PYZIU ,jeśli robię to co lubię ,to zawsze znajduję siły .Dzisiaj pomimo deszczu i tak sadziłam ,bo nie mogłam się już doczekać obsadzenia tej nowej rabaty.
ELU ,wczoraj przekopałam ok.50 m kw.,no może troszkę więcej ,a dzisiaj znów kopanie nawożenie i sadzenie na nowej rabacie .Leszczyny będzie sadził M ,zmieści się tam z 5 leszczyn .Wiem ile potrzebują miejsca ,bo mam ich kilka nad strumykiem .M chce je prowadzić w formie drzewka .
IGUŚ ,ELU I INNI .
3,20 kapusta ,3kg buraczki ,0,60 cebula [ja daję mniej],,0,30 cukru ,0.10 sól ,1 szkl.octu,0,5 szkl.wody ,.,1szkl.olej .
,pieprz ,ziele ang.,liście laurowe .
Kapustę poszatkować .,posolić ,na chwilę zostawić .Ugotować zalewę z podanych składników .Ugotowane buraczki ,zetrzeć ,dodać olej ,i zalewę oraz cebulę pokrojoną [ja przekręcam przez maszynkę ,żeby jej nie było widać ,bo rodzinka nie lubi ,a jak nie widzi to nie protestuje ].Wymieszać z kapustą .Nałożyć do słoików .Pasteryzować nie za dlługo ,tylko tyle ,żeby słoiki chwyciły .
SMOKU .nie mam za wiele dalii ,tzn .mam kilkadziesiąt ,ale odmian niewiele .Tylko tyle ile widać na fotkach .Zestawienia to już kwestia gustu ,sam wiesz co masz i jaka z jaką dobrze wyglądają . Trzeba by je zobaczyć ,aby coś doradzić .