Pod gruszą...

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
oster
1000p
1000p
Od: 9 mar 2011, o 15:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Pod gruszą...

Post »

Myśmy już wrócili znad morza, a Ty jeszcze korzystasz z uroków lata. Pogoda sprzyja, więc
korzystaj z jodu do bólu :wit
Pozdrawiam ;:196
Awatar użytkownika
Janneke
500p
500p
Od: 21 kwie 2011, o 16:23

Post »

Wróciłam :wit ;:196

Nad morzem było cudnie, pogoda dopisała. Nie ukrywam, że pod koniec pobytu już myślałam o naszym domku i o tym co można by tam jeszcze zrobić :) Wróciliśmy znad morza we czwartek i w piątek, skoro świt pojechaliśmy do naszego siedliska :)

A teraz to, co zastaliśmy :)

domek

Obrazek

Obrazek

grusza owocuje jak szalona

Obrazek

skrzydlaci goście na śniadanku ;)

Obrazek

I słonecznik w trzech odsłonach

piątek

Obrazek

sobota

Obrazek

i niedziela

Obrazek

Weekend był baaardzo pracowity, nareszcie zabraliśmy się za naszą "dżunglę", gdzie chciałam zrobić cienisty zakątek.
Chyba nareszcie zrozumiałam, co oznacza wyrażenie "orka na ugorze"... Robota była straszna. Temperatury w dzień powyżej 30 stopni (w cieniu) a myśmy próbowali wkopać się w glinę....

Efekt jeszcze nie jest jakis spektakularny, ale po trzech dniach pracy zmiany wyglądają tak...

przed

Obrazek

w trakcie

Obrazek

i po

Obrazek

Obrazek

Na razie posadziłam tam tylko pięć roślinek. Żurawkę nn, funkię, maleńką dąbrówkę, rodgersję i jakiegoś jaskra, którego dostałam od Mamy. W planie mam zamiar posadzić tam jeszcze tawułki, jeszcze parę funkii, kokoryczkę i jakieś paprocie... Zobaczymy co wyjdzie z moich planów :)

A teraz pędzę do Was ;:167
Awatar użytkownika
oster
1000p
1000p
Od: 9 mar 2011, o 15:09

Post »

A ja przygnałam do Ciebie ;:65
Ale się narobiłaś, zwłaszcza, że prace przypadły akurat na "afrykańskie" upały,
jak to media zapowiadały ;:108 Za rok tego miejsca się nie rozpozna.
Siedlisko - marzenie. Nie byłam w stanie sobie wyobrazić, jak w efekcie końcowym
wyglądać będzie, kiedy wszystko zakwitnie i się rozrośnie. Jak ja Ci zazdroszczę :oops: :oops:
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj po wczasach wypoczęta i pełna sił, to widać jak żeście przeorali to glińsko i do tego w taki upał. Ale teraz zaczyna wyglądać przyzwoicie, jeszcze trochę dosadzić i piękny zakątek leśny. A domek ślicznie wygląda w tych kwiatach. ;:138
Awatar użytkownika
Lusia 57
1000p
1000p
Od: 8 sty 2011, o 13:42

Post »

Asiu języczka nadaje się do cienistego zakątka a jeszcze do tego lubi bardzo wilgoć więc na Twojej glinie będzie jej dobrze.
Kwiatki na rabatce przed domkiem ślicznie się rozrosły a cienista rabatka będzie wspaniała. Gruszki apetycznie wyglądają. Na mojej młodej gruszy też jest kilka owoców.
Awatar użytkownika
becia2
500p
500p
Od: 31 lip 2010, o 09:21

Post »

ale prace na te upały wybraliście, ale efekt jest i wielka różnica, teraz tylko czekać aż posadzisz roślinki i wszystko się pięknie rozrośnie!
pozdrawiam serdecznie!
Gdzie byliście nad morzem?
Awatar użytkownika
Janneke
500p
500p

Post »

Osterku, fakt pogoda to była na leżenie w cieniu albo kąpiel, a nie kopanie szpadlem gliny, ale co było robić. Schyłek lata, więc ostatnie chwile, żeby jeszcze roślinki tam posadzić :)
I wiesz, na razie też sobie nie mogę wyobrazić efektu końcowego, choć pewnie o końcowym efekcie mówić nigdy nie będzie można ;)

Dalie pięknie kwitną...

Obrazek

Maju, właśnie tak, w pełni sił wzięlismy się za ta paskudną glinę. W niektórych miejscach nawet szpadla sie nie dało wbić ;:223 Teraz już cięzkich robót coraz mniej i mam nadzieję, że w przyszłym roku choć raz usiądziemy w cienistym zakątku, gdzie mam w planie postawić ławeczkę :) Zamówiłam parę zurawek i host, więc roslinek przybędzie :)

Dla Ciebie Maju, malwowe przedszkole :)

Obrazek

Dziękuję Lusiu za informacje o języczce. Właśnie zamówiłam parę żurawek i jedną języczkę również. Mam nadzieję, że dobrze się będzie czuła na naszej glinie :)

Bratki się wysiały i kwitną pieknie :)

Obrazek

I dwie lobelie :)

Obrazek

Obrazek

Beciu, pogoda nie sprzyjała naszym wykopkom ;) ale nie była na co czekać, więc zmobilizowaliśmy się i duża część już zrobiona. Na szczęście, od czasu do czasu mogliśmy się ochłodzić w basenie.
A nad morzem bylismy w Łukęcinie niedaleko Pobierowa. Było bosko :)

Pentsemom również zakwitł :)

Obrazek
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

To i jeszcze macie a raczej mieliście basen na wsi, toż to istne wczasy pod gruszą. :;230
Ładne to przedszkole. ;:138
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
mm-complex
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sie 2010, o 18:09
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witam w moim ulubionym siedlisku :wit
Cudowne zmiany poczyniacie i bardzo ładnie rozrastaja się roslinki ....dobrze im u Was więc mnie nie dziwi że teskniłaś ;:108
Pozdrawiam wieczorkiem ;:196
marzenia się spełniają! Dana
Awatar użytkownika
Francesca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:16

Post »

Bardzo ładnie na tej Twojej wsi. Przedszkole malwowe pięknie rokuje na przyszły sezon :).
Jakbyś chciała paproci, mogę Ci przesłać hurtem :twisted: . Żartuję, to są potwory, dziś podjęłam decyzję o ich wywaleniu (błagam ostrzegających mnie wiosną, tylko beż żadnych "a nie mówiłam") podczas wydłubywania jednej takiej ze środka funkii :evil: ;:14 . Drugi odrost był sobie przy samym zawilcu i, o zgrozo, miał już trzy dalsze odnogi pod ziemią :shock: :lol: . Więc pamiętaj, żadnych pióropuszników strusich. :lol: Dąbrówka też mi się niebezpiecznie rozłazi, dostałam kawałeczek w ubiegłym roku razem z kępą irysów, teraz zajmuje już 30x30 cm rabaty.
Pozdrawiam - Agata :)
Mój ogród na mazowieckich piaskach część 1, część 2 - aktualna
Awatar użytkownika
Janneke
500p
500p

Post »

Tak Maju, był basen, który miał służyć nieletnim ;), ale nie ukrywam, że największą frajdę sprawił tym starszym.... :;230
A z malw bardzo, bardzo się cieszę....

Danusiu, dziękuję za odwiedziny :) Bardzo lubię nasze siedlisko, najlepiej w ogóle bym się stamtąd nie ruszała ;)

Agatko, ty mnie w ogóle nie załamuj, bo mi się te pióropusznik strusi bardzo marzy... Tył rabaty jest bardzo nieciekawy, chaszcze i trawsko, której się raczej nie da usunąć, bo roście w krzakach. Myślałam, że paprocie cały ten bałagan zasłonią.... :roll:

moja limonka :)

Obrazek

aksamitkowo....

Obrazek

ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek
Awatar użytkownika
Lusia 57
1000p
1000p
Od: 8 sty 2011, o 13:42

Post »

Bratki na wiosnę a aksamitki jesienią pięknie dekorują ogródek. Są to kwiatki, które dziesięć razy można przestawiać i pięknie rosną. Oj Joasiu, gdybym ja miała taki kawałek raju jak Twój to nigdzie bym się nie ruszała. . Mój czas ogródkowy już się kończy. Pozdrawiam Cię serdecznie
Awatar użytkownika
Janneke
500p
500p

Post »

Bratki wysiały mi się w wielu miejscach, bardzo mnie to cieszy, bo lubię te maleństwa :)

Aksamitki wybujały niesamowicie, wcale nie planowałam takich ogromniastych krzaczków, trochę się pokładają, ale w liliowcach, gdzie w tej chwili nic innego nie kwitnie wyglądają ładnie.

Obrazek
Awatar użytkownika
DorkaS-66
500p
500p
Od: 27 maja 2011, o 08:51

Post »

Jeżeli już decydujesz się na paprotkę, to wsadź paskudę do jakiejś wkopanej w rabatkę dużej donicy lub beczki, miałam kiedyś ogromy problem z pozbyciem się tej uroczej roślinki, po prostu... zaanektowała sobie znaczną część działki, walczyłam z nią przez dwa sezony.
DorkaS.

"Barbam video, sed philosophum non video."
Awatar użytkownika
aagaaz
1000p
1000p
Od: 7 maja 2011, o 10:58

Post »

Śliczne kolorki u Ciebie..

Też obserwowałam codziennie słonecznik.. Fajne doświadczenie :)
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”