Moje różne zakątki.... cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Moje różne zakątki.... cz.2

Post »

Też mam nadzieję na ładny wrzesień.
Sporo róż ma jeszcze pąki i fajnie byłoby gdyby zdążyły zakwitnąć.
Mnie tez rośliny same wpadają do koszyka, jakoś tam przypadkiem ostatnio wpadły 3 hortensje, chociaż jako znaczniki miały napis - całkiem biała i całkiem różowa.
A co z nich wyrośnie to zobaczymy.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Shire-Moniś Dziękuję, róże w tym roku nijaki.Ale te , które zakwitną to cieszą.Muszę w przyszłym roku dużo rzeczy zmienić.Już na zimę nawieść obornika.Bo gleba już za słaba, licha.
A od wiosny trochę co róż muszę zastosować różnych rzeczy.
Cieszę się,że ci się podoba moje spojrzenie na rośliny.A tu na LO
Dziękuję,dziękuję ci za miłe słowa. ;:196
kogra-Grażynko U mnie jak prawie od kilku lat, lato było suche , rzadko kiedykolwiek był deszcz.Upalne, czasami dzień chłodniejszy.Mam też nadzieję na ciepłą i pogodną jesień.Zwłaszcza ,że ja jestem ciepłolubem ;:108
Moje róże nijakie w tym roku.Ziemię mam już za słabą.Muszę koniecznie to zmienić i dać obornika na zimę .I od wiosny też inaczej na rośliny coś dawać.Ale jeszcze nie wiem co i jak :oops:
Oj te rośliny wpadające w rączki, czy do koszyka, to i cieszą i notorycznie uszczuplają nam portfele. Ale widoki cudne później i my mamy i sąsiedzi,Fajnie,że 3 hortki kupiłaś.A jakie odmiany ??
Ja kupiłam Silwer Dolar z etykietą a nie jest nią.I to w tym roku się okazało. Tak, trzeba poczekać, i będzie wiadomo co jest.Ale hortensje na pewno ;:306

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Hortensja bukietowa Limelight
Obrazek
Hortensja Sundae Fraise
Obrazek
Vanilka
Obrazek
Obrazek
Nie wiem co to za hortensja ??
Obrazek
Hortensja Magical Fire
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Tegoroczny sierpniowy zakup= Hortensja bukietowa Magical Candle
Obrazek
Hortensja dębolistna
Obrazek
To nie wszystkie moje hortensje :D
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Aniu bardzo ładne hortensje ale widzę że i u Ciebie kwitną nierówno! na moich są różowiejące kwiatostany, białe ale i dopiero się wykształcające. Jakoś do tej pory chyba tak nie było! Hibiskusa na zimę okryj gałązkami iglaków, bo pewnie jak każdy bylinowy znika przed zimą :D
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Widać, że hortensje zawładnęły Tobą Aniu miejsca masz pod dostatkiem toteż możesz sobie poszaleć... ;:63 Ja bukietowych mam 5 odmian i więcej nie planuję.. :roll: Powoli wchodzę w etap samoograniczania ogrodowego... :)

:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lip 2014, o 15:28

Post »

Aniu czyżbyś sobie wypatrzyła u Tomasza coś czego jeszcze nie masz? Ja do tej pory miałam zaledwie ponad dziesięć liliowców, więc z łatwością wybrałam kilkanaście :D
Nie mogę się wprost napatrzeć na twoje piękne hortensje i jeżówki ;:215
Amanita
---
Od: 22 lis 2010, o 18:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Aniu, piękne masz kosmosy! :D Dla mnie białe są własnie najpiękniejsze. Dobry masz aparat, że zrobiłaś aż takie wyraźne zbliżenie owada ;:215 W ogóle, te róże w postahc wyżej wyszły Ci na zdjęciach niesamowicie, super to wygląda - no i róże przepiękne ;:173
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

I mamy wrzesień. Działaj jeszcze dzień upalny, letni .
Jak dobrze w tych promieniach ciepła się zanurzyć. A czy to ostanie takie grzanie słoneczka :?
Dni tak szybko uciekają, że nie uchronnie wchodzimy w jesień,chłody i mało kolorów w ogrodzie.
Chciałoby by się takiej złotej polskiej jesieni zanim zamkniemy kolejny sezon . ;:108
kochane dziewczyny Przeczytałam jazdy wpis. ;:196 Odpowiem potem w wolnej chwili :wit
jeżówki ;:167
Obrazek
Obrazek
Jeżówka 'Supreme Cantaloupe
Obrazek
Obrazek
Róża Leonardo Da Vinci
Obrazek
LO
Obrazek
NN-piękna duży kwiat
Obrazek
Obrazek
Budjeja
Obrazek
Obrazek
Hortensja bukietowa Vanille Fraise
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Hortensja bukietowa Magical Fire
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Hortensja bukietowa Limelight
Obrazek
Obrazek
Hortensja Bobo
Obrazek
Obrazek
Hortensja bukietowa Magical Candle
Obrazek
Hortensja bukietowa Kyushu
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Cudne te twoje hortensje i tyle odmian. ;:224
Ja mam teraz kilka i bardzo jestem z nich dumna.
A co wyrośnie to się okaże.
U mnie 1 września zaczął się chłodem / z 32 zrobiło się po jednej nocy 15 stopni / i deszczem a raczej gęsta mżawką.
Aż mi ciarki po plecach idą jak pomyślę że może być taki cały.
Oby nie, ja czekam na babie lato. :D
Grażyna.
kogro-linki
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Aniu ażurowe kwiatostany hortensji sa urocze i dzięki ich lekkości mniej wykładają się pędy. Do tego chętne odwiedzane przez owady bo mają kwiaty płodne .
Czy na tym zdjęciu na dole to liście ogrodówki - kwiatów nie widać ?
https://images83.fotosik.pl/771/5c8ee46cfdca2b24.jpg
U nas już w nocy rozpadało się i pada nadal - chłodem powiało a ja podobnie jak Grażynka marzę o "babim lecie" . Wczoraj udało mi się zebrać fasolkę szparagową wiec dziś kuchnia i przetwory z niej.
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Maska-Marysiu Tak, właśnie mam duzo różowiejących kwiatostanów i jakieś białawe.Ale w sumie mnie to cieszy,że tak nie równo kwitną.
W ubiegłym roku, tak na " domniemanej Vanilce " miałam.Tak bylinowe znikają na zimę po przymrozkach już kaput.W pierwszym roku kopczyk im robiłam.I tak jedna odmian przetrwałą a druga nie..To zaprzestałam coś im robić na zimę.Ale w tym roku zrobię , jak radzisz.Dzięki. ;:196
marpa-Maryniu Ja hortensjowo popłynęłam. ;:167
Teraz one takie piękne..Nawet myślę krzak pięciornika wywalić , coś tam jeszcze a dać tam hortensje.Ale dopiero na wiosnę .
będę mogła dopiero szaleć , jak te zarośla najpierw będą wycięte, ścięte. . wyrwane, zaorane, wyrównane,ziemia wyrównana, zrobiona.Dopiero pójdą jakieś nowe plany. ;:108
Jeszcze trochę to i ja będę miała samoograniczanie ogrodowe,
clem3-Małgosiu. Już kilka sobie upatrzyłam u niego nowych liliowców.Ale czkam na: Ścięcie drzew , krzaków na nowym areale za siatką.Przeniesienie ogrodzenia.
Wyrwania korzeni,Zaorania, wyrównania działki. Uprzątnięcia. pocięcia. Potem jakiś planów. Przesadzenia stąd krzewów owocowych na druga stronę.A w to mniejsze dopiero pójdą nowe liliowce.A kiedy nam się to uda ??Sama nie wiem, trochę zdrowotnościowo się komplikuje.Ale do wiosny chciałabym aby tak było.ale na 100 % nie wiem czy się uda to zrobić. :roll:
Wiesz, ja już kupiłabym je i posadziła, tylko gdzie w pokrzywy z tyłu... bez sensu .Muszę czekać.Na nowe porządki ;:111
To już będziesz miała ładną kolekcję liliowcową. A i bardzo jestem ciekawa jakie to odmiany wybrałaś ?
Amanita-Dominiczko Cosmosy i ja lubię traktuje je jak uzupełniacze.I dosiewam to tu , to tam :D
Dziękuję ci za miłe słowa ;:196 Aparat mam już 8 letni. Wysłużoną lustrzankę Canona .Ale mam dwa obiektywy,Jeden o większej mocy, do zbliżeń dostałam w lutym od męża w prezencie na rocznicę ślubu.I wciąż się uczę :D

Coleusik jeden :)
Obrazek
Dalie
Obrazek
Dzielżan
Obrazek
Obrazek
Hibiskusy
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Aniu, masz całą masę jeżówek ;:215 Aż trudno zliczyć wszystkie odmiany. A co jedna to piękniejsza. Hortensje u Ciebie wyjątkowo dorodne ;:138 Widać, że pomimo suszy dostają odpowiednią porcję wody.
Fionka, moja ulubienica ma najpiękniejsze kocie oczy ;:167 Wygłaskaj ją koniecznie.
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

kogra-Grażynko Wsiąkłam z tymi hortensjami.Co roku jakieś dokupuję.I mam jeszcze uplanowane 3 odmiany nowe.I kupię!I posadzę.Coś przerobię, coś wywalę a horki będą.:D
ale te co mam też mi sprawiają dużą radość.
U mnie dziś upał był duzy, ponad 30 stopni,wieczór jeszcze ciepły z kolacja na tarasie..Ale ochłodzenie d nadają.Może jutro do mnie to przyjdzie.
Ja jestem ciepło-lubem.I tez jeszcze tego ciepełka chcę :D
christinkrysia-Krysiu Ażurową hortkę mam tylko jedną . Kyushu. Piękna dama.To prawda mniej sie te jej kwiatostany wykładają.A owady chyba uwielbiają wszystkie kwitnące hortki i inne kwiatuchy.Ogrodówki mam dwie.A ta akurat co zauważyłaś, ma już 7 lat.Kupiłam ja z niebieskim kwiatem.Kwitła w lecie,Potem zawsze na wiosnę odbija. Ale nigdy mi nie zakwitła.Już myślałam ,żeby ja przesadzić w inne miejsce. albo wywalić. bo już mnie denerwuje.
U mnie jeszcze upał i ciepły wieczór.ale ten chłód przyjdzie i do mnie.Nic jutro mam zaplanowane posadzenie tulipanów, czosnków nowych ( bo już z nowe nakupiłam.Jeżówka nowa jeszcze w doniczce.ale najpierw przymiarki zrobię.Wrzosy też mam nowe do posadzenia.. liliowców trochę muszę podzielić. przesadzić .Zerwać maliny, pomidorki..Posiać sałatę.itp.
To miałaś pracowity dzień z ta fasolką.Ale wszystko swoje jest najlepsze.. ;:108 ;:108
Dorotko350 Nie wszystkie odmiany jeżówek mi w tym roku kwitną. Niektóre odmiany maja małe kępki .Cóz już wiem ,że mam za słaba ziemię.,za mało, prawie nic nie nawoziłam już od 3 lat .I tu mamy problem.ale na jesieni i zimę to zmienię.
Oj tak podlewam i podlewam,Bo szkoda i hortek i innych roślin.Nie mam wyjścia. ;:173
W imieniu Fiony dziękuję za miłe słowa.Zaraz ja wygłaskam.Bo już się pcha do mnie na kolana :D .

mieczyki i inne ;)
Obrazek
Obrazek
Eukomis
Obrazek
Obrazek
Galtonia
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Masz ładną odmianę eukomisa, Aniu. ;:333
Galtonie coraz smutniejsze, kwitną już ostatnimi górnymi kwiatkami, przynajmniej moje tak mają. ;:108
No cóż...jesień, jesień tuż, tuż. ;:108
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Aniu przekonałam się u siebie ,że jeżówki też potrzebują sporo wilgoci najlepiej chyba gdyby rosły w gliniastym podłożu to mój wniosek.Dlatego moje są w donicach gdzie mogę lepiej o nie zadbać .Zwróciłam uwagę na cudną Bobo i Renhy Vanille fraise. Jednak Bobo potrzebuje sporo miejsca ,żeby była wyeksponowana, a tego u mnie brak więc muszę odpuścić .Mam zamiar ukorzenić sobie Vanilkę i prowadzić na drzewko wtedy zmieszczę, ale za ile lat to będzie, czy w ogóle mi sie to uda ;:224 Cudne masz ogólne widoczki a hortensje górują nad innymi roslinami .Jednak wszystko potrzebuje czasu ,wody i jedzonka ,żeby obficie kwitło ;:108
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

O, i ja nie potrafię przejść obojętnie koło pięknych roślin. Ręce same mi się wyciągają, serce się rwie i jak tu nie kupić?
Jeżówki masz piękne ;:138 A te zwykłe różowe i ja mam w dwóch odmianach. Obie są wysokie, ale jedna ma płatki ułożone ku dołowi, a druga poziomo.
Piękne masz to swoje miejsce na ziemi ;:108 Dobrze jest mieć takie miejsce, do którego z chęcią się wraca. A jeszcze teraz jak przybędzie Ci terenu, to będzie jak z bajki.
U mnie już dzisiaj zimno, cały czas leje, a na termometrze ledwo 12 stopni. Wczoraj było odrobinę cieplej, ale też bez szału. tegoroczne lato mocno mnie rozczarowało. Cały czas zapowiadali piękną pogodę, ale niestety nie u mnie ;:222
Hortensje masz zjawiskowe, darzysz je takim samym uczucie jak i ja ;:167
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”