ogród Agaty (sure) - cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Sure
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lip 2010, o 21:03
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: ogród Agaty (sure) - cz.2

Post »

Oj tam, oj tam, fotki robione zwykłym automatem. Ale miło mi, że tak mówicie! :D
Anabelka to ta jedna największa, która samotnie rosła na mały badylku, najlepiej się trzyma...

Myślę sobie, że zaraz podjadę jeszcze raz na wystawę i zobaczę, czy mnie te rh w końcu skuszą. Podobno rosły u nas (co prawda gdzieś pod Łodzią, a tam chyba cieplej), może już zima im nie straszna? Na wszelki wypadek poprosiłam m. o przywiezienie worka ziemi dla nich z marketu... ;)
No i rozchodniki mi chodzą po głowie (fajnie to musi wyglądać :;230 ), tylko gdzie ja je posadzę??? :roll:

Joluś, widziałam prognozy, to po prostu jakaś niesprawiedliwość społeczno-pogodowa!! Ale i u nas się przejaśnia trochę, bo rano lało... ;:3

Lusia, dzięki, jesienne niestety, ale teraz i tak chyba u mnie najwięcej kwiatów! :)
(a to ostatnie to chyba klon palmowy -mam nadzieję, bo był nn)
pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 gru 2009, o 00:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Mogłabym oczywiście znaleźć pozytywy takiej sytuacji ;:108
Ogrody u Was solidnie podlane, u nas spacery z wężem co wieczór :twisted: susza straszna :?
Awatar użytkownika
Sure
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To prawda, rachunki za wodę w tym sezonie nie będą powalające ;)

a teraz na zewnątrz jest nawet całkiem, całkiem, tylko zimno... zaraz lecę na wystawę ogrodniczą!
pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Szczęściara :D Na razie zaciskam pasa, żeby na zamówione róże starczyło. Rozchodniki posadź w słońcu, wydaje mi się, że z trawami dobrze by wyglądały :D
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
klarysa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 mar 2011, o 17:29
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ciekawa jestem, czy te 'chodzące po głowie' rozchodniki zakupiony. No i oczywiście rh :wink: Bo to chyba było przesądzone...
Awatar użytkownika
Sure
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewka, a nie mogą być w półcieniu? W słońcu to ja już wcale nie mam miejsca, ani nie pasują mi do niczego...

Justyno, zakupione, zakupione, ale nie te, ty;ko zwykłe, biały i różowy, jakoś tak wyszło... :roll:
Rh Nova Zembla, skimmia i parę bylinek do tego. I sasanka czerwona.. ;)

(a jak kogoś spotkałam i nie rozpoznałam, to przepraszam, bo z nosem w sadzonkach chodziłam)
pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2009, o 14:08

Post »

Agatko, :wink: też próbowałam się rozglądać, ale jednak bardziej patrzyłam na rośliny. :roll:
Fajne zakupy, pokażesz fotki ?
Miałam też ochotę na więcej, ale skończyło się na jednej hortensji. :lol:
:wit
Awatar użytkownika
Sure
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Krysiu,musimy się kiedyś specjalnie umówić! :)
fotki najwyżej jutro, bo nie zrobiłam od razu, a potem próbowałam to wszystko jakoś rozmieścić, aż zmrok zapadł... ;)
przypomnialam sobie, że jeszcze kupiłam tawlinę jarzębolistną. Słyszałam, że podobno się bardzo rozrasta, może w końcu wyląduje za płotem? Niedawno powzięłam zamysł, żeby dalsze otoczenie też uporządkować, bo chwasty mnie zarastają! :roll:
pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2009, o 14:08

Post »

Wiesz, że tę tawlinę też miałam w rękach ? :lol: Ma takie brązowawe liście, czy tak ?
Szukałam właściwie bzu czarnego odm. Eva, ale tego nie mieli.

Musiałyśmy chodzić tymi samymi ścieżkami . :lol: Kiedyś na pewno musimy się spotkać. :lol:
:wit
Awatar użytkownika
klarysa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 mar 2011, o 17:29

Post »

Przyłączam się do tej myśli o spotkaniu :D
Tawlinę tez kiedyś już trzymałam w łapkach. Muszę poczytać o niej.
Zauważyłam, ze rozchodniki w słońcu lepiej rosną. W półcieniu dają radę, ale są słabsze :wink:
Awatar użytkownika
Sure
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tawlinę oglądałam to tu to tam już od wiosny i w końcu się zdecydowałam. Ech, dołożyłam sobie roboty, to chwastowisko przed płotem miało pójść pod kosiarkę w przyszłym roku!! ;:224
Fajnie, że rozchodniki można też do cienia, bo musiałabym pewnie wyrzucić, albo wkurzać się, ze się "gryzą" z resztą. Mam jeszcze jeden pomysł, tylko muszę sprawdzić, gdzie upchnęłam cebulki czosnków... :oops:

słuchajcie, no to może skrzykniemy się, nawet większą grupą i zorganizujemy jakieś spotkanie?
pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Z tą tawliną to dziewczyny uważajcie.
Byłam, wczoraj na forumkowym spotkaniu i Iza Tamaryszek i Asia 0809 ostrzegały, żę bardzo ekspansywna jest. Potrafi wypuścić 3 metrowe pędy podziemne, także może rozejść się po całym ogordzie.
Może od razu ją do dużej donice?
Z trawką możesz zrobić tak samo. Ja przynajmniej tak robię z roślinami, które bardzo się rozłażą.
Rozchodniki bardziej lubią słońce. W półcieniu mogą się pokładać. One pasują do wszystkiego.
A z zakupami rh wstrzymaj się do wiosny. Wtedy kupisz kwitnące i będziesz wiedziała jak naprawdę wyglądają. No musisz wiedzieć nazwy, bo niektóre rh rozną do 2-3 m, a niektóre do 120 cm, niektóre są jeszcze niższe.
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Nova Zembla to chyba dobry wybór. Rośnie u mnie trzy lata i nigdy jeszcze nie sprawiła mi żadnego kłopotu. Również, jak Margo, jestem zdania, że rozchodniki pasują do wszystkiego :D W półcieniu się wyciągają do słońca. Tawlinę widziałam, ale nie kupiłam, bo choć ogród mam duży, to jednak nie ogromny :;230
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

To ja jeszcze dopowiem o rh, że ja tgeż nie mam z nimi problemu. Jesienią bardzo duzo podlewam, a potem osłaniam siatką cieniującą, żeby zimowe słońce jak najmniej wody im zabrało. Tio chyba jedyne wymagania. Chociaz niektórzy w ogóle nie zacieniają i też pięknie im rosną, ale lepiej na zimne dmuchać, szczególnie w pierwszym roku.
Awatar użytkownika
Sure
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A to mnie nastraszyłyście z tą tawliną! :roll:
Małgosiu, a nie wiesz, jak głęboko ona wypuszcza te rozłogi? Bo może można jej wkopać jakąś przegrodę z plastikowych obrzeży? Chyba że faktycznie większą doniczkę z dziurkami w dnie, żeby nie stała woda?

Ewo, posadziłam wczoraj Novą Zemblę i podoba mi się w tym miejscu. Zobaczymy, jak jej będzie się podobało? Kupiłam nawet specjalne podłoże, a poza tym rośnie na małym pagórku, więc nawet jak gdzieś tam w okolicy jest glina, to chyba woda i tak będzie spływać?
Hm, rozchodniki do wszystkiego? No zobaczymy, poprzymierzam, jak kiedyś wrócę wcześniej i będzie jeszcze jasno. Znając siebie, będę się trochę nad tym głowić ;)

Małgoś, a to podlewanie to przed samą zimą? W tym roku ma przyjść wcześniej, podobno już w listopadzie? Może mojego rh nie będę musiała cieniować, bo rośnie przy pniu drzewa, które go akurat od południa zasłania, chyba wystarczy. Ale zastanawiam się, czy go i tak nie owinąć włókniną, bo to jego pierwsza zima u mnie, może by się lepiej zaaklimatyzował?
pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”