Ogród Ali -> alana cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród Ali -> alana cz.2

Post »

Aluś róża nn z niczym mi się nie kojarzy, ale piękna jest niewątpliwie ;:167 I ta barwa ;:224
Bardzo ciekawa naparstnica ;:108 To z wysiewu, czy kupowałaś gotową?
Mme Hardy zaczyna kwitnienie. Jej kwiaty są wyjątkowo śliczne i to zielone oczko ;:215
Też zrobiłam dżemiki truskawkowo-bananowe... pychotka, mniam, mniam :D Poszły już dwa słoiki. Wczoraj byli u nas teściowa z teściem i poczęstowałam ich. Teść zjadł pół słoika, tak mu smakował ten dżemik :lol:
Awatar użytkownika
alana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2007, o 22:10

Post »

:wit
Ale zaległości sobie narobiłam,ale cóż począć jak czas (jak to latem bywa) pędzi jak szalony, dzień dłuższy, a czasu miej :wink: A teraz dzień coraz krótszy, jesień za pasem.
U mnie susza jak w całej Polsce, wody w rowie brakuje, rośliny więdną, szkoda patrzeć, żal ściska na widok zwiędniętych i usychających roślin wszelakich.
Tegoroczny sezon różany niezbyt był udany, nie wiem co, ale coś trapi około połowy moich róż, zdjęcia będą poniżej. Wiele krzaczków ucierpiało gubiąc paki kwiatowe (bruzdownica wykluczona, stosowny oprysk wykonany wiosną). Ale za to lilie nie zawiodły mnie, kwitły niezwykle obficie i pachnąco ;:138 Jedyny minus, to nadejście upałów na rozkwit lilii - szybsze przekwitnięcie niestety. Ale oczy zdążyły nacieszyć się i napalić na nowe jesienne zakupy liliowe....

A na mały powrót kilka zdjęć z początku sierpnia:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Trochę warzyw i nie tylko
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Od początku sezonu różanego mam problemy z tymi krzewami. Może po paru fotografiach, będzie ktoś umiał mi doradzić cóż mam począć. Czy to efekt suszy trwającej od ubiegłego roku, czy może choroba/szkodnik? Pąki kwiatowe są jakieś mniejsze, albo normalnych rozmiarów, ale łodyga tuż pod nim brązowieje i pąk "kłania się", albo odpada. A jeszcze w innym przypadku pąk nie rozkwita, tylko odrywają się wszystkie płatki. A zresztą oto foto:

1. Brązowe łodygi
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

2. Odrywające się płatki
Obrazek

Obrazek

3.Charles Austin i zniszczone kwiaty (podczas kwitnienia pierwszego stracił połowę pąków), a teraz kwiaty są malutkie i tracą swój kolor
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Madziagos
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 10 kwie 2012, o 21:44
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Alicjo,
myślę, że problem Twoich róż jest powiązany z suszą.
Osłabiła ona rośliny, które mają marne i małe kwiaty oraz uczyniła krzewy podatne na patogeny.
Tak więc spryskałabym rośliny ze trzy razy - np. Topsinem i Amistarem.
Dzięki temu odetniesz źródło infekcji na przyszły rok - w tym już trzeba przeboleć straty.
Z pozdrowieniami, Magda
Moje wątki Moje drogi... Aktualny
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Aluś, też mi się wydaje, że przyczyną jest susza. Ja zrobiłabym oprysk środkiem przeciwgrzybicznym, a najlepiej dwoma, trzema na zmianę w odstępach tygodniowych, max 10 dni między opryskami. Bardzo dobrze sprawdza się Score, Domark, Falcon. No i nawodnienie, ale wiem, że z tym krucho. Sama się przekonałam, że dobrze nawodniona róża jest znacznie zdrowsza i mniej podatna na choroby.
Miejmy nadzieję, że w końcu spadnie deszcz, bo tak źle to chyba jeszcze nie było :(
Twoje hortensje pięknie kwitną ;:oj , a lilie ;:224 Trochę mało fotek...mam mały niedosyt :wink: i poproszę o więcej liliowych zdjęć.
;:196
Awatar użytkownika
alana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam!
Przygotowania do jesiennego sadzenia cebul rozpoczęte? ;:306 Bo u mnie pełną parą, bo nie tylko ja weszłam w fazę zakupów, ale mam 3 kompanki w rodzinie gratis. Już kilka opakowań biedronkowych i z obi leżakuje na działce, a do tego w "moim" ogrodniczym taki rewelacyjny wybór! Tylko brak deszczu sprowadza na ziemię, bo szkoda sadzić te cebulki w popiół. Ale na szczęście mamy wodę w rowach od kilku dni, to bawię się ostro w podlewanie ręczne i akumulatorowe ;)

Madziu, dzięki za namiary na ten preparat, już kupiłam tydzień temu i opryskałam róże, na weekend puścili wodę do rowów, to jeszcze picia róże dostały, to mam nadzieję, że efekty pozytywne będą. A najlepsze, że róże miały oprysk miedzianem w marcu, potem w lipcu topsinem, jeszcze w międzyczasie na bruzdownicę. A tak się staram zawsze nie używać chemii, ale ozdobnych niestety nie da się.
Dorotko, róże juz opryskane preparatem Madzi, ale Twoje też zanotowała, zresztą w ogrodniczym tych nie było. A od początku sezonu pryskam te królowe i efekty takie sobie, no chociaż bruzdownicy nie udało się zjeść pąków, byłam szybsza. Róże nawadniam od soboty, od kiedy mamy wodę, mam nadzieje, że im trochę ulżyłam. Hortensje ładnie kwitną, chociaż susza na nich tez widoczna, zwłaszcza przy tej największej, najstarszej - matce głównej ;) dzisiaj była tak zwiędnięta, że przykro patrzeć. Fotki zaraz będą poniżej, zapraszam:)

Może trochę lilii, moich ukochanych obok róż:

Lilia orientalna Commitment
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Fata Morgana - raz pojedyncza, drugi raz jak trzeba wyrasta
Obrazek

Obrazek

LILIUM Crossover i Tridex
Obrazek

Obrazek

i na balkonie
Obrazek

Cancun w doborowym towarzystwie - Charles de Mills (ta róża wciąż mnie zachwyca)
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dimension tegoroczna, trochę źle ją ulokowałam, bo zagłuszyła ją dorodna kocimiętka właściwa, ale odcień lilii niezwykle intensywny, trochę inny niż Landini
Obrazek

Obrazek

Róża nn
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

U nas w OBI też bogata oferta cebulowych. Skusiłam się na kilka cebul, więcej kupiłam w B, bo tam ceny przystępniejsze.
A tak szczerze to jestem wykończona tym sezonem i jak sobie pomyślę, że trzeba będzie sadzić te wszystkie cebule, to mi się odechciewa zakupów Obrazek A czeka mnie jeszcze przesadzanie kilku róż i sporo do przeniesienia z donic do gruntu...Tylko jak tu kopać jak ziemia twarda jak skała? :roll:

Lilie masz wszystkie cudne, ale Commitment i Crossover wymiata ;:oj Kolory śliczne i na lilie chętnie się skuszę, tym bardziej, że tych nie trzeba wykopywać.
Gdzie kupowałaś swoje?
Awatar użytkownika
irminka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2010, o 19:08

Post »

Alanka pewnie już wszystko posadziła :D śliczna ta ciemna róża, która zgubiła płatki :D
'Czarne lilie' to dobre akcenty w ogrodzie,choć u mnie przewaga białych :)
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 20 kwie 2007, o 12:37

Post »

Witaj Aluś. Widzę że pokazałaś się na forum, więc może i do swojego wątku trafisz :lol:
Działasz już coś na działce a może masz jakieś plany ?
Pamiętasz jak w ubiegłym roku doradzałaś co do róż Charles i Kardynał ? Niby miałam miejsce na jedną a ostatecznie nie mogłam się zdecydować i kupiłam obie :lol: Kupiłam też Mme Hardy. Jak ja bym chciała jak najszybciej zobaczyć ich kwiaty.
Przejrzałam Twój wątek z wpisami z zeszłego roku i bardzo mało pokazywałaś te 3 róże. Wiem że chorowały i była susza, ale może zrobiłaś im jakieś zdjęcia. Jeśli coś masz, to pokaż proszę. Piękne masz te okazy. :wink:
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
jol_ka
1000p
1000p
Od: 27 lip 2007, o 12:01

Post »

Wiolka ja też widząc Alę w innych wątkach przypędziłam zobaczyć, czy u siebie się pokazała :wink:
Nie wiem, czy Ci pisałam ale to właśnie pod jej wpływem jesienią 2014 kupiłam Charlesa i Mme Hardy ;:224
Charles okazał się być Rosa galica versicolor, ale już niebawem prawidłowy (mam nadzieję) Charli zawita do mojego ogrodu :D

Ala, napisz jakie lilie w tym roku kupiłaś :D
Pozdrawiam Jola
jo_linki
Awatar użytkownika
alana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam na wpół wiosennie (za oknem ni jesień, ni wiosna).

Miałam zamykać swój wątek, ale jeszcze na prośbę Wioli pokażę trzy wspominane róże - Mme Hardy, Charles de Mills i Cardinal de Richelieu.
U mnie planów większych brak, jedynie lilie zamówione, jakieś biedaki z siewek stoją na parapecie i padają, coś nie mam ostatnio ręki do roślin, wszystko czego dotknę prędzej czy później ginie. Już drugi rok z rzędu mam problem z kiełkowaniem kobei, już dwa opakowania poszły i nic. Przezimować jednej sadzonki też nie udało się, zginęła pod koniec lutego.

Jolu, miło i Ciebie widzieć, dobrze, że przed wysłaniem posta pojawia się najnowszy wpis.
Fajnie, że i Ciebie natchnęłam do kupna tych róż, bo warto je mieć w swoim prywatnym rozarium ;) Lilii niewiele zamówiłam:
- azjatycka PEARL JENNIFER
- azjatycka PEARL STACEY
- Orienpet BARUTA
- Orienpet DEBBY
- Orienpet MISTER CAS
- Orienpet PASSION MOON
- azjatycka PARIS HEART
- azjatycka pełna DOUBLE SENSATION
- Orienpet BORMIDA
- i wreszcie skusiłam się na martagon
Miałam zamawiać róże (ach ta Jacqueline du Pre), ale zrezygnowałam z tych planów.

A oto róże wspominane (sezon 2015):

1. Mme Hardy
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

2. Cardinal de Richelieu (mam już dwa ładne okazy, z czasem łatwo rozmnaża się przez podziemne rozłogi)

- oto syn w zielniku
Obrazek

Obrazek

Obrazek

- tu jest na środku, widać jaką wysokość osiąga (tu do 1 m)
Obrazek

- matka/ojciec ;)
Obrazek

Obrazek

Obrazek

3. Charles de Mills - cudowna odmiana, kwiaty pięknie wybarwione, płatki jak aksamit, do tego duże kwiatostany
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

I jeszcze jedno zdjęcie
Obrazek
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Hej Alu:)

W tym roku muszę przygiąć gałązki Cardinala,może i mi się uda uzyskać syna?
Charles de Mills i u mnie ładnie rośnie ;:333
Awatar użytkownika
alana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Aniu, miło Ciebie widzieć (oj, muszę do Ciebie koniecznie zajrzeć, pewnie zamówiłaś jakieś ciekawe róże?).
Cardinal z łatwością się przygina, jak tego nie robiłam to sam strasznie się kłaniał i trzeba było podpierać, a tak przywiążę do płotka i z głowy. A nowe przyrosty na pewno wypuści, tylko potrzebuje czasu na rozrośnięcie (chociaż u mnie lekka gleba, to może szybciej to nastąpiło).
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Aluś, przyszłam jak tylko zobaczyłam, że pojawiłaś się również u siebie ;:168
Twoją listę z liliami przestudiowałam dokładnie - wybrałaś śliczne odmiany ;:215 . Szczególnie wpadły mi w oko Debby i Passion Moon. Też zamawiałam lilie i chyba już do mnie jadą, bo w czwartek dostałam SMS, że nadali do mnie paczkę. Myślę, że jutro powinnam ją mieć. Co prawda jest dosyć zimno i zapowiadają nocne przymrozki. Nie wiem, czy w tej sytuacji sadzić wprost do gruntu, czy czekać? Co radzisz, bo sama nie wiem co robić? Do doniczek nie bardzo chce mi się to wszystko upychać, ale może tak będzie bezpieczniej? ;:218
Na deser zostawiłam sobie Cardinal de Richelieu. Ależ ona śliczna, a w zasadzie to on :wink: Niesamowity kolor i kształt kwiatu ;:167 Ze zdjęć widziałam, że to raczej zdrowa odmiana. A jak u niej z zimowaniem?
jol_ka
1000p
1000p
Od: 27 lip 2007, o 12:01

Post »

Aluś róże przepiękne, za Kardynałem jakoś nigdy nie wzdychałam, ale trzeba przyznać, że Twój jest zjawiskowy!

Ładne lilie wybrałaś, z tego co widzę, w Lilypolu już dużo wykupionych jest. Może jednak na coś się skuszę :wink:
Mi najbardziej do gustu przypadły Passion Moon i Mister Cas.

Dobrze, że napisałaś o wysiewach - muszę się w końcu za to zabrać. W ubiegłym roku najlepiej rosły mi wysiewy z połowy marca.
Za kobeę zabrałam się raz, bez powodzenia niestety.
Pozdrawiam Jola
jo_linki
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 20 kwie 2007, o 12:37

Post »

Alu, czy mi się przywidziało, czy wspomialaś coś o zamykaniu wątku ?
Masz piękną działkę i wiele ślicznych roślin. Jeśli czasu Ci brakuje to nawet raz na jakiś czas się pojawiaj i pokazuj zdjęcia. Nie zakładaj kłódki.
Ta Twoja trójca :lol: (mme hardy, charles i kardynał ) jest cudowna. Czy biorąc pod uwagę ich wzrost można je posadzić za hortensjami bukietowymi ? Posadziłam je jesienią i tak się zastanawiam nad zmianą miejsca póki jeszcze się dobrze nie zakorzeniły.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”