poz.Leszek
Kaktusy mają ciernie a nie kolce. Ten konkretny egzemplarz ma ciernie sztucznie barwione na czerwono. Jeśli przeżyje nowo wyrastające ciernie będą żółte. Dobrze kombinujesz. Trzeba osadzić pionowo kaktusa na pustej doniczce.Duke pisze:Patrzyłem na zdjęcia tego gatunku, ale nie było tam ani jednego kaktusa z różowymi kolcami(ten ma całe różowe kolce).
Postaram się. Czyli nie sadzić a postawić po prostu w doniczce pionowo?
Błąd w nazwie. Echinopsis po łacinie jest rodzaju żeńskiego i nazwa gatunkowa powinna być też tego rodzaju. Czyli roślinka nazywa się Echinopsis subdenudata.Harvi pisze:Jak pomóc mojemu Echinopsis subdenudatum?
Kupiłem go to miał kilka takich plamek. To chyba jakaś infekcja grzybiczna. Teraz plamek ma znacznie więcej, a na dodatek od dołu zaczął tracić zielony kolor i żółknąć.
Wybaczcie zdjęcie słabej jakości, ale lepszy aparat mi wyszedł z domu.![]()
http://img850.imageshack.us/img850/4023/k004r.jpg
Rzeczywiście zrobiłem byka w nazwie.blabla pisze: Błąd w nazwie. Echinopsis po łacinie jest rodzaju żeńskiego i nazwa gatunkowa powinna być też tego rodzaju. Czyli roślinka nazywa się Echinopsis subdenudata.
Plamkami się nie przejmuj. Nie są groźne. Jeśli zapewnisz roślince dobre warunki uprawy (dużo słonka) to roślinka urośnie a plamki pokryją się z czasem korkiem i zostaną przez nowe przyrosty odsunięte bliżej podłoża. Staną się niewidoczne.