Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków cz. 7

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
witch
1000p
1000p
Od: 9 cze 2013, o 10:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków cz. 7

Post »

Witaj Lucynko, pięknie wszystko kwitnie u Ciebie mimo kapryśnej pogody.
Bardzo mi się podoba rabatka makowa ;:138
No i ten Eukomis ;:173

Współczuję Ci Lucynko tych gołąbków, które jakiś potwór wykradł.
Czy one jakoś same nie wrócą wypuszczone z innym stadem?
Wiem, może głupio gadam bo nigdy nie miałam gołębi i się nie znam ale słyszałam kiedyś historie o powracających gołębiach.
Awatar użytkownika
coco12
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 sie 2008, o 12:32

Post »

Lucynko , przykro czytać , że tacy ludzie się trafiają. Dobrze że mąż się calkiem nie załamał . Ale wiesz ,nieszczęścia chodzą trójkami , więc może już będzie ok ;:196 . Co to za floksik gwiaździsty, pierwszy raz widzę i też mi się podoba. ;:63
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Aguniu [witch] - ;:cm
Dziękuję za miłe słowa na temat moich roślinek ;:180 ;:180
Gołębie często wracają, ale hodowcy mają sposoby na ich zatrzymanie. Jednak dotyczy to tylko małych lekkich gołąbków. Nam zginęły duże, które wyglądają jak małe kurki. One są ciężkie i nie latają ani wysoko, ani daleko. ;:108

Iwciu - M przeżył swoje, ale przecież nic na to poradzić nie może, ;:185 a mój pomysł kupna nowych gołąbków podniósł go na duchu ;:333 i już planuje, jak je zabezpieczyć przed czworonożnymi i dwunożnymi złodziejami. ;:303
Floks gwiaździsty mam po raz pierwszy z własnego siewu. U mnie kwitnie w dwóch kolorach, ale ten z jasnymi kwiatkami szczególnie mi się podoba. ;:333

Obrazek Floks gwiaździsty.

Obrazek Dzwonek karpacki.

Obrazek Pierwszy kwiatek kosmosu.

Obrazek Pysznogłówka cytrynowa uchyliła ciutkę rąbka tajemnicy.
Awatar użytkownika
witch
1000p
1000p
Od: 9 cze 2013, o 10:16

Post »

To faktycznie szkoda.
Nie znoszę złodziejstwa, tyle człowiek w życiu przeszedł a nawet pudełka zapałek nie śmiał wziąć ze sklepu a tu taki zbir kładzie łapę na cudzym i robi co chce...
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2009, o 21:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Lucynko jakoś te gołąbki mi chodzą po głowie...a czy zdarzały się już takie sytuacje, ze dokonywano kradzieży....jak z pszenicą to chyba nie na rosół, chyba że pszenica na podtuczenie....paskudni ludzie jeszcze nadal bywają ;:134
Amanita
---
Od: 22 lis 2010, o 18:39

Post »

Lucynko, ale ciekawy kwiat tego floksa gwiaździstego z poprzedniego postu, wpada w oko, taka gwiazdeczka ;:173 Dzwonki karpackie uroczo wyglądają, jeszcze nie mam u siebie, koniecznie muszę zaprosić :wink:
Awatar użytkownika
seba1999
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2014, o 20:10
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ale piękne floksy - ten gwiaździsty szczególnie.
Dziewanna to w moim ogrodzie zmora ...
Nie potrafię jej zlikwidować, wszędzie wyrasta.
Teraz kwitnie i znowu rozsieje się :roll:
Lucynko z tych makówek możesz zrobić fajne, suche bukiety na zimę :)
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Lucynko :wit
Piękne te wszystkie różne kwitnienia.
Ten floks bardzo ciekawy .to wyższy czy niski? ?

Liliowce rubdekie piękne; )
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Moje floksy gwiaździste nadal w torebce z nasionami już 2-gi rok :oops: a to takie ładne u Ciebie roślinki ;:63 ... coś tam posiałam i coś tam mam z jednorocznych... m.in.lewkonie,cleome,troszeczkę aksamitek,tytoń...
U mnie dzisiaj pochmurno i bardzo się ochłodziło ;:oj ...lodowate porywy wiatru świadczą, że gdzieś tam jednak spadł grad...Znowu zebrałam wszystko z balkonu bo lilie w pąkach tuż tuż..
Pozdrawiam Lucynko! ;:196

:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Lucynko tawułki pięknie kwitną, jakie puchate kwiaty. ;:oj Znowu zginęły gołębie, ;:174 ludzie to jednak hieny. Dobrze, że M chce kupić kolejne, powinien mieć czym zająć głowę. ;:108 Spokojnego działkowania. ;:196
Awatar użytkownika
gabi2059
50p
50p
Od: 30 gru 2016, o 00:14

Post »

Witaj Lucynko.Czytałam dwa razy bo za pierwszym razem do mnie nie dotarło co się stało.Współczuję bo znam ten ból niestety kradzieże na działkach to plaga na wszystkich ogrodach działkowych.Niektórzy maja lepkie łapy a najgorsze to to że często to są niestety działkowcy .Ten złodziej miał dużo czasu więc się rozejrzał co ukraść .Pewnie ma gdzieś działkę na tym samym ogrodzie i wie że przychodzicie rzadziej .U mnie to samo ,jak mnie dłużej na działce nie ma to ubywa roślin .Że też nikt nie chce chwastów ukraść :D nawet szkodniki nie chcą ich ruszać :D Powtarzam się ale twój ogród jest piękny ,pełny kwiatów.Te maki są cudowne.Zresztą nie tylko maki.U mnie też już kwitną rudbekie i właśnie się zastanawiałam czy nie za wcześnie ale chyba w zeszłym roku także kwitły w lipcu.Muszę sprawdzić na zdjęciach.Ja je bardzo lubię bo przynajmniej tak chwasty nie rzucają się u mnie w oczy. :D
Pozdrawiam .Gabi.
U Gabi na działce
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

:wit Witajcie!
Nareszcie dzień działkowy, szkoda tylko że krócej, niż bym chciała.
Przez większą część dnia panował trzydziestostopniowy upał, a ok. 16-tej przyszła burza z ulewą. Lało tak, że światu Bożego nie było widać. Na szczęście krótko, może 15 minut. Po burzy zapadła decyzja: wracamy do domu i wróciliśmy.
Do tej chwili nic się nie wydarzyło, ale już słychać pomruki kolejnej burzy.
Po inspekcji rabatek jestem załamana. Tak zaniedbanej działki jeszcze nigdy nie miałam. Kiedy i czy w ogóle doprowadzę ją do ładu i składu?! ;:223
Całe szczęście, że roślinki nic sobie z tego nie robią i kwitną kolejno zgodnie z kalendarzem.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Aguniu [witch] - właśnie sobie uświadomiłam, że dawno do Ciebie nie zajrzałam. Dzisiaj nadrobię zaniedbanie, obiecuję. ;:108
Złodzieje zawsze istnieli, istnieją i istnieć będą i nic na to nie poradzimy. ;:124

Obrazek Floks wiechowaty. Biały rusza jako pierwszy.

Obrazek Szałwia powabna.

Krysiu [leszczyna] - oczywiście to nie była pierwsza kradzież gołąbków, ale gdy ze stada liczącego kilkadziesiąt sztuk ukradziono np. dwie pary, to dało się spokojnie przeboleć. Tym razem złodziej zabrał jedną jedyną parę, niestety ostatnią. ;:145 W dodatku podarowaną, co boli szczególnie. ;:174

Obrazek Róża okrywowa 'The Fairy'.

Obrazek Mak półpełny.

Dominiko - mnie też ten floksik zauroczył. Zastanawiam się, czy pokaże się za rok.
Dzwoneczki karpackie miałam jeszcze niebieskie, ale coś ich nie widzę. Odeszły... w siną dal?

Obrazek 'Valencia'

Obrazek Hortensja ogrodowa startuje. Jako pierwsza z dwóch.

Seba - fakt, ładny jest ten floksik, a dziewanny bardzo lubię i specjalnie je siałam. ;:333
Z makówek to ja głównie nasiona będę pozyskiwać, dopiero gdy napełnię pojemniczki, pomyślę o ewentualnych bukietach. ;:224

Obrazek Mak półpełny.

Obrazek Goryczka siedmiodzielna.

Aniu [anabuko] - ;:180
Floks gwiaździsty jest niski i pokładający się, ale i tak go lubię. ;:7
Rudbekie oczywiście też lubię, ale wolałabym, by nieco później zakwitły, bo kojarzą mi się z jesienią, ;:131 a po jesieni zawsze mamy zimę.

Obrazek Eszolcja. [Maczek kalifornijski].

Obrazek 'Novalis'

Maryniu - wysiej sobie floksiki w przyszłym roku, może masz wśród swoich nasion inne kolory.
Ładne są, to prawda. ;:333
Ty masz lewkonie, a moje padły jeszcze na balkonie w foliaczku. Aksamitki zapewne ślimaki na obiadek sobie zjadły i nie zostawiły ani jednej. Natomiast tytoń,i kleome też mam. Tytonie mają już po jednym kwiatku, a kleome zapączkowana.
Ja się dzisiaj piekłam w słońcu, a teraz mam drugą burzę, leje deszcz i wieje silny wiatr. Pewnie zrobi się zimniej. ;:218
Pozdrawiam wzajemnie ;:196 i ;:3 życzę.

Obrazek Cynie.

Obrazek Pysznogłówka cytrynowa.

Soniu - bardzo lubię tawułki i raczej z wzajemnością, bo wyrzucone za płot nie obraziły się i zawsze kwitną. ;:303
Gołąbki będą pod koniec tygodnia, co mnie bardzo cieszy, bo M będzie miał zajęcie, które lubi, a do konkretnej roboty na razie się nie nadaje. ;:185
Dziękuję ;:196 Było ekstra.

Obrazek Mak pojedynczy, duży kwiat.

Obrazek Kosmos.

Gabi - a ja myślałam, że roślinki to tylko u mnie kradną. Mnie już wiele ciekawych roślin zginęło w ciągu kilku lat. ;:222 Nawet wiem, kto za tym stoi, ale nie złapałam na gorącym uczynku, więc muszę milczeć.
W ubiegłym roku wszystko kwitło dużo wcześniej, w tym kwitnienia są spóźnione, dlatego kwitnące tak wcześnie rudbekie trochę mnie zmartwiły. ;:108

Obrazek Wilczomlecz białobrzegi [obrzeżony]

Obrazek Czosnek główkowaty coraz bardziej mi się podoba.

Burza za oknami rozchulała się na dobre. W domu ciemno jak w listopadzie.
Dobrze że są kolorowe zdjęcia, to trochę ożywią tę szarzyznę.

Gazanie.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek Akant.

Obrazek Miśka zastanawia się, gdzie by tu prysnąć.

Spokojnego wieczoru dla wszystkich.

Obrazek
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Maczki masz śliczne ;:138 I te półpełne i zwykłe, i czerwone i fioletowe ;:oj Zbieraj nasionka, bo ja się piszę na nie. Dużo siać nie będę, bo zbytnio się rozpychają, ale bardzo mi się spodobały i rezygnować z nich nie mam zamiaru. Tym co mam dałam płotek z bambusa i są ujarzmione. Ciekawe, czy moja pysznogłówka cytrynowa od Ciebie w tym roku zakwitnie? Rośnie, ale pączków na niej nie widać. Oczywiście jeżeli dobrze rozpoznaję, bo już mi się te wszystkie siewki pomyliły ;:306
Jakoś nie doczytałam, że ktoś Wam ukradł gołąbki. I to darowane ;:202 Ktoś nie ma sumienia ;:222
Właśnie do mnie doszedł deszcz i nawet troszkę pogrzmiało. Ale tyle, co nic. Zobaczymy jak będzie do rana, bo mam zamiar jechać jutro na działkę
Awatar użytkownika
julcia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 maja 2011, o 08:26

Post »

Lucynko przy tyłku poobcinać łapy złodziejowi :evil: gołąbków żal tym bardziej ze gniazdko wiły ;:145
rozkwitają u mnie kolejne roślinki z wysianych nasion od Ciebie ;:196
Zebrałaś cudną kolekcję lilii w kilku kolorkach ja mam właściwie większość pomarańczowych ,ale co tam też ładne ;:196
Pozdrawiam Julia
Moje zielone zakręcenie
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

No ślicznie!
Lucynko!
choćby kawałek dnia na działce to lepsze niż siedzenie w domu :D Burza i u mnie dała o sobie znać dość ostro, a i dzisiaj rano lunęło krótko ale jak z cebra. Jakoś nie widzę zaniedbania na zdjęciach ;:185 Wszystko ładnie kwitnie a maczki jak zwykle radują, bo nigdy nie wiadomo co rozkwitnie :D Ja posadziłam kupione miesiąc temu jednoroczne i nic nie rosną stoją w miejscu (kosmosy, aksamitki, cynie) a u Ciebie wszystko ładnie kwitnie brawo, brawo! ;:63
Dobrego i spokojnego dnia ;:196
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”