Kropelka zaprasza cz.4.

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Kropelka zaprasza cz.4.

Post »

Mariola, masz bogaty zwierzyniec! ;:oj

Widzę że masz katalpę, jak u niej ze zdrowotnością? Bo moja w tym roku złapała mączniaka, albo pleśń... :roll: Wiosną też dziwnie się zachowywała, liście miała jakby porażone kędzierzawością, musiałam oberwać je, może to ją osłabiło i stąd ten grzyb... ;:202
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Powiedz Mariolko, jak to jest u Ciebie tymi chryzantemami ponoć zimującymi w gruncie. Bo wiele osób pisze, że im bardzo dużo odmian powymarzało. A ja mam starszną ochotę wprowadzić je u siebie, tylko nie wiem, czy warto. Ile lat masz swoje? Okrywasz je jakoś?
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 13:05
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Basiu, katalpę mam jakieś 5-6 lat, nie choruje mi, nie mam problemów z nią żadnych!

Wandziu
, wiesz jak to ze mną jest! Roślin, które nie radzą sobie same w moim ogrodzie nie posiadam... Te chryzantemy, które mam są ze mną na pewno już 3-4 lata, za wyjątkiem tej bordowej, bo tą zebrałam z grobu w zeszłym roku i wsadziłam, a tej jesieni pięknie kwitnie, Ja nie okrywam kwiatów, nie okopuje róż już jakieś 3 lata. Pierwszy rok najzwyklej nie miałam kiedy, a potem stwierdziłam, ze skoro przetrwały poprzednią zimę to teraz tez dadzą radę. No i jakoś dają!

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
w domu i w ogrodzie, cz.2, cz.3, cz.4
pozdrawiam serdecznie, Mariola
Awatar użytkownika
Florian Silesia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lip 2016, o 19:56

Post »

Menażeria godna podziwu :shock: Przypomniało mi się moje dzieciństwo i hodowla kilkunastu świnek. Niestety było to interesowne, bo młode świnki sprzedawało się do sklepu zoologicznego ale radości w opiece nad gryzoniami nie brakowało :idea:
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Florian, ja wcale nie chciałam bawić się w celowe rozmnażanie. Najpierw dzieci miały 1 samiczkę, potem dokupiliśmy drugą "samiczkę" wg zapewnień sprzedawcy :roll: Po trzech miesiącach świnki były już 4. Potem przykra historia z samczykami, a teraz niespodzianka ;:173
Nie umiem inaczej jak odchować je i podarować komuś w dobre ręce.

Obrazek
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Dziękuję Mariolko za informację. Wynika z tego, że nie jest z tymi chryzantemami aż tak źle.
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Mariolko, ależ te świnki mają tempo ;:202 Teraz masz już prawdziwą menażerię.
Urodzaj masz nie tylko w zwierzyńcu, maliny też obrodziły nadzwyczajnie. Smakowicie wygląda ta gałązka ;:63 Hortensje pięknie się przebarwiły
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Rzeczywiście świnki mnożą się jak króliki :;230 , ale za to obserwowanie tych ślicznych zwierzątek daje mnóstwo radości. :tan
Jasne, że również obowiązków i pracy przy nich. ;:108
Zresztą - jak widzę, są jeszcze inne zwierzaczki pod opieką. ;:333 Też wymagają zainteresowania.

A w Twoim ogrodzie, Mariolko, jeszcze bardzo kolorowo, pięknie, energetycznie. ;:215
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Mariolko dla poważnej pierwszoklasistki samych szóstek i ciekawych lekcji.
Masz niezłą menażerię ;:306 Kociczka śliczna ;:333
Maliny smakowite ale dzisiaj już pewnie nie, teraz robią się coraz bardziej mokre i lepiej jeść prosto z krzaka. Dobrze że słońce zatrzymałaś w kadrach :wink: Wrześniowy ogród nijak się ma do październikowego, a minęło jedynie 10 dni!
Awatar użytkownika
Dorota71
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2011, o 14:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

O rodzinka się powiększyła. ;:138 I jaki śliczny ten maluszek z czarnym kolorkiem. ;:oj
Pierwszoklasistce samych piątek życzę.
Pozdrawiam cieplutko -Dorota
Zapraszam serdecznie- Spis moich wątków.
Aktualne: Ogród Dom Hobby
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Znowu pada... Zimno, mokro, szaro, buro, choć w ogrodzie jednak kolorowo. Ale pogoda nijak nie zachęca do prac w ogrodzie. Praca przy ziemniakach czeka, ale w taka pogodę nie da się pracować przy kopcu ;:222

Dorotko, tak niespodziewanie urodziły się trzy prosiaczki :) Niestety prawdopodobnie jedna jest niewidoma :( Ponoć to jedna z częstszych wad genetycznych u świnek morskich. Uprzedzając ewentualne zarzuty rodzice nie byli spokrewnieni.
Teraz mamy 5 samiczek, bo wszystkie maluszki to panienki.

Marysiu, kociczkę przygarnęliśmy z racji ubarwienia białego :) A ze to jeszcze młodziutkie, to lata, bryka i dokucza... jak to dziecko.Masz rację, słonko mamy od kilku dni już tylko we wspomnieniach...

Lucynko, zwierzaczki jednak dają mnóstwo radości, choć obowiązki też są, nie ma co! Ale są bezinteresowne i wdzięczne za opiekę.
Ogród na zdjęciach jeszcze słoneczny i kolorowy, w rzeczywistości mokry, choć wciąż kolorowy!

Iwonko, no świnki mnożą się bardzo z każdym miotem jest więcej młodych i już jako trzytygodniowe maluszki sa zdolne do rozpłodu, a świnka ma ruję tuż po porodzie... w ten oto sposób mamy te trzy malutkie świnki, nim doczytałam o tym, świnki już zmajstrowały sobie kolejne potomstwo.
Malinki super, odmiana plonuje aż do przymrozków, choć teraz po deszczu nikomu nie chce się malin...

Wandziu,
no ja na swoje chryzantemy nie narzekam. Nie udało mi sie dochować tylko tych bardziej zbajerzonych, wielkokwiatowych czy o kwiatach podobnych do margeritek.

Zdjęcia jeszcze słoneczne, teraz już troszkę inaczej to wygląda...

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Dorota71
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2011, o 14:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

O kurcze. Szkoda maluszka ale pewnie da sobie radę. Nauczy się gdzie jest jedzenie. Gożej z wypuszczaniem.
Pozdrawiam cieplutko -Dorota
Zapraszam serdecznie- Spis moich wątków.
Aktualne: Ogród Dom Hobby
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witaj Mariolko,ale u Ciebie się dzieje,córcia taka urocza uczennica ,powodzenia dla niej ,świnek przybyło i piszesz o kotkach i pieskach to masz co robić ,ale i w ogrodzie ślicznie ,teraz spokojnie poradzi sobie w czasie Twojej nieobecności,pozdrawiam i miłego dnia :wit
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Masz rację, że teraz wszystko inaczej wygląda! moje dalie takie jakby zasmarkane, przemoczone ;:306 ale jeszcze dzielnie kwitną ;:215
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dobry wieczór wszystkim :)
Plugawo się zrobiło jeszcze bardziej, cały dzień mży, do tego zaczęło wiać i temp. odczuwalna mocno w dół ;:222 Nawet nie mam za bardzo możliwości pocykać zdjęć w ogrodzie, bo akcja "sortowanie" trwa, jak wpadam do domu na chwilę, to przygotować coś do zjedzenia, a po południu znów lekcje z dziećmi i tak leci dzień za dniem.
Dziś sobie pomyślałam, że wiosną to chyba w ogóle nie będzie u mnie cebulowych, bo przy przekopywaniu ogrodu co rusz wykopywałam jakąś cebulkę (najczęściej narcyzy- one chyba niezbyt smakują nornicom), no i na wykopywaniu się kończyło. Teraz jak to piszę uświadomiłam sobie, że jakiś miesiąc temu wykopałam pustynniki i rzuciłam je luzem z myślą "później im znajdę lepsze lokum" ;:223
To moje "później" to pewnie już przegniły ciepnięte na powierzchnię ziemi ;:223
Strasznie wszystko zaniedbuję ostatnio przez te ziemniaki :evil:

Marysiu, moje dalie też jeszcze kwitną, nawet nieźle, zwłaszcza te "pod płotem".

Obrazek

Martuś, w zasadzie nie mamy zwierząt hodowlanych, cały nasz przychówek to właśnie kotki, pieski, świnki, chomiki... Ostatnio mała kotka nabroiła. Przespacerowała się przez komputer i łapkami nacisnęła niewiadomą kombinację klawiszy- skończyło się na zgłaszaniu awarii-"brak dostępu do netu"- a cały problem wywołała kocina :)

Tu rozwoziłam kamień

Obrazek

Dorotko, cóż, faktycznie szkoda prosiaczka. W sumie zachowuje się jak inne świnki, biega, odnajduje matkę do mleczka, podjada trawkę. Tylko niestety nie widzi zagrożeń :(

Przepraszam za powtórkę zdjęć, nie mam niestety nic nowego...
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”