Malina - uprawa, nawożenie, cięcie cz. 1

Drzewa owocowe
Zablokowany
killer19
50p
50p
Od: 5 maja 2011, o 12:54
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Malina - uprawa, nawożenie, cięcie

Post »

apw81 zobacz czy przy samej ziemi nie są pędy tak jakby ponadgryzane, możliwe że to pędraki sieją takie zniszczenie, jeśli pędy łatwo będą się wyłamywały to ja bym stawiał właśnie na pędraki...
ostatnia szansa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lis 2009, o 18:14

Post »

apw81 pisze:Co może być moim malinom? Co zastosować?? ...Liście najpierw dolne żółkną, potem zamierają całe pędy.....
U mnie w ubiegłym roku były takie same objawy na kilku krzakach, robali nie znalazłam, dosadziłam w tym miejscu nowe i tak samo usychają. Mam wrażenie, ze jest to jakaś choroba (grzybowa?) "siedząca" w ziemi. Na szczęście u mnie nie widać aby atakowała inne krzaki.
Ciekawa jestem opinii jeszcze innych osób.
Moje nowe imię Szansa :)
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
killer19
50p
50p
Od: 5 maja 2011, o 12:54

Post »

Coraz bardziej prawdopodobne że to grzyb, dużo wilgoci i wysoka temperatura- idealne warunki dla wszelakich chorób grzybowych.
Awatar użytkownika
rozmalinka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 sty 2013, o 11:54

Post »

Witam wszystkich w tym wątku :wit
Mam na działce w dwóch miejscach 2 różne odmiany malin. Ale te ciekawsze, o większych owocach, muszę przesadzić w inne miejsce ;:223 W jaki sposób i kiedy to zrobić?
Pozdrawiam. Ania
Spontan
50p
50p
Od: 14 maja 2013, o 13:25

Post »

Witam.

W tamtym roku maliny rosły bez zadnych problemów.W tym roku zdarzył sie ze znalazłem juz jedna robaczywą.
Malinom coś chyba dolega.Na łodydze gdzie są maliny liscie nie są tak zielone.Nowe pąki są jakieś ciemne czy to normalne?
Co zrobić z tym jakby dzikim co rośnie szybko i ma gruba łodgę.

Obrazek

Obrazek
Ordo et pax
Awatar użytkownika
rozmalinka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 sty 2013, o 11:54

Post »

Na wszystkie pytania Ci nie odpowiem, bo jestem początkujacą maliniarką. :wink: Ale te "dzikie",grube to nic innego, jak pędy,na których będziesz miał owoce w przyszłym roku.
Pozdrawiam. Ania
ostatnia szansa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Czy to są maliny powtarzające czy owocujące na pędach dwuletnich?
Spontan
50p
50p

Post »

Maliny kwitną co roku z tych nowych pedów..tylko ilość tych malin też nie jest zadowalająca..nic nie ucinam ale chciałbym zwiekszyć ilość malin..
Ordo et pax
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
ostatnia szansa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie bardzo wiem co mi wytłumaczyłeś :roll: .

Maliny powtarzające owocowanie
1)Jeśli wytnie się wszystkie pędy malin przy ziemi jesienią/zimą/wiosną i wyrastają nowe pędy dające plon w połowie/końcu sierpnia to są to maliny powtarzające poprowadzone na zbiór późny.
2) Jeśli nie wytnie się pędów jesienią to w lipcu zaowocują drugi raz na tych samych pędach co jesienią ubiegłego roku tylko w dolnej części pędów - (górna usycha i warto ją ściąć) . Równocześnie z pozostawionymi pędami od ziemi wyrastają nowe pędy, które zaowocują jako późny zbiór itd. - mamy dwa zbiory w roku.

Maliny niepowtarzające owocowania - wiosną danego roku wyrastają nowe pędy, które nie wydadzą w danym roku owoców. Trzeba je przetrzymać przez zimę i w lipcu na nich będą owoce, po czym po zbiorze należy je wyciąć przy ziemi bo drugi raz te pędy nie zaowocują. Równocześnie z tymi pędami wyrosłymi w danym roku wyrastają od ziemi nowe pędy, które dopiero w następnym sezonie wydadzą owoce.

No to jakie masz maliny?

* a maliny masz głodne/niedożywione
Awatar użytkownika
seedkris
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2009, o 11:56
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Mam pytanie odnośnie cięcia maliny. Rosną w dużych doniczkach 10L. Prowadzę na 2-3 pędy. Czy trzeba usuwać dolne liście, podobnie jak w pomidorach?
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
Spontan
50p
50p

Post »

ostatnia szansa pisze:No to jakie masz maliny?
Thx ;:333 ...z opisu wynika że mam maliny niepowtarzające owocowania
Pamietam że tego roku właśnie te nowe pędy były do połowy uschnięte..widocznie nie przetrzymały zimy.

Jak zwiększyć ilość pędow na rok nastepny?
Ordo et pax
ostatnia szansa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jeśli pędy były do połowy uschnięte to mogłoby sugerować, że to maliny powtarzające - ta uschnięta część mogła owocować jesienią.
Ja nie doradzę Ci żadnego nawozu - może ktoś inny dopowie - ja wiosną sypię na maliny ziemię kompostową i to im na razie wystarcza.

1)Te pędy,które owocują teraz wytnij po zerwaniu owoców (i spal jak możesz :) ).

2)Nowo wyrośnięte pędy obserwuj:
- jeśli w sierpniu/wrześniu będziesz miał na nich owoce to na pewno będzie odmiana powtarzająca. Radzę wtedy przed zimą wyciąć wszystkie przy ziemi, wiosną dać jeść :) i powinna wzrosnąć ilość i siła pędów. Ale będziesz miał wtedy tylko późne owocowanie (nie takie późne - u mnie zaczynają się w połowie sierpnia pyszne owoce bez robaczków)
- jeśli nie będzie na nich owoców to pędy zostaw na drugi rok bez wycinania bo to będzie odmiana owocująca na pędach dwuletnich nie powtarzająca owocowania.

Można też maliny powtarzające nie wycinać przed zimą do ziemi tylko zostawić kikuty pędów na owocowanie wcześniejsze ale....wtedy maliny rosną słabiej, słabiej wypuszczają pędy itd..a suma zbiorów I i II jest gorsza niż tylko II owocowanie (konkurencja pędów starych i nowych, zacienianie).
Awatar użytkownika
whitedame
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2012, o 16:22
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Maliny wymagają obfitego nawożenia bo płytko się korzenią (jakieś 20 cm.)
Ja robię tak :
przed założeniem plantacji daję obornik,
ponieważ ziemię mam piaszczystą i muszę poprawić stosunki wodne w dołki daję torf odkwaszony,
jeżeli nie dałam obornika z jakiejś przyczyny to razem z torfem sypię Azofoskę lub Fructus.
w I i II roku po posadzeniu rozsypuję nawozy azotowe w najbliższym otoczeniu krzewów. Połowa dawki - przed ruszeniem wegetacji a druga - koniec kwietnia, zamiast sypać nawóz można wiosną wykonać oprysk z mocznika 6 kg na 100 litrów wody.
Jesienią, już po strzyżeniu malin jesiennych zasilam saletrą amonową i siarczanem potasu dla lepszego owocowania w roku następnym.
W trakcie sezonu tylko w razie jakichś niedoborów podlewam gnojówką.
Bez wątpienia tak jak Ci napisała Ostatnia Szansa masz niedożywione maliny i musisz je czymś zasilić, mimo że nie jest pora ku temu.
;:233 Beata
Umysł jest jak spa­dochron. Nie działa, jeśli nie jest ot­warty Frank Zappa
Spontan
50p
50p

Post »

ostatnia szansa pisze:Jeśli pędy były do połowy uschnięte to mogłoby sugerować, że to maliny powtarzające
...upss.....ale zawijasy niby wiesz zaraz nie wiesz ;:306 ....to będę teraz obserwował..przyznaje sie ;:170 że nie interesowałem się tematem Malin
ostatnia szansa pisze:\ (i spal jak możesz :) ).
\
...co do ogniska to tu gdzie jestem można tylko raz(chore ;:222 ) w roku tylko ale trzeba zgłośić i taki tam..ale THX..wyrzuce

whitedame pisze: Bez wątpienia tak jak Ci napisała Ostatnia Szansa masz niedożywione maliny i musisz je czymś zasilić, mimo że nie jest pora ku temu.
Dwa razy w miesiącu dostawały mój bezpieczny mix.śmierdziucha 1l.pokrzywy + 0,5 mniszka...hmm..wczesniej cześciej padalo i sie amciu wypłukało..

..Dzięki bardzo..
Ordo et pax
Awatar użytkownika
grazka100
500p
500p
Od: 25 paź 2010, o 10:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witajcie :)
Moje maliny nie pasują do żadnego z opisów ostatniej szansy
Co prawda wędrują sobie po ogródku jak chcą, ale ostatnio od dwóch lat "przyszły" w okolice młodej moreli. Drzewko ma prawie 2 lata a maliny dosięgają do połowy jego korony (jakieś 1,80 cm) są bujne i gęste. w tym roku zjadłam już 3 dojrzałe pyszne owoce.
Kwiatów i zielonych owoców jest sporo.
Owocują od mniej więcej połowy lipca (bez przerwy) do końca września.
Niestety nie wiem co to za odmiana, jest u mnie jakieś 8 lat i nikt nie wie jak się nazywa. Została kupiona w doniczce u gospodarza przy drodze w czasie samochodowej wycieczki.
Zasilam ją tylko EM-ami, przeważnie dolistnie od wczesnej wiosny.
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”