Hej Asia
Bez obaw ,u mnie też było -2 i to nie pierwszy raz, sałata nie ucierpiała.
Te pomidorki karłowe co posiałam zdychają jeden za drugim więc taka zimowa uprawa to jednak nie dla mnie.

Z pierwszego wysiewu tylko jeden Aztek jeszcze żyje ,z drugiego trochę lepsza sytuacja ale nie wiem na jak długo. Odsiewać nie będę, szkoda nerwów, chyba że w marcu.
Znalazłam fajny wątek o krzyżowaniu pomidorków, niestety na innym forum. Jest tak fajnie wszystko przedstawione, wszystkie tajniki związane z zapyleniem, rotacji genów i prowadzenia potem skrzyżowanych odmian, że od lektury nie mogłam się oderwać. I postanowiłam w kolejnym sezonie stworzyć własną krzyżówkę pomidorową. Wystarczy mi jedna, ponieważ z jednej nawet takiej rośliny można wyhodować kilka odmian, wybierając najlepsze rozszczepienia w pokoleniach F2 i F3. Podczas szukania materiałów na ten temat znalazłam wątek z krzyżówkami Kozuli. Wynika z tego że u niej nie każdy numer był oddzielną krzyżówką . Wiele odmian było z rozszczepień jednej krzyżówki.
Tu przykład. Wątek pt.,,Nasiona pomidorów od Kozuli".
Czyli z krzyżówki Malinowy x Copia powstało 11 odmian począwszy od numeru K18 do K28.
Kolejna krzyżówka Big Zebra x Black Pear , dwie odmiany K29 i K30. I tak dalej.
Muszę sobie jeszcze wybrać rodziców do mojej krzyżówki z tych odmian które planuję na kolejny sezon. Przyszła mi do głowy jeszcze myśl żeby stworzyć pomidor biały w zielone paski, takiego nie widziałam jeszcze.
A to lista, może jeszcze się zmienić.
K14/1 winogronek
K16 truskawkowy x mal. śliwka
K37 malinowy, tu będzie 2 szt. bo mam nasiona z 2 źródeł więc mogą się różnić.
K54 kaspian pink x pink king
Kam1A morelowy 2szt i 3 szt. z wcześniejszej Fki.
Kam2 ciemna gruszeczka
Kam 23 i 13 po 2szt
Rebelpik 4 -5 szt w celu ustalenia odmian
Monterosa F2
Rosamunda F2
Stare nasiona do odnowienia:
Caro Rich
Dr Wyches Yellow
Faworyt
Indische Fleisch
Heem Sohna Morango
Black Krim
Orange Wellington
Alices Dream
Cuban Pepper
Z nowozdobytych:
Nocna Świeca
Krasnomordina
Fox Nose
Zlatava,
Promyk
White Purple
Kupione przeze mnie:
Noire de crime
Jantar
Zorza toruńska
Citrina
Figiel
Hardy F1 do późnego przechowywania
AkronF1 do późnego przechowywania
Niskie do uprawy w worku:
Jokato
Jawor
Atol
Beta
Poranek
Bohun
Zyska
Malinowy bosman
Może jeszcze coś z rosyjskich np:
Rajskoje naslazhdzenie
Sybirskij kozyr
Zapomniałam jeszcze o nnkach.
Żółte jajo nn z Archelana i drugie z giełdy chyba.
2 niskie wczesne nn od sąsiadki.
I tegoroczna siewka, która urosła w moim ogrodzie, o szerwonych śliwkowatych owocach. Myślę że to jakaś samoistna krzyżówka bo bardzo dobra,wysoka ,zdrowa, silna , plenna roślina, przekonam się po wysianiu czy się będzie rozszczepiać.