Storczyki Wiolety

Zablokowany
Awatar użytkownika
iwka2
500p
500p
Od: 1 mar 2009, o 15:43
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Storczyki Wiolety

Post »

Witaj.tak ,to Odontonia samurai. :D
Pozdrawiam Iwona
Awatar użytkownika
Wioleta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 lis 2007, o 18:17

Post »

Witajcie :wit

Gosiu, Elu...
Jakoś ciężko jest poznać na tym Dendrobium, czy to pęd, czy keiki :roll:
Może niedługo zagadka sama się rozwiąże :P

Justynko...
W tym roku nie mam co narzekać na brak pędów :tan praktycznie wszystkie storczyki, które mogły, to te pędy wypuściły ;:108
Już nie mogę się doczekać, jak będą wyglądały rozwinięte kwiaty w słoneczku :wink:

Asiu...
Moja Encyclia wypuściła ten przyrost, na którym będzie kwitła w marcu, całe lato stała na balkonie i już pod koniec sezonu zobaczyłam pochewkę. Tak więc niedługo Twoja obdarzy Cię pięknym kwieciem :wink:
Co do D. nobile raczej Ci nie pomogę, bo moje, od kiedy go kupiłam cały czas wypuszcza jakieś pojedyncze kwiatki, więc nawet nie było werandowane :roll: Stoi cały czas w jednym pokoju na płd parapecie, moczone jest razem z innymi, które tam stoją. Dodam, że jest to pokój dosyć chłodny, więc może to pomaga mu w wypuszczaniu pączków :P
Myślę, że Twoje powinno niedługo wypuścić pączki ;:108

Iwonko...
Tak właśnie myślałam, bo widziałam niedawno u Ciebie kwitnącą O. samurai i tak sobie pomyślałam, że to pewnie ją dzieliłaś ;:108
Awatar użytkownika
Haim
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 cze 2009, o 01:16

Post »

Wioletko, mimo wszystko dziękuję za podpowiedzi, troszkę mnie pocieszyłaś, że może w końcu i moje się ruszy do kwitnienia ;)
Moje stoi na półeczce tuż pod parapetem okna południowego, więc też ma jaśniutko :)
Moje Kochane Storczyki ;:167

Pozdrawiam serdecznie, Asia :)
Awatar użytkownika
Wioleta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Haim pisze:(...) może w końcu i moje się ruszy do kwitnienia ;)(...)
I tego Ci Asiu życzę :P
Awatar użytkownika
Wioleta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Sylwio, ja też miałam wrażenie w sklepie, że on jest zdrowy :roll:
Mój nie stracił liści, te co były w najgorszym stanie oderwałam, a resztę popryskałam środkiem p-grzybicznym i storczyka postawiłam odizolowanego od reszty storczyków. Po jakimś tygodniu choroba wróciła, a do tego na liściach zrobiły się czarne plamy. Wtedy go wyrzuciłam...
Awatar użytkownika
Venus9
1000p
1000p
Od: 31 paź 2010, o 20:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wioletko gratuluje kolekcji storczyków ;:138 ;:138 są prześliczne. Trzymam kciuki za twoje reanimki, co do MM to mój też zasuszył pędzik jak na razie wychodzą mu tylko korzonki mam nadzieję, że mam zakwitną w tym roku bo jak nie to pójdą na kompost :lol:
Pozdrawiam Julita
Moje Storczyki
Awatar użytkownika
Haim
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 cze 2009, o 01:16

Post »

Wioletko, Sylwio, powiem Wam szczerze, że tez oglądałamphale w biedronce, bo u mnie były piękne białe z łatkami i półminiaturki z wieloma rozgałęzieniami.
Jednak, gdy troszkę je sobie pooglądałam, zobaczyłam plamy na niejednym, co mnie już odrzuciło.
Dodatkowo miały lokatorów w postaci wełnowców :evil:
Moje Kochane Storczyki ;:167

Pozdrawiam serdecznie, Asia :)
Awatar użytkownika
Wioleta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Julitko...
Dziękuję w imieniu reanimków ;:196
Mój MM nie zasuszył pęda, bo go nawet nie wypuścił, uparciuch jeden ;:14
Na razie stoi w miejscu jak zaklęty- jeżeli w najbliższym czasie nie ruszy, to przy następnych zakupach w OG zamówię nowego :wink:
Twój jak wypuszcza korzonki, to i może wkrótce zakwitnie :roll:

Asiu...
Ja byłam zszokowana w biedronce tak małym wyborem kolorów :roll:
Już miałam odejść, kiedy zobaczyłam właśnie tego. Powiem szczerze, że patrzyłam na liście i wydawało się wszystko w porządku, te plamy wychodziły potem stopniowo :(
Wełnowca na szczęście nie było, przynajmniej na moim kwiatku.
Tak, czy inaczej drugim razem, kiedy będzie w b- ronce dostawa, zastanowię się kilka razy, zanim jakiegoś kupię ;:108
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 paź 2009, o 18:42

Post »

Ja niestety na biedronie już się ucięłam i to ostro wszystkie tam kupione rośliny albo padały albo wełnowce nie zależnie czy storczyk czy inna ... :(
Awatar użytkownika
nieinna
200p
200p
Od: 9 wrz 2010, o 15:31

Post »

Musiałam nadrobić trochę zaległości w Twoim wątku.... Ależ u Ciebie się dużo dzieje ;:138 ;:138 Będzie niedługo bardzo kolorowo.
Pozdrawiam, Agata
Moje storczykowe skarby
kasia74
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2010, o 23:15

Post »

Witam
Też kupiłam we wrześniu jednego falka i gdy teraz czytam wasze spostrzeżenia na temat tej dostawy to faktycznie chyba ta porcja była jakaś chora. Mój niby nie ma plam ale dwa najmłodsze listki są takie klapnięte nie pomaga ani podlewanie ani przesuszanie do tego od jakiegoś miesiąca ma oklapnięte kwiaty . Kwiaty te nie przekwitają nie podnoszą się też po podlaniu. Nie wiem co to takiego ale po waszych wypowiedziach chyba go przestawię w osobny kąt żeby czasami nie zaraził mi innych :evil:
Awatar użytkownika
Wioleta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Celinko, ja póki co, dopiero teraz przejechałam się na roślinie z biedronki :roll:
Jeszcze nigdy wcześniej nie kupiłam tam chorej roślinki, ale od jakiegoś czasu kupuje tam tylko storczyki :wink:

Agato, przynajmniej w domku będzie kolorowo :wink:

Kasiu, ja miałam dwa razy taki problem ( jednego mam z Lidla, a drugiego właśnie z biedronki), jak Ty i mogę Ci napisać, że storczyki te wymagały lekkiej reanimacji, bo korzenie miały trochę nieładne, zresztą obydwa siedzą w sphagnum i obydwa wypuszczają pędy :tan
No, ale moje były wcześniej kupione, więc nie mogę wykluczyć, że Twój nie jest chory. Na wszelki wypadek odizoluj go od reszty i obserwuj ;:108

Sylwio, ha, ha, mój właśnie też był tylko jednym egzemplarzem w tym kolorze i też tylko dlatego go wzięłam ;:223 :;230

Dzisiaj mam tylko dwa zdjęcia :wink:

Mój pierwszy puszczony wolno pęd u Phalaenopsisa rośnie w oczach :tan
Obrazek

Pączek na sabotku- na zdj. tego nie widać, ale obok pomału rośnie sobie drugi :tan
Obrazek
Awatar użytkownika
kasiunieczka_32
1000p
1000p
Od: 19 maja 2010, o 08:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Wioletko wspaniałe widoczki u Ciebie ;:63 Pieknie będzie wyglądał phalaenopsis z puszczonym luźno pędem, ja wszystkie tak puszczam ;:333
A jak będzie kwitł sabotek?
gejzerka

Post »

Mam również niemiłe doświadczenia z Biedronką. Falenopsisy tam kupowane są jak do jednorazowego użycia - postawić z daleka od innych i przez krótki okres czasu podziwiać kwiaty. Potem zaczynają się schody ze szkodnikami i chorobami. Nie kupię już żadnej rośliny w Biedronce, choćby nie wiem jak mi się podobała. Obydwa falenopsisy chorują i nie wiem, co z nimi będzie. Pierwszy, którego kupiłam od lipca siedzi w kamieniach i nie widać, żeby coś drgnęło, drugiego po przyniesieniu do domu, wyjęłam z doniczki i też korzeni prawie nie było, chociaż liście i kwiaty wyglądały bardzo ładnie.
Awatar użytkownika
Wioleta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasiu, sabotek będzie biały :wink:

Elu, no, ja nie mam aż tak złych doświadczeń z biedronką :roll:
Ten Phal. był pierwszym, którego wyrzuciłam i mam nadzieję, że ostatnim...
W sumie kupiłam tam pięć storczyków- cytrynka, białego z różową warżką (ten, który stracił stożek wzrostu< ale to była moja wina, chyba go zalałam> i wypuścił basal keiki), biskupi ( to ten, którego zdj. przed chwilą pokazywałam w wiszącej doniczce), fioletowy prążkowany (lekko reanimowany, ale jest OK- wypuszcza pęd od podstawy i pęd z oczka), no i ten ostatni nieszczęśnik.
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”