Moje spełnione marzenie - tu.ja cz.5

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Moje spełnione marzenie - tu.ja cz.5

Post »

;:224 no to się dzieje.
Będzie wiosną na czym oko zawiesić.
Kwitnące rozchodniki w takich "skałach" świetnie będą wyglądać.
Tylko jeszcze przeczekać zimę trzeba będzie.......a ona taka długa niestety...... :roll:
Grażyna.
kogro-linki
izaziem
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2008, o 16:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Izo , do tej pracy pewnie było potrzebne męskie ramię 8-) ? Będzie wiosną niezły efekt ;:3
Awatar użytkownika
asia0809
1000p
1000p
Od: 27 lut 2007, o 00:34

Post »

Piękne chryzantemki kupiłaś, jak poznajesz czy są zimujące? ta śnieżnobiała jest zjawiskowa.
Awatar użytkownika
Orania
500p
500p
Od: 23 sty 2008, o 02:51

Post »

Trzymam kciuki, by prace budowlane zakończyły sie w tym sezonie! Plac budowy w ogrodzie - to nie do zniesienia! :cry:
A chryzantema biała - bajka! ;:224
Oby przezimowała, bo urokliwa nadzwyczajnie!
Zastanawiam się nad eksperymentem przezimowania tych pomponowych ale coś mi w nich nie pasuje a nie wiem co.
Dzisiaj zobaczyłam nowe kolory chryzantem - autentycznie brązową i bardzo ciemną fioletową, prawie czarną.
Ogród nad Oranią
Z miłością do Ogrodu - Orania
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dobrze, że skalniak się powiększył, bo ilość roślin też pewnie nieustannie się powiększa. A Twój skalniak wkomponowany we wcześniejszą budowlę wygląda bardzo oryginalnie.
Ja też już muszę powiększać skalniak. Na moim wilgotnym terenie sadzenie roślin wyżej jest koniecznością.
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Izuś kupiłaś przepiękne chryzantemy :D
Super, że powiększasz skalniak.....tych małych pięknych roślinek nigdy za wiele 8-) :lol:
Awatar użytkownika
ElzbietaaG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2008, o 14:57

Post »

Skalniak był super, teraz będzie to imponująca budowla ;:215 Już wiem jakie roślinki za rok
będziesz kupowała na targach :;230
Białe pełne chryzantemy bielsze od tych białych obok :shock:
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18

Post »

Dziękuję wszystkim za tak liczne odwiedziny! ;:196
Czy ja pisałam, że zakończyłam sezon zakupowy cisami? ;:224 Miałam taką nadzieję, ale to już nie jest prawda. Kupiłam dziś w NOMI na wyprzedaży aucubę japońską i mocno się zastanawiam czy ona ma szansę u mnie przezimować. Może ktoś ma już doświadczenie w tym temacie...Jak myślicie - przesadzić ją do gruntu czy zadołować w doniczce? Na balkonie mam jeszcze passiflorę - muszę koniecznie wymyślić jej jakieś lokum na zimę. A w domu zaczęły kwitnąć grudniki... :shock:

Danusiu - dziękuję! Miło, że Ci się podoba.
Ewo - dopóki człek nie zacznie sadzić roślin zawsze się wydaje, że miejsca jest dużo ;:224 Na razie nie mam pomysłu co tam posadzę. Szczególnie z tyłu. Tam będzie pewnie dość ciemno, zimno i mokro. Chryzantemy są OK ;:108
Witaj Edwardzie! Ja nie z tych co lubią narzekać, o nie. Lilii mi szkoda, bo to był prezent i ta strata to trochę moja wina. Krety mnie raczej omijają. Z ryjących szkodników grasują u mnie nornice i czasem chyba nornik. Zdjęcia staram się robić na bieżąco - choć mój aparat zaczyna szwankować.
Grażynko - zima musi być...Niestety...Jeszcze tydzień, dwa i nie da się już pracować na działce. Zawsze czekam z niecierpliwością na wiosnę. Co roku dosadzam kolejne wiosenne cebule.
Izo - nawet dwie pary :wink: Na efekt przyjdzie poczekać, ale mam nadzieję, że będzie.
Asiu - co do chryzantem to zawsze mam nadzieję i ryzykuję:wink: Z mojego doświadczenia wynika, że te o drobniejszych kwiatach mają większe szanse przezimować w gruncie. Co roku kupuję małe rośliny ( tanie) i sadzę na działce. Większość z nich przeżywa zimę tzn. na wiosnę wypuszcza nowe pędy i jesienią zakwita ku mej radości.
Miło Cię widzieć Oranio! Ja teraz jestem znacznie rzadziej na działce, ale moi Panowie zapewniają mnie, że prace idą na przód. Zobaczyłaś i nie kupiłaś :?: Ja kiedyś próbowałam przezimować chryzantemę w doniczce - w piwnicy. Nic z tego nie wyszło :( Dlatego uważam, że najlepszy sposób to posadzić w ogrodzie i czekać do wiosny na efekt. Jest duża szansa, że się uda. Mam jedną o całkiem sporych kwiatach - zimującą. A wiosną dostanę odmianę o jeszcze większych kwiatach :tan
Masz rację Jacku - odkąd jestem na Forum strasznie szybko przybywa mi roślin :wink: Na szczęście wciąż mam sporo wolnego miejsca i trawnika. Szczególnie w taki mokry sezon jak ten podmokły teren daje się we znaki. A u mnie wręcz przeciwnie - mam miejsca suche jak pustynia.
Agness - dziękuję! Ja podobnie jak Ty mam ogromną słabość do ogrodowych maluszków.
Ela - miło, że podoba Ci się mój skalniak. To było spore wyzwanie i spory trud, ale z efektu jestem zadowolona. Zobaczymy jak będzie po tych zmianach. Maluszki zawsze kupuję na targach ;:224 , teraz może będę mogła troszkę więcej ich kupić.

Obrazek - bodziszek w jesiennej szacie
Obrazek
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
x-ja
---
Od: 11 wrz 2008, o 19:15

Post »

Iza piękne chryzantemy ;:138 od dłuższego czasu jestem uziemiona żadnych wyjazdów a co za tym idzie zero zakupów, a tak mam ochotę na jakąś roślinkę :;230 muszę to nadrobić by przez kolejne kilka miesięcy nie cierpieć z tego powodu
Grazia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2009, o 11:05

Post »

Twój skalniak to rewelacja,bardzo oryginalny, trzymam kciuki żeby wszystkie roślinki przezimowały.Czy będziesz zabezpieczała roślinki na skalniaczku na zimę?U Ciebie kwitnie bodziszek u mnie liliowce.
Awatar użytkownika
Orania
500p
500p
Od: 23 sty 2008, o 02:51

Post »

Hej, Tujko!
Rozumiem, że zaprezentowana chryzantemka rośnie w gruncie od poprzedniej jesieni i dopiero teraz zamierza kwitnąć. Moja kupiona rok temu podobnie, wyciągnęła się i ma drobne kwiatki. Zupełnie nie podobna do żółtej kuleczki sprzed roku - i to lubię, te niewiadome. :D
Na 62 stronie pokazałaś cytrynową dalię. Czy jest to Kelvin Floodlight i czy rosła w pełnym słońcu?
Moja była tak wybujała, że jej kwiaty łamały sie pod własnym ciężarem. Teraz myślę, że gdyby rosła w bardziej nasłonecznionym miejscu, łodygi byłyby bardziej wytrzymałe i mogłyby utrzymać te wielkie kwiaty.
Ogród nad Oranią
Z miłością do Ogrodu - Orania
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Iza, na ciemno, zimno i mokro kup malutkie hosty :D Wydaje mi się, że sobie mogą poradzić. W ostateczności posadzisz barwinek i też będzie pięknie. Skalniak był wspaniały, gdy go widziałam, a teraz to pewnie będzie Eldorado :D
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Dziś zobaczyłam trawę, ktorą od Ciebie dostałam-turzyca Graya albo gwiazdkowata. Ciekawe, skąd ta druga, potoczna nazwa? :D
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
Raczek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2007, o 21:26

Post »

Ja kupiłam ją pod nazwą "maczuga herkulesa". :D