Storczykowa Chatka

Zablokowany
Awatar użytkownika
Petra
200p
200p
Od: 13 cze 2006, o 21:44

Re: Storczykowa Chatka

Post »

U mnie ten papier jest na stałe zawieszony tak do 1/3 wysokości robi za zazdrostki, mam też roletki ale z nich nie korzystam bo nie chcę się pozbawiać widoku tak pięknej pogody

na innym forum widziałam jak ktoś cieniuje sobie osłonami przeciwsłonecznymi takimi na szyby samochodowe i mam zamiar coś takiego kupić do wnęki okiennej, przeniosłam do niej wandy i troszkę im się oberwało od słoneczka więc chwilowo zasłoniłam całą wnękę papierem i rozszczelniłam troszkę boki by był większy ruch powietrza
Awatar użytkownika
lucynaf
1000p
1000p
Od: 30 sty 2011, o 17:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ja się tylko dziwię dlaczego mimo tych moich firaneczek ciągle są poparzenia :!:
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

lucynaf pisze:Dusiu, ja nie chcę, ale one się męczą, a jak na tych poparzonych liściach pojawi się jakaś choroba ? Nie mam ich gdzie przestawić. Na razie, zamieniam je miejscami z tymi co stoją koło okna, bo nie wszystkie są jednakowo wrażliwe na ;:3 .
Może po prostu zacznij cieniować? I nie od 11 do 14, tylko przez całą dobę. Ja tak robię już od dość dawna i mają dużo światła, a jednocześnie nie parzy ich za bardzo. A od poparzeń nie pojawi się choroba, mogą co najwyżej mieć brzydkie liście lub jak będą mieć wyjątkowego pecha, spali im trzon i uschną, już tak kiedyś miałam, że spaliło trzon i cała roślina uschła.
Awatar użytkownika
Petra
200p
200p

Post »

Lucynko spróbuj z tym wynalazkiem samochodowym, w tesco kupisz po 4 zł i możesz to powiesić na wysokości jaka będzie odpowiednia, może to da więcej potrzebnego cienia
Awatar użytkownika
sama
500p
500p
Od: 28 lut 2011, o 15:10

Post »

Ja w zeszłym roku trzymałam jednego phal na pełnym słońcu :oops:
ale przeżył
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Petra pisze:Lucynko spróbuj z tym wynalazkiem samochodowym, w tesco kupisz po 4 zł i możesz to powiesić na wysokości jaka będzie odpowiednia, może to da więcej potrzebnego cienia
Piszesz o tych zasłoneczkach przyklejanych do szyby jak w aucie? Ja własnie takich używam i dobrze cieniują :)
Awatar użytkownika
lucynaf
1000p
1000p

Post »

Dusiu, rano nie ma słońca więc nie cieniuję, a po 16 już tak nie grzeje, poza tym, są cały czas uchylone okna. Te liście jak są uszkodzone przez ;:3 , to nie są bardziej narażone na choroby ?

Iwonko, ale okna są od ulicy i ludziska na wsi powiedzą, że do końca zwariowałam :;230 . Najpierw gadałam ze zwierzętami, a teraz z domu samochód chcę zrobić :;230

Moniko, to miał szczęście :D .
Awatar użytkownika
Petra
200p
200p

Post »

Tak Dusiu właśnie o te zasłoneczki mi chodzi, ja też je muszę kupić bo słoneczko popaliło moje vandy, zasłoniłam na razie wnękę papierem ale to beznadziejnie wygląda więc myślę nad innym rozwiązaniem,

widziałam takie rozwiązanie na innym forum i ta osoba bardzo sobie je chwaliła
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Petra
200p
200p

Post »

Lucynko ja mam papier pakowy w oknach i guzik mnie to obchodzi co ludzie powiedzą a zimą u mnie zobaczysz folię bąbelkową bo strasznie wieje mimo iż mam nowe okna, zresztą u niektórych widzę jak storczyki są zwykłą gazetą osłaniane , niech sobie ludzie gadają co chcą, to nie dla nich mam storczyki tylko dla siebie, jak będę musiała to sobie dywan powieszę i nic im do tego byle podopiecznym było dobrze
Awatar użytkownika
lucynaf
1000p
1000p

Post »

:;230 :;230 :;230 Iwonko, uśmiałam się z Twojej odpowiedzi. Ja też jestem tego zdania, że nikt mi na nic nie daje i nie jestem od nich zależna, ale nie mieszkam sama. Już nie raz łamałam ''zasady''. Jeśli to będzie jedyne rozwiązanie to kupię cieniówki :wink:
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Petra pisze:Tak Dusiu właśnie o te zasłoneczki mi chodzi, ja też je muszę kupić bo słoneczko popaliło moje vandy, zasłoniłam na razie wnękę papierem ale to beznadziejnie wygląda więc myślę nad innym rozwiązaniem,
widziałam takie rozwiązanie na innym forum i ta osoba bardzo sobie je chwaliła
Ja już kiedyś na tym forum o tym wspominałam... Bo się sprawdza ten sposób, może nie wygląda pięknie, ale storczyki mają się dobrze, a to jest najważniejsze.
Dusiu, rano nie ma słońca więc nie cieniuję, a po 16 już tak nie grzeje, poza tym, są cały czas uchylone okna. Te liście jak są uszkodzone przez , to nie są bardziej narażone na choroby ?
Nie, poparzeniewcale nie znaczy, że storczyk jest narażony na chorobę. Poparzone miejsca najczęściej się zsychają (u mocniej poparzonych roślin), więc tam już nie ma co zachorować, bo liść w tym miejscu jest uschnięty, a przy lżejszym poparzeniu ma tylko taką chropowatą powierzchnię. Jak mocniej słonko oparzy to liść się robi cieńki, biały, brzegi poparzenia brązowe.
Awatar użytkownika
Petra
200p
200p

Post »

Przemyśl Lucynko wszystko, szkoda pozbywać się falków bo są to śliczne i wdzięczne storczyki i potrafią nieziemsko kwitnąć, musisz tylko dobrze się zastanowić jak można rozwiązać Twój problem, katleiki też są super ale nie kwitną tak często i długo jak falusie
Awatar użytkownika
lucynaf
1000p
1000p

Post »

Dusiu, u mnie są takie jakby srebrne, a później zasychają inne robią się żółte :( .

Iwonko, skończy się chyba na tym, że po Świętach zrobię z domu auto ;:224
Awatar użytkownika
sama
500p
500p
Od: 28 lut 2011, o 15:10

Post »

Lucynko i problem masz prawie rozwiązany :D
Awatar użytkownika
lucynaf
1000p
1000p

Post »

Moniko, co trzy głowy to nie jedna, na niektóre osoby można liczyć :uszy .
Właśnie przypaliłam ciasto :;230 .
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”