Dynia olbrzymia - wszystko o uprawie giganta cz.1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
x-ja
---
Od: 11 wrz 2008, o 19:15
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Dynia olbrzymia - wszystko o uprawie giganta

Post »

Dzięki za przyjęcie mnie do grona ;:180
Skoro eM nie tylko namówił mnie do wzięcia udziału ale już sam z siebie określił miejsce gdzie będę mogła ją posadzić i obiecał ogrodzić teren , by zwierzaki nie zniszczyły ;:oj no , nie mogłam odmówić :lol:
Ja , dynie , pomidory i papryki siałam od razu do ziemi i na szczęście albo na nieszczęście wszystko wschodziło . Nasiona różnych odmian dyń podostawałam po jednej sztuce i nie było żadnej straty , wschodziły błyskawicznie , zdrowo i pięknie rosły . Jak już folia była gotowa i posadziłam pomidory to od razu wyniosłam też dynie by się hartowały . Wysadzone do ogrodu wcale nie chorowały , od razu podjęły wzrost szczęśliwe , że opuściły pojemniki :lol: To tyle mojego chwalenia się :oops: ;:306

BobejGS Twoje piękne ;:138 chodź się nie odzywałam ,cały czas kibicowałam /podziwiałam , oglądałam zdjęcia z wystawy i tak po cichutku zazdrościłam tych gigantów ;:224 .
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2013, o 17:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Oto obiecane zdjęcie Obrazek nasionko ma taki jakby jaśniejszy(biały) rant. Obcinam go na tej długości co zaznaczyłem obcinaczkami do paznokci tak aby nie uszkodzić tej części właściwej w środku. Najpierw po kawałeczku odcinam ten czubek a później jadę rant. Jak już po całej długości wyciąłem To moczę nasionko w letniej wodzie kilka godzin i do ziemi :D

-- 12 gru 2013, o 19:27 --

tija Dziękuje. To z nowym sezonem uderzymy z impetem :heja
Alyaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2013, o 16:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

jode22 też tak uważam - kontrola kiełkowania daje dużo. Dzięki temu jak ktoś dostanie 3 nasiona ma szanse ogromne na to by wszystkie wykiełkowały. Zwłaszcza jak jeszcze Błażej nam wyjaśnił jak je "nacina" :D Dzięki Ci za to - przyda się wszystkim i do dużych i do małych dyń ;)
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Znalazłem ten sposób na jakiejś stronie o gigantach właśnie. W tym roku pomogło To wielu moim znajomym którzy tradycyjnie pchają je prosto w ziemię. Pestka ta jest wielka i ma grubą skorupke. Obcięcie pozwala na szybsze dostanie się wody w środek pestki co przyspiesza kiełkowanie a także pomaga rozerwać łupinke. A jak To już wiele osób na tym fo mówiło: Człowiek uczy się całe życie :D
Awatar użytkownika
Jolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 maja 2013, o 21:24

Post »

Pytanko - oprócz ,,olbrzymki" które dynie należą jeszcze do ,,gigantów" ;:173
Awatar użytkownika
lelumpolelum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2008, o 20:09

Post »

jode22 pisze:Temat kiełkowania nasion wszelakich ciągle się przewija a wiosną wróci ze zdwojoną siłą ;:224 . Ja jestem absolutnie zachwycona kiełkowaniem na wacikach. A w przypadku dużych nasion dyniowych wystarczy jeszcze od góry przykryć drugim namoczonym wacikiem ;:333 .
Ja również kiełkuję na wacikach, to dużo lepsze niż nerwowe wgapianie się w doniczki ;:303 Każda odmiana na oznaczonym spodku, nakryta dodatkowo kołderką z drugiego wacika. Plusem jest też to, że gdy skiełkuje sto procent nasion, te, które nam się już nie zmieszczą w ogrodzie, można zapakować w woreczek strunowy i wysłać nawet na drugi koniec Polski. Tak zrobiłam w tym roku i, chociaż większość moich dyń po wysadzeniu do gruntu zmarzła, miałam chociaż satysfakcję, że sporo rośnie u koleżanki :wink:
Będę kibicować w wyścigu na największą :D Nawet mnie kusiło, żeby wziąć udział ale racjonalizm zwyciężył: szkoda mi miejsca na olbrzyma, wolę mniejsze, smaczniejsze i bardziej praktyczne w użyciu.
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Jolek pytanie powinno brzmieć: które oprócz "gigantki" należą jeszcze do "olbrzymich" :wit A należą do nich: Ambar, Big max, Amazonka, Hokkaido, Marina di chioggia, Boston marrow i z dyni piżmowej (m.in butternut, musquee de provence ) :D
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Siekier
200p
200p
Od: 15 lip 2012, o 09:44

Post »

BobejGS pisze:Jolek pytanie powinno brzmieć: które oprócz "gigantki" należą jeszcze do "olbrzymich" :wit A należą do nich: Ambar, Big max, Amazonka, Hokkaido, Marina di chioggia, Boston marrow i z dyni piżmowej (m.in butternut, musquee de provence ) :D
Z tym że w wypadku hokkaido i przykładowo butternut określenie olbrzymia jest lekko na wyrost. Należało by to raczej traktować jako największa w soim rzędzie dyniowatych :D

Błażeju: Tak porównuje te nasionka dyni agp i nie mogę wyjść z z podziwu. jak wiele różnic może występować w nasionach jednego gatunku. Porównywałem nasiona które kupiłem z legutko z moimi i twoimi. Jak patrze na te twoje to nie mam pojęcia co Legutko ludziom sprzedaje. Od nich największe nasiona maja góra po 1 cm wysokości. To chyba największy chłam się wciska byle ludzie kupowali. Nie dziwie się że wyrosła mi tylko dynia 42 kilo. W przyszłym roku sadzę twoje nasiona i kropka. Żadnych eksperymentów już nie będę robił :D
Pozdrawiam-Wojtek
Działeczka Siekiera
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Tak jak mówisz.. Też miałem kupne i porównując z moimi to wyglądały jak moje wyłuskane ;:306 jakbym włożył kupne w łupinke tej mojej to bym spokojnie ją złożył :D A co do nasion to spokojnie siej, ale jakbyś siał z obu dyń to proszę oznacz je żeby się nie pomyliły. Będzie wiadomo z której większy okaz urósł co mi również się przyda :wit Także siej, siej i zdawaj relacje na bieżąco :D
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Moje zeszłoroczne też są minimalnie mniejsze od tegorocznych Obrazek
aria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2011, o 17:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Siekier, firma Legutko nie sprzedaje żadnego chłamu.
Zrozum, że w ramach zwykłych odmian warzyw są wyselekcjonowane linie okazów gigantycznych. Firmy nasienne sprzedają nasiona zwykłych warzyw danej odmiany, a nasiona gigantów sprzedają ich hodowcy, najczęściej na sztuki i w dużo wyższych cenach. Rywalizacja dotyczy dyń, cukinii, kapusty, cebuli, porów, marchewki, pasternaku.
Poczytaj trochę, jest na ten temat sporo informacji w necie.

Określenie dynia olbrzymia, może oznaczać gigantyczną dynię lub określenie gatunku Cucurbita maxima. Stąd zabawne nieporozumienia.
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Iza, Siekier nie miał tego na myśli :wink: Chodziło mu raczej o to iż przeliczył się z tym jaka duża mu urośnie dynia z tych nasion :D Wiadomo że "giganty" w każdej postaci warzywa nie urosną z paczki takie jak selektywnie uprawiane warzywo przez kilka lat :D a co do nasion dyni olbrzymiej To wiadomo że nie urośnie olbrzym ale dla laików kilkudziesięcio kilogramowy okaz To już wielkolud :wit
Awatar użytkownika
Siekier
200p
200p
Od: 15 lip 2012, o 09:44

Post »

aria pisze:Siekier, firma Legutko nie sprzedaje żadnego chłamu.
Zrozum, że w ramach zwykłych odmian warzyw są wyselekcjonowane linie okazów gigantycznych. Firmy nasienne sprzedają nasiona zwykłych warzyw danej odmiany, a nasiona gigantów sprzedają ich hodowcy, najczęściej na sztuki i w dużo wyższych cenach. Rywalizacja dotyczy dyń, cukinii, kapusty, cebuli, porów, marchewki, pasternaku.
Poczytaj trochę, jest na ten temat sporo informacji w necie.

Określenie dynia olbrzymia, może oznaczać gigantyczną dynię lub określenie gatunku Cucurbita maxima. Stąd zabawne nieporozumienia.
może masz racje że chłamu nie sprzedają faktycznie coś tam mi wyrosło. jednakże według opisu na torebce są nasiona atlantic giant odmiany która rośnie do około trzystu kilo. kupując taką odmianę nie spodziewamy się że wyrośnie nam okazji 5 do dziesięciu kilo ale dużo większy. tymczasem nasiona dyni który dorastają do około trzystu kilo wyglądają zupełnie inaczej. poniżej załączam zdjęcie na którym widać różnice. sami oceńcie które to są legutko a które błażeja.

Obrazek
Pozdrawiam-Wojtek
Działeczka Siekiera
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Tylko nie patrzcie na zdjęcie wyżej bo dałem podpowiedź ;:224 ale wcześniej dałem podobne porównanie ale miałem nasiona z trzech różnych źródeł :D
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”