Basia w krainie kaktusów

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Basia w krainie kaktusów

Post »

Młode lobivie bardzo obiecujące. Pewnie miały nazwy tylko ich nie zapisałaś - a szkoda. Jeszcze trochę czasu tutaj z nami i będziesz o tych rzeczach pamiętać.
W każdym razie z tych roślin będzie pociecha na pewno! ;:333
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Awatar użytkownika
cokolwiek
500p
500p
Od: 7 wrz 2016, o 12:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Marzę o tym żeby się w nowym roku choć jednym kwiatuszkiem pochwalić :D
Awatar użytkownika
Alicja125
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2015, o 00:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Basiu to jesteśmy już dwie. Ja tez chciałabym żeby choć jeden z moich epi zakwitną. Mam parę dużych kupionych w tym roku ale boje się że popełnię błąd ;:223 i w przyszłym roku nie zakwitną
Pozdrawiam Alicja
Ogrodnictwo to nauka, nauka, nauka. Na tym właśnie polega zabawa. Cały czas się uczysz!
Działeczka ROD- zielony domek cz 2 ,Moje kwiaty,
Awatar użytkownika
Aileen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 cze 2015, o 17:54

Post »

Lobivki wyglądają ekstra w nowych domkach, życzę Ci Basiu spełnienia marzeń i wielu kwitnień ;:333
Awatar użytkownika
cokolwiek
500p
500p

Post »

LIDKA- dziękuję za życzenia oby się spełniły :) Coś czuję że u mnie nie złe zamieszanie będzie Wszystkie mi się podobają i wszystkie chciałabym mieć Np po ostatnich odwiedzinach u ciebie spodobały mi się gymnolki Te wybarwione na brązowo bułeczki Tak się smakowicie się do mne uśmiechają Mam okazję o kilka powiększyć swoją rodzinkę więc nie mogę nie skorzystać Prawda? :wink:

ALICJA -u Ciebie już nie raz kaktusy kwitły Zaglądałam i choćby grudnikiem wcześnie okwitniętym oczy nacieszyć można
U mni dopiero początki ale widzę że trochę ludzi mi kibicuje więc tym bardziej trema większa
Awatar użytkownika
grzegorzo
100p
100p
Od: 12 mar 2016, o 21:31

Post »

Nie pozostawiam zazwyczaj śladów mej obecności ale zaglądam na ten sympatyczny wątek dość regularnie. Jestem pod wielkim wrażeniem Basiu jak szybko się rozrasta Twoja kolekcja ( jeszcze szybciej niż moja ;:306 ). Na pewno na wiosnę niejedna roślina odwdzięczy Ci się kwiatami. A tak ze swej strony polecam dołączyć do kolekcji parę roślinek rodzaju Aylostera, już małe kaktusiki czynią wiosnę bardzo kolorową :D. Dziękuję za kibicowanie moim wysiewom, pewnie za jakieś 2 lata bedą jakieś nadwyżki wiec zawsze będzie można się podzielić czy wymienić. Pozdrawiam
Pozdrawiam
Grzegorz
Awatar użytkownika
Alicja125
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2015, o 00:46

Post »

Bardzo mi miło, że podobają Ci się moje grudniki. Te miłe Twoje słowa bardzo mnie mobilizują myślę że w przyszłym roku będę mogła pochwalić się większa ilością kwiatów, które będą dzięki radą jakie zdobywam na forum. Ja pierwsza kibicuję Ci i na pewno wierze w ciebie. Wiem że będę u Ciebie nadal cieszyła moje oczy jeszcze nie raz ;:oj
Pozdrawiam Alicja
Ogrodnictwo to nauka, nauka, nauka. Na tym właśnie polega zabawa. Cały czas się uczysz!
Działeczka ROD- zielony domek cz 2 ,Moje kwiaty,
Awatar użytkownika
cokolwiek
500p
500p

Post »

Witajcie! Dziękuję że zaglądacie cieszę się ze wszystkich wpisów

GRZESIU Ty nie bądż taki skromny Twoja kolekcja to dla nas nowicjuszy wzór Z 30 kaktusów na 350 ;:224 Fiu fiu Twoje cierniuchy przepiękne a kwiaty przyprawiają o kolorowy zawrót głowy Jako że rady sobie cenię - zajżałam na te Aylostera Doczytałam że to górale z Boliwijskich Andów Ladne bestyjki i pięknie kwieciem osypane Te śliczne małe kuleczki nie lubią przegrzania a cenią sobie swieże powietrze A ja moje kaktusy latem będę na duszny taras wystawiać i nie wiem czy im u mnie posłuży Tak czy inaczej mam zamiar wszystkiego po trochu spróbować żeby sprawdzić którym u mnie najlepiej

ALUSIA dziękuje za miłe słowa Takie pochwały dodają skrzydel i chec się wiedzieć więcej i mieć więcej. ;:173
Awatar użytkownika
grzegorzo
100p
100p

Post »

cokolwiek pisze:Ty nie bądż taki skromny Twoja kolekcja to dla nas nowicjuszy wzór
Dziękuję, to naprawdę bardzo miłe ale bez przesady jest na tym szanownym forum grupa osób która dużo bardziej zasługuje na to by się na nich wzorować :D
A wracając Basiu do rodzaju Aylostera to u mnie te maluchy przesiadziały cały sezon na takim balkonie/tarasiku wychodzącym na stronę południowo-wschodnią i w czasie upalnych dni była tam niezła "patelnia". Mimo tego moje maluchy mają się całkiem dobrze :D , więc myślę że jeśli masz chęć to możesz spróbować. Oczywiście trzeba pamiętać o tym by w czasie największych upałów zaprzestać podlewania, rośliny z Andów przechodzą w czasie upałów okres letniego spoczynku. W przyszlym sezonie większość moich roślin powędruje do foliaka lecz skłaniam się ku temu by właśnie aylosterki, rebutie, sulki czy mediolobivki pozostały na tym tarasie, chyba będzie im lepiej niż w dusznym foliaku. Pozdrawiam
Pozdrawiam
Grzegorz
Awatar użytkownika
cokolwiek
500p
500p

Post »

To już wiem Grzesiu czemu kaktusiarze podpisują kaktusy Trzeba wiedzieć które z Andów i które latem śpią A ja myślałam że śpią tylko zimą ;:19 Pierwszy raz przeczytałam o letnim spoczynku Dobrze że swoją przygodę z kaktusami zaczęłam o tej porze roku bo jest czas na naukę Wypracowałam sobie taką metodę podlewania Nazywam ją metodą suchego patyczka Wbijam do kaktusów drewniany patyczek /taki do szaszłyków/i podlewam jak jest całkiem suchy Przez to nigdy ich nie przelewam Lepiej za sucho niż za mokro Może opowiedzcie coś więcej o tym letnim spoczynku
A co do Aylosterków to jasne że spróbuję Wszystkim trzeba dać szansę.
Awatar użytkownika
grzegorzo
100p
100p

Post »

cokolwiek pisze:To już wiem Grzesiu czemu kaktusiarze podpisują kaktusy Trzeba wiedzieć które z Andów i które latem śpią
:D
Tak masz rację ale opisywanie swoich roślin to nie tylko ten aspekt, wystarczyłoby podpisać... Andy, Meksyk itd...
Zapewniam Cię Basiu że nawet przy tak skromnej kolekcji jaką ja mam bez opisywania roślin nie jesteśmy w stanie ogarnąć tego wszystkiego. Po pewnym czasie nie wiemy jakie rośliny posiadamy w swojej kolekcji a jakich nie. Dobry opis roślin to PODSTAWA! Często oprócz rodzaju i gatunku piszemy również nr polowy lub (i) miejsce skąd pochodzi nasza roślinka jak również często żródło pochodzenia czyli skąd lub od kogo ją mamy. Niewiele to kosztuje a mamy wszystko pięknie opisane, wiemy jakie rośliny mamy, kolekcja jest przejrzysta. Tak więc opisuj swoje roślinki bo to ... konieczność. Życzę powodzenia ;:215
Pozdrawiam
Grzegorz
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31

Post »

Jeżeli chodzi o podlewanie, to najlepszą metodą jest się nie przejmować :wink:
Przy czym nie przejmować się w kierunku 'przesuszenie', najwyżej będą wolniej rosły. Zanim padną z braku wody, to zdążysz to zauważyć i zareagować. Kaktusy, to nie skrętniki :wink:
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.
Awatar użytkownika
cokolwiek
500p
500p

Post »

onectica pisze:Jeżeli chodzi o podlewanie, to najlepszą metodą jest się nie przejmować :wink:
:wink:

Przyjęłam do wiadomości Zastosuje :wit
Awatar użytkownika
cokolwiek
500p
500p

Post »

grzegorzo pisze: opisuj swoje roślinki bo to ... konieczność. Życzę powodzenia ;:215

Za radą Grześka myślę o podpisaniu kaktusów Zima długa pupile śpią Myślę że to dobry czas na takie prace Moja gromadka nie duża to szybciej pójdzie Chciałabym prosić o pomoc :) Kaktusiarze gdzie mogę kupić tabliczki do podpisywania i które są najtrwalsze Pozdrawiam
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24

Post »

Gotowe etykiety do podpisywania roślin są do kupienia w Czechach (tam ja kupuję) ale też u nas choćby na all. Trzeba tylko poszukać - występują we wszystkich rozmiarach.
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”