Co tak się pięknie przebarwiło na czerwono? Czy to trzmielina oskrzydlona?
Magiczny zakątek dwostr cz.2
- dwostr
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 25 mar 2008, o 15:38
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Magiczny zakątek dwostr cz.2
Małgosiu
witaj u mnie ,mam nadzieję, że następne fotki też się spodobają.Ja, co prawda, nie mogę pochwalić się tak wielką kolekcją begonii,czy innych kwiatków ,jakie Ty posiadasz,ale fotografowałam od czasu do czasu mój skromny zakątek więc na jakiś czas wystarczy

Jadzieńko te różyczki to Abraham Darby i Graham Thomas ,co do Abrahamka jestem pewna na 100% ,bo to prezent od Aluni (Georginii) a krzaczek miał zawieszkę licencyjną.Natomiast nie upieram się co do Thomasa ale kupowana jako GT.
Natomiast to niebieściutkie obok pomarańczowej jeżówki to jednoroczna roślinka o łacińskiej nazwie Trahelium u nas nie ma nazwy potocznej dlatego ciągle muszę pytać brata jak się ona nazywa
A ta następna do zapamiętania...sprekelia

Przemku miło mi gościć przedstawiciela młodego pokolenia.Wielki szacunek dla Ciebie za to,że rozwijasz w sobie tak piękną pasję!
.Wpadaj kiedy tylko masz ochotę .Jesteś tu mile widziany!

Gosiu,wiem,że trawki ostatnio zawładnęły Twoim sercem i...wcale się temu nie dziwię. Kompozycje z ich udziałem są takie lekkie,zwiewne i dopracowane.Gosiu,dobrze radzisz Tosi. Czosnek,mimo ,że jego zapachu nie znoszę,często ratuje mnie w "sytuacjach podbramkowych"

Tosiulek, kaszel i katar po takiej infekcji może jeszcze przez jakiś czas Ci dokuczać ,posłuchaj Gosi ,czosnek to dobry lek na katar-ja idę dalej jak mocno dokucza mi katar ,to wkładam do nosa na przemian raz do jednej ,raz do drugiej dziurki obrany ząbek czosnku (uwaga! nie można trzymać zbyt długo bo może poparzyć!)
Nie daję się długo prosić i dla poprawy zdrówka troszkę kolorku Ci posyłam

Moniczko,tak,to trzmielina oskrzydlona,ładnie wygląda w zasadzie tylko podczas przebarwiania się liści,dlatego szukam nowego dla niej miejsca.

Jadzieńko te różyczki to Abraham Darby i Graham Thomas ,co do Abrahamka jestem pewna na 100% ,bo to prezent od Aluni (Georginii) a krzaczek miał zawieszkę licencyjną.Natomiast nie upieram się co do Thomasa ale kupowana jako GT.
Natomiast to niebieściutkie obok pomarańczowej jeżówki to jednoroczna roślinka o łacińskiej nazwie Trahelium u nas nie ma nazwy potocznej dlatego ciągle muszę pytać brata jak się ona nazywa

A ta następna do zapamiętania...sprekelia

Przemku miło mi gościć przedstawiciela młodego pokolenia.Wielki szacunek dla Ciebie za to,że rozwijasz w sobie tak piękną pasję!

Gosiu,wiem,że trawki ostatnio zawładnęły Twoim sercem i...wcale się temu nie dziwię. Kompozycje z ich udziałem są takie lekkie,zwiewne i dopracowane.Gosiu,dobrze radzisz Tosi. Czosnek,mimo ,że jego zapachu nie znoszę,często ratuje mnie w "sytuacjach podbramkowych"

Tosiulek, kaszel i katar po takiej infekcji może jeszcze przez jakiś czas Ci dokuczać ,posłuchaj Gosi ,czosnek to dobry lek na katar-ja idę dalej jak mocno dokucza mi katar ,to wkładam do nosa na przemian raz do jednej ,raz do drugiej dziurki obrany ząbek czosnku (uwaga! nie można trzymać zbyt długo bo może poparzyć!)
Nie daję się długo prosić i dla poprawy zdrówka troszkę kolorku Ci posyłam

Moniczko,tak,to trzmielina oskrzydlona,ładnie wygląda w zasadzie tylko podczas przebarwiania się liści,dlatego szukam nowego dla niej miejsca.

Serdecznie pozdrawiam Danuta
- przemo1669
- Od: 27 cze 2011, o 11:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Danutko wpatruje się w Twój ogród przez jakieś 15 minut i nie mogę przestać
dziękuje Ci 

- Margo2
- Od: 8 lut 2010, o 12:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Danusiu, faktycznie od razu lepiej jak sie ogląda takie słoneczne zdjęcia.
Powiedz mi co to za trawka, którą pokazałas przy wpisie do mnie?
Powiedz mi co to za trawka, którą pokazałas przy wpisie do mnie?
- dwostr
Przemku,dziękuję za miłe słowa ale jak Ty zaczniesz pokazywać swój półhektarowy ogród ,to dopiero będzie uczta!
Masz już jakąś koncepcję?
Małgosiu,trawka o którą pytasz to perłówka orzęsiona Melica ciliata Mam ją pierwszy sezon i już się zraziłam do niej-na fotkach i w opisach jest przedstawiana jako średnio wysoka ,zwarta kępkowa trawa a u mnie wyrosła na ok 1m i rozwala się niemiłosiernie. Może powinna mieć jałową ziemię a moja glina jest dla niej za żyzna?
Dzisiaj znów cały dzień mogłam pracować w ogródku ,trochę pracy ubyło ale jeszcze dużo przede mną.Najważniejsze,że poprzesadzałam niektóre krzaki i drzewka.
Na koniec zrobiłam parę fotek: to ostatnie chyba w tym sezonie
Całkiem ładnie wygląda jeszcze Danica

Stadt Rom jeszcze ma parę kwiatków

Graham Thomas

NN

Floksik

i rudbekia

Masz już jakąś koncepcję?
Małgosiu,trawka o którą pytasz to perłówka orzęsiona Melica ciliata Mam ją pierwszy sezon i już się zraziłam do niej-na fotkach i w opisach jest przedstawiana jako średnio wysoka ,zwarta kępkowa trawa a u mnie wyrosła na ok 1m i rozwala się niemiłosiernie. Może powinna mieć jałową ziemię a moja glina jest dla niej za żyzna?
Dzisiaj znów cały dzień mogłam pracować w ogródku ,trochę pracy ubyło ale jeszcze dużo przede mną.Najważniejsze,że poprzesadzałam niektóre krzaki i drzewka.
Na koniec zrobiłam parę fotek: to ostatnie chyba w tym sezonie
Całkiem ładnie wygląda jeszcze Danica

Stadt Rom jeszcze ma parę kwiatków

Graham Thomas

NN

Floksik

i rudbekia

- Margo2
Twoje zdjęcia wyglądają jak moje sprzed miesiąca. wcale nie widać nadchodzącej zimy. Ja też popracowałam w ogordzie, ale tylko obsypałam róże i uciekałam.
O tej porze roku jakoś nie mam ochoty wychodzić. Także cała praca czeka na mnie wiosną.
O tej porze roku jakoś nie mam ochoty wychodzić. Także cała praca czeka na mnie wiosną.
- JAKUCH
- Od: 19 paź 2008, o 21:39
Danusiu tak jakbym widziała moją sierotkę Rudbekię
.Patrzyłam na fotkę floksa i zastanawiałam się co to za kwiatek .Kurcze zaćmienie słoneczne jakieś mnie ogarnęło
.Różyczki też jeszcze pięknie kwitną

- Georginia
- Od: 10 lis 2009, o 16:47
Danusiu,piękna lawendowa ostróżka,to z tych niskich czy wysokich.
Białe floksy też mam i pięknie mi kwitły./od Ciebie /

Białe floksy też mam i pięknie mi kwitły./od Ciebie /

- dwostr
Gosiu ,już dzisiaj rano różyczki i resztki kolorków w ogrodzie definitywnie zmroziło -3 .Odsypiałam wczorajszą imprezkę i nie chciało mi się porobić fotek w szronowej szacie ,może jutro...
Piszesz,że obsypałaś już róże-to najważniejsze zadanie przed zimą odrobione. Ja też w tym roku jeszcze wszystkiego nie zrobiłam przed zimą ale kopczyki na najważniejszych różyczkach już są,resztę też sobie odpuszczam.Wiem,że tym sposobem kręcę na siebie bat,bo wiosną u mnie wiele innych prac i się wszystko nawarstwi. Ale dam radę, byle zdrowie nie zawiodło!
Już mi tęskno do takich widoków...

Gosiu,znasz tę trawkę? Zupełnie nie wiem jak z nią postąpić przed zimą.Sprzedawca twierdził że zimozielona...
nawet nie znam jej nazwy

Jadziu ,to nie "zaćmienie",to floksik taki -nijaki ale w takim terminie ,to i taki cieszy.
Wiesz,u mnie w tym roku białe floksy kwitły bardzo ładnie i praktycznie na okrągło, przez cały sezon.

Alu, ostróżka ma być wysoka,jednak u mnie nie miała więcej niż 80 cm. Kupiłam dwie -jedna z nich jakoś szybko zamarła a jesienią wypuściła dwa pędy. Druga cały czas miała zielone liście .

Mam jeszcze takie zwykłe ,niebieskie...

...i białą,pełną

Bardzo się cieszę,że floksy Ci pięknie kwitły,ja też w tym roku nie mogę na nie narzekać.
Piszesz,że obsypałaś już róże-to najważniejsze zadanie przed zimą odrobione. Ja też w tym roku jeszcze wszystkiego nie zrobiłam przed zimą ale kopczyki na najważniejszych różyczkach już są,resztę też sobie odpuszczam.Wiem,że tym sposobem kręcę na siebie bat,bo wiosną u mnie wiele innych prac i się wszystko nawarstwi. Ale dam radę, byle zdrowie nie zawiodło!
Już mi tęskno do takich widoków...

Gosiu,znasz tę trawkę? Zupełnie nie wiem jak z nią postąpić przed zimą.Sprzedawca twierdził że zimozielona...

Jadziu ,to nie "zaćmienie",to floksik taki -nijaki ale w takim terminie ,to i taki cieszy.
Wiesz,u mnie w tym roku białe floksy kwitły bardzo ładnie i praktycznie na okrągło, przez cały sezon.

Alu, ostróżka ma być wysoka,jednak u mnie nie miała więcej niż 80 cm. Kupiłam dwie -jedna z nich jakoś szybko zamarła a jesienią wypuściła dwa pędy. Druga cały czas miała zielone liście .

Mam jeszcze takie zwykłe ,niebieskie...

...i białą,pełną

Bardzo się cieszę,że floksy Ci pięknie kwitły,ja też w tym roku nie mogę na nie narzekać.
- dwostr
Och! Iduś witaj w moim wątku,dziękuję za miłe słowo.
Wieki u Ciebie nie byłam ,zaraz pędzę!

- Margo2
Danusiu mam tez tę trawkę. Niestety poprzednia nie przezimowała.
Zobaczymy jak sobie poradzi ten egzemplarz.
Prawdopodobnie jest to turzyca japońska Variegata. Powinna rosnąc w cieniu, albo w półcieniu.
U mnie do tej pory radziła sobie w pełnym słońcu, ale pewnie dlatego nie przetrwała zimy. Słońce są zabiło.
Ta trawka powyżej też fajna
Bardzo fajnie podcięłaś pęcherznicę.
Zobaczymy jak sobie poradzi ten egzemplarz.
Prawdopodobnie jest to turzyca japońska Variegata. Powinna rosnąc w cieniu, albo w półcieniu.
U mnie do tej pory radziła sobie w pełnym słońcu, ale pewnie dlatego nie przetrwała zimy. Słońce są zabiło.
Ta trawka powyżej też fajna
Bardzo fajnie podcięłaś pęcherznicę.
- dwostr
Gosiu,to chyba jakaś inna turzyca-moja (na zdjęciu tak tego nie widać) ma dosyć szerokie i sztywne liście,porównywałam ją z opisami w necie i na razie nie dopasowałam dla niej żadnego.Tak to jest,jak się kupuje roślinki,bez odpowiednich etykiet. Za to z etykietą u Szmita kupiłam turzycę Evergold ,jestem z niej zadowolona,choć rośnie raczej wolno .Marzy mi się taki duży,jasny akcent kolorystyczny z jej udziałem.Póki co, musze cieszyć się z tego ,co mam...

Małgoś, moja pęcherznica przed cięciem tak wyglądała,musiałam więc wkroczyć z sekatorem.

...i jeszcze kilka widoczków tulipanowych...

Małgoś, moja pęcherznica przed cięciem tak wyglądała,musiałam więc wkroczyć z sekatorem.

...i jeszcze kilka widoczków tulipanowych...

- przemo1669
- Od: 27 cze 2011, o 11:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Danusiu piękne powtórki z lata 

- Margo2
Danusiu, a może to jednak Evergold? Bardzo podobna.
Bo jeszcze może to być Glyceria maxima 'Variegata' - Manna mielec pstrolistna, ale chyba ma zbyt wybarwione brzegi.
Przepięknie wyglądają tulipany na tle iglaków.
Coraz bardziej lubię takie proste kompozycje
Bo jeszcze może to być Glyceria maxima 'Variegata' - Manna mielec pstrolistna, ale chyba ma zbyt wybarwione brzegi.
Przepięknie wyglądają tulipany na tle iglaków.
Coraz bardziej lubię takie proste kompozycje