Ogródek pod dębami część 4
Re: Ogródek pod dębami część 4
Teraz kiedy na dworze tak buro i szaro, parapety Wandy, cieszą oczy zaglądających 

- Wanda7
- -Moderator Forum-.
- Od: 2 wrz 2010, o 13:17
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Już po świętach. Dzieci oraz ich dzieci przyjechały i odjechały. Dzisiejszy dzień mam z M tylko dla siebie. Pojechaliśmy na długi spacer nad Zalew Zegrzyński. Pływało tam mnóstwo łabędzi, perkozów i kaczek. Zwykle o tej porze woda skuta jest lodem, pływają bojery, ludzie jeżdżą na łyżwach. Dzisiaj natomiast pogoda przypominała przedwiośnie.
Teraz popijamy sobie kawusię i jemy ciasto, które zostało ze świątecznego stołu. Ja odwiedzam na forum ogrody, w których nigdy jeszcze nie byłam. No i myslą jestem już w wiosennych krajobrazach. Chcę więc pokazać kilka moich liściastych krzewów, kwitnących w maju. Takie sobie zwyczajne. Pęcherznica kalinolistna, lilak Meyera, śliwa dziecięca, no i berberysy, które oprócz tego, że kwitną, to jeszcze ładnie pachną, choć może nie wszystkie odmiany. Niektóre krzewy już się rozrosły, trzeba będzie je trochę przyciąć i uporządkować.

Na fotce z lewej, od frontu, przy furtce widać lilaki Meyera szczepione na pniu, a z prawej białą tawułę wczesną, która rośnie już kilka lat na skalniaku pod dębem.

Teraz popijamy sobie kawusię i jemy ciasto, które zostało ze świątecznego stołu. Ja odwiedzam na forum ogrody, w których nigdy jeszcze nie byłam. No i myslą jestem już w wiosennych krajobrazach. Chcę więc pokazać kilka moich liściastych krzewów, kwitnących w maju. Takie sobie zwyczajne. Pęcherznica kalinolistna, lilak Meyera, śliwa dziecięca, no i berberysy, które oprócz tego, że kwitną, to jeszcze ładnie pachną, choć może nie wszystkie odmiany. Niektóre krzewy już się rozrosły, trzeba będzie je trochę przyciąć i uporządkować.

Na fotce z lewej, od frontu, przy furtce widać lilaki Meyera szczepione na pniu, a z prawej białą tawułę wczesną, która rośnie już kilka lat na skalniaku pod dębem.

Wandziu, pozdrawiam świątecznie
ja też spędzam leniwy dzień z M. ... słuchamy muzyki, podjadamy smakołyki przy kominku - uwielbiam taką sielankę...
podobnie jak Ty, myślami jestem w wiosennych klimatach; zresztą aura za oknem bardzo przypomina przedwiośnie, jak już wspomniałaś...
pokazujesz piękne zdjęcia krzewów, które uwielbiam, a które u Ciebie tworzą cudny busz... zatęskniłam za kwitnieniem lilaków Meyera, które mam posadzone przy tarasie...
miłego wieczoru

ja też spędzam leniwy dzień z M. ... słuchamy muzyki, podjadamy smakołyki przy kominku - uwielbiam taką sielankę...
podobnie jak Ty, myślami jestem w wiosennych klimatach; zresztą aura za oknem bardzo przypomina przedwiośnie, jak już wspomniałaś...
pokazujesz piękne zdjęcia krzewów, które uwielbiam, a które u Ciebie tworzą cudny busz... zatęskniłam za kwitnieniem lilaków Meyera, które mam posadzone przy tarasie...
miłego wieczoru

wandziu, u mnie też już właściwie po świętach - starszy syn wyjechał, młodszy też umówił się z przyjaciółmi...Siedzimy sami z M. i odpoczywamy po świątecznych trudach...
Ja spaceruję sobie po forumkowych ogrodach, ale przed południem odbyliśmy też rodzinnie 'prawdziwy' spacer po okolicznych górkach. Pogoda -podobnie jak u Ciebie- zupełnie nie zimowa, jest cieplutko, a wczoraj nawet świeciło słońce
Bardzo lubię te nasze 'zwykłe' krzewy, zwłaszcza jak kwitną :P
Pozdrawiam jeszcze świątecznie
Ja spaceruję sobie po forumkowych ogrodach, ale przed południem odbyliśmy też rodzinnie 'prawdziwy' spacer po okolicznych górkach. Pogoda -podobnie jak u Ciebie- zupełnie nie zimowa, jest cieplutko, a wczoraj nawet świeciło słońce

Bardzo lubię te nasze 'zwykłe' krzewy, zwłaszcza jak kwitną :P
Pozdrawiam jeszcze świątecznie

- zwkwiat
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 lut 2011, o 09:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Podobny scenariusz, córka z rodziną pojechała do teściów na Śląsk, a my z mężem sami w domu oczywiście z naszą "menażerią", która po nakarmieniu śpi na swoich legowiskach.
Lubię takie chwile spokoju.
Jutro planujemy coś zrobić w sadzie, pozwoli to choć minimalnie spalić kalorie.
Lubię takie chwile spokoju.
Jutro planujemy coś zrobić w sadzie, pozwoli to choć minimalnie spalić kalorie.
- klarysa
- Od: 11 mar 2011, o 17:29
Wandziu, czas na poświąteczne lenistwo i forumkową aktywność.
Te zwykłe krzewy są niezwykłe.
Tęsknimy już za takimi obrazami.
U nas pogoda nie sprzyjała spacerom. Padało.
Te zwykłe krzewy są niezwykłe.
Tęsknimy już za takimi obrazami.
U nas pogoda nie sprzyjała spacerom. Padało.
Justyna
Moje wątki W rozczochranym..., aktualna cz. 7 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 58&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje "wyczyny'...
Za miedzą...i troszkę dalej.
Moje wątki W rozczochranym..., aktualna cz. 7 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 58&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje "wyczyny'...

-
- Od: 1 paź 2008, o 20:26
- Kontakt:
Wandziu, tak już będzie, trochę z dziećmi, a reszta z mężem. U nas dziś +11, też spędziliśmy czas na długim spacerze, tera trochę zajęć własnych, Piotrek TV, a ja forum.
Serdecznie pozdrawiam poświątecznie. 

- malgocha1960
- Od: 8 lut 2010, o 18:15
U nas pogoda nie sprzyja spacerom,bo i wczoraj i dzisiaj pada deszcz.
O jakim zlocie forumowym piszecie,bo chyba czegoś nie doczytałam?
O jakim zlocie forumowym piszecie,bo chyba czegoś nie doczytałam?
- Jagusia
- 1000p
- Od: 24 lis 2007, o 18:02
- Kontakt:
Małgoś 
Organizujemy zlot z okazji dnia forumowicza 2012. U mnie w stopce naciśnij link i się wszystkiego dowiesz

Organizujemy zlot z okazji dnia forumowicza 2012. U mnie w stopce naciśnij link i się wszystkiego dowiesz

Nie traktuj życia serio i tak nie wyjdziesz z niego żywy!
Wątek Jagusi w 2015 r tradycyjnie niezupełnie ogrodowy - zapraszam Wszystkie moje linki
Wątek Jagusi w 2015 r tradycyjnie niezupełnie ogrodowy - zapraszam Wszystkie moje linki
Wandziu, nie dziwię się, że 100krocia w taki zachwyt nad tą śliwą dziecięcą wpadła...Faktycznie ładna, ale pewnie krótko kwitnie?
Dali określenie "trudy świąteczne" bardzo trafne, utrudzonam wielce!
Odpoczynek na forum nam się należy!
Dali określenie "trudy świąteczne" bardzo trafne, utrudzonam wielce!

- Wanda7
- -Moderator Forum-.
- Od: 2 wrz 2010, o 13:17
- Jule
- Od: 10 kwie 2011, o 19:53
Stwierdzam, ze jednak wole zielone ogrody niz biale
A najbardziej, to cieple ogrody - tak w bluzeczce na ramiaczkach 

- Jagusia
- 1000p
- Od: 24 lis 2007, o 18:02
- Kontakt:
A co to za drzewko: śliwa dziecięca? to taka odmiana śliwy czy co?
Nie traktuj życia serio i tak nie wyjdziesz z niego żywy!
- RomciaW
- Od: 12 gru 2008, o 20:58
Też mnie zaciekawiło to drzewko , jeszcze pachnące
U mnie scenariusz poświąteczny podobny.