Pomidorki koktajlowe - 1cz.
- Rusalka
- 1000p
- Od: 10 sty 2011, o 14:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Pomidorki koktajlowe ! - 1cz.(06.07- ....
Koralik jest duży więc musisz zaopatrzyć się w duża doniczkę..
Mniejsza jest MASKOTKA do niej doniczka 10l wystarczy -wysiałam 2 nasionka -1 tylko ruszyło..
Reszta do gruntu -bo ta chce w domu mieć
Józefie..A Twoje to co za pomidorki..??
Czy robił ktoś z was ekspozycje do donicy z koktajlówek - bo jedna z forumowiczek mi pisała że robiła (przepraszam-nie podaje nika bo nie chce sie pomylić), ale zdjęć nie miała.. a chciała bym zobaczyć jak to fajnie może wyglądać
Mniejsza jest MASKOTKA do niej doniczka 10l wystarczy -wysiałam 2 nasionka -1 tylko ruszyło..
Reszta do gruntu -bo ta chce w domu mieć

Józefie..A Twoje to co za pomidorki..??
Czy robił ktoś z was ekspozycje do donicy z koktajlówek - bo jedna z forumowiczek mi pisała że robiła (przepraszam-nie podaje nika bo nie chce sie pomylić), ale zdjęć nie miała.. a chciała bym zobaczyć jak to fajnie może wyglądać

Coś dziwnie piszę? Tak Ci się zdaje?
To mój T9 i pod jego władzą pozostaję ;-)
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Madzik a jaki twój rejon...?madzik1388 pisze:Jejciu, jak Wam braknie pokrzyw to zapraszam do mnie, my już nie wiemy jak je wytępić, co prawda są przydatne do gnojówki, ale ta ilość co u mnie rośnie jest nie do przerobienia, a z roku na rok jest tego coraz więcej. Ja robię taką mieszankę z pokrzywy i zwierzęcym obornikiem, to jest dopiero zapaszekale jak pięknie po tym roślinki rosną
![]()
W tym roku po raz pierwszy będę hodować pomidorki na balkonie, na Koralika potrzebą bardzo dużą doniczkę, czy taka zwykła wystarczy???
-
- 100p
- Od: 21 kwie 2010, o 11:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Pelasia jestem z Lubelszczyzny
Rusałka ja myślałam że koralik jest mniejszy od maskotki. JA mam też maskotkę, malinowy kapturek i jakiś żółty. To będę próbować z maskotką, dzięki
Józef piękne okazy, kiedy je wysiewałeś??? ja swoje dopiero wczoraj przepikowałam
Suzana powiem Ci że ja to robię tak na oko, mam beczkę 120l, do niej wrzucam obornik krowi i trochę kurzego i duuuużo pokrzywy, to wszystko zalewam wodą i stoi. Od czasu do czasu mieszam, sąsiad ogrodnik z wykształcenia powiedział mi że gnojówka gotowa jak przestanie się silnie pienić, więc czekam do tego czasu

Rusałka ja myślałam że koralik jest mniejszy od maskotki. JA mam też maskotkę, malinowy kapturek i jakiś żółty. To będę próbować z maskotką, dzięki

Józef piękne okazy, kiedy je wysiewałeś??? ja swoje dopiero wczoraj przepikowałam
Suzana powiem Ci że ja to robię tak na oko, mam beczkę 120l, do niej wrzucam obornik krowi i trochę kurzego i duuuużo pokrzywy, to wszystko zalewam wodą i stoi. Od czasu do czasu mieszam, sąsiad ogrodnik z wykształcenia powiedział mi że gnojówka gotowa jak przestanie się silnie pienić, więc czekam do tego czasu
Madzik przy takiej ocenie będziesz miec zawsze watpliwości . Generalnie gnojówka jest do uzycia, kiedy zacznie śmierdzieć.madzik1388 pisze:gnojówka gotowa jak przestanie się silnie pienić,
Pozdrawiam
- melania1971
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 7 mar 2011, o 13:41
Witam wszystkich serdecznie. Nie wiem czy nie za pózno sadze pomidorki koktajlowe ale moze cos wyrosnie. kupiłam taka tacke na jedno ziarenko. Kupiłam w leroy merlin 64 oczka za 6 zł obornik kurzy i ziemie skrzynki balkonowe i jakis nawóz z pokrzyw. A teraz jakby ktoś mi powiedział jak te pomidorki posadzic to bym była bardzo wdzieczna. Na jaka głebokość i takie tam . Jak je pielegnować i tak dalej wszystko od A do Z. A ja powiem tylko tyle że teraz jest dużo fajnych rzeczy w marketach w Obi i leroy merlin przegladajcie katalogi ogród tych marketów.
Pozdrawiam.
- Rusalka
- 1000p
- Od: 10 sty 2011, o 14:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Malania..
ziarenka tylko przyprósz ziemią-tak aby jak będziesz podlewać nie wypłukać go..
Kiedyś usłyszałam że się nie powinno sadzić głębiej jak 3 długości ziarenka..
Jak za głęboko posadzisz dłużej będzie wschodzić..
A z obornikiem kurzym OSTROŻNIE!!
jest bardzo "silny" i możesz popalić roślinki..
I na sadzenie nie za późno.. na balkony czy do gruntu to może jeszcze nawet i tydzień poczekać tak mi się zdaje. Do szklarni ja osobiście wysiewałam 17-a wzeszły mi może ze 3 dni temu co niektóre
ziarenka tylko przyprósz ziemią-tak aby jak będziesz podlewać nie wypłukać go..

Kiedyś usłyszałam że się nie powinno sadzić głębiej jak 3 długości ziarenka..
Jak za głęboko posadzisz dłużej będzie wschodzić..
A z obornikiem kurzym OSTROŻNIE!!
jest bardzo "silny" i możesz popalić roślinki..
I na sadzenie nie za późno.. na balkony czy do gruntu to może jeszcze nawet i tydzień poczekać tak mi się zdaje. Do szklarni ja osobiście wysiewałam 17-a wzeszły mi może ze 3 dni temu co niektóre

Coś dziwnie piszę? Tak Ci się zdaje?
Melanio przy okazji uprawy pomidorków popraw pisownie. Póżno i nawóz piszę sie przez ' ó ". Piszę to, bo Tyś również z Małopolski ,jak ja.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- melania1971
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 7 mar 2011, o 13:41
Dziękuje za poprawienie ale tak to jest jak się robi 5 rzeczy na raz. Przepraszam za byki 

Pozdrawiam.
- czarna_dco
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 24 mar 2011, o 14:53
Jeśli toronto oznacza Toruń to wystarczy przejechac się gdzieś na wioskę, u mnie jest dużo pokrzywy:)Dzialeczka pisze:Opływacie w luksusy, mając pokrzywę pod bokiem.Po tej stronie świata pokrzywy nie uświadczysz, trzeba ją specjalnie hodować a i znalezienie jej w sklepie graniczy z cudem...
Witam, jestem tu nowa ale po przeczytaniu tematu o pomidorkach już je zasadziłam
Posiałam odmianę maskotka.
Jeśli można to mam kilka pytań :
Jak długo kiełkują te pomidorki ?
Czy będzie z nich dużo owoców ? Mniej więcej ile na krzaczku ?
Czy nawozy są konieczne ?
Z góry wielkie dzięki

Jeśli można to mam kilka pytań :
Jak długo kiełkują te pomidorki ?
Czy będzie z nich dużo owoców ? Mniej więcej ile na krzaczku ?
Czy nawozy są konieczne ?
Z góry wielkie dzięki

@ Działeczka To tam , w tej Kanadzie, macie beznadziejne gleby. Bo pokrzywa, choć upierdliwy chwast, byle gdzie nie wyrośnie. Ci, u których pokrzywy rosną, moga sie czuc podwójnie szczęśliwi, że maja niezłą glebe pod warzywa a w dodatku materiał na gnojówkę
Pozdrawiam

Pozdrawiam
- pozia
- 200p
- Od: 28 lut 2011, o 20:34
Witam wszystkich
Mam pytanie o odmianę ze zdjęcia. Te pomidorki są do nabycia w lidlu, pod nazwą "rzymskie", ale to ni jest nazwa właściwa.
Wielkość przybliżona to ok 5 cm, nie mają twardej szypułki w środku. Są miękkie i dobre ;)
http://img340.imageshack.us/i/img4743u.jpg/
Mam nadzieję, że mi pomożecie, a jeśli nie to wydłubię z nich nasionka, podsuszę i posadzę, może do sufitu mi nie urosną ;)
Mam pytanie o odmianę ze zdjęcia. Te pomidorki są do nabycia w lidlu, pod nazwą "rzymskie", ale to ni jest nazwa właściwa.
Wielkość przybliżona to ok 5 cm, nie mają twardej szypułki w środku. Są miękkie i dobre ;)
http://img340.imageshack.us/i/img4743u.jpg/
Mam nadzieję, że mi pomożecie, a jeśli nie to wydłubię z nich nasionka, podsuszę i posadzę, może do sufitu mi nie urosną ;)
Inna nazwa tych pomidorków to śliwkowe ( plum tomatoes ).Na opakowaniu się doczytałam że to odmiana Realeza.Są bardzo smaczne ale nie wiem jak z ich uprawą w domu .. ale pewnie tak jak wszystkie pomidorki
zasadź nasionka to na pewno coś z nich wyrośnie 
Można je kupić w tesco lub lidlu, ale o nasionach do zasiania nie słyszłam żeby gdzieś były do zdobycia ...
A ja ponawiam swoje pytanie o maskotki, które jest 3 posty wyżej
I mam jeszcze jedno pytanie która odmiana pomidorków koktajlowych ma najwięcej owoców ?

Można je kupić w tesco lub lidlu, ale o nasionach do zasiania nie słyszłam żeby gdzieś były do zdobycia ...
A ja ponawiam swoje pytanie o maskotki, które jest 3 posty wyżej

I mam jeszcze jedno pytanie która odmiana pomidorków koktajlowych ma najwięcej owoców ?