Idzie zima ...cz.37

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Idzie zima ...cz.37

Post »

Marysiu super że wiosna przychodzi i w sercu cieplej i weselej :D
Piękne zdjęcia i sarenki na polu , oby tylko za blisko nie podchodziły i nie podgryzały drzewek .
U mnie też cieplej i śnieg znika ale mnie się nic nie chce - nawet sprzątać :(
Czy kapustkę od Ciebie to już wysiewać ?? czy jeszcze :)
Pozdrawiam i miłego dnia życzę ;:196 ;:196
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Ewelinko wiśnie i drobnopestkowe tnie się po zbiorach, teraz to tylko chyba suche gałęzie. U sąsiadów są stare wiśnie nie tną, a owocują jak głupie, maja małe owocki ale słodkie, pyszne. Na szczęście wysiały się też u mnie więc może i u mnie kiedyś tak zaowocują, bo dżemy i soki nie mówić o nalewkach pyszne :D Przez szybę słońce mocno grzeje i zaraz pewnie ogród mnie wciągnie ;:306 a może okna? zobaczymy. Z porządkami to wszyscy tak mamy...obrastamy ale jak coś przez parę lat się nie używa to wyrzucamy albo oddajemy komuś.
Dobrego dnia ;:168

Tereniu Mam ogrodzony większy teren i na szczęście sarenki trzymają się z daleka od ogrodu. Sprzątać to mi się też nie chce, bo dużo mam bałaganu przez siewki a one zostają pewnie jeszcze dwa tygodnie w domu.
Ja pierwszy raz kapustkę siałam w kwietniu w tunelu a potem siała się już sama i z obserwacji widzę że lepiej stare rośliny usuwać a zostawiać siewki :D
Życzę werwy i wiosny w serduchu ;:167 ;:196
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

:wit Maryś! Witam wiosennie i słonecznie. ;:138 Co prawda dzisiaj powitał mnie sypiący śnieg, ale bardzo szybko wyszło słońce i spiło te białe serweteczki. ;:333
Widzę, że w Twoim ogrodzie spod śniegu już wygrzebują się kolejne wiosenne roślinki, które niecierpliwie na ;:3 czekały.
Mam nadzieję, że już zima nie wróci, jednak kto to może wiedzieć...
Niech Ci słonko świeci codziennie, wypija śnieg i pozwala roślinkom pokazać całe swoje piękno. ;:215
Pozdrawiam słonecznie i cieplutko. ;:196
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
ewarost
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 gru 2010, o 18:21
Kontakt:

Post »

Marysiu strumyka nie wykopię, ale popatrzyć lubię :) ... Mam rzekę w pobliży, ale tyle żonkili na brzegu nie ma... Może jak u mnie się rozrosną to pójdę i posadzę jesienią, niech sobie rosną ;:306 U mnie tez tak szczypiorki widać, ale dzisiaj ;:3 grzało i śnieg prawie zniknął ;:333
Rajsko,wiejsko,sielsko...II
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
--julian--
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 gru 2017, o 14:02

Post »

Marysiu przynajmniej masz ciekawie w tym ogrodzie :D Idziesz sobie na taką "wyprawę" i wyszukujesz nowych roślinek ;:oj Też uwielbiam fiołki ;:167 ;:167 ;:167 Ale NIESTETY mają jakąś chorobę liści (niektóre) ... Pryszczarek fiołkowiec ;:145 ;:145 ;:145 ;:145
Pozdrawiam :wit
Awatar użytkownika
silversnow
500p
500p
Od: 30 maja 2016, o 23:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Marysiu jest lepiej :D Jeszcze rano było bardzo biało i jest nadal ale.. Wpadł do mnie brat, a ponieważ jest on niecierpliwy i silny pousuwał mi włókninę ze zwałami śniegu na niej . Odsłonił cebulki, które są cale i zdrowe. A krokusiki miały pąki i dwie godziny po "operacji " otworzyły się.. :D Włókninę wysuszyłam w słońcu i na noc..położyłam znów na cebulkach , bo mróz miał być .Zostały jednak one pozbawione ciężkiej pokrywy i przewietrzone .Ale to tyle mojej prywaty. :D Bardzo cieszę się , ze słoneczko roztapia śniegi u Ciebie i ze już niedługo będę cieszyć oczy widokiem Twojego pięknego ogrodu :D Takie wychodzące ze śniegu kiełki, jak na twoich fotkach są rozczulające .Tyle w nich determinacji i wolo życia. Życzę Ci słońca, ciepełka i prawdziwej wiosny :D
tencia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sty 2013, o 20:47
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Marysiu mam nadzieje ,że kurom się polepszyło,co swoje jajeczka to swoje ;:108 ,ja też kupiłam sbie wisienki ale jakoś u mnie im nie służy ,może za mokro ,jakoś nie moge się dochować owocków a dżemik wiśniowy najlepszy ;:215 .Ja w tym roku jakos naprawdę mało posiałam ,tylko heliotropy ,które mi kot zniszczył ,żeniszki ,które nie chciały rosnąc dzisiaj wyrzuciłam i jak na razie mam tylko pomidorki i paprykę ,może jutro posieję cynie, lewkonie i aksamitek trochę ,czyżby jakiś mały dołek mnie dopadł ;:174 .Pozdrawiam serdecznie i szybiej wiosny ;:3
Zapomniałam napisać ,że tak Ci pozazdrościłam mieczyków ,że kilka zakupiłam jak na razie :;230
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Witam!
Dzisiaj słońce zaglądało jakby przez wizjoner...wyjść czy pospać jeszcze :D W końcu wyszło i teraz jest jasno, wesoło.
Wczoraj kontynuowałam porządkowanie terenu,tym razem nowo ogrodzonego kawałka. Wypuszczam kury w pole i pracując pilnuję żeby nikt ich nie zaatakował. Takie przyjemne z pożytecznym.
Śniegu coraz mniej i dni są wiosenne ale noce ściśnięte mrozem, więc ziemia twarda i topniejący śnieg snowu tworzy kałuże i paskudne błoto.

Lucynko dziękuję za życzenia, które bardzo chciałabym żeby się spełniły, bo zimy to już wszyscy chyba mamy serdecznie dość. Dlatego i Tobie życzę tego samego ;:168
Nie zważając na podrygi białej damy staram się codziennie ok. 3 godzin spędzić w ogrodzie i z radością obserwuję coraz to mniejsze skupiska śniegu.
Miłej soboty Lucynko ;:196

Ewciu u mnie resztóweczki śniegu przypominają, że to jeszcze marzec...no i te roztopy, błoto ;:223
U nas żonkile rosną w miejscach gdzie kiedyś były domy i sady, po tym można poznać że ktoś tu kiedyś żył. Mam strumyk w dolince, ale teren do zamieszkania wybierałam bez rzeki, bo w Małopolsce nawet strumyki źle mi się kojarzyły :shock: Żonkile szybko się rozrastają i może niedługo doczekasz się takiego widoku :D

Julianie to chyba choroba fiołków w waszych terenach, bo Julcia tez o niej pisała. Szkoda, bo wiosną w ogrodzie pachnie jak w najlepszej perfumerii ;:215 Maleńkie bukieciki fiołków sprzedawały starsze panie przy krakowskich plantach i chłopcy często nam je kupowali ;:167 Pozdrawiam :wit

Olu dobry sposób na odkrywanie wiosny :D Na moich okryciach nie było warstwy śniegu i łatwo ściągałam okrycia, ale dalej nie z wszystkiego. Cieszy mnie że ciemierniki mają pąki nie zmrożone, bo liczę na te śliczne kwiaty. Kolejny raz wiosna próbuje przyjść, powoli ale może nareszcie już zostanie. Czego Tobie i sobie życzę ;:196 ;:4

Tereniu Jedna kura jest w dziwnym stanie i odizolowałam ja od reszty. Niestety dalej spód ściółki w kurniku jest twardy i pomocnika chyba nie uda mi się zaprosić przed świętami. Dzisiaj powinien być w domu to przejeżdżając zagadam i poproszę może zechce coś zarobić na święconkę ;:306 U mnie z wisienkami też nie wychodziło, ale te wyjątkowo ładne zdrowe drzewka i mam nadzieję że dadzą plon ;:215 To jakieś nowe odmiany. Ja lubię teraz takie wiśnie w soku, na które dała przepis pewna forumka. Używam je do przekładańca, albo ciast z bitą śmietaną bo świetnie przełamują nadmierną słodycz. Tereniu ja też miewam zrywy w aktywności, bo jak się bardzo zmęczę to potem dwa dni odpoczywam...regenerują się ;:306
Mam nadzieję na zdjęcia Twoich mieczyków jak zakwitną....ja też coś jeszcze zamówiłam ;:306 Ściskam Cię wiosennie ;:196

Z lekkim opóźnieniem, ale wstawiam parę aktualnych zdjęć. Bezmiar pól póki jeszcze nikt ich nie zabudował.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Odkryte pączki ciemierników wyglądają zdrowo.

Obrazek

Jeszcze wczoraj rano...

Obrazek

Obrazek

a rok temu o tej porze!!!
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Wiosno nie wstyd ci?

Miłej, słonecznej i ciepłej soboty!
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09

Post »

Marysiu
Ojoj :!: Faktycznie rok temu już dużo kwitło :D
Doczekamy i teraz :)
Brawa za porządki, może to plus tej długiej zimy, że na innych rzeczach się skupiamy, na które w normalnym trybie byśmy czasu nie mieli ;:224
Piękne pejzaże z malarsko zrudziałymi polami. :D
Choć wolała bym już malarsko zazielenione :;230
A tu dochodzą mnie słuchy, że zajączka ze śniegu będzie można lepić ;:224
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
Awatar użytkownika
Margo_margo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 lip 2014, o 13:08

Post »

:wit
Marysiu, nie poganiaj tak tej wiosny bo nie zobaczę żadnego kwiecia po powrocie ;:306 Najwidoczniej wiosenka czeka na mnie :heja
Przesyłam serdeczne pozdrowienia znad pięknego Bałtyku Obrazek

Obrazek

Pierwszy tydzień nad morzem był fantastyczny! Słońce, wiatr, lekki mróz w nocy ale w dzień dało się wytrzymać. Chodziliśmy z Adasiem dwa razy dziennie na plaże i morze za każdym razem wyglądało inaczej. Bardzo tęskniłam już za szumem fal i w końcu mam ;:138 Niestety nie udało nam się zobaczyć sztormu. Był zapowiadany na 21/03 ale zakończył się porzed wschodem słońca i widzieliśmy jedynie bałagan jaki zostawił. W tym dniu dzieci z sanatorium wykonały Marzannę i spaliły ją w ognisku. Od tej pory mamy deszcz, śnieg, wszechobecną wilgoć, która potęguje odczucie chłodu i oczywiście Adaś złapał zapalenie oskrzeli. Siedzimy więc drugi dzień w pokoju i tylko wychodzimy na zabiegi i posiłki. Gdyby nie to, że za oknem buro i ponuro to pewnie byłoby nam przykro a tak..... zrobiłam listę pomidorów do wysiania po powrocie i plotę trzy po trzy ;:306

Obrazek

Cichutko ale to bardzo cichutko zazdroszczę tej świeżej zieleninki na parapetach i szklarence. ńiech Ci zdrowo rosną a słońce ogrzewa promieniami.

Obrazek
Pozdrawiam Małgosia
Im mniej wiesz, tym lepiej śpisz
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
Zuzia111
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2016, o 16:43

Post »

Marysiu..u mnie podobnie, brak upragnionej wiosny. :wink: Coś tam z nosem przy ziemi się znajdzie ale bardziej zielonego a ja bym chciała kolorki. ;:oj Z ciekawości sprawdziłam w swoim archiwum ze zdjęciami, faktycznie w zeszłym roku o tej porze kolorków było dużo więcej. Piękne pejzaże , mnie najbardziej podoba się ten z sarenkami. Dobrze że masz ogrodzone to ci szkód nie robią . Życzę ;:3 i ciepełka i oby kurki nie chorowały. ;:128
Awatar użytkownika
julcia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 maja 2011, o 08:26

Post »

Marysiu jednak idzie wiosna , co prawda małymi kroczkami. ;:131
Dziś też na moment odwiedziłam działkę i znalazłam coś kolorowego ;:333 jeszcze kilka ciepłych dni i wiosna będzie doganiać tę ubiegłoroczną;
Martwią mnie choroby Twoich kurek, ale może to tylko te najstarsze odchodzą. ;:168
Pozdrawiam Julia
Moje zielone zakręcenie
Awatar użytkownika
ewarost
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 gru 2010, o 18:21
Kontakt:

Post »

Marysiu u mnie było cały dzień ;:3 i popracowałam na rabatkach... teraz muszę dać odpocząć moim kończynom ;:306
Żonkile i narcyzy są w UK pod ochroną i rosną gdzie chcą ... widoki są niesamowite (mnie zachwyciły)... Chciałabym żeby i u mnie się rozpleniły ... jak na razie wyłażą szczypiorki ;:333 Miłej ;:3 niedzieli ;:168
Rajsko,wiejsko,sielsko...II
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Witam!

Piękna, słoneczna niedziela, lekki przymrozek przy gruncie.
Wczoraj udało mi się w większości spalić wycięte byliny, bo pogoda dopisała i nie było mocnego wiatru. Niestety wieczór kazał zalać ognisko wodą, ale jest sporo popiołu do rozsypania na grządki ;:215
Każdego popołudnia wypuszczam kureczki, żeby sobie pobuszowały i dzięki zakupionej siatce są pod kontrolą i penetrują tylko wyznaczony teren. Oczywiście mam je pod kontrolą ;:215

Obrazek

Obrazek

Agnieszko gdybym nie pamiętała późniejszego czasu to pewnie byłoby żal, ale po wybuchu wiosny przyszedł długi czas oczekiwania na prawdziwie ciepłą wiosnę i późne sadzenie wrażliwców.
Z prognoz, które śledzę widzę raczej optymistyczną prognozę na święta. Temperatura na Wielką Sobotę i Niedzielę powyżej 15 st. a wręcz blisko 20 :D No to rudości się zazielenią...a ja lubię różną kolorystykę moich widoczków :D

Małgosiu jak miło, że piszesz i posyłasz szum polskiego morza ;:196
Jak Adaś przyjął morze (bo chyba jest tam pierwszy raz?) czy nie chce się kąpać i budować zamki z piasku? Choroby dzieci nad morzem podobno są czymś normalnym. Tak przed wielu laty powiedziała nad lekarka lecząca anginę u jednej z córek w cudowne ciepłe lato nad polskim morzem. Ostatnio ja wróciłam znad morza z zapaleniem krtani, a LPK też określiła że to częsta przypadłość.
Wiosny na pewno nie stracisz, a chyba pierwsze objawy już tam obserwujesz, przed laty przywiozłam złoć i żółte zawilce wracając 1 kwietnia :D Chociaż z tego co pisze Pelasia i inne forumki zima nad morzem w tym roku wyjątkowo sroga. Ja już pomidory posiałam, ale Twoje na pewno będą zdrowsze później wysiane i szybciej wyskoczą! Liczę na otwarcie tymczasowego po Twoim powrocie, bo na pewno wiele osób na to czeka. Zaplotów zadraszczam, bo od jakiegoś czasu obserwuję stronki z nimi, odkąd kupione nad morzem bransoletki się zużyły. Na razie wszystko kończy się na postanowieniu kupienia odpowiedniego sznurka ;:oj
Ściskam Was serdecznie czekając aż zrobię to w realu. Korzystajcie z jodu, wypoczynku i słodkiego lenistwa ;:196

Zuziu zapowiadają ciepłe i słoneczne dni to ani się obejrzymy jak wiosna wybuchnie Obrazek i będziesz miała kolorki. Dzięki temu że mam większy teren ogrodzony i sarenki nie próbują go sforsować, to z taką radością je obserwuję ;:306 Dziękuję za dobre życzenia i życzę szybkiego odwiedzenia działeczki w słoneczku ;:196

Julciu może za wcześnie pisać o sukcesach ale po cichu mam nadzieję że kurka się wyleczy, bo w odosobnieniu parę dni siedziała a dzisiaj wstała i chodzi grzebiąc :D Nie mam oznakowanych kur i nie wiem które ile mają lat, w dodatku dostałam parę kur, bo ich hodowca odszedł ;:118 i wszystko mi się wymieszało. Ciągle sobie przyrzekam że je oznakuję ale na przyrzeczeniach się kończy.
Na pewno u Ciebie wkrótce wiosna zawita, bo piaski szybko się nagrzewają i będziesz mogła każdą wolną chwilę spędzać na działce ;:196

Ewciu nie wiedziałam że w Anglii narcyzy są pod ochroną? Mają w lasach mnóstwo ładnych kolorowych roślin, u nas uprawianych w ogrodach np. chronią hiacynciki i to jeszcze tą własną angielską odmianę, bo jakieś obce je zapylają :D Ja też dzisiaj odpoczywam po wczorajszych wyczynach tylko mnie raczej nogi bolą po wielokrotnych marszach ;:65 Dziękuję i również życzę miłego wypoczynku niedzielnego ;:168

No to jeszcze trochę minionej wiosny

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Przyjemnej Niedzieli Palmowej!
Awatar użytkownika
Margo_margo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 lip 2014, o 13:08

Post »

Marysiu, Adas już pierwszego dnia prosił żeby iść nad "rzekę" a jak zobaczył w końcu morze to stwierdził "ta rzeka nie ma drugiej strony" ;:306
Zamki budujemy bo na wierzchu piasek odmarzniety, jeździ na pupie ze skarpy podebranej przez sztorm ale i na lodzie też jazda była ;:173 Na szczęście mamy kombinezony i gumiaki więc ani zimno ani psotne fale nas nie zaskakują. Oczywiście choroba była brana pod uwagę przy wyjeździe. Na szczęście mamy tu fantastyczną opiekę lekarską i pielęgniarek. Ma zapisane dodatkowe inhalacje lekowe i jest znaczna poprawa
Wiosny tu nie widać zupełnie :roll: W głębi wsi widziałam kilka przebisniegow i od czasu do czsu słychać nieśmiałe śpiewy ptaków. Ale nic to. Morze co dzień inne rekompensuje ;:138
Zaplatam to duże to małe rzeczy i powiem szczerze, ze dawno mnie nic tak nie relaksowało :lol:
Rzucam (od przyjazdu do sanatorium) palenie i coś z rękami muszę zrobić ;:306

Obrazek

Obrazek
Obrazek

Jeśli chodzi o siewy to czekam niecierpliwie na powrót do domu by zacząć szaleństwo.
Ale przedplon już wysiany :;230

Obrazek
Pozdrawiam Małgosia
Im mniej wiesz, tym lepiej śpisz
Spis moich wątków
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”