słońca. Liście właściwe wychodzą zielone, tylko nie wiem czy całej rozsady nie osłabi takie poparzenie.
Pozdrawiam-Ela
Prawdziwie wielki jest ten człowiek, który chce sie czegoś nauczyć.
Moja rozsada ogórka też wsadzona do gruntu, trochę dosieję bo mi zabrakło sadzonek.
- elaos
- 500p
- Od: 10 kwie 2016, o 17:03
Też część wysiałam bezpośrednio do gruntu, bo zabrakło mi rozsady. Jeśli nie przyjdzie jakieś choróbsko to powinny się przedłużyć zbiory, na co liczę 

Pozdrawiam-Ela
Witam. Podpowie mi ktoś jeśli chodzi o uprawę ogórka Rubin Medalista F1 - chodzi o to, że już kupiłem nasionka i teraz doczytałem w opisie, że uprawa pod osłonami ogrzewanymi lub nieogrzewanymi, a ja planowałem uprawę ogórków w gruncie bo osłony nie mam: czy uda się uprawa tego ogórka w gruncie? np. jako pnącego? Przepraszam jeśli to trywialne pytanie, ale dopiero się uczę

Mam 3 odmiany ogórków, w tym jeden sałatkowy. Czy mogę je sadzić na jednym poletku?
Jak może być jeszcze lepiej??? 

U mnie obok siebie posiane Soplica,Partner,Szeryf,Decicjus i posadzone kilka sadzonek Julian F1.Taki mix na próbę.Mam pozaznaczane gdzie które rosną.Myślę,że różne odmiany mogą obok siebie rosnąć.Schodzi już Soplica siana 1 maja 

Pozdrawiam Ewa
-
- Od: 26 lis 2009, o 18:14
Jak nie będziesz zbierać nasion to mogą razem rosnąćvanilia pisze:Mam 3 odmiany ogórków, w tym jeden sałatkowy. Czy mogę je sadzić na jednym poletku?

Moje nowe imię Szansa 
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."

"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
-
- 200p
- Od: 19 maja 2015, o 16:57
Jedynie partenokarpiczne odmiany nie mogą rosnąć obok tradycyjnych.
A dlaczego nie mogą ?? Ja posiałam obok tradycyjnych Partner F1.
Pozdrawiam Ewa
-
- 500p
- Od: 4 mar 2013, o 18:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Bo będą w "ciąży" tzn. dostaną brzuch 

- Shire
- Od: 3 kwie 2016, o 21:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.