Ulubione storczyki Art :) cz. 3

Zablokowany
Awatar użytkownika
zabkamarta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 maja 2017, o 18:41
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ulubione storczyki Art :) cz. 3

Post »

Widzisz Ty to jesteś spec od robienia krzyżówek międzygatunkowych :heja
Mam 3 szt Phalaenopsis Anna Larati Soekardi, ale żadna nie kwitła jeszcze, a szkoda tym bardziej jak mówisz, że pięknie pachnie ;:333 może się w końcu któraś zmobilizuje ;:14
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Hahaha, miałem tak samo, jak popatrzyłem na pierwsze zdjęcie. :wink: Odmiana melisy czy jakiegoś innego zioła z takimi kwiatami. ;:306
Kwiatki oryginalne w każdym razie. :)
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
MirkaS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 mar 2009, o 16:55

Post »

Asiu nie dziwię się Tobie ,że miałaś problem z wyborem zdjęcia tego dendrobium ono jest takie fotogeniczne ,ja je lubię za owłosienie
Pozdrawiam Mirka
Moje wątki
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sie 2007, o 20:04

Post »

Do Świętego Mikołaja ;:227 jeszcze daleko, więc mnie odwiedziła zdalnie Dobra Wróżka, którą tu wszyscy znamy.
Ma na imię Mireczka ;:196

Zobaczcie co dostałam:

Lycaste Yi-Ying Sakura - pięknie odchowana roślina z młodym przyrostem:

Obrazek

Obrazek

I trzy kolejne: po jednej psb D. Atroviolaceum x eximium i D.delicatum, oraz maleńką roślinkę Phal. mariae pulchra red

Obrazek

Obydwa Dendrobia i Lycaste rosną w hydro, którego dopiero sie uczę, więc trzymajcie kciuki, żebym ich nie uśmierciła
zanim coś z nich wyrośnie :uszy
Okaże się też, czy przeżyją pojedyncze pseudobulwy. Mireczko, bardzo dziękuję ;:168 :D

Przy okazji jeszcze trochę na zielono. Pokażę jak się ma aktualnie moja Phal. celebensis - podwoiła swą wielkość:

Obrazek

I niespodzianka na malutkiej Phal. lindenii - pędzik jak niteczka..

Obrazek

Cattleya mossiae w lutym utworzyła na 4-ech przyrostach pochewki kwiatowe. Jeszcze gdy były zielone,
moja kochana kotka pogryzła do połowy dwie z nich. W marcu już wszystkie 4 uschły. byłam pewna, że to przez kotkę.
A tu w maju zauważyłam, ze wszystkie napęczniały i oto ich widok:

Obrazek

Znów nauczka, że zaschnięte nie zawsze = martwe. Te dwie pogryzione wyglądają podobnie. W sumie powinno być 8 kwiatów :D
Awatar użytkownika
olcia84
200p
200p
Od: 8 gru 2013, o 20:41

Post »

Bardzo dorodne nowe nabytki :D Brudny róż to jeden z moich ulubionych kolorów na phalaenopsis. Czytałam kiedyś i nawet wspominałam komuś o tym na forum, ze z zaschnietych pochewek również powstają kwiaty. Choć sama tego nigdy nie doświadczyłam. Świetnie ze u Ciebie sie ta zasada potwierdziła :lol:
Storczyki na poddaszu
Pozdrawiam, Ola
Awatar użytkownika
zabkamarta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 maja 2017, o 18:41

Post »

No Dobra Wróżka się pięknie spisała ;:138 myślę, że nie ubijesz tego w hydro o ile już Mirka przyzwyczaiła je do hydro to już teraz tylko z górki i samo będzie rosło a Ty tylko wody będziesz dolewać i robić piękne zdjęcia kwitnień ;:138

Piękna ta Twoją Phalaenopsis Celebensis, moja w stosunku do Twojej to maluteńka.
No i gratuluję pędu na Phalaenopsis lindenii ;:215 bardzo mi się podoba, ale bałam się, że jej nie sprostam w moich warunkach.

A i dziękuję za lekcje z Cattleya. Może jak kiedyś się na nie zdecyduje to będę pamiętać o tym ;:333
Luisa
200p
200p
Od: 29 lip 2016, o 15:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Piękne nowe nabytki :)
Super, że kwiatuszki na lindenii będą, to jeden z moich ulubionych botaników ;:167 Zdziwiłam się, że taka w sumie mała roślina pęd wydała, będę musiała to zdjęcie pokazać mojej, żeby ją zmotywować :D
Awatar użytkownika
RichardK
100p
100p
Od: 11 wrz 2017, o 22:35

Post »

Powodzenia w uprawie z nowymi nabytkami :wink: Phal. maria x pulcha red = Phal. Almap
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mam pytanie w kwestii c.mossiae, mam tą samą katleję i interesują mnie warunki uprawy jakie je zapewniłaś. U mnie drugi rok z rzędu wypuszcza psb, ale kwiatów ani widu ani słychu. :wink:
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Awatar użytkownika
Asia7084
200p
200p
Od: 16 lut 2015, o 10:47
Kontakt:

Post »

Ależ Celebensis pięknie rośnie ;:167
Gratulacje również dla Lindenii pędzik cieniutki ale na pewno nacieszy oczy.
Cattleya super się zapowiada, też słyszałam że z u niektórych najpierw pochewka zasycha i często przez długi czas nie widać paczków a to taki widocznie ich urok.
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sie 2007, o 20:04

Post »

olcia84 pisze:B Czytałam kiedyś i nawet wspominałam komuś o tym na forum, ze z zaschnietych pochewek również powstają kwiaty. Choć sama tego nigdy nie doświadczyłam. Świetnie ze u Ciebie sie ta zasada potwierdziła :lol:
Olu, miałam już taki przypadek i nawet na Forum pokazywałam zdjęcie.
Tak mnie kiedyś zaskoczyła Laeliocattleya 'Rojo'

Obrazek Obrazek

Teraz więc byłam mniej zdziwiona, choć w poprzednich kwitnieniach wyglądało to inaczej. Może jednak kocica zestresowała roślinę...

Marto, Dobra Wróżka jest Mistrzynią w hydro, więc roślinki przyzwyczajone, a mnie pozostaje tylko 'kosmetyka' i kwiatuszki
na deser w przyszłości ;:215

Luisa pisze:Piękne nowe nabytki :)
Super, że kwiatuszki na lindenii będą, to jeden z moich ulubionych botaników ;:167 Zdziwiłam się, że taka w sumie mała roślina pęd wydała, będę musiała to zdjęcie pokazać mojej, żeby ją zmotywować :D
Luisa, a jak długo masz swoją Phal. lindenii ? W jakich warunkach ją uprawiasz ?

Richard, dzięki za nazwę :)
norbert76 pisze:Mam pytanie w kwestii c.mossiae, mam tą samą katleję i interesują mnie warunki uprawy jakie je zapewniłaś. U mnie drugi rok z rzędu wypuszcza psb, ale kwiatów ani widu ani słychu. :wink:
Norbert, tylko 2 lata ;:88 Ja czekałam 5 !

Myślę, że to była jednak moja wina. Cattleya stała na kwietniku pół metra od okna przysłoniętego firanką.
W dodatku było to okno balkonowe, a więc cofnięte wewnątrz budynku. Czytaj - "ciemności egipskie" :roll:
Wytwarzała sporo przyrostów i puste pochewki cienkie jak bibułka.
Sytuacja zmieniła się, gdy przestawiłam na południowo-zachodni (najjaśnieszy u mnie) parapet zimą, a latem
obowiązkowe werandowanie na balkonie. Lubi ruch powietrza i światło. Nawożę tak jak falenopsisy.
Od tej pory: 2015 r. - pierwsze kwitnienie - 3 kwiaty, 2016 - 2 kwiaty, 2017 - 6 kwiatów
A teraz, jak dobrze pójdzie zanosi się na 8.

Asiu, Phal. celebensis była tak słabiutka i maleńka jak ją kupiłam, że sama nie wierzyłam w to że przeżyje.
Także cieszę sie bardzo z jej postępów. Ona własnie stoi na parapecie okna balkonowego i takie światło jej wystarcza.
Jak była w kuchni w akwarium (okno południowo-zachodnie), to rosła niezbyt dobrze.

Phal. lindenii rośnie za to na parapecie okna północno-wschodniego. Kiedyś miałam Phal. modestę i pędzik też był taki cienki.
A jednak kwiat był niczego sobie - wcale nie taka kruszynka :wink:
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

5 lat, na kwiaty to nieźle. ;:oj :wink: Czyli wszystko przede mną. :) Ja mam wschodnią wystawę tuż przy oknie i parę godzin słońca, więc może doczekam się wcześniej. :)
Dobrze wiedzieć z tą zaschniętą pochewką, ja bym już ją wycinał a tak będę wiedzieć żeby zostawić. :)
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Lana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 lis 2007, o 13:52

Post »

Oj, Asiu kochana, dzieje się u Ciebie, a dzieje ;:138 . Nowe technologie, nowe rośliny, a Mireczka to cudowna kobieta ;:196 .
Tylko patrzeć, jak zaskoczysz nas burzą kwiatów. U Ciebie rośnie wszystko jak szczypiorek ;:108 .
Luisa
200p
200p
Od: 29 lip 2016, o 15:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Art pisze: Luisa, a jak długo masz swoją Phal. lindenii ? W jakich warunkach ją uprawiasz ?
Niedługo, kupiłam je jesienią. Mam dwie, bo pierwsza (z OG) wg mnie nie jest lindenii, ma inny kolor liści, liście są wiotkie i leżące, od początku była dla mnie podejrzana. Choć to się okaże dopiero jak kiedyś tam zakwitnie.
Ale obydwie przezimowały w dość spartańskich warunkach, w nocy miały z 12-13 stopni, czasem nawet 10, więc ta podejrzana jakieś chłodnolubne geny musi mieć, bo inaczej taka malutka roślinka chyba by padła. Teraz stoją na raczej chłodnym wschodnim parapecie.
MirkaS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 mar 2009, o 16:55

Post »

Dziewczyny zawstydzacie mnie :oops: nie jestem mistrzynią w hydro a cudowna ;:306 raczej nie . Lubię się dzielić,
Asiu pojedyncze psb dadzą radę ;:196

Jeżeli chodzi o zasuszone pochewki to ja miałam podobna sytuację z Laeliocattleya Canhamiana Azur , miałam usunąć ale Renia ;:196 mi powiedziała ,żeby poczekać dzięki temu cieszyć się mogłam jej kwiatkami.
Nie mogę się doczekać kwitnienia c. Mossiae to będzie cudowny widok bo z tego co pamiętam ona ma ogromne kwiaty a Twoja będzie miała ich aż 8 , ięc uczta dla oczu będzie niesamowita. Mój futrzak nie podgryza mi na (jego) szczęście ,,sałaty" .
Lubię wszystkie ozdobne z liści chociaż mam tylko jednego.
Pozdrawiam Mirka
Moje wątki
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”