

a nie rozpływa się to ??, najlepsze pewno do tego są mięsiste malinówki ??

Solaninę zawiera ziemniak zzieleniały od słońca,chociaż owoce ziemniaków mają więcej,jednak jest solanina niebezpieczna i nie należy ryzykować czy dostanę raka lub nie,bądż dużo innych niepożądanych powikłańsuzana pisze:Ekopom, czy pisząc, że jak da się świni zielone ziemniaki miałeś na myśli podziemne bulwy ziemniaków zazieleniałe od słońca czy bobulki zielone na łodygach- pozostalość po kwiecie?
a już nosiłam się z myślą zrobienia przetworów bo był na forum podany świetny przepis.ekopom pisze:prawdopodobnie w czasie gotowania solanina nadal pozostanie,bo nie wolno używać zielonych ziemniaków do spożycia,a wówczas po ugotowaniu by nie było solaniny.Za bardzo jest szkodliwa aby ryzykować, bo wystarczy np. młodym świniom dać do zjedzenia zielone ziemniaki , a zdechną.