Figa na działce, w donicy
-
- 50p
- Od: 25 kwie 2016, o 14:23
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Figa na działce, w donicy
Od kwietnia na zewnątrz, żeby same się budziły zgodnie z naturą. A w tym roku dopiero początkiem grudnia do piwnicy/garażu.
Może w tym roku jak będzie zapowiedź wczesnej wiosny to już w połowie marca pójdą na zewnątrz.
Może w tym roku jak będzie zapowiedź wczesnej wiosny to już w połowie marca pójdą na zewnątrz.
Zapalony hodowca drzew figowych.
Chyba jak większość forumowiczów, zaczynam być Dyniomaniakiem:)
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 2 lut 2013, o 19:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
To one są jakieś małe czy masz garaż jak jednostka straży pożarnej ? 
Sprzedajesz może sadzonki? Masz kilka odmian o które bym chętnie włączył do swojej małej kolekcji.

Sprzedajesz może sadzonki? Masz kilka odmian o które bym chętnie włączył do swojej małej kolekcji.
-
- 50p
W każdym możliwym kącie są upchane. Na wiosnę będę przesadzał do 60 litrowych donic.
- seedkris
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 lut 2009, o 11:56
Możesz zdradzić, jakim sposobem szczepisz figowce i w jakim terminie?
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
- Senior
- Od: 1 sty 2017, o 01:25
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Dzisiejsze pomiary temperatury wykazały wewnątrz osłony +3,1 stopnia (wczoraj było tylko +2,2). Na zewnątrz dzisiaj podczas pomiarów było -3,8 stopnia.
Porównanie:
- wczoraj -3 i +2,2
- dzisiaj -3,8 i +3,1
Wynika z tego że temperatura wewnątrz wzrasta pomimo spadku temperatury na zewnątrz. Przypuszczam, że podczas montażu sondy temperatura wewnątrz uległa wychłodzeniu. Montując sondę musiałem rozgrzebać liście.
Skoro temperatura wewnątrz wzrosła to musi istnieć źródło ciepła.

Porównanie:
- wczoraj -3 i +2,2
- dzisiaj -3,8 i +3,1
Wynika z tego że temperatura wewnątrz wzrasta pomimo spadku temperatury na zewnątrz. Przypuszczam, że podczas montażu sondy temperatura wewnątrz uległa wychłodzeniu. Montując sondę musiałem rozgrzebać liście.
Skoro temperatura wewnątrz wzrosła to musi istnieć źródło ciepła.

-
- 50p
Tuż przed wiosennym wybudzeniem. Prawdopodobnie będę robił na instagramie oraz na forach dokładny instruktaż szczepienia oraz prowadził pełna dokumentację odmian, ciekawostki, tricki na wcześniejsze owocowanie, nawożenie.
- Pizza
- 500p
- Od: 28 mar 2018, o 11:21
Miałeś pełną rację.Senior pisze:Pisząc o liściach normalnych miałem na myśli że figa wypuści liście właściwe. Mnie nigdy nie zdarzyło się aby liście właściwe różniły się kształtem. Występuje to tylko na nowych młodych gałązkach.

- Senior
Wiedziałem że tak będzie, natury się nie oszuka. Codziennie sprawdzam temperaturę wewnątrz osłony figi w gruncie. Dzisiaj rano po raz pierwszy spadła i wynosiła 2,2 stopnia na plusie przy temperaturze na zewnątrz wynoszącej -11 stopni. Wynika z tego że mrozów nie mam się co bać. Mam obawy jeżeli chodzi o wilgotność względną w osłonie. Wynosi ona 99% czyli 100% i w tak wilgotnym powietrzu mogą się rozwijać choroby grzybowe.
Jestem ciekawy co zastanę na wiosnę. Z pomiarów wynika, że rozkładające się liście wydzielają ciepło. Jeszcze jedna kwestia mnie nurtuje, na jak długo starczy tego paliwa i czy ilość wytwarzanego ciepła będzie stała czy będzie się zmieniać. Może się zdarzyć, że temperatura podniesie się gwałtownie. Wyczytałem, że niektórzy ludzie za pomocą kompostowanych dużych ilości liści podgrzewają sobie wodę do domu, a temperatura wytwarzana przez rozkładające się liście może wynosić 40-70 stopni. Taka temperatura zniszczyłaby figę.
Myślę że u mnie to nie nastąpi.

Jestem ciekawy co zastanę na wiosnę. Z pomiarów wynika, że rozkładające się liście wydzielają ciepło. Jeszcze jedna kwestia mnie nurtuje, na jak długo starczy tego paliwa i czy ilość wytwarzanego ciepła będzie stała czy będzie się zmieniać. Może się zdarzyć, że temperatura podniesie się gwałtownie. Wyczytałem, że niektórzy ludzie za pomocą kompostowanych dużych ilości liści podgrzewają sobie wodę do domu, a temperatura wytwarzana przez rozkładające się liście może wynosić 40-70 stopni. Taka temperatura zniszczyłaby figę.
Myślę że u mnie to nie nastąpi.

-
- 50p
Obawialbym się gnicia kory przy tak dużej wilgotności. Przy korze temperatura może być wyższa niż 2.2 stopni w połączeniu z parą wodną i brakiem powietrza troszkę bym się obawiał. Może wietrzenie w cieplejsze dni?
- Senior
Do wietrzenia musiałbym wyciągać liście z obydwu warstw, jak dla mnie to za dużo pracy. Tych liści było kilka worków. Teraz są mocno ubite i nie wiem czy samo rozwiązanie obydwu worków coś da, lecz przy lepszej pogodzie spróbuję. Higrometr wskaże czy wilgotność przy rozwiązanych obydwu warstwach spada.
W identyczny sposób mam zabezpieczone dwie pomarańcze w gruncie i wyniki z figi są dla mnie wiążące również dla pomarańcz.
W identyczny sposób mam zabezpieczone dwie pomarańcze w gruncie i wyniki z figi są dla mnie wiążące również dla pomarańcz.
- seedkris
- Od: 1 lut 2009, o 11:56
Pytanie, czy występują tam takie mrozy, by figa przemarzł? Ja przez wiele lat kompostuję liście. Mierzyłem temp. Max odczyt +65C przy -10C na zewnątrz. Tak wysoka temp nie utrzymuje się długo. Spada do ok. 25C i tka jest prawie do wiosny. Jak miałem figi to zimowałem w piwnicy i w otwartym gruncie, zakopcowane i okryte liśćmi.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
- Senior
Nie wiem jak grubą warstwą otoczyć figę, aby temperatura zbytnio się nie podniosła. Wysoka temperatura może wybudzić figę, dlatego codziennie ją monitoruję. Na razie jest w sam raz. Gdyby była za duża to mogę zdjąć jedną warstwę (mam dwie w dwu workach). Druga warstwa jest w worku foliowym w którym są tysiące dziurek.
Gdyby zbytnio rosła to mogę porobić dużo większe dziury, aby nadmiar ciepła wypłynął. Kopcowanie u mnie nie wchodzi w grę ponieważ chcę figę kształtować na drzewko. Dlatego nie chcę jej naginać do ziemi.
Gdyby zbytnio rosła to mogę porobić dużo większe dziury, aby nadmiar ciepła wypłynął. Kopcowanie u mnie nie wchodzi w grę ponieważ chcę figę kształtować na drzewko. Dlatego nie chcę jej naginać do ziemi.
- Grigor
- 500p
- Od: 31 sie 2017, o 21:05
Od jakiego czasu monitorujesz temp? Zapisuje ci największe i najmniejsze temperatury? U mnie na razie najmniej -6.8 było w szklarni.
- Senior
Pomiary temperatury robię dopiero od 2 stycznia, czyli niedługo. Wszystko mam zapisane. Jestem ciekawy czy gałązki które nie zdążyły zdrewnieć przemarzną ci. Na jednym z for facet twierdzi, że jego figa przetrzymała w szklarni spadek temperatury do -25 stopni. Ja uważam to za mało prawdopodobne.
- Grigor
- 500p
- Od: 31 sie 2017, o 21:05
Mowa o mnie
(nick: woldemor). Figi trzymam w szklarni drugą zime i nic im nie było do tej pory.