Pomidory - choroby i szkodniki - cz.2

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
weteran
500p
500p
Od: 5 sty 2010, o 21:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Pomidory - choroby i szkodniki - cz.2

Post »

taaa otwieramy kącik kulinarny ;:36 ;:137
a nie rozpływa się to ??, najlepsze pewno do tego są mięsiste malinówki ?? :)
Paweł _____________________________________________________________________________
Kobiety z natury są Aniołami, ale kiedy skrzydła opadną przychodzi im latać na miotle....
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 3 cze 2010, o 17:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Pomidory zielone są prawdopodobnie bardzo szkodliwe,bo zawierają solaninę.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Solanina
mmnk
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 16 lip 2010, o 10:27

Post »

o kurcze-nie wiedziałam- Dzięki za info :D
Awatar użytkownika
Bogumilka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2008, o 17:50
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dlatego zielone pomidory trzeba pogotować troszkę, w celu rozpuszczenia solaniny (tak wyczytałam :tan )
x-suzana
Konto usunięte na prośbę.
Od: 15 gru 2009, o 11:41

Post »

Czy ta solanina na pewno rozłoży się podczas gotowania na nieszkodliwe związki? :?
Awatar użytkownika
Rybka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 lip 2008, o 14:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Probowalam smazyc, ale dla mnie to ble :( zero smaku tylko sam tluszcz....chyba ze cos robie nie tak ;:223
"Bo trzeba się śmiać, wariatkę grać, szczęśliwą być i z życia drwić"
pozdrawiam Beata
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

prawdopodobnie w czasie gotowania solanina nadal pozostanie,bo nie wolno używać zielonych ziemniaków do spożycia,a wówczas po ugotowaniu by nie było solaniny.Za bardzo jest szkodliwa aby ryzykować, bo wystarczy np. młodym świniom dać do zjedzenia zielone ziemniaki , a zdechną.
x-suzana

Post »

Ekopom, czy pisząc, że jak da się świni zielone ziemniaki miałeś na myśli podziemne bulwy ziemniaków zazieleniałe od słońca czy bobulki zielone na łodygach- pozostalość po kwiecie?
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Space99
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 mar 2009, o 12:21
Kontakt:

Post »

Wczoraj nareszcie pojawiło się słońce i w tunelu zrobiło się cieplej ale...
Jak było chłodno to zaraza nie rozwijała się, no może bardzo wolno więc odpuściłem sobie opryski ochronne ale jak zrobiło się cieplej to wysypały się świeże infekcje. Prysnąłem wczoraj wieczorem Tanosem więc fotki są już po nocy ale dla zobrazowania fotki zarazy oraz trzecia fotka szara pleśń.

Obrazek Obrazek Obrazek
Pozdrawiam Marcin
Moje winorośla
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

suzana pisze:Ekopom, czy pisząc, że jak da się świni zielone ziemniaki miałeś na myśli podziemne bulwy ziemniaków zazieleniałe od słońca czy bobulki zielone na łodygach- pozostalość po kwiecie?
Solaninę zawiera ziemniak zzieleniały od słońca,chociaż owoce ziemniaków mają więcej,jednak jest solanina niebezpieczna i nie należy ryzykować czy dostanę raka lub nie,bądż dużo innych niepożądanych powikłań
x-suzana

Post »

Ekopom, dzięki Twojej wypowiedzi zrezygnuję z robienia przetworów z zielonych pomidorów, zwłaszcza uświadomiły mi słowa, że podzieleniałe ziemniaki nie nadają się do gotowania i do jedzenia
ekopom pisze:prawdopodobnie w czasie gotowania solanina nadal pozostanie,bo nie wolno używać zielonych ziemniaków do spożycia,a wówczas po ugotowaniu by nie było solaniny.Za bardzo jest szkodliwa aby ryzykować, bo wystarczy np. młodym świniom dać do zjedzenia zielone ziemniaki , a zdechną.
a już nosiłam się z myślą zrobienia przetworów bo był na forum podany świetny przepis.

Dzięki :wit
Jo2020
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 29 lip 2009, o 19:47

Post »

nie wiem jak wy ale ja co roku robię przetwory z zielonych pomidorów i żyję a przedtem jadłam robione przez moją mamę :heja , ale z ciekawości poszukałam ;:132 szkodliwości w pomidorach i oto co znalazłam
" W pomidorach zwłaszcza w zielonych znajduje się tomatyna, która daje podobne objawy zatrucia jak solanina. Jednak jej szkodliwe dawki są znacznie wyższe. W soku dojrzałych pomidorów zaś, podobnie jak w szparagach, soi, szpinaku, burakach, występują saponiny, które u osób wrażliwych mogą podrażniać błonę śluzową przewodu pokarmowego. W dużych dawkach zaś mogą powodować uszkodzenia i hemolizę krwi."
Tam http://vitalia.pl/index.php/mid/3/fid/2 ... /offsetk/0 piszą o naturalnych substancjach szkodliwych
pozdrawiam Jo2020
Dorcinda
500p
500p
Od: 4 maja 2009, o 14:51

Post »

Jak ktoś ma obawy co do zielonych pomidorów, oczywiście nie ma sensu żeby je jadł. Ale smakoszy może uspokoić taka informacja:
"Bardzo ostrożnie powinniśmy natomiast podchodzić do zielonych pomidorów. Nie zawierają one tylu substancji odżywczych, co dojrzałe, mają natomiast znacznie więcej tomatyny, która jest szkodliwym alkaloidem. Uaktywnia się on zwłaszcza po skropieniu warzyw octem. Dlatego właśnie jedzenie znacznych ilości sałatki z zielonych pomidorów z sosem winegret może powodować migreny. Takich sensacji nie będą natomiast wywoływać przetwory z tych samych zielonych pomidorów. Tomatyna pod wpływem temperatury traci wszystkie swoje szkodliwe właściwości."
Więcej na temat pomidorów: http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/ ... 33668.html
Dorota
Marchewka3
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 5 sie 2010, o 15:06

Post »

ekopom masz rację co do zielonych pomidorów,chociaż dużo osób przetwarza zielone pomidory,
ja także odradzam przetwarzania zielonych pomidorów.
pozdrawiam :
Awatar użytkownika
Jankiel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2010, o 16:43

Post »

pogooglowałem trochę i mam takie wnioski:

zielone pomidory zawierają trochę toksycznej tomatyny, ale chyba to "trochę" nie przekracza ilości szkodliwej dla człowieka, przynajmniej jako efekt natychmiastowy.

Na południu USA smażone zielone pomidory to podobno tradycyjna przekąska serwowana w restauracjach. I to jest argument dla mnie mocny, bo gdyby szkodliwe działanie byłoby realne, to żaden restaurator nie ryzykowałby procesów i wielomilionowych odszkodowań za zatrucie klientów.

Choc z drugiej strony w USA papierosy i alkohol też są legalne.

Ja w każdym razie wolę unikać zielonych pomodorow.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”