Kolorowo owocowo

Zdjęcia naszych ogrodów.
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Kolorowo owocowo

Post »

Kasia, ja mam nasiona takiej rzepy , tylko że podłużnej z frenchi .
Siałam ją chyba wcsierpniu, urosła całkiem spora , po woli zjadam w formie surówki .
Trę na tarce , razem z marchewką i selerem.
Pycha

.

Obrazek
Awatar użytkownika
leszkat76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2020, o 14:12
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Asia ale gigant, jeden rzep i obiad gotowy. :lol:
Połaziłam trochę po polu i znalazłam trochę większe. Mąż zdaje się dwa rodzaje wysiał. Miałam zrobić surówkę ale się nie wyrobiłam. ;:218
Obrazek

W nocy był spory przymrozek i wszystko już klapło. Ogród wysprzątany.
Jeszcze takie ostatnie plony.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Kam4
Obrazek

White Pink Stripe
Obrazek

Green Copia
Obrazek

Czarne serce z noskiem
Obrazek

Venus i Vilma dotrwały do samego końca sezonu, kto by pomyślał. :lol:
Obrazek

Kolejna przesyłka tym razem od Kamila , dzięki Kamil. ;:136
2 papryczki i duuużo pomidorków.

Obrazek

Pomału kreuje się lista pomidorowa na kolejny sezon. Obawiam się że będzie co najmniej 50 krzaków. ;:219
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Kasia , ta podłużna rzepa podobna do mojej.
Tyle odmian pomidorów , do tego jeszcze krzyżówki , poważne zadanie logistyczne… ;:oj
Ja już się nie nadaję do takich akcji, albo pomieszam nasiona, albo sadzonki, albo kiepski marker mi się trafi.
Już w tamtym roku miałam kłopoty z opisem krzaków, zapomniałam o tym i go ponownie użyłam w tym sezonie ;:224
SKS to się nazywa i do tego skleroza nie boli .
Podoba mi się bardzo Morelowy Leszkat .
Nazwa piękna ; jak i pomidorek.

Asia
Awatar użytkownika
leszkat76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Asia bardzo smaczna ta podłużna rzepa, lepsza niż okrągła i jeszcze mam czarną posianą ale ta to ostra w smaku jak rzodkiew.
Doszło mi trochę odmian pomidorów i zmieniłam trochę listę na kolejny sezon.
Wychodzi mi 53 krzaki, to jeszcze ciut za dużo. No cóż nie mogę , nie potrafię już zrezygnować z jakiejkolwiek.. :shock: ;:224
Myślę że ja na kolejny rok wysieję znowu Morelowy Leszkat, jak powtórzy cechy to będę wysyłać ,kto zechce bo to nie wiadomo co może wyskoczyć i będzie bardziej odmiana ustalona. :uszy
Truskawek jeszcze nie posadziłam bo normalnie nie mam kiedy, jak nie do pracy to ziemniaki jeszcze kopię. Ale myślę że już w tym tygodniu wszystko zrobię.
Fajnie mi się sałata w ogrodzie rozsiała.
Jest dosłownie dywan sałaty.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Ha-Ah
200p
200p
Od: 19 lip 2019, o 19:23

Post »

Kasia rozwaliłaś tą sałatą😳. Rzepę też lubię.
Hanna
Awatar użytkownika
lojka 63
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 wrz 2011, o 20:11
Kontakt:

Post »

Ale plony ja całości takiej nie miałam jak ty resztki, ;:306 szacun ;:180 :wit
Awatar użytkownika
leszkat76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No tak, u mnie też rosła grzecznie w rządku a teraz cały ogród jej, można krowę paść na sałacie :lol:
Zostały mi jeszcze maliny do ścięcia , czosnek i cebula zimująca do wysadzenia no i te truskawki, sama nie wiem co robić , sadzić czy przezimować zadołowane i posadzić na wiosnę. Zaczęły się nocne przymrozki.

Odmłodziłam Koleusy, żeby dobrze przezimowały. Kilka wywaliłam brzydszych czy problematycznych bo doszły mi nowe, ładniejsze.

Dwa najstarsze.
Obrazek

Obrazek

Zeszłoroczne.
Obrazek

Obrazek

I nowe nabytki.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Siedzą po kilka w jednej doniczce, nawet komarnicę Nico wcisnęłam.
Obrazek

Trzykrotka.
Zielona bardzo szybko rośnie, ma długie pędy. Natomiast różowa rośnie bardzo powoli i jest bardzo kompaktowa.
Obrazek

Obrazek
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Hej Kasia :wit
Piękne parapetowe, zadbane , zdrowiutkie. ;:3
Podoba mi się ta zielona ,z ciemnymi obwódkami na 4 zdjęciu ;:173 . A jak się mają pomidorki ,które siałaś nie dawno ?
U mnie też wysiała się sałata , Dębowy Dubaczek, zbieram od czasu do czasu na sałatki i do kanapek. Nie wiem , jak po przymrozkach , było -2 ,czy nie ścięło jej. ;:oj
Asia
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
leszkat76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Hej Asia :wit
Bez obaw ,u mnie też było -2 i to nie pierwszy raz, sałata nie ucierpiała. ;:333

Te pomidorki karłowe co posiałam zdychają jeden za drugim więc taka zimowa uprawa to jednak nie dla mnie.

Obrazek

Obrazek
Z pierwszego wysiewu tylko jeden Aztek jeszcze żyje ,z drugiego trochę lepsza sytuacja ale nie wiem na jak długo. Odsiewać nie będę, szkoda nerwów, chyba że w marcu. :D

Znalazłam fajny wątek o krzyżowaniu pomidorków, niestety na innym forum. Jest tak fajnie wszystko przedstawione, wszystkie tajniki związane z zapyleniem, rotacji genów i prowadzenia potem skrzyżowanych odmian, że od lektury nie mogłam się oderwać. I postanowiłam w kolejnym sezonie stworzyć własną krzyżówkę pomidorową. Wystarczy mi jedna, ponieważ z jednej nawet takiej rośliny można wyhodować kilka odmian, wybierając najlepsze rozszczepienia w pokoleniach F2 i F3. Podczas szukania materiałów na ten temat znalazłam wątek z krzyżówkami Kozuli. Wynika z tego że u niej nie każdy numer był oddzielną krzyżówką . Wiele odmian było z rozszczepień jednej krzyżówki.
Tu przykład. Wątek pt.,,Nasiona pomidorów od Kozuli".

Obrazek

Czyli z krzyżówki Malinowy x Copia powstało 11 odmian począwszy od numeru K18 do K28.
Kolejna krzyżówka Big Zebra x Black Pear , dwie odmiany K29 i K30. I tak dalej.

Muszę sobie jeszcze wybrać rodziców do mojej krzyżówki z tych odmian które planuję na kolejny sezon. Przyszła mi do głowy jeszcze myśl żeby stworzyć pomidor biały w zielone paski, takiego nie widziałam jeszcze. :D
A to lista, może jeszcze się zmienić.

K14/1 winogronek
K16 truskawkowy x mal. śliwka
K37 malinowy, tu będzie 2 szt. bo mam nasiona z 2 źródeł więc mogą się różnić.
K54 kaspian pink x pink king
Kam1A morelowy 2szt i 3 szt. z wcześniejszej Fki.
Kam2 ciemna gruszeczka
Kam 23 i 13 po 2szt
Rebelpik 4 -5 szt w celu ustalenia odmian
Monterosa F2
Rosamunda F2
Stare nasiona do odnowienia:
Caro Rich
Dr Wyches Yellow
Faworyt
Indische Fleisch
Heem Sohna Morango
Black Krim
Orange Wellington
Alices Dream
Cuban Pepper
Z nowozdobytych:
Nocna Świeca
Krasnomordina
Fox Nose
Zlatava,
Promyk
White Purple
Kupione przeze mnie:
Noire de crime
Jantar
Zorza toruńska
Citrina
Figiel
Hardy F1 do późnego przechowywania
AkronF1 do późnego przechowywania
Niskie do uprawy w worku:
Jokato
Jawor
Atol
Beta
Poranek
Bohun
Zyska
Malinowy bosman

Może jeszcze coś z rosyjskich np:
Rajskoje naslazhdzenie
Sybirskij kozyr

Zapomniałam jeszcze o nnkach.
Żółte jajo nn z Archelana i drugie z giełdy chyba.
2 niskie wczesne nn od sąsiadki.
I tegoroczna siewka, która urosła w moim ogrodzie, o szerwonych śliwkowatych owocach. Myślę że to jakaś samoistna krzyżówka bo bardzo dobra,wysoka ,zdrowa, silna , plenna roślina, przekonam się po wysianiu czy się będzie rozszczepiać.

Obrazek

Obrazek
;:215
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

:wit Hej Kasia
Nie wiedziałam, że te krzyżówki Kozuli są z jednego krzyżowania.
Czyli nie wystarczy skrzyżować ; selekcja ,uwaga jest bardzo ważna , żeby wyłonić tyle fajnych odmian różniących się od siebie .
Kiedyś myślałam żeby skrzyżować Alikante ,ale wiem ,że to nie dla mnie robota ;:130
Trzymam kciuki .... :uszy
Co do jesiennych wysiewów pomidorów , to trzeba mieć warunki ,doświetlanie itp (chyba ) ,żeby uprawa się udała :roll: .
Aby do wiosny ...
W tym roku spełni się moje marzenie, będę miała szklarnie z poliwęglanu 2 na 4 , już nie mogę się doczekać ... z kupnem nie będzie problemu , gorzej z montażem , ale uczepie się chłopaków (męża i zięciów ) jak rzep psiego ogona , będę męczyć , nękać , płakać, że w końcu będą musieli :;230 ;:224 ;:306
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Fajnie , z taką szklarnie z poliwęglanu będziesz miała.
Ja mam zwykły foliaczek, ale i on cieszy
Awatar użytkownika
leszkat76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Super Asiu, cieszę się że spełni się Twoje marzenie i będziesz miała swoją szklarenkę. ;:333
Alicante chciałaś skrzyżować żeby poprawić smak? Bo plenny i zdrowy, nie pęka, chyba tylko smak ma do poprawy.

Ja myślę skrzyżować biały pomidor np.White Beauty, jest bardzo plenny i ładne ma owoce ale trochę mdłe.
Skrzyżuję go z odmianą Kiwi, o ile dostanę ją na AWN bo nie mam jej w posiadaniu. Może powstanie owoc biały w zielone paski, ciekawe czy jest taka możliwość. 8-) Odmiany Kiwi nie znam ale na zdjęciach wygląda ciekawie.

Posadziłam wczoraj czosnek i cebulę zimującą. Czosnek Harnaś i mój stary ,nie znam odmiany.

Obrazek

Obrazek

Sadzę tak , na grządce robię rowek, zaprawiam popiołem drzewnym, wtykam co 5cm ząbki i zasypuję.

Obrazek

Cebulę tak samo sadzę.
Mąż dokupił mi jeszcze czerwoną. Żółta odmiana Senshyu Yellow a czerwona Arkado.

Obrazek

Wykopałam Dalie, bardzo ładne karpy, mam nadzieję że przechowają się do wiosny.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Opowiem jeszcze zabawną anegdotkę. :D
Niedawno mąż kupił nową zabawkę psom, taką gumową kaczkę. Ruda suczka jak zobaczyła to chapnęła do pyska i nie wypuszcza jej już może z tydzień, cały czas nosi w pysku i nie daje nikomu .
Śpi z kaczką ,je z kaczką, kładzie ją do miski z jedzeniem podczas jedzenia żeby inny pies nie zabrał po prostu dostała bzika. :lol:

Obrazek
Jak sadziłam cebulę to ona biegała po ogrodzie , oczywiście z kaczką w pysku.
Jak poczuła że jest mysz to kaczkę schowała w tunelu i zabrała się za polowanie . Złapała mysz i kaczka na powrót zajęła należne miejsce w rudym pysku. :;230
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Moja kaczka i już . :lol:
Pasuje jej ta zabawka .
Moja Buza ma misia, nosi go ze sobą jak idzie spać i układa sobie go pod głowę.

To są dalie z nasion? Faktycznie ładne karpy:
Ja czosnek sadziłam wczoraj, jak szłam na działkę, było zimno.
Potem słoneczko wyszło , było bardzo przyjemnie.
Szkoda ,że sezon już sie skończył.
Teraz czekać na nowy, aby do wiosny.
Planuje w tym roku wozić swoje odpady bio na kompostownik, albo zakopywać na grządkach.
Zobaczę jak mi to wyjdzie , bo szybko robi się ciemno i czy czas pozwoli.
Jak nie w tygodniu , to w weekend się może uda.
Awatar użytkownika
leszkat76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

U mnie też była ładna słoneczna pogoda więc nadgoniłam trochę robotę w ogrodzie. Dziś odpoczynek a jutro dalej do dzieła. Jeszcze truskawki muszę posadzić. I miedzianem opryskać wszystkie drzewa i krzewy. Chciałabym jeszcze zrębkami wyściółkować niektóre krzewy np. jeżyny, żeby zielsko nie rosło.
Przeczytałam wątek na forum o odmianach pomidorów, które nie są polecane przez forumowiczów. Ela, autorka wielu krzyżówek napisała w nim że najgorsze pomidory które w życiu jadła to jej krzyżówki E03 i E10, obie są z udziałem Kiwi ;:202 W takim razie ja rezygnuję z Kiwi i pomyślę nad innym ojcem dla mojej krzyżówki. Może Berceley Tie Die. Dobra odmiana ale mało plenna.
KamilK02
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2016, o 20:40

Post »

leszkat76 pisze: 10 lis 2024, o 15:32 [...]

Ja myślę skrzyżować biały pomidor np.White Beauty, jest bardzo plenny i ładne ma owoce ale trochę mdłe.
Skrzyżuję go z odmianą Kiwi, o ile dostanę ją na AWN bo nie mam jej w posiadaniu. Może powstanie owoc biały w zielone paski, ciekawe czy jest taka możliwość. 8-) Odmiany Kiwi nie znam ale na zdjęciach wygląda ciekawie.

;:138 czekam z niecierpliwością na krzyżówkę, z zielonym krzyżowałem dwa razy, raz z czerwonym , drugi raz z żółtym i o ile z tym pierwszym pewnie pomidory w F1 bedą czerwone, o tyle w drugim nie wiem czego się spodziewać, czego szukać w F2 :wit
Swoją drogą a jak by zmieszać białego z czekoladowym to w pierwszym pokoleniu były by pomidory po prostu czerwone, w F2 pewnie trzeba było by posiać cały hektar żeby trafił się jeden biały może bikolor z przydymieniem i paskami jak na czarnym sercu z noskiem ;:oj
Pozdrawiam Kamil
Siła wzrostu podkładek jabłoni1 2
Mój sad
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”