Malinowa chmurka
Przepis zmodyfikowany przeze mnie na tyle, że trzeba upiec tylko bezę
Przepis na
ciasto kruche, ja daję herbatniki .
-3 żółtka
-30 g cukru pudru
-pół łyżeczki proszku do pieczenia
-1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (lub pół opakowania cukru wanilinowego, około 8g)
-150 g mąki pszennej
-100 g masła
Składniki na kruchy spód szybko zagnieść ręcznie lub zmiksować w malakserze. Uformować kulę, lekko spłaszczyć, owinąć w folię spożywczą, schłodzić w lodówce przez 60 minut.
Przygotować prostokątną blachę - standardową. Wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia.
Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki, wyłożyć nim dno formy: można wcześniej lekko rozwałkować, można odrywać po kawałku i układać w formie, następnie wyrównać np. wałkując szklanką (ułożoną na boku) wewnątrz formy.
Wyrównać, ponownie schłodzić w lodówce przez około 30 minut. Przed samym pieczeniem ponakłuwać widelcem.
Piec w temperaturze 190 - 200?C przez około 15 - 20 minut lub krócej, do zezłocenia i wypieczenia ciasta. Wyjąć, wystudzić.
Galaretka
6-00 g malin - mogą być mrożone
-3 malinowe galaretki - rozpuszczamy w 6 szklankach 200ml
Przestudzić, wymieszać z malinami. Odłożyć do lodówki do lekkiego zgęstnienia galaretki. Tężejącą galaretkę wyłożyć na kruche ciasto/herbatniki, wyrównać, schłodzić w lodówce.
Krem
-500 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej
-250 g serka mascarpone, schłodzonego
-3 łyżki cukru pudru - jak kto woli
Można dodać wanilii
Składniki muszą być schłodzone ! Wszystko łączymy i miksujemy .
Beza
-5 białek
-ok 250g cukru
-3,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Możemy dodać migdały
Ubijamy białka na sztywną pianę, dodajemy cukier dalej mieszając. Pod koniec dodajemy skrobię.
Formę odwrócić do góry dnem. Wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Masę bezową rozsmarować na papierze na wielkość blachy.
Piec w temperaturze 140?C przez około 1 godzinę. Beza powinna być chrupka i wypieczona, lekko popękana. W razie konieczności lekko przedłużyć (lub skrócić) czas pieczenia. Wystudzić.
Ciasto wyjąć z lodówki, gotowy krem wyłożyć na galaretkę, wyrównać. Na wierzch wyłożyć wystudzoną bezę. Schłodzić przez 2 godziny w lodówce. Kroić, podawać.
Ciasto kroi się lepiej po nocy w lodówce (beza nie stawia oporu przy krojeniu). Można przechowywać do 3 dni, w lodówce.
Smacznego