...Bajkowy ogródeczek Aliny...
-
- 1000p
- Od: 9 lis 2009, o 19:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Re: ...Bajkowy ogródeczek Aliny...
Grzesiu jutro Ci przywiozę na spotkanko................. 

- patkaza
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 cze 2010, o 23:13
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Alinko czy milin urośnie na glinie?
a może podpowiesz mi dlaczego Goryczka mi żółknie ...ale kwitnie!!
warzywniak masz tak samo jak wszystko ..pięknie i dokładnie...urządzone
ciekawie jak wyjdzie oczko ... już nie mogę się doczekać ,będę śledziła poczynania
jeszcze jedno...? ..czy kwitł już u ciebie Hibiskus?
lilie...mmmmmmmmmmmmm

a może podpowiesz mi dlaczego Goryczka mi żółknie ...ale kwitnie!!
warzywniak masz tak samo jak wszystko ..pięknie i dokładnie...urządzone

ciekawie jak wyjdzie oczko ... już nie mogę się doczekać ,będę śledziła poczynania
- co to jest? ma swój urok
jeszcze jedno...? ..czy kwitł już u ciebie Hibiskus?
lilie...mmmmmmmmmmmmm

Opowieść o moim miejscu...cdnn
"Opowieści są jak ludzie z upływem czasu stają się coraz lepsze"pozdrawiam Aga
- tara
- Od: 16 mar 2008, o 22:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Alinko ale skalniak, oczko, wodospad - bombowe 
a kicia "bajkowa"

a kicia "bajkowa"
-
- 1000p
- Kontakt:
Patkaza- Milin czy urośnie na glinie chyba tak ,nie wiem pewnie u mnie gdzie wsadzę to rośnie lubi wilgoć to zuważyłam bo rośnie w tedy pięknie i szybciutko.A o goryczce trudno mi powiedzięć bo mi też żołknie mi się wydaje że za dużo wilgoci zależy jaka bo są różne.A hibiskus jeszcze nie kwitnie .A ta roślinka to glorioza abym jakieś gapy nie walneła to z rodziny lili w kwiaciarni z niej robią delikatne bukiety.
przepraszam jak Przekręciłam nazwę
przepraszam jak Przekręciłam nazwę

- e-genia
- Od: 5 wrz 2008, o 19:01
Alinko witaj ślicznie kwitnie u Ciebie portulaka , ja kupowałam portulaki pełne a okazało się że większość kwiatów jest pojedyncza a Tobie udało się mieć wszystkie pełne ,
A może samosiejki są pojedyncze ?
Genia
A może samosiejki są pojedyncze ?
Genia
- tara
- Od: 16 mar 2008, o 22:01
Alinko nie walnęłaś - to jest glorioza ale nie wiedziałam, ze rosnie w ogrodzie, to ja dopytam wieloletnia, jak sobie radzi?
-
- 1000p
- Kontakt:
Gieniu może masz rację bo u mnie też tak się pojawiają pojedyncze i też tak pomyslałam.
Taruniu ona nie zimuje po prostu trzeba ją przechować na zimę, ja ją kupiłam na wiosnę w obi bo od jakiegoś czasu na nią polowałam.Buziaczki.

Taruniu ona nie zimuje po prostu trzeba ją przechować na zimę, ja ją kupiłam na wiosnę w obi bo od jakiegoś czasu na nią polowałam.Buziaczki.

-
- 1000p
- Kontakt:
Zdjęcia mojej córci............ 

- grazynarosa22
- Od: 16 mar 2009, o 12:18
Witaj Alinko....super to spotkanko we Wrocławiu,zdj oglądałam,Ty zawsze uśmiechnięta,pięknie wychodzisz
Koteczki-rozrabiaki już pewnie....i wyłażą gdzie się widzę tylko da
A oczko sliczne zrobiłaś....w jeden dzień

Koteczki-rozrabiaki już pewnie....i wyłażą gdzie się widzę tylko da

A oczko sliczne zrobiłaś....w jeden dzień

- christinkrysia
- Od: 26 maja 2006, o 18:37
Alinko widzę,ze kwitnie Ci glorioza - śliczny kwiat w niezwykłym kształcie i wybarwieniu.
Wygląda jakby płonął - prawda?
Miałam go w ub roku ale cebulka zimy nie przetrzymała.
Oglądałam ciekawą aranżację strumyka - jak rośliny urosną ładnie będzie wyglądać.
Czy Ty w ogóle nie śpisz ...? ogród zadbany, pobocza drogi też i jeszcze sie po rodzinie udziela.
Wygląda jakby płonął - prawda?
Miałam go w ub roku ale cebulka zimy nie przetrzymała.
Oglądałam ciekawą aranżację strumyka - jak rośliny urosną ładnie będzie wyglądać.
Czy Ty w ogóle nie śpisz ...? ogród zadbany, pobocza drogi też i jeszcze sie po rodzinie udziela.
-
- 1000p
- Kontakt:
Christinkrysiu fakt że teraz to ma więcej kwiatków glorioza jest śliczna ponoć są różne kolorki muszę poszperać na Alegrro A ten kwiat musi zimować w domku bo zmarznie ponoć,dlatego go posadziłam do donicy aby wciągnąć do ciepłego pomieszczenia.A czy śpię trochę.A jak ktoś poprosi abym za aranżowała coś w ogrodzie nie umiem odmówić.Później i tak jestem obsmarowana ale ja tym się teraz nie przejmuję.
grazynarosa22 Dziękuję że mnie tak widzisz uśmiechniętą bo w ogóle ja jestem smutasem ale te spotkania zawsze sprawiają w taki znakomity nastrój bo są tam wspaniali i życzliwi ludzie że czasami nie chce mi się wierzyć.Jak wracam do realnego mojego zakątka.A co do kotków to fakt że rozrabiaki ale jednego nam chyba ukradli bo nigdzie go nie znależliśmy
A oczko u kuzyna robiłam 2 dni.

grazynarosa22 Dziękuję że mnie tak widzisz uśmiechniętą bo w ogóle ja jestem smutasem ale te spotkania zawsze sprawiają w taki znakomity nastrój bo są tam wspaniali i życzliwi ludzie że czasami nie chce mi się wierzyć.Jak wracam do realnego mojego zakątka.A co do kotków to fakt że rozrabiaki ale jednego nam chyba ukradli bo nigdzie go nie znależliśmy

- patkaza
- Od: 22 cze 2010, o 23:13
witaj Alinko
mogę poprosić o pomoc?!!!
Bardzo mi się podobają te poduchy żagwinu na skarpie
,chciałabym stworzyć coś podobnego u siebie kamieni już troszkę nazbierałam
i co dalej?
czy powinnam najpierw opryskać kawałek trawnika,czy wydłubać murawę???a może tylko czymś przykryć i na to nawieżć ziemi??
a kamienie kładzie się na zaprawę cementową?
nawioze ziemi ogrodowej gliniastej, ale czy miesza się ją z piaskiem??czy może kupczą ziemią?
i jeszcze jedno (wybacz niedoświadczonej te pytania, ale tylko ciebie mogę męczyć i liczyć na sprawdzone rady...obserwuje twój ogródeczek,i jest boski!)
podobno sadzi się w ten "materiał ogrodniczy" robiąc dziury -czy ty to polecasz ,sprawdziłaś tą metodę czy lepiej dać roślinkom się rozrastać między kamieniami?
Alinko czy teraz jest dobry czas na przygotowanie tego?
a jak nie to kiedy najlepiej sadzić te wspaniałości?
a od wschodu będzie dobrze czy lepiej od południa?
no i na razie ostatnie przychodzi mi do głowy:jak rozwiązałaś problem z koszeniem trawnika przy skarpie z kamieni????trawę wycina się ręcznie nożycami ?czy pryska?
a tu coś słodkiego w podziękowaniu za pomoc
pomoże ci w pracy w ogródku

Bardzo mi się podobają te poduchy żagwinu na skarpie

i co dalej?

czy powinnam najpierw opryskać kawałek trawnika,czy wydłubać murawę???a może tylko czymś przykryć i na to nawieżć ziemi??
a kamienie kładzie się na zaprawę cementową?
nawioze ziemi ogrodowej gliniastej, ale czy miesza się ją z piaskiem??czy może kupczą ziemią?
i jeszcze jedno (wybacz niedoświadczonej te pytania, ale tylko ciebie mogę męczyć i liczyć na sprawdzone rady...obserwuje twój ogródeczek,i jest boski!)
podobno sadzi się w ten "materiał ogrodniczy" robiąc dziury -czy ty to polecasz ,sprawdziłaś tą metodę czy lepiej dać roślinkom się rozrastać między kamieniami?
Alinko czy teraz jest dobry czas na przygotowanie tego?
a jak nie to kiedy najlepiej sadzić te wspaniałości?
a od wschodu będzie dobrze czy lepiej od południa?
no i na razie ostatnie przychodzi mi do głowy:jak rozwiązałaś problem z koszeniem trawnika przy skarpie z kamieni????trawę wycina się ręcznie nożycami ?czy pryska?
a tu coś słodkiego w podziękowaniu za pomoc

pomoże ci w pracy w ogródku

Opowieść o moim miejscu...cdnn
-
- 1000p
- Kontakt:
patkozo nie wiem jak zacząć ale ja będę pisała jak ja to robiłam.Pierwsze to było że wydarłam całe zielsko z tej skarpy bo stwierdziłam że wyrwię z korzeniami to potem nie będę miała trudności je usuwać.Bo jak bym spryskała to musiałabym czekać a ja jestem nie cierpliwa jak coś sobie wymyślę.Po wyciągnieciu tego zielska zrobiłam schodki i układałam kamienie na ściankach schodków na zaprawę zależności na jaką chcesz wysokość.Na drugi dzień wyrównałam ziemią poszczególne schodki gdzie brakowało no pożniej roślinki a ziemię brałam z pola a jak sadziłam roślinki to pod korzenie dawałam ogrodowej kupnej ziemi.Aha i nie wybierałam gdzie lepiej czy strony tak jaka skarpa była .No i takie mi wyszły rezultaty może nie fachowo ale jak to sobie wymyśliłam to tak zrobiłam.A jak mi wyrastała trawa koło kamieni wziełam preparat i spryskałam ostrożnie na 10 cm od kamieni i miałam na jakiś czas spokój a jak póżniej się pojawiały to wycinałam nożem i tak robię do tej pory.Dziękuję za słodkości ale przytyję

- christinkrysia
- Od: 26 maja 2006, o 18:37
Alinko wiem,że glorioza musi być wykopywana na zimę i tak też zrobiłam ale właśnie w czasie spoczynku zimowego to dziwne kłącze w kształcie litery V zgniło .
Nie wiedziałam,ze są inne kolory. Mam nadzieje,że uda Ci się zdobyć je bo u nas rynek słabiutki w nowości choć glorioza nowością nie jest. Mają w handlu głównie to co znane i co chętnie ludzie kupują.
Pozdrawiam cieplutko.
Nie wiedziałam,ze są inne kolory. Mam nadzieje,że uda Ci się zdobyć je bo u nas rynek słabiutki w nowości choć glorioza nowością nie jest. Mają w handlu głównie to co znane i co chętnie ludzie kupują.
Pozdrawiam cieplutko.