Ranczo Nokły - Tadeusz48

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
jola1010
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2007, o 18:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wszystkie okazy śliczne...takie dorodne.

Pozdrawiam Jola
Awatar użytkownika
Zyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 maja 2008, o 21:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

tadeusz48 pisze:ZYTO- dziękuję za wizytę, sosnę , świerka czy jodłę należy uszczykiwać, urywając tylko pęd, zostawiając wyrosłe igły, gdy tniemy sekatorem czy nożycami, obcinamy nie tylko pęd, ale też i część końcowych igieł, a igły po uszczknięciu pozostają całe nie przecięte, wyglądają wtedy o wiele ładniej i nie widać śladów uszczykiwania rośliny. Jałowce mają krótkie igły i nie widać tak przeciętych na pół igieł, jak u świerka, jodły, a szczególnie u sosny.

Moje rośliny w zdecydowanej większości kupowałem po 2-5 zł, były takie maleństwa że wśród trawy nie było ich widać, warto czekać i obserwować jak rosną, tym większa satysfakcja jak z czasem zaczynają pokazywać swoje piękno.

Tadeusz , dziękuję...-będę na przyszłość wiedziała.
Dobrze mieć takiego cierpliwego, wirtualnego przyjaciela :P
Masz rację -wszystko bardziej cieszy,
gdy sami własnymi rękoma się do tego przyczynimy.
Cieplutko pozdrawiam Zyta
Awatar użytkownika
Zyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 maja 2008, o 21:38
Kontakt:

Post »

Przyszłam w odwiedziny ;:40
a Ciebie nie ma dzisiaj ;:101 szkoda :!:

Cieplutko pozdrawiam Zyta
Awatar użytkownika
kocica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 wrz 2007, o 16:42
Kontakt:

Post »

Pięknie się prezentują te iglaki:-). Moje dopiero zaczynają swoje życie w ogrodzie i są niewielkie.
Moje wątki
Pozdrawiam, Ewa.
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2007, o 17:20
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

ZYTO- dziękuję za odwiedziny, jestem, ale jakby mnie nie było, bo na ranczo ciągle spadają z drzew liście, zaczyna być ponuro nie ma z czego robić zdjęć, a do dyskusji na inne tematy nie mam polotu.

EWO- dziękuję za odwiedziny, ostatnio prezentowane iglaki należą do najstarszych na działce, stąd zdążyły trochę urosnąć.

Dalszy ciąg prezentacji zdjęć roślin rosnących jako "samotniki" na trawniku "placu centralnego"

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
ZENOBIUSZ
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2008, o 07:00

Post »

Witaj Tadeusz widzę ze i Ty masz piękny krzak berberysu Wilsona/zielony/, ciekawy jestem co rosnie na jego tle / na pergoli /
Pozdrawiam Zenek
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ZENKU- Dziękuję za wizytę oraz za podanie właściwej nazwy berberysu .Powojniki (Clematisy) lubią rosnąć,mając "głowę " w słońcu , a "nogi" w cieniu. Berberys Wilsona , z uwagi na swój pokrój i małą wysokość jest najlepszą osłoną "nóg" dla Clematisów, które rosnąc w słońcu obficie kwitną( patrz str .55 u dołu).
maryla73ab
1000p
1000p
Od: 26 sie 2008, o 19:21

Post »

Berberys cudnie wybarwiony o tej porze rok.
pozdrawiam Maryla...

Moje wątki
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Mnie też bardzo podoboją się berberysy o tej porze żałuję że sama ich nie mam
Awatar użytkownika
jola1010
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2007, o 18:39

Post »

Tadeuszu- Twoje 10 lat pracy to dopiero zmieniło ogród ...Jest piękny
i jeszcze tak pięknie prezentujesz swoje okazy - z datami i nazwami.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
BarWo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2008, o 19:11

Post »

Wpadłam popodziwiać twoje najnowsze zdjęcia - a zwłaszcza pięknie uformowany tamaryszek Obrazek
Serdecznie pozdrawiam Barbara
Rzucony kamień staje się opoką.../psalm/
doniczkowe... przyblokowy w garnku
x-ja
---
Od: 11 wrz 2008, o 19:15

Post »

Witaj Tadeusz :D Cudnie przebarwione berberysy , ja mam ich kilka (czerwone i zielone) młode jeszcze , jeden w tym roku zakwitł i ma ładniutkie czerwone podłużne owoce fajna dekoracja krzaczka :D . Wiosną posadziłam tamaryszek różowo kwitnący pewnie będę musiała do towarzystwa dosadzić jeszcze jeden bo miejsca tam dużo i jeden ginie na tej przestrzeni . Mogę zaryzykować i troszkę zagęścić ? A propo berberysów żeby się ładnie rozkrzewiały kiedy i jak mam je przyciąć ?

Pozdrawiam cieplutko
Bogusia2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2008, o 20:00

Post »

Tadeuszu co za berberys! Cudny i to zarówno latem jak i jesienią. Pięknie prezentujesz swoje rośliny . Od razu wiadomo na iloletni okaz się patrzy. Bardzo mi się Twoja praca w ogrodzie podoba.
Pozdrawiam i zapraszam do mojego ogrodu.
Bogusia
Awatar użytkownika
rydnor
1000p
1000p
Od: 26 maja 2008, o 20:25

Ranczo Nokły - Tadeusz48

Post »

W ramach rewizyty,postanowiłem Ciebie odwiedzić,muszę powiedzieć że jestem pod wrażeniem.Wiem ile nas kosztuje utrzymanie działki 300m.a co tu mówić o 43arach,podziwiam Ciebie i Żonę,pięknie to wszystko wygląda.Serdecznie pozdrawiam Ryszard.
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

MARYLU, GENIU - dziękuję za odwiedziny, berberysy są pięknymi krzewami, mam w ogrodzie cztery odmiany, dwie wysokie i dwie niskie, jeden rośnie na rabacie przy stawie( wysoki, bordowy), jeden na rabacie przy ścieżce(wysoki ,zielony), jeden na rabacie południowej( niski, żółty) i jeden na placu centralnym osłania nogi powojnikom( niski , ciemnozielony).

JOLU- dziękuję za odwiedziny,jesień na całego, nie ma z czego pokazywać zdjęć, mam około pięćset odmian i gatunków drzew, krzewów i iglaków i chcę je wszystkie pokazać w jesienne i zimowe wieczory, daty podaję , bo jeszcze je pamiętam, z nazwami roślin już trudniej ,zwłaszcza odmianami, mam nadzieję że jeżeli podaję błędne lub niepełne nazwy, to mnie poprawicie.

BARBARO- dziękuję za wizytę, tamaryszek praktycznie sam się formułuje, część gałązek wyciąłem gdyż obmarzły, mimo lekkiej zimy.

ELU-dziękuję za wizytę, starsze gałęzie berberysu pochylają się ku ziemi, z uwagi tej że w ten sposób zabierają innym roślinom światło, na wiosnę wycinam te płożące się gałęzie tuż przy ziemi i wtedy wyrasta kilka nowych długich pędów. Berberysów jest tyle odmian że można nimi obsadzić całkiem duży ogród.

BOGUSIU- dziękuję za odwiedziny w ogrodzie oraz za słowa uznania naszej dziesięcioletniej pracy.

RYSZARDZIE- dziękuję za odwiedziny w ogrodzie , mieliśmy przez 20 lat 355 metrową działkę i wiem że jeżeli się chcę ,to się można napracować , wybierając się na emeryturę kupiliśmy łąkę i od podstaw od 10 lat budujemy "raj na ziemi", mogę tylko stwierdzić że pracując na "etacie" trudno by było utrzymać jako taki porządek na ogrodzie, my z żoną , no i czasami córka nam pomaga, przeznaczamy na pracę wiosną i latem cały swój czas.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”