Mediolobiwki i reszta chwastów - czarny

Zablokowany
Awatar użytkownika
Martada
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 mar 2013, o 19:34
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Mediolobiwki i reszta chwastów - czarny

Post »

;:oj No to teraz tak bardziej jakby wiem o czym była mowa(w przypadku tej fischerianki)
Rozumiem jej rarytasowatość z powodu trudności uprawy ale ponieważ moja znajomość tego rodzaju jest żenująco mała to wyjątkowość jej wyglądu niestety pewnie w większości mi umyka :(
Zdjęcia przednie ;:333 więc można dokładnie ją obejrzeć ale choćbym się w nią wgapiała godzinami to i tak nie mając wiedzy i umiejętności porównania z innymi widzę jedynie ładne medio z jasno czerwonym, rozwijającym się kwiatem lub bez kwiatków(zależnie na której fotce)
I tak to czasem ignorancja może doprowadzić do profanacji :lol:
Dobrze ;:173 że nie w pełni zdaję sobie sprawę jaką herezję popełnię(dla wgłębionych w temat) ale ta torquatka z Twoich i Tomka zdjęć bardziej mi się podoba i nic na to nie poradzę ;:131
czarny pisze:Natomiast ciekawe jest to, że te rzadsze, a pożądane w kolekcjach rośliny w naturze bywają chwastami.
Albo na odwrót te często występujące w zbiorach i nie odnalezione w naturze(i nie mówię o roślinach z wyselekcjonowanymi przez kolekcjonerów cechami) jak na przykład pospolity przecież chamaecereus.
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 6 sie 2007, o 06:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Z tą dostępnością roślinek w naturze w porównaniu z ich popularnością w kolekcjach jest różnie. Zazwyczaj jest tak, że w kolekcjach jest to, co się podoba i to co jest łatwe w uprawie. Znów w naturze często to, co u nas w kolekchach rosnąć nie chce to na stanowiskach jest bardzo popularne, choćby taki Pyrrhocactus umadeave. W kolekcjach jest go jak na lekarstwo bo nasiona kiełkować nie chcą a w naturze, w Quebrada del Toro są go setki, bez najmniejszych problemów można te roślinki znaleźć już przy samej drodze. Nie mniej wydaje mi się, że to co w kolekcjach uważane jest za rarytas to w naturze do upolowania także nie jest łatwe. W takich sytuacjach uroda roślinki ma znaczenie drugorzędne.

Przykładowo R.torquata jest trudno dostępna w naturze. Na Mal Paso innych medio jest pełno, taka R.steinmannii jest właściwie wszędzie, kolejna R.rutliflora także czai się pod co drugim kamieniem. Natomiast torquatkę znaleźliśmy tylko w jednym miejscu, na stoku wąwozu na dnie którego znajduje się okresowa rzeka. Było raptem kilkanaście sztuk tych roślinek i to wszystko. Kilka fotek poniżej.

ObrazekObrazekObrazekObrazek
TB056.5 Rebutia pygmaea v. torquata Mal Paso, W of Impora, Potosi, Bolivia, 3661m

Stanowisko odwiedziłem w 2005 i 2006 roku. W 2011 roku tych roślinek już nie znaleźliśmy. Droga została przebudowana i nowa trasa została wytyczona przez środek miejsca, gdzie były torquatki :evil:
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Awatar użytkownika
ROBERTOBORO
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lis 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

i znowu ładne fotki :wink:
Awatar użytkownika
Martada
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 mar 2013, o 19:34

Post »

Ja fischeriankę oceniłam subiektywnie i sensu stricte wzrokowo stąd napisałam to co powyżej.
blabla pisze: Obrazek
Stanowisko odwiedziłem w 2005 i 2006 roku. W 2011 roku tych roślinek już nie znaleźliśmy. Droga została przebudowana i nowa trasa została wytyczona przez środek miejsca, gdzie były torquatki :evil:
Piękne ;:138

I smutne, że już jej tam nie ma.
Awatar użytkownika
czarny
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 kwie 2009, o 21:15

Post »

No cóż, ja nie mogę mówić o liczebności roślin w naturze, ale jeśli chodzi o fischerianki i zresztą większość grupy einsteinii to w kolekcjach są rzadsze jednak z powodu trudności, jakie sprawiają. Śmiertelność siewek pigmejek jest znikoma, a siewki einsteinii to od byle czego lubią lecieć. No i nie są samopylne.

Natomiast może kaktusiarze się kiedyś na tyle zorganizują i pozycje, które są dostępne w kolekcjach , a z ręki człowieka zniknęły z naturalnych stanowisk, z powrotem reintrodukują. W końcu torquatka niezależnie od numerku to chyba z jednego miejsca. Bo rozumiem, jak coś ginie naturalnie - trudno, nie dostosowało się wystarczająco. Natomiast taka ingerencja człowieka jak budowa drogi, to aż się prosi o reintrodukcję.
Moje wątki: najstarszy, stary, nowy
Albumy: Mediolobivia, Aylostera
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 6 sie 2007, o 06:31
Kontakt:

Post »

Nie sądzę, by akurat torquatki rosły tylko w tym jednym miejscu. Pewnie ich stanowiska będą ciągnęły się wzdłuż tej rzeczki a może także w korytach innych strumyków w pobliżu. W końcu rebucje to w większości rośliny rzeczne i uwielbiają rosnąć w pobliżu wszelkich cieków wodnych. To, że moje stanowisko zniknęło wcale nie oznacza, że torquatek w naturze już nie ma.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Awatar użytkownika
czarny
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No cóż. Ty tu jesteś ekspertem, ja wiem tylko tyle co mogę przeczytać albo zaobserwować u swoich roślin ;)

Natomiast na koniec weekendu do pooglądania wpadły w ręce aureiflorki.
Obrazek
WR 158 czyli klasyk żółty/pomarańczowy (mam 2 kupne, siałem ze 2 razy bezskutecznie - może kiedy da się uzyskać swoje nasiona), rubelliflora z czerwonym kwiatem od El Condora, z numerkiem występuje pod WR 522 i w tym roku pierwszy raz udało mi się dostać nasiona z numerkiem, więc zobaczymy co z tego wyjdzie. A trzecia większa to eburnea, czyli kultywar z ekstra, niespotykanym białym kwiatem (roślinki się pylą krzyżowo i dają nasiona z powtarzalnymi roślinami).
Obrazek
WR 680 czyli znów pomarańczowa, MN 112 ze wzmiankowanego Chorillos, czyli w prostej linii od tych na zdjęciu parę postów wyżej - obu pozycji mam przynajmniej po 6 siewek. No i kesselringiana o niespotykanym u medio różu, której niestety nie mam zapasu w innych doniczkach/kuwetach, a jak widać jedna z trzech siewek zaniemogła w tym roku (ot tak po prostu straciła sobie korzonki), ale chyba wygląda na to, że się odbije, tylko trzeba ostrożnie z podlewaniem na nowe korzonki.

Za jakie 2 góra 3 lata myślę, że wszystko zakwitnie i oby jednocześnie i kolorowo, bo mają piękne spore kwiaty, jak na medio ;P
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24

Post »

Wspaniałe rośliny. Nawet bez kwiatuszków interesujące. A jak zakwitną... Dla mnie bomba! ;:333
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
leszek2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2010, o 10:15

Post »

ŻYczę,aby Ci zakwitły,to będziemy mogli podziwiać ich piękno ;:108
poz.Leszek
Kaktusy Leszka2
Awatar użytkownika
czarny
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tymczasem wśród chwastów... Kwiatuszka u badyla nie uświadczyłem, a zaś takie cuś zaczęło mu wyłazić.

Obrazek
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 11:33

Post »

He he - interesujące to "cus" :D
Pozdrawiam - Żaneta. Madagaskar i reszta świata - aktualny cz. 5
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
nolina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2010, o 21:37

Post »

To śliczne owocki ;:oj
Awatar użytkownika
Rafal44
500p
500p
Od: 15 kwie 2013, o 21:44

Post »

Ładne jagódki :D ja nie mam żadnego przedstawiciel tego rodzaju :( a szkoda. Plusem trzymania ciepłolubów jest to że nie trzeba rozstawac się z nimi na zimę i taszczyc ich do piwnicy :D No chyba że się mieszka w bloku na czwartym piętrze bez windy a rośliny trzyma się latem w szklarni to wtedy też lipa :lol:
Pozdrawiam Rafał
leszek2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2010, o 10:15

Post »

Ładna czuprynka na tym melaku a owocniki wyglądają jak lampki ledowe ;:215
poz.Leszek
Kaktusy Leszka2
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31

Post »

Takie jakieś nieprzyzwoite i bezecne te melaki z tymi swoimi czapami, a im starsze, tym gorzej... Co Wy w nich widzicie? ;:218
:wink:
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.
Zablokowany

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”