Miejsce na ziemi Ave - cz.5
- agrazka
- Przyjaciel Forum
- Od: 22 maja 2005, o 23:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Miejsce na ziemi Ave - cz.5
Powalające te twoje hortensje
, ta spod okna kwitnie w tym roku?

serdecznie - Grażyna - Mój ogród...
- chatte
- Przyjaciel Forum
- Od: 19 paź 2006, o 08:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ewulku, jakie u Ciebie cudne powojniki teraz kwitną!
Tym cenniejsze, ze takie późne!
A te niesamowite hortensje chyba będą zdobić Twój ogród do wiosny!

A te niesamowite hortensje chyba będą zdobić Twój ogród do wiosny!

- Margo2
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 lut 2010, o 12:14
Niesamowite masz te hortensje.
Wiem, że niby łatwe w uprawie, ale one nie na moje piaski.
Ciągle listki zwiędłe przy tej suszy. nawet nie mogły porządnych kwiatów zawiązać. Musiałabym non stop z wężem stać obok.
Widać, że im Twoja glina sprzyja.
Szkoda, że tak późno wpadłam, mogłam zabrać te taczki do siebie
Wiem, że niby łatwe w uprawie, ale one nie na moje piaski.
Ciągle listki zwiędłe przy tej suszy. nawet nie mogły porządnych kwiatów zawiązać. Musiałabym non stop z wężem stać obok.
Widać, że im Twoja glina sprzyja.
Szkoda, że tak późno wpadłam, mogłam zabrać te taczki do siebie

- Wanda7
- -Moderator Forum-.
- Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Jaki uroczy ptaszeczek schował się koło hostki 

- Ave
- Od: 9 kwie 2008, o 12:11
Kaniu - to lato nie wszystkim roslinom sprzyjało... też mam nadzieję, że w przyszłym sezonie będzie lepiej...
Jolu z Izer - jestem o to spokojna... choroby forumowe mają tylko jedno lekarstwo - zakupy...
a hortensje to bardzo wdzięczne obiekty zakupowe...
Grażynuś-Agrażko - hortensja spod okna kwitnie... ale zauważyłam, że... słabiej... pod domem była właściwie w cieniu i wtedy wyrastała potężnie (dom chronił ją trochę od mrozów), po przesadzeniu ma zdecydowania więcej słońca ... i chyba nie jest z tego zbyt zadowolona... a może to po prostu cięższe zimy... lub sam fakt, ze były przesadzane (czyli część korzeni uległa uszkodzeniu i muszą być odbudowane)
Patrząc na te same odmiany na stanowiskach słonecznych i cienistych, czy półcienistych dochodzę do wniosku, że dla hortensji (przynajmniej moich) to drugie miejsce bardziej im odpowiada...
Tak było,

a teraz i krzak niższy i mniejsze kwiaty...

Izulku-Chatte -te moje tegoroczne zakupy i ciepła jesień pozwoliły cieszyć się widokiem kwitnacych powojników, aż przykro mi się robi na myśl, że może przyjść takie ochłodzenie, które ten spektakl w szybki sposób zakończy.
A dzisiaj wpadłam na moment na działkę i ścięłam trochę gałązek z krzaczków hortensji - ususzę je i będę miała świetny materiał na listopadowe wiązanki (bo sama robię) i na dekoracje zimowe do domu...

Margo - ta susza dała się we znaki równiez moim hortensjom - przy braku wilgoci glina robi się jak skała i hortensje tez cierpią... latałam z wężem nie raz...
No widzisz, Tobie brak gliny, a ja swoich nadwyżek nie mam jak zagospodarować

Wandziu - ależ Ty masz sokole oko
tak, mam na ciurkadełku dwa ptaszki...nawet niektórzy moi goście dali sie nabrać, bo wyglądają jak żywe...

Jolu z Izer - jestem o to spokojna... choroby forumowe mają tylko jedno lekarstwo - zakupy...

a hortensje to bardzo wdzięczne obiekty zakupowe...

Grażynuś-Agrażko - hortensja spod okna kwitnie... ale zauważyłam, że... słabiej... pod domem była właściwie w cieniu i wtedy wyrastała potężnie (dom chronił ją trochę od mrozów), po przesadzeniu ma zdecydowania więcej słońca ... i chyba nie jest z tego zbyt zadowolona... a może to po prostu cięższe zimy... lub sam fakt, ze były przesadzane (czyli część korzeni uległa uszkodzeniu i muszą być odbudowane)
Patrząc na te same odmiany na stanowiskach słonecznych i cienistych, czy półcienistych dochodzę do wniosku, że dla hortensji (przynajmniej moich) to drugie miejsce bardziej im odpowiada...

Tak było,

a teraz i krzak niższy i mniejsze kwiaty...

Izulku-Chatte -te moje tegoroczne zakupy i ciepła jesień pozwoliły cieszyć się widokiem kwitnacych powojników, aż przykro mi się robi na myśl, że może przyjść takie ochłodzenie, które ten spektakl w szybki sposób zakończy.
A dzisiaj wpadłam na moment na działkę i ścięłam trochę gałązek z krzaczków hortensji - ususzę je i będę miała świetny materiał na listopadowe wiązanki (bo sama robię) i na dekoracje zimowe do domu...

Margo - ta susza dała się we znaki równiez moim hortensjom - przy braku wilgoci glina robi się jak skała i hortensje tez cierpią... latałam z wężem nie raz...
No widzisz, Tobie brak gliny, a ja swoich nadwyżek nie mam jak zagospodarować

Wandziu - ależ Ty masz sokole oko

- agrazka
- Przyjaciel Forum
- Od: 22 maja 2005, o 23:39
- Kontakt:
zachwycające te hortensje
, ptaszek uroczy 

serdecznie - Grażyna - Mój ogród...
Ewo hortensje niesamowite
ale przede wszystkim niezmiennie mnie zachwyca twoje ciurkadełko i rabata przy nim. A takie rozłożyste za wierzbą to jakaś irga? 

- Ave
Witaj Aneczko - tak, za ogołoconą wierzba rośnie irga .... pozostawiona sama-sobie
nie przycinana, taka jakaś rosochata

Mam wrażenie, że przez tę moją obojętność nie odwdzięcza mi się czerwonymi kulkami, których ma niewiele...

Mam wrażenie, że przez tę moją obojętność nie odwdzięcza mi się czerwonymi kulkami, których ma niewiele...

- AGNESS
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Ewuniu rosochata ale jaka piękna....ja lubię takie nieuczesane krzewiki
Piszesz, ze niewiele kulek
.....ja widzę ich mnóstwo 

Piszesz, ze niewiele kulek

No cóż, powtórzę za Agnieszką " rosochata ale jaka piękna....ja lubię takie nieuczesane krzewiki
". Moja jakoś zdziczała w tym roku
Rozrosła się baardzo wszerz ale kuleczki ani jednej 

- Ave
Agniesiu-Agness - bo ta fotka z kwiatkami to z porzednich lat (chciałam pokazać, że moja irga ma takie białe obrzeże na listklach
) a w tym roku chyba było za mokro i u mnie (tak jak u Ani) kwiatków jak na lekarstwo...

Zdjęcie z ciurkadełkiem, płotkiem i hortensjami na konkurs zgłosić trzeba koniecznie! Hortensje piękne!
- Ave

Niepotrzebna skromność
przecież u Ciebie co jedna fotka, to konkursowa!
I w ogóle... takie to wszystko dopieszczone... jakbyś nic innego nie robiła

I w ogóle... takie to wszystko dopieszczone... jakbyś nic innego nie robiła

- Ave
Taaa... szczególnie jak się porówna Twoje, Gosiu, i innych Forumków dokonania .... te sadzenia, przesadzania, wyrywania, pielenia, sprzątania, ... z moim totalnym jesiennym lenistwem....musze się zebrać i wziąć do roboty, bo mnie zima zastanie w nieprzygotowanym ogrodzie...