Ogród zielonej
- korzo_m
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2006, o 10:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Ogród zielonej
Soniu widzę, że i Ty dokarmiasz ptaszki, one za to się odwdzięczą będzie mniej szkodników w sezonie.
O takich pięknych ogrodach nie sposób zapomnieć. Proszę pisz, pokazuj zdjęcia, wspomnienia jak najbardziej wskazane.
O takich pięknych ogrodach nie sposób zapomnieć. Proszę pisz, pokazuj zdjęcia, wspomnienia jak najbardziej wskazane.
- cyma2704
- Od: 5 mar 2013, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Dziękuję za życzenia i wszystkie dobre słowa o ogrodzie.
Wzrok już w porządku, ale mam ograniczać czas przed komputerem.
Miło Was gościć Aniu anabuko1,Iwonko Iwonka1, Maryniu marpa, Lucynko plocczanka, Małgosiu clem3, Krysiu Krychna, Gosiu Margo2, Wiolu tulipanka, Aniu Anna11, Wandziu wanda7, Sebastianie seba1999, Wiktorio Vita, Dorotko korzo_m.
Sebastian mam mały ogród, a dużo iglaków i hortensji, więc już nie planuję żadnych krzewów, chyba że coś wypadnie.
Wiktorio niektórzy ogrodnicy zauważyli, że jak ćma nie ma bukszpanów do obżerania, to zabiera się do trzmielin i laurowiśni. Wszystkie cebulowe wychyliły nosy, nawet tulipany. Na szczęście spadło ponad 30 cm śniegu, więc je chroni przed mrozem.
Ogarnął mnie taki marazm, że nawet ładne krajobrazy za oknem mnie nie cieszą. Zasypało nas po raz drugi.

Niewiele nasion kupiłam. Zarzekałam się, że Cherry Brandy nie posieję więcej z własnych nasion, ale udało mi się kupić, więc znowu spróbuję.

Przy karmniku i nie tylko ptaków dużo. Dziś szczygły pokażę.

Tylko kolory pobudzą mnie do życia.

Wzrok już w porządku, ale mam ograniczać czas przed komputerem.

Miło Was gościć Aniu anabuko1,Iwonko Iwonka1, Maryniu marpa, Lucynko plocczanka, Małgosiu clem3, Krysiu Krychna, Gosiu Margo2, Wiolu tulipanka, Aniu Anna11, Wandziu wanda7, Sebastianie seba1999, Wiktorio Vita, Dorotko korzo_m.
Sebastian mam mały ogród, a dużo iglaków i hortensji, więc już nie planuję żadnych krzewów, chyba że coś wypadnie.
Wiktorio niektórzy ogrodnicy zauważyli, że jak ćma nie ma bukszpanów do obżerania, to zabiera się do trzmielin i laurowiśni. Wszystkie cebulowe wychyliły nosy, nawet tulipany. Na szczęście spadło ponad 30 cm śniegu, więc je chroni przed mrozem.
Ogarnął mnie taki marazm, że nawet ładne krajobrazy za oknem mnie nie cieszą. Zasypało nas po raz drugi.

Niewiele nasion kupiłam. Zarzekałam się, że Cherry Brandy nie posieję więcej z własnych nasion, ale udało mi się kupić, więc znowu spróbuję.

Przy karmniku i nie tylko ptaków dużo. Dziś szczygły pokażę.

Tylko kolory pobudzą mnie do życia.

- Shalina
- Od: 3 paź 2017, o 17:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Soniu cudowna u Ciebie zima, ale i kolorowe też piękne
Pozdrawiam cieplutko i życzę pogody ducha i zdrówka

Pozdrawiam cieplutko i życzę pogody ducha i zdrówka

Pozdrawiam Halina
Przydomowy ogród emerytki
Przydomowy ogród emerytki
- jarha
- Od: 17 lip 2014, o 23:28
Soniu, piękną masz zimę, jak większość z nas
Może jednak w tym roku warunki pogodowe wrócą do normy .... zimą będzie zimowo, wiosną wiosennie, latem będzie lato, a jesienią jesień.... oby!
Szczygły w karmniku to jest coś
U mnie tylko sikorki, kosy i sierpówki. Nawet sójek ostatnio nie widzę, ani dzięciołów
choć często przylatywały na słoninkę.
Te rudbekie "Cherry Brandy" śliczne, muszę na nie zapolować
Zdrówka Soniu i miłego dnia

Szczygły w karmniku to jest coś

Te rudbekie "Cherry Brandy" śliczne, muszę na nie zapolować

Zdrówka Soniu i miłego dnia

-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 31 lip 2014, o 21:16
Soniu, przede wszystkim cieszę się, że wzrok zaczyna pracować jak należy.
Jasne, że jeszcze musisz oszczędzać oczy, ale już nie musisz tak drżeć o ich bezpieczeństwo. Życzę Ci powrotu do pełnego zdrowia.
A ogród zarówno ten wiosenny, jak i w zimowej szacie prześliczny.
Pozdrawiam cieplutko.

A ogród zarówno ten wiosenny, jak i w zimowej szacie prześliczny.

Pozdrawiam cieplutko.

Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
- anabuko1
- Od: 16 sty 2013, o 17:19
WAW!! Soniu ale u ciebie piękna zima
I też masz dużo śniegu. Rośliny czapy dostały. W bieli przystrojone. No piękniutko.
I już nasionka kupujesz. Ja jeszcze nie dotarłam do nich.
ciemirniki śliczne. moje pod śniegiem.
A do takich pięknych widoczków krokusikowych to już tęskno.
Ale chyba jeszcze poczekamy sporo. Gdzieś wyczytałam ,że zima mam mrozić do 20 lutego.
Pozdrawiam cieplutko

I też masz dużo śniegu. Rośliny czapy dostały. W bieli przystrojone. No piękniutko.
I już nasionka kupujesz. Ja jeszcze nie dotarłam do nich.
ciemirniki śliczne. moje pod śniegiem.
A do takich pięknych widoczków krokusikowych to już tęskno.
Ale chyba jeszcze poczekamy sporo. Gdzieś wyczytałam ,że zima mam mrozić do 20 lutego.
Pozdrawiam cieplutko

- korzo_m
Soniu za oknami mamy zimę, a nam się chce już nasionka wysiewać. Twój ogród będzie bardziej kolorowy rudbekie, cynie na pewno wniosą wiele koloru na Twoje piękne rabatki. Warzywnik też ma już kupione nasionka, oby wszystko pięknie rosło.
Piszesz o ćmie bukszpanowej, że zjada inne roślinki. Jejku bukszpany mi już zeżarła, mus było się z nimi pożegnać, to teraz zdziesiątkuje inne krzaczki, wolę nie myśleć
Piszesz o ćmie bukszpanowej, że zjada inne roślinki. Jejku bukszpany mi już zeżarła, mus było się z nimi pożegnać, to teraz zdziesiątkuje inne krzaczki, wolę nie myśleć

-
- Od: 7 kwie 2010, o 11:08
Witaj Soniu !
Natrafiłam na Twój wątek poszukując informacji na temat uprawy pomidorów w donicach .
Proszę powiedz mi, jakie odmiany sadzisz. Czytając Twój wątek dowiedziałam się jakiej mieszanki ziemi używasz, nie wiem tylko jaki masz kompost, robisz sama?
Natrafiłam na Twój wątek poszukując informacji na temat uprawy pomidorów w donicach .
Proszę powiedz mi, jakie odmiany sadzisz. Czytając Twój wątek dowiedziałam się jakiej mieszanki ziemi używasz, nie wiem tylko jaki masz kompost, robisz sama?
Marta
- lojka 63
- Od: 4 wrz 2011, o 20:11
- Kontakt:
Soniu wszystkiego najlepszego w nowym sezonie ogrodowym na razie nabieraj sił i zdrowia na dalsze szaleństwa ogrodowe ,piękne widoczki,zima szybko minie będziemy grzebać w ziemi strzelać fotki...

- ewelkacha88
- Od: 22 maja 2013, o 17:54
Witaj Soniu
. Ależ bosko Cię zasypało
. Podejrzewam, że akurat odśnieżanie i jazda samochodem to żadna frajda ale czyż nie jest bajkowo ?? Cudownie wygląda taki puch i na pewno rośliny mają cieplej
. Masz super skrzydlatych gości, u mnie tylko sikorki i wróble
. Widzę, że nasionka już zakupione. Ja jeszcze nic nie kupiłam ale mam sporo z zeszłego sezonu więc muszę wykorzystać. Zanim się obejrzymy będzie marzec i trzeba będzie ciąć, siać , pikować. Już nie mogę się doczekać
. Pozdrawiam i wszystkiego dobrego w tym roku Ci życzę
.

-
- Od: 28 lis 2020, o 09:27
Witaj Soniu
Zima przepiękna ,a całość muszę sobie na spokojnie prześledzić ,no raczej pospacerować u Ciebie co już niniejszym czynię
Też dzisiaj kupiłam parę torebeczek nasionek ,chociaż w sianiu nie jestem mocna ,ale będę próbować.
Pozdrawiam cieplutko

Też dzisiaj kupiłam parę torebeczek nasionek ,chociaż w sianiu nie jestem mocna ,ale będę próbować.
Pozdrawiam cieplutko

- cyma2704
Dziękuję za pamięć i dobre słowa.
Śnieg powoli topnieje, choć hałdy z podjazdu i chodnika nadal mają po 70 cm wysokości.
Syn przeprowadzał się do nowego domu, więc głowa zajęta była innymi sprawami, niż ogród.
Trochę zielonego jednak na parapecie widać.

W B. kupiłam ciemierniki do ogrodu syna, szybciej zobaczą kwiaty, niż z moich siewek.

Halinko dziękuję.
Zima z taką pokrywą śnieżną nam ogrodnikom się podoba, rośliny powinny ładnie przezimować.
Halszko może rzeczywiście jak mamy zimę, to i pozostałe pory roku będą normalne.
Ptaków u mnie dużo, tylko sfotografować trudno. W karmniku zięby, trznadle, wróble, kosy, modraszki, kopciuszki, wyjątkowo kłótliwe dzwońce i inne, których nazw jeszcze nie znam.
Cherry Brandy sieję co roku, ale ze zbieranych nasion nie chcą kiełkować, może nie zdążą u mnie dojrzeć.
Lucynko dziękuję serdecznie.
Zdrowie dobre, a coraz bliższa wiosna powoli budzi mnie do życia.
Ty już wysiewy poczyniłaś,
a u mnie tylko patyki hortensji i koleusy się ukorzeniają. Coś zielonego musi stać na parapecie.
Aniu śniegu dużo, ale niektóre iglaki brzydko się odkształciły po jego ciężarem.
Chyba wiosną będę mieć sporo pracy z cięciem i przywracaniem dobrego pokroju.
Może jak pomrozi w lutym, to majowe przymrozki nas ominą.
Cebulowe przysypane śniegiem, ale jak słońce ogrzeje ziemię, to szybko zakwitną.
Dorotko już ręce świerzbią, ale wstrzymuję się z wysiewami, ponieważ mam mało miejsca na parapetach. Czekam, aż w zimnym garażu będzie można stawiać wysiewy, które kiełkują w domu.
Może zima przetrzebi trochę ćmę i nie będzie tak ekspansywna.
Martuś miło Cię powitać.
Kompost mam z własnej produkcji, więc nie boję się używać go w warzywniku. Co roku sporo sypię i widać efekty takiego wzbogacania gleby.
Uprawiam pomidory : Corazon, Budionovkę, Faworyta, malinowego, żółtego i zielonego NN. Te NN podarowane przez miłe forumki. Co roku jakaś nowość się pojawia, ale wymienione, to żelazna pula. Większość w donicach, mam malutki warzywnik, a uprawiam też inne warzywa.
Jolu dziękuję za życzenia.
Już nie mogę się doczekać wiosny, zima działa na mnie przygnębiająco.
Ewelinko rośliny i wnuki wyjątkowo cieszą się ze śniegu. M i ja trochę mniej, bo łopaty do śniegu nawet dwa razy dziennie były używane.
Poziomki dla synowej muszę przygotować, więc już niedługo zaspokoję potrzebę grzebania w ziemi.
Bogusiu dziękuję, że zajrzałaś do mojego ogrodu.
Moje szaleństwo wysiewowe co roku trwa, ale sporo porażek też przeżyłam. Wcale mnie to nie zniechęca do siania,
choć rabaty się zagęszczają, więc i jednorocznych coraz mniej. Tylko warzywa wysiewam do skutku.

Śnieg powoli topnieje, choć hałdy z podjazdu i chodnika nadal mają po 70 cm wysokości.
Syn przeprowadzał się do nowego domu, więc głowa zajęta była innymi sprawami, niż ogród.
Trochę zielonego jednak na parapecie widać.

W B. kupiłam ciemierniki do ogrodu syna, szybciej zobaczą kwiaty, niż z moich siewek.

Halinko dziękuję.

Halszko może rzeczywiście jak mamy zimę, to i pozostałe pory roku będą normalne.

Ptaków u mnie dużo, tylko sfotografować trudno. W karmniku zięby, trznadle, wróble, kosy, modraszki, kopciuszki, wyjątkowo kłótliwe dzwońce i inne, których nazw jeszcze nie znam.
Cherry Brandy sieję co roku, ale ze zbieranych nasion nie chcą kiełkować, może nie zdążą u mnie dojrzeć.

Lucynko dziękuję serdecznie.

Ty już wysiewy poczyniłaś,

Aniu śniegu dużo, ale niektóre iglaki brzydko się odkształciły po jego ciężarem.

Może jak pomrozi w lutym, to majowe przymrozki nas ominą.
Cebulowe przysypane śniegiem, ale jak słońce ogrzeje ziemię, to szybko zakwitną.

Dorotko już ręce świerzbią, ale wstrzymuję się z wysiewami, ponieważ mam mało miejsca na parapetach. Czekam, aż w zimnym garażu będzie można stawiać wysiewy, które kiełkują w domu.
Może zima przetrzebi trochę ćmę i nie będzie tak ekspansywna.
Martuś miło Cię powitać.

Uprawiam pomidory : Corazon, Budionovkę, Faworyta, malinowego, żółtego i zielonego NN. Te NN podarowane przez miłe forumki. Co roku jakaś nowość się pojawia, ale wymienione, to żelazna pula. Większość w donicach, mam malutki warzywnik, a uprawiam też inne warzywa.
Jolu dziękuję za życzenia.

Ewelinko rośliny i wnuki wyjątkowo cieszą się ze śniegu. M i ja trochę mniej, bo łopaty do śniegu nawet dwa razy dziennie były używane.

Poziomki dla synowej muszę przygotować, więc już niedługo zaspokoję potrzebę grzebania w ziemi.
Bogusiu dziękuję, że zajrzałaś do mojego ogrodu.

- korzo_m
Soniu wiem co to jest brak parapetów, mam na to sposób wnoszę stolik i na nim układam wysiewy
Co to za odmiana hortensji tak ładnie wypuszcza listeczki. Koleusy też ukorzeniam, a sadzisz je do donic czy na rabatkach.

Co to za odmiana hortensji tak ładnie wypuszcza listeczki. Koleusy też ukorzeniam, a sadzisz je do donic czy na rabatkach.
- cyma2704
Aniu biała poduszka, to dwumetrowy pas flkosa szydlastego. Ładnie zasłania murek oporowy na skarpie.
Dorotko mam piętnaście parapetów,
ale tylko trzy na których mogę uprawiać siewki. W pokoju dziennym nie będę gości epatować doniczkami z ziemią, a kilka innych dwa razy dziennie otwieram, mam obsesję wietrzenia.
Nie chce mi się przez marzec i kwiecień, dwa razy dziennie przestawiać kuwetek.
Ubiegłoroczne ranniki, mam nadzieję, że niedługo zakwitną.

Dorotko mam piętnaście parapetów,

Ubiegłoroczne ranniki, mam nadzieję, że niedługo zakwitną.